Anslut dig till vårt nätverk!

EU

En chans att visa upp nuvarande och framtida samarbete mellan #EU och #Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommande val i EU och Kazakstan representerar en chans att skapa "allt närmare" relationer mellan de två sidorna, enligt en Brysselbaserad Asienexpert. EU-valet den 23-26 maj och presidentvalet i Kazakstan den 9 juni är ett "idealiskt tillfälle" att intensifiera relationerna, skriver Fraser Cameron, från EU-Asia Centre.

Mellan de två omröstningarna, den 16:e och 17:e maj, är det årliga Astana Economic Forum (AEF) och detta är också en chans, tror han, att visa upp nuvarande och framtida samarbete mellan EU och Kazakstan.

Mer än 3,000 100 inhemska och internationella ekonomer, politiska ledare och företrädare för det civila samhället förväntas samlas i Nur-Sultan (tidigare Astana) för AEF. Ungefär hälften av deltagarna kommer att vara delegater från mer än 2018 länder. Forumet kommer att behandla förändringar i globala ekonomier, den sociala sektorn, digital teknik, flera industrier och den pågående fjärde industriella revolutionen. Internationella valutafondens vd Christine Lagarde, XNUMX års Nobelpristagare i ekonomi och Världsbankens chefsekonom Paul Romer är bland talarna.

Lagarde kommer att delta i plenarsessionen om den nya ekonomin och Kazakstans växande investeringspotential

AEF sammankallades för första gången 2008 mitt i den globala finanskrisen och har vuxit till en internationell plattform som hjälper till att forma den globala ekonomiska agendan.

Cameron, direktör för EU-Asia Centre, sa till denna webbplats att "ögonblicket var lämpligt för ett steg upp i förbindelserna mellan EU och Kazakstan."

Annons

Den tidigare rådgivaren för EU-kommissionen tillade: "I sommar kommer det att finnas nya ledarskap på båda sidor och man kan tänka sig en bredare agenda med fokus på anslutning.

“Kazakhstan is at the heart of both the Belt and Road Initiative and the EU’s connectivity strategy. It would be a boost also for EU-China relations if Brussels and Beijing could work with Kazakhstan partners to overcome some of the hold ups on infrastructure and digital commerce.”

Europa och Centralasien Europeiska utrikestjänstens vice verkställande direktör Luc Devigne tror att 2019 kan bli ett viktigt år för förbindelserna mellan EU och Kazakstan.

Han talade i väntan på att det utökade partnerskaps- och samarbetsavtalet (EPCA) mellan Kazakstan och EU skulle träda i kraft. Andra frågor var att stärka grunderna för ekonomisk framgång och regionala och säkerhetsrelaterade frågor.

Pointing out that the EU is the largest investor in the economy of the country, he also believes Kazakhstan is an important partner. He spoke recently of the “high level of relations between Kazakhstan and the EU in the economic, political and cultural-humanitarian spheres” and noted that the Agreement on Enhanced Partnership and Cooperation signed in 2015 will promote further development. This, he noted, also coincides with Kazakhstan’s modernization plans.

Examples of close cooperation between the two sides includes the European Union ‘Enhancing Criminal Justice in Kazakhstan’ (EUCJ) project under which the EU provided 261 stationary computers and printers to improve the material and technical base of its probation service.

Kazakhstan has opened Central Asia’s largest solar power plant in Karaganda region, another example of current collaboration.

Projektet leddes av intressenter från EU-medlemmarna Tjeckien, Slovakien och Tyskland och lockade utländska direktinvesteringar på totalt 340 miljoner USD.

EU är landets största handelspartner och investerare, var och en står för 50 %, men olja utgör inte mindre än 88 % av all Kazakisk export till Europa.

Sedan dess självständighet har det gjorts utländska direktinvesteringar på 300 miljarder dollar i landet, men "lejonparten" gick till utvinningsindustrin.

Kazakstans premiärminister Askar Mamin träffade nyligen EU:s ambassadör i landet, Sven-Olov Carlsson, och andra för att diskutera nya tillvägagångssätt för investeringssamarbete. Under 2018 ökade utländska direktinvesteringar i Kazakstan med 15.8 % till 24 miljarder dollar och utrikeshandeln ökade med 20 %. Sidorna diskuterade nyligen antagna metoder för att attrahera investeringar.

Årligen reser cirka 100,000 XNUMX kazakiska medborgare till Europa för affärer, turism och för att studera, och med sikte på framtiden hoppas man att ett visumförenklad system kommer att ytterligare förbättra kontakten mellan människor och människor.

All eyes now switch to the upcoming elections and the Forum where the main theme is ‘Inspiring Growth: People, Cities, Economies’.

Under det senaste decenniet har forumet vunnit erkännande som en ledande internationell konferens som tar upp globala ekonomiska och finansiella frågor.

Deltagarna kommer att diskutera nya vägar för hållbar tillväxt, utveckling av humankapital och kapacitetsuppbyggnad i städer som internationella kunskaps- och innovationscentra.

De två dagarna kommer att se globala visionärer och ledande internationella experter samlas för att diskutera de mest avgörande frågorna som världsekonomin står inför och formulera lösningar.

A spokesman for the organizers said: “The participation of such top politicians and experts in this year’s edition of AEF is not only an indicator of the growing interest in the event itself, but also of the readiness for open dialogue and mutual co-operation.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend