Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Putin, Krim och Psykologi. Fem år med #Russia

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 18 mars kommer att markera femårsdagen av Putins annektering av Krim. Alla minns militär personal i grön uniform utan insignier och taktiken med hybridkrigföring. Men det är dags att se över denna viktiga internationella politiska händelse i termer av människors liv på halvön och utvärdera rättvisan i vår egen bedömning av vad som har hänt.

Hur började allt?

Hösten 2013 såg de första protesterna från förespråkare för Ukrainas integration i Europa mot president Viktor Janukovitjs politik, som föredrog politisk manövrering och skördade frukterna av samarbetet med Ryssland. Snart eskalerade protesterna i Maidan Nezalezhnosti (som på ukrainska betyder Självständighetstorget) till öppna sammandrabbningar med regeringen och resulterade våren 2014 i president Jenukovitjs flykt till Ryssland och uppkomsten av oppositionen mot makten.

De flesta av den rysktalande och pro-ryska befolkningen i sydöstra Ukraina vägrade att erkänna det nybildade ledarskapet som består av medlemmar av de demokratiska krafterna. Den nya regeringen, med stöd av nationalistiska grupper (i huvudsak högerextrema paramilitära organisationer), försökte använda våld för att få ordning på landet. I Charkiv- och Odessa-regionerna var det bara genom hårda påtryckningar som de lyckades undertrycka pro-ryska aktivister, medan i Donetsk- och Luhansk-regionerna i östra delen av landet vägrade rebellerna de facto att vara underordnade centrum. Kyiv myndigheter förklarade dem separatister och terrorister och inledde en fullskalig militär kampanj mot dem. Efter att den östukrainska gerillan fick stöd från Moskva eskalerade situationen till fientligheter som fortsätter än i dag.

Krim

Krim var en helt annan historia redan från början. Det åtnjöt till en början ett brett självstyre inom Ukraina sedan Sovjetunionen kollapsade. Sevastopol var värd för den stora ryska flottbasen under några århundraden. Oavsett vem som hade makten, tsaren, Stalin eller Putin, så var det så. Våren 2014 valde befolkningen på Krim, som huvudsakligen bestod av etniska ryssar och med stöd av det lokala parlamentet, att bryta sig ur Ukraina. Anledningen var det nya ukrainska ledarskapets öppna antiryska retorik. Den 16 mars 2014 hölls en folkomröstning på Krims territorium för att fastställa dess framtida status och vilken stat den tillhörde. Som ett resultat av detta valde 83.1 % av de 96.77 % av de registrerade väljarna som deltog i omröstningen att Krim skulle ansluta sig till Ryssland. En dag senare proklamerades Krims självständighet och efter en dag, den 18 mars, anslöt sig Krim till Ryska federationen som en konstituerande enhet.

Annons

 

Attityder till annekteringen av Krim

Vi kommer att behöva siffror. I dag, trots det överväldigande internationella icke-erkännandet av annekteringen av Krim och de sanktioner som följde inte bara mot Moskva utan även mot själva det annekterade territoriet, tror fortfarande majoriteten av halvöns befolkning att de gjorde rätt val.

Under 2015 genomfördes en undersökning på Krim av GFK Ukraina. Resultaten visade att 82 % av de tillfrågade till fullo stödde Krims anslutning till Ryssland. Så många som 51 % av Krimborna noterade att under 12 månader som en del av Ryssland hade deras ekonomiska situation förbättrats. Majoriteten av de tillfrågade sa också att informationen om Krim som publicerades av ukrainska medier var helt falsk.

Under våren 2017 genomförde Berlin Center for East European and International Studies (ZOiS) också en undersökning bland invånare på Krim, som visade att vid en ny folkomröstning om Krims status skulle 79 % rösta på samma sätt som de hade gjort 2014 .

Undersökningar gjorda av ryska pro-Kreml opinionsundersökningsorganisationer visar liknande siffror som bekräftar de ovan citerade resultaten. Anmärkningsvärt är att Levada Center, Rysslands oberoende opinionsundersökningsbyrå, i sin opinionsundersökning som gjordes för ett år sedan (i mars 2018) avslöjade att, trots de sanktioner som infördes mot Ryssland, godkände den stora majoriteten av dess medborgare (86 %) Krims anslutning till Ryssland och trodde att detta steg hade gjort mer nytta än skada. Enligt Levada Center har denna höga siffra varit stabil under de senaste fyra åren.

Vad har gjorts på fem år och varför?

Man skulle bara kunna säga: ryssarna är outgrundliga. Det finns dock en uppenbar agenda bakom varje allmänhetens åsikter, och det senaste europeiska scenariot med "gula jackor" är den bästa illustrationen. Idag överstiger befolkningen på Krim 2.3 miljoner, vilket är nästan en halv miljon mer än för 5 år sedan, och demografi är alltid en pålitlig indikator på människors attityder till sin omgivning. Så vad handlar det här om?

Som noterats i den senaste forskningen "Är 'Index of Will' rätt att ranka Vladimir Putin som nummer ett?" av Belgian EU Reporter (https://eureporter.co/politics/2019/02/20/is-the-index-of-will-right-to-rank-vladimir-putin-as-number-one/), "[den] ryske presidenten har också uppmärksammat ekonomisk utveckling. Trots sanktionerna mot Ryssland uppnås de flesta av de uppgifter och ekonomiska mål som presidenten satt upp i [hans] tilltal, eller åtminstone arbetet med dem är på gång".

Tydligen fungerar ett sådant tillvägagångssätt för Krim också. Faktum är att Vladimir Putin ägnar särskild uppmärksamhet åt regionen. Halvöns stora internationella flygplats (Simferopol Airport) uppgraderades. I mitten av maj 2018 togs en motorväg över Krimbron, som byggdes på den ryske presidentens initiativ, i drift. Denna passage över Kerchsundet byggdes på rekordtid på två år och är för närvarande den längsta broöverfarten både i Ryssland och Europa.

2016 lades en 400 km lång gasledning över botten av Kerchsundet, som skiljer Krim från Ryssland. Under 2018 lanserades ett antal energiförsörjningsanläggningar på halvön, vilket möjliggör Krims fullständiga eloberoende.

Frågan om vattenförsörjning har alltid varit av särskild betydelse för den hållbara utvecklingen av Krimhalvön. När konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut beslutade regeringen i Kiev att stänga av vattenförsörjningen från Dnepr till Krim genom Nord-Krim-kanalen, som hade täckt upp till 90 % av halvöns vattenbehov, båda för att hålla vattenreservoarerna fulla och för bevattningsändamål. Detta lämnade regionen ansikte mot ansikte med ett allvarligt hot om vattenbrist. Ryssland har löst problemet genom genomförandet av projekt för produktion av grundvatten.

Turistindustrin utvecklas – föråldrade sovjettidens semesterorter, historiska och kulturella platser sätts gradvis i ordning, parker och trädgårdar förnyas. Andelen agroturism växer. Det har varit länge sedan halvöns turistindustri – en traditionell försörjning för många Krimbor – såg en så hög investeringsnivå.

Så det visar sig att ekonomin på det nu ryska Krim utvecklas, och det också i god takt. Moskva har för avsikt att spendera mer än 4 miljarder euro inom ramen för ett riktat program för att stödja hållbara framsteg i regionen fram till 2024. Denna summa är ännu mer imponerande med tanke på prisnivån i Ryssland.

Vi bör därför erkänna att godkännandet av Rysslands annekteringsaktiviteter av Krim-befolkningen som rapporterats under dessa fem år, har mycket mer att göra med påtagliga ekonomiska landvinningar än med "det historiska minnet" och "övervikten av etniska ryssar". På fem år med Ryssland har mer gjorts än under ett kvartssekel inom den erkända jurisdiktionen. Inget personligt. Politisk populism har sina fördelar – ibland förbättrar den människors liv. Detta är en mycket intressant trend att beakta inom Europeiska unionens agenda.

Psykologi och gradvis acceptans

Var Krims enande med Ryssland lagligt? Detta är en diskutabel punkt. Moskva skulle säga ja, medan Washington skulle säga absolut inte. Men är Krims nuvarande tillstånd legitimt? Här är det mycket mindre osäkerhet.

På halvön, som vi kan se, anser människor sin nuvarande situation vara rättvis. Krims nya status vinner också större psykologisk acceptans utomlands, men på en informell nivå. En undersökning från 2017 av TNS Global om allmänhetens uppfattning om Krims status fann att 36 % av tyskarna och samma procentandel av italienarna trodde att regionen var en del av ryskt territorium. En fjärdedel av de tillfrågade från Storbritannien och USA delade samma uppfattning. Undersökningen frågade 5,138 XNUMX respondenter från Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och USA.

Ett växande antal utländska delegationer deltar varje år i Jalta International Economic Forum – ett stort affärsevenemang som hålls på Krim. Förra året samlade det ett rekordantal utländska deltagare – över 500 delegater från 60 stater. I år förväntas en brittisk delegation delta i forumet för första gången sedan 2014.

Faktum är att besökare från olika länder – inklusive de som införde sanktioner mot Ryssland – reser till ryska Krim allt oftare: 2014 var det knappt några besökare, medan Krim 2017 tog emot representanter från 60 stater som kom med utländska delegationer, vilket är betydligt fler än under åren före sanktion. Ett antal framstående politiska personer besökte Krim efter 2014, inklusive den tidigare italienska premiärministern Silvio Berlusconi, Japans före detta premiärminister Yukio Hatoyama och en grupp franska parlamentsledamöter. I mars 2017 besöktes halvön av en stor delegation bestående av ledamöter av Europaparlamentet och parlamentariker från europeiska stater och före detta sovjetrepubliker.

Värdegrundens dilemmat

Allt ovanstående för oss till ett svårt dilemma som får oss att reflektera över våra värderingar. Vi försöker främja okränkbarheten av mänskliga rättigheter och friheter, demokrati och valfrihet, men för vilken skull? Om de bara är en skugga av antika grekiska filosofier, då lurar vi oss själva som förespråkar frihet och höjer rösten mot ofrihet i Mellanöstern, Afrika eller Latinamerika. Men om vi tror att våra värderingar vägleder oss mot anständiga livsstandarder för alla, då är Krim förmodligen ett exempel på att gå i rätt riktning. Hittills har "annekteringen" visat sig vara en slags renässans för halvön och dess befolkning. Och det spelar ingen roll vem som låg bakom, Putin eller inte. Man kan bara hoppas att människor från Krim, som gjorde "annekteringen" möjlig, inte kommer att leva upp till orden från Erich Fromm, en välkänd psykolog, som sa: "Den moderna människan tror sig vara motiverad av egenintresse och ändå ... hans liv är ägnat åt mål som inte är hans egna".

Dessa ord verkar dock fortfarande vara mest relevanta för större Europa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend