Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakhstan förmåga som en sann brobyggare

DELA MED SIG:

publicerade

on

2019 är ett historiskt år för kazakisk politik. Efter president Nursultan Nazarbayevs tillkännagivande om sin avgång kommer Kazakstan att hålla tidiga presidentval den 9 juni – en viktig milstolpe för Kazakstan eftersom folket i Kazakstan för första gången på nästan trettio år kommer att välja en ny president, skriver Aigul Kuspan, chefen för Kazakstans uppdrag till Europeiska unionen.

Aigul Kuspan, chef för Kazakstans uppdrag till Europeiska unionen

Efter Kazakstans självständighet kommer det kommande valet att gå till historien, tack vare den aktiva utvecklingen av demokratiska institutioner som säkerställer rättvisa och öppna val. President Kassym-Jomart Tokayev har garanterat att valet kommer att vara öppet och kommer att hålla högsta förväntade standard.

En livlig valkampanj är det utmärkande för detta val. Med totalt sju kandidater från olika politiska partier och föreningar som kandiderar till presidentvalet, driver alla kandidater nu öppet kampanj i hopp om att säkra folkets röster. Jag skulle vilja notera att Amirzhan Kossanov, en av kandidaterna som kandiderar till posten som statschef, är en aktiv representant för oppositionen.

Dessutom finns det för första gången en kvinnlig kandidat som kandiderar till posten som ledare för Kazakstan - Dania Yespaeva, som representerar det liberala partiet AkZhol ('Bright Path'). När det kommer till politik skulle det vara en rättvis bedömning att säga att vår bredare region är starkt mansdominerad. Men under många år har Kazakstan vidtagit konkreta åtgärder för att förbättra jämställdheten mellan könen och för att stärka kvinnors roll i både näringslivet och politiken.

Den nuvarande situationen för kvinnor i Kazakstan talar för sig själv, med kvinnor som innehar ett antal centrala politiska poster: senatens president, vice premiärministern, utbildnings- och vetenskapsministern och ett antal ambassadörer i Kazakstan är kvinnor. Idag är ungefär en fjärdedel av parlamentsledamöterna i Kazakstan kvinnor. Förutom det faktum att Kazakstans konstitution förbjuder könsbaserad diskriminering, har ett antal specifika strategier och lagar på detta område antagits under de senaste 14 åren: från "Strategi för jämställdhet i Republiken Kazakstan för 2006- 2016" till lagen "om statliga garantier för lika rättigheter och lika möjligheter för män och kvinnor" 2009. Dessutom antog Kazakstan 2016 ett specifikt "koncept för familje- och genuspolitik i Republiken Kazakstan fram till 2030".

Kazakstan har alltid välkomnat observatörer och deras konstruktiva feedback under tidigare val. Under detta val förväntas 1,000 XNUMX internationella observatörer från tio internationella organisationer, såväl som främmande länder, vara på plats i Kazakstan. Vår regering har officiellt bjudit in Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Samväldet av oberoende stater och många andra organisationer. Deras uppdrag utplaceras nu över hela landet.

Annons

Jag skulle vilja understryka att den kommande omröstningen inte bara är viktig för Kazakstan, utan också för våra grannar och partners över hela världen. Kazakstan har etablerat sig som en aktiv aktör på den internationella arenan och bidrar till global säkerhet, bland annat inom områden som icke-spridning av massförstörelsevapen och kampen mot terrorism och extremism. Det internationella samfundet uppskattar Kazakstans viktiga initiativ som syftar till att lösa den syriska krisen, ta itu med gemensamma utmaningar i Afghanistan, samt att implementera den gemensamma övergripande handlingsplanen (JCPOA) kopplad till det iranska kärnkraftsprogrammet.

Dessutom, i ljuset av Kazakstans förmåga som en sann brobyggare, har vårt land skapat unika plattformar som syftar till att främja dialog och återställa en atmosfär av förtroende i moderna internationella relationer. Konferensen om interaktion och förtroendeskapande åtgärder i Asien och kongressen för ledare för världsreligioner och traditionella religioner är bara två exempel på sådana plattformar.

Ur ett ekonomiskt perspektiv har vår regering också kraftfullt förbättrat Kazakstans investeringsklimat, vilket gör oss till den främsta investeringsdestinationen i regionen.

Detta är särskilt relevant för Europeiska unionen, som välkomnar de ansträngningar som gjorts för att förbättra investeringsklimatet, och som också uppmuntrar ytterligare hållbart genomförande av de planerade reformerna, särskilt OECD:s rekommendationer för att stärka utvecklingen av den privata sektorn och investeringsskyddet.

Det är värt att nämna att EU behåller sin position som Kazakstans största handels- och investeringspartner, med en andel på cirka 50 % av den totala volymen av vår handel. Kazakstans utrikeshandel med EU-medlemsstater uppgick till en omsättning på 37.7 miljarder USD 2018, och bruttoinflödet av utländska direktinvesteringar från EU nådde 11.6 miljarder USD av totalt 24.3 miljarder USD som lockades till Kazakstan.

Förra året var de EU-medlemsstater som investerade mest i den kazakiska ekonomin Nederländerna (med $7.3 miljarder), Belgien (med $1 miljard), Frankrike (med $916 miljoner), Storbritannien (med $593 miljoner), Tyskland (med $400 miljard). $470 miljoner) och Luxemburg (med $XNUMX miljoner).

Under 2018 firade vi en viktig årsdag – 25-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Kazakstan och Europeiska unionen. Idag präglas våra relationer av en aktiv och regelbunden politisk dialog, ömsesidiga besök på olika nivåer och en gynnsam dynamik i handels-, ekonomiskt och investeringssamarbete.

Huvudprioriteringen för vår gemensamma bilaterala agenda är ett effektivt genomförande av Kazakstan-EU-avtalet för utökat partnerskap och samarbete (EPCA), som undertecknades den 21 december 2015. Dokumentet täcker 29 områden för interaktion, inklusive internationell och regional säkerhet, handel, investeringar och infrastrukturutveckling, samt innovation, kultur, sport och turism.

Det officiella resultatet av valet kommer att tillkännages senast den 16 juni. Den nya presidenten i Kazakstan kommer att ha stora skor att fylla – han eller hon måste upprätthålla de enastående relationerna med våra partners utomlands, byggda av förste presidenten Nursultan Nazarbayev. I detta sammanhang är jag övertygad om att Europeiska unionen kommer att förbli en pålitlig och viktig ekonomisk partner för vårt land.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend