Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Putins ständigt skärpta grepp om Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det är ytterligare fem år innan Vladimir Putin kommer att lämna sin nu till synes permanenta plats som rysk statschef (även om vem skulle satsa mot att han skulle hitta ett sätt att hålla fast vid makten). Västeuropa borde dock inte poppa champagne för att fira ännu - skriv Louis Auge.

Under de sista fem åren måste resten av Europa vara i hög beredskap. Dockmästaren i Kreml har dragit i Europas trådar i nästan två decennier och visar inga tecken på att lätta.

Putins kanske mest publicerade strategiska inblandning inträffade utanför Europas ramar under det amerikanska valet 2016. Det utlöste en omfattande kontraspionageutredning, som producerade den nu ökända Mueller-rapporten, som har dominerat rubriker och presidentens Twitter-utdata under de senaste två åren.

Denna vecka avfärdade Putin slentrianmässigt slutrapporten som om enberg födde en mus'. Hans triviala metaforer med naturtema bör inte distrahera oss från betydelsen av Muellers fynd.

När vi gräver under ytan finner vi att, även om det visade sig att Trump inte direkt hade samarbetat med Ryssland, var Putins händer knappast rena. Kremls inflytande i valet var tillräckligt stort för att Mueller skulle kunna åtalas 25 ryssar på olika anklagelser som sträckte sig från att hacka mejl till att sprida falska nyheter på nätet.

Väl hemma gav den rungande PR-framgången i Rysslands fotbolls-VM förra året Putin ett välbehövligt andrum. Den intensiva internationella granskning han hade utsatts för efter förgiftningsattackerna i Salisbury förra året hade placerat honom ordentligt på bakfoten.

Annons

Han har gynnats av att europeiska politiska tungviktare distraheras av mer angelägna bekymmer: Storbritanniens Brexit-problem, upplopp i Frankrike och en tysk immigrationskris som har knuffat Angela Merkel utanför dörren efter tretton år vid makten. Undangömd bakom sin järnridå har Putins inflytandekampanj fått ett nytt liv.

Kremls propagandamaskin har arbetat med full kraft och skärpt deras strypgrepp över Rysslands östeuropeiska grannar. Särskilt före detta jugoslaviska stater har varit föremål för en uppsjö av underhanda medel.

Ta den nysläppta rysk-serbiska actionfilmen Balkanlinjen till exempel. Den serbiska publiken har vittnat om en subtil återberättelse av Kosovokriget, som omformulerar Ryssland som konfliktens sanna hjältar när de avhåller de krigssugna Nato-styrkornas aggressiva bombkampanj.

Dessa uppenbara handlingar av desinformation kommer utan tvekan att främja Putins konsekventa mål – att piska upp antivästliga känslor och ytterligare hävda ryskt inflytande i regionen.

Men kanske ännu mer oroande är bevisen för att Putins inflytande börjar spridas längre västerut. Typiskt liberala, progressiva västerländska demokratier, som Tjeckien, har börjat fastna i Putins nät. Detta borde få oss alla att notera.

Tjeckiens frispråkige premiärminister Andrej Babis angående närhet till Kreml har vänt huvudena. Om det inte vore för den nu nästan oundvikliga indirekta Kreml-inblandningen i det tjeckiska valet 2017, kanske Babis aldrig hade kommit till sitt uppdrag. Han är skyldig Putin sitt jobb och det märks.

Bara förra månaden tillkännagav Ryssland och Tjeckien ett gemensamt projektet som kommer att försöka utnyttja marknaderna i tredje världens länder. För många i Europa skulle ett partnerskap med Putin vara otänkbart. För Babis ser det ut som att han betalar tillbaka en tjänst.

Hans grumliga förflutna gör inte mycket för att tysta tvivlare. Trots Babis bästa juridiska ansträngningar för att undertrycka historien, visade sig han ha agerat som en informatör åt det kommunistiska Tjeckoslovakiens hemliga polis under det kalla kriget.

De kommunistiska kopplingarna slutar inte där. I dag är hans minoritetsregering helt beroende av stödet från det tjeckiska kommunistpartiet med 15 platser. Efter valet 2017 hade de flesta andra partier vägrat att bilda en styrande koalition med hans populistiska ANO-parti på grund av brottsanklagelser som hängde över Babis. Den skandaltyngda karaktären hos den nuvarande premiärministerns administration utlöste offentliga massdemonstrationer i november, när tiotusentals marscherade på gatorna och krävde hans avgång.

Babis populistiska, euroskeptiska retorik har hjälpt till att driva hans folk bort från EU och in i den glada ryske presidentens utsträckta armar. Putin kan räkna med högerparet mellan Frankrikes Marine Le Pen och Italiens Matteo Salvini för stöd, men Babis har makten att genomföra verkliga förändringar i sitt centraleuropeiska land just nu. Effekterna av hans styre kommer att ha mycket större inverkan på lång sikt och kan skada Tjeckiens ställning inom Europa oåterkalleligt.

Det faktum att den tjeckiske presidenten Milos Zeman också är en stor beundrare av Putin ökar bara Tjeckiens mottaglighet. Zemans stöd till annekteringen av Krim, och för att avsluta sanktionerna mot Ryssland, är unikt för en statschef inom EU.

Det är lätt att glömma att Putin har utökat sitt inflytande samtidigt som han är fjättrad av EU:s och amerikanska sanktioner. Hans inverkan skulle vara mer imponerande om det inte var så skrämmande.

Putins tidigare presidentrådgivare Sergej Karaganov sammanfattade det bäst, 'Vi verkar vinna överallt.' Med Tjeckien nu till synes bortom point of no return, är det nu frågan om vem som är nästa?

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend