Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#CzechRepublic mogna för ryskt inflytande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Trots alla de otaliga problem som har dykt upp från den till synes oändliga brexitprocessen, har utbytet av framtida nationella underrättelser ofta flugit under radarn. För vår nationella säkerhet får denna fråga inte längre förbises.

När den avgörande politiska frågan för vår generation, in eller ut, äntligen läggs på sängen, måste vi vara kloka på det faktum att underrättelsedelning med EU kommer att innebära nya svårigheter. De kommer att kräva noggrann navigering, inte minst på grund av de europeiska stater inom blocket som är sårbara för Rysslands inflytande.

Redan innan den överhängande störningen av Storbritanniens formellt lämnade EU började Europa redan spricka.

Kreml har länge fört en strategi för att isolera och påverka mottagliga politiker i Central- och Östeuropa, vända dem mot EU och försvaga blockets enhet. Kanske inte överraskande verkar Europas extremhöger, i form av Viktor Orban i Ungern och Österrikes frihetsparti, redan vara förlorade saker.

Som ett resultat av dessa band med Ryssland, brittiska och holländska spionbyråer har kraftigt begränsad den underrättelsenivå de delar med Österrike eftersom Frihetspartiet kontrollerar BVT, Österrikes främsta underrättelsetjänst.

Den ryska webben sträcker sig dock mycket längre. Valet till Europaparlamentet, som nu nästan är över, har gett Putin ett lockande tillfälle att dra nytta av utbredda anti-EU-sentiment.

Annons

Tjeckien, en typisk liberal, progressiv västerländsk demokrati, vacklar nu oroväckande på stupet. Premiärminister Andrej Babiš har uppvisat egenskaper som skulle göra honom sårbar för ryskt inflytande och övertalning, medan president Milos Zeman är en högljudd, långvarig anhängare av Ryssland.

Förutsatt att Storbritannien delar underrättelser med EU urskillningslöst i framtiden, vad hindrar oförutsägbara ledare som Babiš från att förmedla information till Kreml och därmed fullständigt undergräva vår nationella säkerhet?

Det krävs inte en enorm sträcka av fantasin för att föreställa sig att ett scenario som detta utspelar sig. För att fullt ut kunna uppskatta oron kring Babiš ökade framtida geopolitiska roll är det först viktigt att undersöka hans rutiga förflutna.

För att vrida tillbaka klockan något, var Babiš en registrerad informatör under det kalla kriget för den kommunistiska Tjeckoslovakiens hemliga polis, en anmärkningsvärd allierad till KGB. Hans historiskt grundade band till Ryssland fortsätter att stiga till ytan idag. Förra året ska Babiš ha fört bort sin egen son för att hindra honom från att vittna i ett bedrägerifall. Den valda platsen? Ryskt hållna Krim. Andrej Babiš Jnr har beskriven tvångsfängslades av två ryssar och fördes till mentalsjukhus.

Babiš nära samarbete med president Zeman, en man branded "den mest inflytelserika Kreml-allierade i Centraleuropa", gör ingenting för att slå sönder några rykten. Det faktum att Zemans stöd stärker den makthungrige Babišs och hans parti ANOs politiska förmögenhet, gör hans anpassning till Ryssland oviktig. Putin har fått en plats vid bordet och hans strypgrepp över Tjeckien kommer bara att skärpas.

Babiš, en miljardär industriman som tros vara värd mer än 3.7 miljarder dollar, fortsätter att drivas av personlig förmögenhet när han sitter på kontoret. Han har varit föremål för flera utredningar av korruption och intressekonflikter av både tjeckiska och europeiska myndigheter som tror att han har använt sin politiska makt för att stödja sin verksamhet.

Han tycks inte erbjuda någon explicit politisk agenda, utan driver istället vad en tjeckisk analytiker kallar "oligarkisk populism', vilket i praktiken avslöjar att Babiš är mer intresserad av affärer än av någon anpassning till EU:s kärnvärden. Återigen ser vi ytterligare explicit sårbarhet för ryskt inflytande.

För att dra tillbaka debatten måste Storbritannien vara försiktig med att dela information och underrättelser med länder i EU som Tjeckien, som nu är ett påfallande säkerhetshot. Medan den fortfarande är aktiv bör politikerna agera snabbt och vidta åtgärder för dessa sårbarheter i Brexit-utträdesavtalet.

Om Babiš ger efter för Moskvas inflytande, och det finns ett starkt argument han redan har, skulle EU ha ytterligare en blockerande omröstning för att bemöta frågor om EU:s säkerhet, särskilt de som är relevanta för Ryssland. Redan en uppförsbacke, vilket de som tacklade spridningen av desinformation före EU-valet kunde intyga, skulle Europa befinna sig impotent inför Kremls elakartade inflytande.

Storbritannien måste göra en samlad ansträngning för att identifiera dessa sårbara stater och se till att våra underrättelsetjänster inte samarbetar med dem i känsliga frågor som rör Ryssland.

Bristen på omedelbar handling skulle spela Putins händer i och bidra till att skapa obönhörliga splittringar på en kontinent som redan är under enorm påfrestning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend