Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Frankrike - #Macron säger att han "tar tillbaka kontrollen"

DELA MED SIG:

publicerade

on

I slutet av flera veckors debatt, diskussion och "rådhus" har president Macron presenterat sina slutsatser från sin "Grand Débat National" som lanserades den 15 januari. Debatten och dess slutsatser är Macrons återlansering efter halva tiden för att ta itu med vad han kallar Gilets Jaunes legitima oro och ett försök att återuppliva hans rörelse "En Marche" inför valet till Europaparlamentet i maj, skriver Catherine Feore.

Macron sa att han hade tagit del av fyra huvudfrågor från sina diskussioner. För det första en känsla av orättvisa – social, skattemässig och territoriell; för det andra bristande hänsyn; för det tredje, en brist på förtroende för "eliterna"; och slutligen en känsla av övergivenhet. Han antog stridsropet från Brexiteer och sa att Frankrike måste "ta tillbaka kontrollen".

Få arbete att löna sig

Macron sa att allmänheten sa till honom att de inte bara sökte erkännande, utan lösningar på sina problem. Han sa att arbete måste löna sig och föreslog en minskning av inkomstskattebördan med angivande av att detta skulle betalas genom att täppa till skatteluckor. Han påpekade också att fransmännen arbetar mycket mindre än de i grannländerna och kommer att behöva arbeta mer i framtiden.

Presidenten meddelade att de med en pension på mindre än 2000 2020 euro i månaden skulle indexeras för att spegla inflationen från 2021 och framåt och att alla pensioner skulle höjas på detta sätt från XNUMX och framåt. Han tillade att det inte skulle bli några ytterligare skol- eller sjukhusstängningar.

Schengen fungerar inte längre

Annons

Presidenten höll fast vid sitt europeiska perspektiv och hänvisade särskilt till den gemensamma europeiska insatsen när det gällde klimatförändringar. Men om migration sa Macron att Schengensystemet inte längre fungerade och att det borde återupprättas med ett mindre antal stater inblandade. I asylfrågor sa han att även om Frankrike har en skyldighet att välkomna dem som söker asyl, måste det också vara svårare med dem som inte var berättigade till asyl.

Makt till folket

Macron argumenterade för en enklare och medborgarfokuserad administration och pekade på Kanadas system med en enda referensplats, så att medborgarna vet vart de ska vända sig och enkelt kan få tillgång till tjänster. Det fanns också ett förslag om att tillåta fler medborgarledda folkomröstningar, som kunde initieras med en miljon underskrifter.

Administrativ shake up - från toppen

Det fanns ett erkännande av att Frankrikes mycket centraliserade stat skulle decentraliseras med ett förslag i början av 2020 – detta syftar till att ta itu med de territoriella ojämlikheterna. Dessutom kommer premiärminister Edouard Phillippe att presentera ett nytt projekt för administrativt system i maj.

I Frankrike är tjänster inom den offentliga förvaltningen mycket eftertraktade, på detta sätt har Frankrike aldrig haft svårt att attrahera kandidater av mycket hög kvalitet till sin offentliga tjänst. Men dessa elitmandariner eller "Enarques" som utbildats i den mycket konkurrenskraftiga Ecole National d'Administrations kommer ofta från ganska snäva bakgrunder, i synnerhet barn till högre tjänstemän. Macron har efterlyst reformer med ett mer inkluderande förhållningssätt till inträde, som lockar fler studenter med affärsbakgrund eller med tidigare erfarenhet av föreningar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend