# Toppmötet mellan EU och Kina: närmare samarbete som behövs för IKT

| 12 april 2019

En ledande Huawei-tjänsteman har krävt "närmare samarbete" mellan EU och Kina, särskilt inom IKT-området.

Med tanke på onsdagen sade Abraham Liu, som leder upp företagets kontor till EU-institutionerna, att det var "stor potential" för samarbete, inte minst i 5G, cybersäkerhet och artificiell intelligens.

Han sa, "EU och Kina har en historia av IKT-utveckling och vi borde dra nytta av detta genom att arbeta nära varandra."

För närvarande är Kina EU: s näst största handelspartner efter USA och EU är Kinas största handelspartner.

Eftersom volymen av handel mellan de två sidorna var så hög - EU står för 13 procent av Kinas import och tar 16 procent av Kinas export - det var "viktigt" för de två att arbeta nära varandra, sa han.

Hans kommentarer är aktuella när de kommer efter det årliga toppmötet mellan EU och Kina i Bryssel på tisdag.

Efter toppmötet utfärdade Donald Tusk och Jean-Claude Juncker, rådets och kommissionens presidenter och kinesisk premiärminister Li Keqiang ett gemensamt uttalande som säger: "EU och Kina erkänner sitt ansvar att leda genom exempel, driva politik som stöder en öppen, balanserad och inkluderande global ekonomi som är till nytta för alla och uppmuntrar handel och investeringar "och tillägger att de" starkt stöder det reglerbaserade multilaterala handelssystemet med WTO [Världshandelsorganisationen] i centrum, bekämpar unilateralism och protektionism, och förbinder sig att följa WTO-reglerna. "

Vid en rundabordsdiskussion om EU-Kina om förbindelserna mellan EU och Kina välkomnade Liu resultatet av toppmötet och fortsatte med att säga att han anser att de nuvarande relationerna mellan de två sidorna är "byggda på starka fundament".

Han sa, "Både europeiska och kinesiska företag har utvecklat mycket bra relationer och mycket framsteg har gjorts."

Tusk erkände att toppmötet diskussionerna hade varit "svårt" och Liu, talar i parlamentet, erkände också att både EU och Kina måste övervinna "några hinder".

Dessa, han föreslog, inkluderar pågående förtroende och transparensfrågor, men han uttryckte "optimism" att sådana saker kunde hanteras framgångsrikt.

"Många europeiska företag går till Kina och möter utmaningar, men de flesta ser dem igenom och har lyckats", säger Liu, Huaweis chefrepresentant till EU-institutionerna och vice president för den europeiska regionen.

Han berättade för debatten i Europaparlamentet: "Jag återvänder till Kina ganska regelbundet och jag har bevittnat de stora förändringarna som äger rum så ja, jag är optimistisk att det som lovas (av de kinesiska myndigheterna) faktiskt kommer att hända."

På förtroendefrågan gjorde han också ett starkt försvar av sitt företag i samband med den pågående debatten om sin roll i Europas utbredning av 5G-teknik och påståenden, som den strängt har kritiserat, att den har "spionerat" för den kinesiska regimen i det förflutna.

Han betonade att Huawei är "100 procent" ett privat företag och "100per cent" anställd och inte ett statligt företag.

Dess relation, sade han, med den kinesiska regeringen var densamma som med regeringarna i var och en av de 170 länder där den opererar.

Han sa: "Det finns inget bevis (av något fel) och vi är helt engagerade i att betjäna våra kunder. Den framgång vi har haft baseras på att betjäna våra kunder bättre än våra konkurrenter. "

Ytterligare kommentar kom från tysk parlamentsledamot Helmut Scholz, som har bott och arbetat i Kina och sa att han också var nöjd med resultatet av veckans toppmöte och tillade att "vad vi behöver nu är genomförandet (av toppmötet). Det ligger fortfarande framför oss och det blir mycket svårare. "

På handelsfrågor sa han: "Det är viktigt att inse att handel måste tjäna medborgarna och inte bara företagens vinstmarginaler."

Han påpekade att i vissa områden med att hantera ekonomiska kraftverk, såsom Kina, "naturligtvis väcker misstankar", och att andra relaterade frågor, såsom ekologiska frågor och sysselsättningssaker, måste beaktas.

En annan medlem av 3-manpanelen Daniel Gros, chef för Center for European Policy Studies, en ledande tankbaserad tanktank i Bryssel, berörde även ett annat problematiskt problem: upphandling.

På det här sättet sa han: "På vissa sätt kan Kina vara öppet på detta område, men Europa har också en lång väg att gå för."

Vid toppmötet uttryckte ledare gemensamt stöd för regler baserade handel och reform av Världshandelsorganisationen.

Men i Gros erfarenhet som företag i Europa ofta klagar över var deras "behandling" för att försöka arbeta i Kina.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Kina, Politik

Kommentarer är stängda.