Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Mobbstyre i #Ukrainas huvudstad

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under min resa till Ukrainas huvudstad - Kiev, blev jag förskräckt över att se transporterna kollapsa på gatorna i det största landet i Europa. De fruktansvärda trafikstockningarna i samband med snöstormarna i mitten av november är inte det första fallet av ett fullständigt misslyckande av denna megapolisinfrastruktur för att möta dess behov. Denna situation ägde rum redan mitt i sommaren när vägar och underjordiska passager var helt översvämmade av regnvatten.

Mina ukrainska vänner berättade för mig att redan i februari 2018 kollapsade en av de viktiga transportbroarna i Kiev helt enkelt, vilket förlamade rörelsen på den. Som ett resultat, stödde de lokala myndigheterna, istället för en fullständig rekonstruktion, helt enkelt bron med pelarna. Det ser väldigt läskigt ut...

 

Efter revolutionen 2014 identifierade de ukrainska myndigheterna tydligt kursen mot den europeiska integrationen. Europeiska politiker stödde ukrainarnas strävan att ändra sitt lands reformer och gav makroekonomiskt stöd till den nya ukrainska regeringen. Det nya samarbetsprogrammet planerar att ge ut 1 miljard euro i kreditmedel till Ukraina. Villkoren för deras mottagande är dock enkla - pengar utfärdas för en lång sikt (15 år!) Till en lägsta ränta, EURIBOR + 0,2%, det vill säga nästan gratis.

I förslaget till EU-budget för 2021–2027 förutses en ökning av utgifterna för utrikespolitik. Kostnaderna kommer att öka upp till 123 miljarder euro. Medlen kommer att användas på bistånd till staterna i "Omedelbart grannskap med EU", inklusive Ukraina.

Annons

Ukraina, enligt "Corruption Perception Index" 2017, fick 30 poäng av 100 möjliga och rankades på plats 130 bland 180 länder. Det verkar vara det mest korrupta landet i Europa. Det finns en logisk fråga: i vems fickor kommer de pengar som EU sätter in till Ukraina att överföra, inklusive det för dess infrastrukturprojekt?

Kiev är Ukrainas huvudstad med en befolkning på cirka 4 miljoner människor. Borgmästaren i Kiev är den tidigare världsberömda boxaren - Vitali Klitschko, som enligt rykten har övergetts presidentambitionerna 2014, i utbyte mot stöd vid kommunalvalet som kandiderar till posten som Kievs borgmästare.

Enligt den välkända journalisten Yuri Butusov har Vitali Klitschko inte den verkliga makten i Kiev, utan utför bara en representativ funktion. Den som är stadschef är i själva verket Vadim Stolar. Han anger exakt vad och när Klitschko ska göra något. Största delen av Stolars intressen ligger i den finansiella sfären. Klitschko oroar sig inte för problemen med transportkollaps, så länge det är omöjligt att tjäna och ta emot ekonomiskt eller politiskt kapital. Det betyder att den enda triggern som kan tvinga honom att göra något är antingen Stolars order eller vissa skandaler och påtryckningar från samhällets sida.

Vadim Stolar är en intressant karaktär. Han tillskrivs bluffen med byggföretaget Elita-Center, som ett resultat av vilket hundratals människor lämnades utan bostad. I början av 2000-talet började massbyggandet av bostäder i Ukraina. Elita-Center var bland de mest kända projekten, som samlade in pengar på cirka ett och ett halvt tusen personer för totalt nästan 75 miljoner dollar. Och sedan - försvann. Vadim Stolar anklagades för detta brott, men han förnekade sin inblandning i upplägget. Vid rätten var han ... ett vittne. Hela skulden knackades på hans partner Alexander Shakhov-Volkonsky, och han ensam straffades för detta rullande-och-handlande. Det sades att Stolar hjälpte till att undvika bestraffningen av beskyddare i ledningen för brottsbekämpande myndigheter i Ukraina.

Den ukrainska portalen Röst av Ukraina publicerade en artikel om att Vadim Stolar planerade nästa bluff med en byggnad som heter Kiev Smart City. Projektet lanserades 2015 och syftade till att implementera IT-lösningar för att förbättra urban infrastruktur. Efter att ha analyserat kostnaderna för "smart stad" kom journalister till slutsatsen att hundratals miljoner hryvnia spenderades precis ingenstans. Till exempel, en normal praxis för europeiska städer - en elektronisk biljett som aldrig har implementerats sedan dess, kostade Kievs medborgare något runt 500 miljoner UAH. Artikeln togs av okänd anledning bort från resursens webbplats.

Dessutom står Stolar bakom det skandalösa bygget av Dnipro-flodens strand, en av landets huvudarteria som delar Ukrainas huvudstad och Ukraina självt i två delar. På grund av överträdelsen av Ukrainas vatten- och marklagstiftning färdigställde Vadym Stolar nästan bostadskomplexet "Solar River" vid stranden av Dnipro-floden. Den "ceremoniella" Kievs borgmästare - Klitschko lovade att frysa konstruktionen, men innan valet dröjde, återställdes konstruktionen. Ett så storskaligt projekt skulle dock inte ha slutförts utan några betydande inflytandespakar påtvingade storstadsborgmästarens kontor från Stolars sida. Skandalösa byggplaner ska träda i kraft i slutet av året, trots alla offentliga protester.

I sin portfölj har storstadens finansiella "hjulhandlare" också sina egna bankbedrägerier som han har lyckats tjäna 13.3 miljoner euro på, och enligt vissa andra insiders 55 miljoner euro. Det skedde som ett resultat av bedrägeri med Converse Bank. Dessa pengar stals faktiskt från en utländsk investerare. Systemet var det som följer: partnerna till ägaren av Rysslands bank, Volodymyr Antonov - på uppdrag av bankens aktieägare, integrerade Vadim Stolar i hela bankhanteringssystemet. De var inte bara aktieägare, utan också högsta chefer för banken. På så sätt togs allt i banken under kontroll. De tog fram enorma summor pengar, och själva banken skrevs om på de onda människorna. Sedan började de kräva 17 miljoner euro av Volodymyr Anotonov för att återföras till banken. Antonov betalade inte och bankledningen gavs upp till Vadim Stolar.

När han var i Ukraina, som ett resultat av den ekonomiska krisen, kom en massiv konkurs på spåren, och Vadim Stolar kom också bäst i denna situation. Enligt Alexander Dubinsky, en välkänd journalist i Ukraina, var Stolar direkt relaterad till "fallet" av Khreschatyk Bank. Innan stängningen tog Stolar ett högräntelån för osålda lägenheter där. Bolåneräntan uppskattades till 3,5 tusen dollar med det faktum att det verkliga priset är 1-1,2 tusen dollar.

Samtidigt utvecklades en annan affärsplan, vars utredning 2015 genomfördes av journalister från det ukrainska antikorruptionsprogrammet Våra pengar. Enligt denna undersökning sålde företaget "Imat-old" 2011 10 tusen ton bränsle till Ukrainas statsreservat. Överbetalning, i jämförelse med marknadspriserna, uppskattades till en nivå av nästan 20 miljoner UAH. Och efter tre år blev det uppenbart att bränslet var skadligt för användning. Den enda konkurrenten till "Imat-old" på auktionen presenterades av företaget "Legendas-M". Båda företagen var fiktiva, ägaren till det andra av dem var förvaltaren av den redan välkände för oss, Vadim Stolar. Och en av företagsvinnarens garanter för att få lån visade sig att Stolar var sig själv!

Samma år sålde ett annat företag - VKP LLC "SKB" - bränsle till statsreserven för en summa av 42 miljoner UAH. Tre år senare visade det sig vara otillräckligt. Och i det här fallet grundades det att LLCs garant för att få lån var Stolar.

Stolar, beroende på politiska drag, ändrade politisk tillhörighet upprepade gånger, men i alla lägen i landet förblev han nära makten. Genom "vänskap" med den nuvarande borgmästaren var Stolar i närheten av den tidigare borgmästaren i Kiev Leonid Chernovetsky. Stolar var nära vän med Chernovetskys son, som 2016 greps i Spanien för penningtvätt.

Journalister från programmet "Scheme" spelade in Kievs borgmästare Vitali Klitschko när han flyger ett privatplan till Neapel tillsammans med Vadim Stolar. Efter att den här historien släpptes på chefredaktören för det auktoritativa programmet, Natalia Sedletska, började påtryckningar från brottsbekämpande myndigheter efter detta faktum. Endast ingripande från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna stoppade brottsbekämpande myndigheters agerande, vilket förhindrade källor till antikorruptionsutredningar av journalister och redaktioner för "Scheme" från att eventuellt avslöjas.

Stolar tog uppenbarligen beslag på de lagliga och "skuggiga" finansflödena, som gick till stadens förbättring, bostadsbyggande och infrastruktur. Med en sådan administrativ resurs är det inte svårt för Stolar att få mark för sina egna byggprojekt, vilket hjälpte honom att ta en ledande position bland utvecklare i Kiev.

Enligt de senaste rapporterna planerar Vadym Stolar att bygga 10 nya köpcentrum i 10 distrikt i Kiev. Det är oklart hur storstadsinfrastrukturen kommer att stå emot en sådan kund av nya transportbelastningar.

Den "grå kardinal" i Metropolitans stadshus sedan 2015 har haft en inverkan på alla beslut som fattats av Kievs stadshus. Vissa människor är engagerade i tilldelningen av mark, andra - genom att simulera en stormig aktivitet på byggarbetsplatser, för det tredje - genom rollovers och genom att dra på den del av allokerad finansiering. Och den fjärde - av täcket av kraftfull verksamhet i åklagarmyndigheten och brottsbekämpande myndigheter.

Vissa människor är engagerade i tilldelning av mark, andra människor simulerar en stormig aktivitet på byggarbetsplatser, drar på den del av tilldelad finansiering och täcker av kraftfull verksamhet i åklagarmyndigheten och brottsbekämpande myndigheter.

En liknande förening av egenintressen som politiska eliter, affärseliter, brottsbekämpande tjänstemän och statliga myndigheter på italienska kallas vanligen helt enkelt - "maffia". Och denna maffia matas på bekostnad av europeiska investeringar i Ukraina. Kiev når inte upp till nivån för de smarta städerna i angränsande västmakter. Under det nuvarande kontrollsystemet, när myndigheterna faktiskt är i händerna på kriminella chefer, bör ingen positiv utveckling i denna riktning förväntas.

 

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend