Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Al Jazeera under eld för att återigen främja #antisemitiskt innehåll

DELA MED SIG:

publicerade

on

Al Jazeera har tvingats radera en video som hävdade att judar "utnyttjade Förintelsen" och att Israel var folkmordets "största förmånstagare". Videon, publicerad av dess arabiska onlinekanal 'AJ+', togs bort först efter att den möttes av upprördhet och avsky online, skriver Louis Auge.

Det antisemitiska innehållet antydde att det judiska samfundets tillgång till "finansiella resurser [och] medieinstitutioner" innebar att det kunde "sätta en särskild strålkastare" på judarnas lidande, och hävdade att "skadeståndet som Israel fick var oproportionerligt” efter Förintelsen.

Al Jazeera tog bort videon och gjorde ett kortfattat uttalande där de hävdade att videon "bröt mot nätverkets redaktionella standarder" men gav inget starkare fördömande. Två journalister inblandade i produktionen av innehållet stängdes också av, enligt nätverket.

Många kommentatorer och onlineanvändare har varit snabba med att påpeka att det inte är första gången som det statliga Qatariska nätverket publicerar antisemitiskt eller extremistiskt innehåll. Snarare än en engångsföreteelse, noterade de, är den här senaste incidenten bara ytterligare ett avsnitt i en långvarig serie av tvivelaktigt och extremistiskt innehåll som sänds av Al Jazeeras arabiska kanal.

Israeli Foreign Ministry spokesman Emmanuel Nahshon said the video represented “the worst kind of pernicious evil” and added “that’s how Al Jazeera brainwashes young people in the Arab world and perpetuates hatred of Israel and the Jews.” A Spokesperson for Israeli Prime Minister, Benjamin Netanyahu, referred to Al Jazeera as an “inciting propaganda machine”. On Twitter, numerous users, including US President Donald Trump’s son, Donald Trump Jr, uppmanade Facebook att förbjuda AJ+ för att "öppet publicera videor om förintelseförnekelse."

Sedan borttagningen av videon har det också kommit fram att en av journalisterna som var inblandade i videon, Marah Elwadia, hade skrivit antisemitiska tweets redan 2012. En av dessa tweets innehöll hashtaggen "#fuckjews".

Annons

Denna avslöjande har ytterligare ifrågasatt kanalens verkliga "redaktionella standarder". Att videon raderades först efter ett ramaskri på sociala medier väckte ännu fler spekulationer om vad dessa "standarder" innebär.

Många användare uttryckte också förvirring över hur videon kunde ha passerat genom lager av redaktionell tillsyn utan att allvarliga farhågor väcktes om det uppenbart antisemitiska innehållet.

Dessa redaktionella standarder har ifrågasatts på allvar tidigare. 2009 visades Muslimska brödraskapets präst Yusuf al-Qaradawi på Al Jazeera och prisade Hitler för att ha begått Förintelsen. Samma präst befanns förra veckan ha skrivit en introduktion till en app, "Euro Fatwa", som innehöll antisemitiskt språk och senare förbjuden av Google för att ha brutit mot riktlinjer för hatretorik och stötande innehåll.

På senare tid, 2017, twittrade den engelska Al Jazeera-kanalen och raderade sedan en antisemitisk tecknad serie som påstod en judisk komplott för att förneka klimatförändringar.

Den senaste incidenten kommer i en tid av ökande oro för statligt ägda nyhetskanaler som verkar i väst. Storbrittanien förbjudits Irans press-TV över oro över att dess redaktionella beslut fattades i Teheran snarare än i London; och det har det varit rapporterade att Press TV nu har "stängts ner" på Googles plattformar, inklusive YouTube och Gmail.

Även brittiska mediatillsynsmyndigheten Ofcom bekräftade den här månaden genomför en undersökning av China Global Television Network (CGTN), den internationella nyhetskanalen för China Central Television (CCTV) som skulle kunna se det gå ett liknande öde till mötes som Press TV.

Det återstår att se om detta senaste exempel på antisemitism som sänds offentligt av Al Jazeera kommer att leda till utredningar och förnyade uppmaningar till brittiska och europeiska ledare att vidta åtgärder mot kanalen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend