Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Ukrainas enande en prioritet för #Zelensky och West

DELA MED SIG:

publicerade

on

När Ukrainas nya president, tidigare komiker Volodymyr Zelensky, svor in idag (20 maj) utsågs han till president för en splittrad nation. Uppdelningen är inte bara fysisk, utan också ideologisk; Ukraina är nu ett slagfält där västvärldens och Rysslands ideal kolliderar.

Sedan början av 2013 har Ryssland fört en politik för splittring och härska i sitt västra grannland, aktivt invaderat och annekterat Krim samtidigt som det upprätthåller en inofficiell men ändå betydande militär och ekonomisk närvaro i de två utbrytarstaterna i östra Ukraina, Folkrepublikerna Donetsk och Luhansk (DPR och LPR).

Zelenskijs enda hopp om att återförena sitt land är genom att säkra internationellt samarbete för att störa detta ryska stöd. USA:s och EU:s sanktioner har utan tvekan hjälpt till att hejda utvecklingen av dessa utbrytarregioner hittills. Men andra områden, inklusive illegal handel med DPR/LPR-produkter som kol, har undgått det internationella samfundets fokus. Denna utelämnande skadar västerländska intressen i Ukraina och stärker Rysslands fotfäste i dess grannland.

I Kiev, liksom i större delen av landet, stöder den överväldigande majoriteten av människor pro-EU politik, inklusive utvecklingen av en liberal, "västerländsk" marknadsekonomi. Under de senaste tre decennierna sedan Sovjetunionens fall har Ukrainas politiska kropp gradvis flyttats bort från Moskvas omloppsbana, vilket speglar denna känsla.

Ett framtida NATO-medlemskap som diskuterades 2010-13 var droppen för Kreml, som anser att dess kontroll över Ukraina (som det gör med resten av dess "nära utlandet") är absolut nödvändigt för dess egen nationella säkerhet. Snart hade ryska styrkor flyttat in.

De som stöder Rysslands intervention i Ukraina – numerärt sett färre men en högljudd minoritet – förebådar detta som en union av slaviska folk, som går tillbaka till sovjettiden för att återställa stoltheten över den tröga ekonomin och en kraftfull enad militär.

Annons

Mycket har gjorts av Rysslands militära engagemang i östra Ukraina, vare sig genom mycket trumpetad annektering av Krim, den "små gröna män" som dök upp med rysktillverkade vapen i rysktillverkade fordon i utbrytarstaterna, eller nedskjutningen av det malaysiska flyget MH17 av en rysktillverkad missil.

Men det är kanske Rysslands ekonomiska bidrag till DPR och LPR som har gjort det möjligt för staterna att etablera ett sken av tidig nationalitet. Förutom ekonomiskt stöd och regelbundet ekonomiskt stöd till de nystartade staterna, har Moskva riktat horder av Kreml-stödda ryska affärsmän till östra Ukraina, och uppmuntrat handel med DPR/LPR så att de börjar finansiera sig själva.

Med tanke på krigstidens förstörelse för den lokala ekonomin finns det dock lite i DPR/LPR att sälja. Ryska affärsmän har lockats till områdets traditionella inkomstkällor, främst kol.

Genom att använda sina tillgångar över gränsen, inklusive logistikföretag och handelsföretag i både Ryssland och Europa, har dessa affärsmän framgångsrikt lyckats kringgå sanktioner genom att exportera DPR/LPR-kol till Europa. Individer inklusive Ruslan Rostovtsev, Sergey Kurchenko och Alexander och Sergey Melnychuk är synonyma med denna olagliga kolhandel, enligt ukrainska icke-statliga organisationer Stoppa korruption.

Vinsterna från denna handel, som kanaliseras genom ryska och sydossetiska banker, har visat sig vara en livlina för utbrytarstaterna och för Ryssland självt. När DPR/LPR nu kan generera sina egna medel genom kolhandeln, blir de mer hållbara och en mindre ekonomisk börda för sina sponsorer i Kreml. Kort sagt, de blir mer permanenta.

Detta är problemet som Zelensky står inför. Han måste på något sätt övertala det internationella samfundet att stödja honom när han försöker bryta ner nätverket som stöder denna inkomstkälla för DPR/LPR. För att göra det måste Washington DC och Bryssel vakna upp till behovet av att sanktionera inte bara de välkända oligarkerna kopplade till utbrytarstaterna, utan även affärsmän som Rostovtsev och Kurchenko som arbetar med och tjänar på handel med DPR varje gång. dag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend