"Århundrets stöld" i #Moldova: Billion blev stulen av #Filat och #Platon

| Februari 6, 2019

Förmodligen finns det ingen person i Europa som inte skulle ha hört talas om "århundrals stöld" i Moldavien. Från banksystemet i detta lilla post-sovjetiska land, som upplevde ett val mellan väst och öst, blev nästan en miljard amerikanska dollar stulen. Bland offren var den systembildande banken "Banca de economii", som staten förklarade konkurs.

Vem är skyldig?

Hittills hade det europeiska samhället en stark åsikt om arrangörerna och mottagarna av denna djärva stöld. Den baserades delvis på bedömningen av den moldaviska oppositionen, dels på resultaten av det första rapporten från detektivföretaget Kroll, som Moldaviens centralbank hyrde för att söka efter de stulna pengarna. Denna uppfattning säger att de främsta skyldiga till "århundrals stöld" är Ilan Shor, en ung affärsman och politiker som kontrollerade alla tre bankerna som är involverade i penningavdragsordningen.

Det verkar som allt är enkelt! Han styrde banken, drog tillbaka pengarna och gömde dem och arbetar nu med politiken, bygger en verklig europeisk stad från ett förstört provinscentrum, är engagerad i välgörenhet, hjälper äldre och barn och förbereder val för att få immunitet. Men denna elementära logik vid något tillfälle misslyckas. Varje sinnig person har rätt att ställa sig en fråga: han stal pengar, drog dem, men varför stannade han? Varför inte springa bort, lämnade inte, gömde sig inte från rättvisa? Med israeliskt medborgarskap och en miljard dollar kunde Ilan Shor perfekt lösas överallt i världen. Inklusive Europa, som är känt för att vara mycket lojal mot mycket rika människor.

Han kunde lämna Moldavien, med sitt eget flyg, vilket han hade länge innan bankstölden. Eller genom Transnistrien, som är okontrollerad av Chisinau. Ändå stannade han i Moldavien, där han var föremål för dagliga hinder av oppositionspolitiker och publikationer, där han var tvungen att delta i domstolssammanträden, för att övervinna den allmänna opinionen mot honom. Shor själv förklarar att han inte lämnar Moldavien, för att han älskar landet, för att han inte är skyldig och avser att bevisa sin oskuld. Även om vi avvisar patriotism, som ett irrationellt motiv, förtjänar Shors uttalanden om sin egen oskuld, även om de verkar cyniska och orubbliga för någon, uppmärksamhet. Av den enkla anledningen att en annan förklaring varför Shor idag inte solar på någon ö i Indiska oceanen, men reparerar vägar och bygger belysningssystem i den lilla moldaviska staden Orhei.

I Moldavien, med sin sammanfogade historia, komplexa nuvarande och osäkra framtid, är det mycket inte riktigt vad det verkar vid första anblicken.

"Idealisk misstänkt"

En miljonär, en framgångsrik företagare, ung, lyckligt gift med en rysk popdiva, den framgångsrika borgmästaren i Orhei, ledaren för en parti med parlamentariskt betyg, förutom alla dessa - en jude av nationalitet - är Ilan Shor den "idealistiska" . Även för perfekt. I många anklagelser riktade mot Shor för att stjäla miljarderna, som bildades av Moldaviens "pro-europeiska" partier ledda av Maia Sandu och Andrei Nastase, är det svårt att se linjen mellan den politiska kampen och den direkta främlingsfientligheten.

Under tiden finns det flera viktiga punkter som saknas från det här anfallet om anklagelser. Till exempel: Ilan Shor lämnade frivilligt till myndigheterna, och hans vittnesbörd fick lov att avslöja storskalig korruption i Moldaviens regering. Och faktiskt: endast den höga tjänstemänens intresserade medkänsla kan förklaras av det faktum att miljoner dollar drogs tillbaka från banker framför Moldaviens centralbank i okänd riktning, och ingen flyttade, ingen av dem gjorde inte larm larmet.

Överföringen av statsbanken "Banca de Economii" till privata investerares händer var regeringens initiativ. Under två decennier av stöld, blev banken förstörd, efter att ha gått länge utan att återvända. Ilan Shor hävdar att den dåvarande regeringschefen Vlad Filat tvingade honom att investera i en "död" bank med hjälp av stick och morot taktik - hotar med förföljelse av företag och samtidigt lovar att expandera det avsevärt genom att hantera andra statliga tillgångar . Och detta är lätt att tro, med tanke på de specifika relationer som utvecklas mellan regering och näringsliv i så små post-sovjetiska stater som Republiken Moldavien. Allt slutade som planerat: pengar togs tillbaka från banken, som - i transit genom Shors företag - flyttades till konton för företag nära Filat och hans affärspartner, en skandalös affärsman, en direkt deltagare i Landromats internationella penningtvätt, Platon . Och det moldaviska samhället, rättvisa och västerländska allmänna opinionen mottog den "idealiska misstänkt" hos Ilan Shors person.

En tystnad på en miljard dollar

Varför är de företrädare för den pro-europeiska oppositionen och den anknutna pressen tyst om det, som dagligen, både i Moldavien och i Europa, lyfter upp de stulna miljarderna? Allt är väldigt enkelt. Ledaren för PAS-partiet, Maia Sandu, var medlem i regeringen och partiet i Filat, som tjänar sin mening idag. Som medlem av regeringen röstade hon för fördelningen av flera miljarder lei från Nationalbankens reservfond för "räddning" av de rånade bankerna. Hennes aggressivitet mot Shor förklaras mer sannolikt av hennes önskan att slänga sig från ansvaret istället för att få sanningen.

Ledaren för en annan oppositionsparti, "DA" -patronen, Andrei Nastase, var den personliga advokaten för två moldaviska affärsmän Victor och Viorel Topa, som idag döljer sig från moldadisk rättvisa i Tyskland. Viorel Topa, vid 1990s och 2000s vändning, var styrelseledamot i Banca de Economii, då medel aktivt återkallades under täckning av lån som aldrig återvände till banken. Ett av dessa lån, Victor Topa, försökte använda för privatiseringen av det statligt ägda flygbolaget Air-Moldova (denna transaktion avbröts därefter som olaglig). Det finns en stark misstanke mot Andrei Nastase att han fortfarande finansieras av entreprenörerna Topa. De äger också den moldaviska TV-kanalen "Jurnal TV", vilket gjorde Ilan Shor huvudmålet för sina attacker.

Också intressant är historien om Krolls detektivbyrås medverkan i undersökningen. Detta hände också med filatets filing. I Krolls långa historia finns det många episoder när resultaten av utredningen direkt pekade mot konkurrenterna eller de politiska motståndarna till kunden. Om den otillräckligt grundligt utredda undersökningen av Kroll uttalade sig framför allt QC James Ramsden, en professionell med ett oklanderligt rykte, anställd av Ilan Shor för att representera sina intressen i London-domstolen. På sin presskonferens i Chisinau väckte Ramsden allmänhetens uppmärksamhet på att Kroll-företaget medvetet fokuserar i sina rapporter om en enda person, Ilan Shor, som baserar sina fynd på en källa, som är undersökningskunden - den nationella Bank of Moldova. Den kungliga advokaten påminde om att det var NBM som var den nationella tillsynsmyndigheten inom banksektorn, och den var under ledning när Banca de Economii blev konkurs.

Dessutom anlitade James Ramsden ett undersökningsföretag, Quintel Intelligence, för att undersöka och avsluta i sin rapport: "Beviset visar att Filat och Platon är de verkliga synderna för bankstöld". Motståndets tystnad och deras beskyddare i Europaparlamentet om detta ämne blir alltså klart.

Ryska spår

Stölden av miljarderna är naturligtvis ett hemskt slag mot ekonomin och det sociala systemet i ett så fattigt land som Moldavien. Det är viktigt att förstå frågan - var det ett banalt stöld med syftet att berika? För en tid sedan, en rekord av Veaceslav Platons uppenbarelser, gjord på en mobiltelefon, som nu är fängslad verkade på sociala nätverk. Han visste inte att han spelades in, han talade uppriktigt i samband med "århundredets stöld" att han planerade att "blockera" Moldaviens ekonomiska system. Och det här är inte bara en enkel stöld.

Skandalen bröt ut i 2014, inför nästa riksdagsval i Moldavien. Ryska federationen gömde inte sitt intresse för att ändra den pro-europeiska makten till en mer lojal regim. Veaceslav Platon har misstänkts i många år med att ha kopplingar till FSB. Vi påminner om att det var Platon, hans banker och domare som var nyckellänken i Moldaviens del av Landromat-systemet för tvättning och pumpning av ryska miljarder. Platon kände till Moldaviens banksystem väl från insidan, använde ibland BEM-pengarna och var i vänliga och affärsrelationer med den korrupte premiärministern Vlad Filat. På hans händer var alla korten för en lyckad kupp. Banksystemets kollaps skulle förorsaka allmän oro, på vilken våg pro-ryska politiska styrkor skulle kunna bryta igenom till makten. Delvis fungerade denna plan. Förresten var det då att Ryska federationen förklarade Ilan Shor, som aktivt motsatte sig Banca de Economios konkurs, persona non grata.

I år fann den här versionen, som faktiskt erkändes av en av arrangörerna av banksystemet, Veaceslav Platon, en ganska oväntad bekräftelse från två personer utanför Republiken Moldavien. En av dem är Mihail Gofman, som bor i USA, och är en tidigare biträdande chef för Anti-Money Laundering Service vid National Center for Combating Corruption and Economic Crimes. Under lång tid var han den främsta oppositionsnyheten när det gäller bankstöld, och hans avgång från Moldavien tolkades av oppositionspressen som en flykt från den härskande regimen i landet. Han gav en sensationell intervju till journalistiska utredningsbyrån Zeppelin.

Gofman, direkt kopplad till Landromat, om tvättning av hundratals miljoner dollar från Ryssland till den så kallade "stölden på miljarderna" i Moldavien. Enligt honom, i båda skandalösa fallen, användes samma fantomfirma som tillhörde fängslade Veaceslav Platon. Platon och de kriminella ordningarna för återtagande och tvättning av pengar som skapades av honom, enligt Gofman, omfattades av högt ställda tjänstemän. Särskilt den ex-premiärminister Vlad Filat, som också tjänar ett fängelsestraff för korruption. Gofman noterade att rollen som Ilan Shor, som vid tidpunkten för bankstölden fungerade som styrelseordförande i BEM, var dotterbolag. "Shor följde instruktioner," betonade Gofman.

Mihail Gofman pekade också på den politiska bakgrunden till bankskandalen. Han gjorde det klart att BEM var i centrum för en internationell konspiration, vars syfte var att kollapsa Moldaviens banksystem för att provocera social oro i landet. Resultatet av denna multi-pass operation, enligt planen, skulle vara en förändring av den politiska regimen i Republiken Moldavien.

Positionen för Mihail Gofman stöddes av en annan nyfikenhet av den rätta moldaviska oppositionen - Serghei Sagaidac, som nu också är belägen i utlandet, var den tidigare chefen för Banca Sociala, en av de tre bankerna från vilka miljarderna drogs tillbaka. "Filat ska försökas för förräderi av moderlandet. Han kontrollerades av de ryska specialtjänsterna. Vem introducerade Platon till Moldaviens politik? Urechean med Filat. Självklart gör sanningen ont. Men moderlandets förrädare måste svara för deras handlingar. Mihail Gofman, bravo för mod! Fortsätt, för andra vet inte vad en officers ed är "- skrev Sagaidac på sin sida om sociala nätverk.

Mot bakgrund av dessa nyupptäckta omständigheter verkar det konstigt att den moldaviska proeuropeiska oppositionen fortsätter att insistera på Ilan Shors exklusiva skuld i att stjäla miljarderna. I dag har varje medborgare i Moldavien och EU rätt att ställa en fråga: Är detta ett försök att avleda den allmänna opinionen från de verkliga förövare av detta brott och - viktigast av allt - från dem som stod bakom dem?

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , ,

Kategori: En framsida, Moldavien, Politik

Kommentarer är stängda.