Al Jazeera i brand för att igen främja #AntiSemitic innehåll

| Kan 20, 2019

Al Jazeera har tvingats ta bort en video som hävdade att judar "exploaterade förintelsen" och att Israel var folkmordets "största mottagare". Videon, som publicerades av sin arabiska arabiska "AJ +" -kanal, togs bort först efter det att den möttes med skandal och avsky på nätet, skriver Louis Auge.

Det antisemitiska innehållet föreslog att det judiska samhällets tillgång till "finansiella resurser [och] medieinstitutioner" innebar att den kunde "sätta en särskild spotlight" på judarnas lidande och hävdade att "de ersättningar som Israel mottog var oproportionerligt "efter förintelsen.

Al Jazeera tog bort videoklippet och utfärde ett starkt uttalande som hävdade att videon "kränktes nätverkets redaktionella standarder" men inte ger någon starkare fördömelse. Två journalister involverade i produktionen av innehållet suspenderades också, enligt nätverket.

Många kommentatorer och onlineanvändare har varit snabba att påpeka att detta inte är första gången som det Qatari-statliga nätverket har publicerat antisemitiskt eller extremistiskt innehåll. Istället för en enstaka, noterade de, den senaste händelsen är bara en ytterligare episod i en långvarig serie tvivelaktigt och extremistiskt innehåll som sänds av Al Jazeeras arabiska kanal.

Den israeliska utrikesdepartementets talesman Emmanuel Nahshon sa att videon representerade "den värsta typen av ondskan ondska" och tillade "det är hur Al Jazeera hjärntvättar ungdomar i den arabiska världen och fortsätter hat för Israel och judarna." En talesman för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, hänvisade till Al Jazeera som en "spännande propagandamaskin". På Twitter, många användare, inklusive amerikanska presidenten Donald Trumps son, Donald Trump Jr, uppmanade Facebook att förbjuda AJ + för att "offentligt publicera Holocaust Denial Videos".

Sedan videon raderades har det också kommit fram till att en av journalisterna som deltar i videon, Marah Elwadia, hade lagt upp antisemitiska tweets så tidigt som 2012. En av dessa tweets presenterade hashtag "#fuckjews".

Denna uppenbarelse har vidare ifrågasatt kanalens sanna "redaktionella standarder". Att videon raderades först efter det att en social media-skrik uppmanade ännu mer spekulation om precis vad dessa "standarder" medför.

Många användare uttryckte också förvirring om hur videon kunde ha gått igenom lag av redaktionellt övervakning utan att allvarliga problem uppstod om det uppenbart antisemitiska innehållet som det innehöll.

Dessa redaktionella standarder har kallats in i allvarlig fråga innan. I 2009 presenterades den muslimska brödraskapskirken Yusuf al-Qaradawi på Al Jazeera som lovordade Hitler för att begå förintelsen. Samma prästerska fann sig förra veckan ha skrivit en introduktion till en app, "Euro Fatwa", som innehöll antisemitiskt språk och var senare förbjudet av Google för att bryta mot riktlinjer för hattal och stötande innehåll.

Mer sistnämnd, i 2017, tweeted den engelska Al Jazeera kanalen, och sedan raderad, en antisemitisk tecknad som påstod en judisk tomt för att neka klimatförändringar.

Den senaste händelsen kommer i en tid av ökande oro för statligt ägda nyheterna i väst. Storbrittanien förbjudits Irans Press TV över bekymmer att dess redaktionella beslut fattades i Teheran snarare än i London; och det har varit rapporterade att press-TV nu har stängts av på Googles plattformar, inklusive YouTube och Gmail.

UK Media Regulator, Ofcom, också bekräftade den här månaden att den genomför en undersökning av China Global Television Network (CGTN), den internationella nyhetskanalen för China Central Television (CCTV) som skulle kunna se den möta en liknande öde att Press TV.

Det återstår att se om detta senaste exempel på antisemitism sänds offentligt av Al Jazeera kommer att leda till undersökningar och förnyade uppmaningar för brittiska och europeiska ledare att vidta åtgärder mot kanalen.

Kommentarer

Facebook kommentarer

Taggar: , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, Politik, Religion

Kommentarer är stängda.