Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

#EuropeanDevelopmentDays – Senegals Macky Sall försvarar sitt rekord när det gäller anti-korruption och ekonomisk tillväxt

DELA MED SIG:

publicerade

on

För senegales president Macky Sall, den här veckans European Development Days toppmötet i Bryssel har gett en dubbel möjlighet. Å ena sidan har Sall träffat några av världens mäktigaste ledare och stärkt samarbetsinsatser på viktiga utvecklingsmål. Å andra sidan har han kunnat påminna om sina anti-korruptionsuppgifter, efter att en BBC-rapport hävdade att hans bror berikade sig från nyckelgasavtal, skriver Louis Auge.

Sall har gått med 8,000 delegater från 140 länder på "Davos of Development", som syftar till att ta itu med ojämlikhet och "bygga en värld som lämnar ingen bakom sig". Evenemanget eftersträvar EU: s mål om ett allt närmare globalt samarbete om utveckling och betraktar en rad innovativa strategier för att minska rikedomsklyftan.

Efter att ha länge krävt ett närmare partnerskap mellan Afrika och EU har Sall i veckan kunnat möta några av de högsta siffrorna i blokken, däribland Europeiska kommissionens president Jean-Claude Juncker, liksom kung och premiärminister av Belgien. På toppmötet fick delegaterna möjlighet att delta i viktiga sessioner om kultur, utbildning och jordbruk, och ta itu med en rad olika relevanta ämnen, såsom en hållbar återintegrering av invandrare.

Men Sall har också tagit tillfället i akt markera sin egen rekord som president i Senegal och ger ett tal till delegater som betonar de framsteg som hans land har gjort under sina sju år med makten. Den nuvarande senegalesiska förvaltningen har faktiskt drivit flera viktiga initiativ att bygga ett mer inkluderande samhälle, vilket motsvarar kärnagendan för veckans evenemang i Bryssel.

Salls tillvägagångssätt styrs av en plan som heter Emerging Senegal, som strävar efter att omvandla Senegal till ett medelinkomstland av 2025 och är byggt på samma inkluderande värden som europeiska utvecklingsdagarna antyder. I strävan efter detta mål har regeringen lanserades ett universellt sjukförsäkringsprogram för att förbättra vårdtillgången för Senegals fattigaste hushåll och investerade miljoner franc i effektivitet jordbruksmetoder till förbättra näringsnivån. En ny stad byggs för att underlätta överbelastning i huvudstaden Dakar, betjänad av a ny järnväg.

Samtidigt har regeringen lanserat en kampanj för att stoppa korrupta politiker som dränerar de offentliga källorna för sin egen anrikning. Sall skapade en helt ny anti-korruption kroppen nästan så snart han tog sitt ämbete och beordrade offentliga tjänstemän att avslöja sina tillgångar. Sedan dess har flera högprofilerade siffror tagits till prövning, särskilt Karim Wade, son till Salls föregångare Abdoulaye Wade, som befanns ha olagligt ackumulerade en förmögenhet på $ 200 miljoner.

Annons

Denna flotta reformer har bära frukt: årlig ekonomisk tillväxten går till 6% per år (tidigare det var bara 2%), medan den totala fattigdomsgraden har förbättrats avsevärt och nivåer av malaria och kronisk undernäring har fallit drastiskt. Ännu viktigare, den graftkultur som festered under Wade-åren har klarat sig avsevärt. Senegal har registrerade konsekventa vinster på Transparency Internationals index för korruptionsuppfattningar sedan 2012, och den icke-statliga organisationen beskrev nyligen land som "En stark regional aktör" för sina insatser för att bekämpa felbehandling.

Brysselkonferensen kommer på en gynnsam tid för Sall, vars regering har reglats från anklagelser gjorda i en nyligen utfrågad BBC-undersökning som grundar sig på 2012-priset av två off-shore gaslicenser till ett företag som drivs av kontroversiell affärsman Frank Timis. BBC hävdar att Timis företag hade liten relevant erfarenhet för att motivera priset, och fortsätter att hävda det hans företag betalade Salls bror $ 250,000, samt lön och aktieoptioner. Rapporten hävdar också att BP, som senare köpte rättigheterna från Timis, kom överens om en serie av hemliga royalty betalningar värda $ 10 miljarder.

Presidenten och hans bror förnekar allvarligt felaktigt. Salls anhängare har påpekat att han inte ens var i tjänst vid den tidpunkt då det ursprungliga kontraktet tecknades med Timis, och kunde inte riva upp affären för rädsla för tvister. Ändå trots detta försvar, och frånvaro av bevis att presidenten har gynnat avtalet, har rapporten blivit utbredd i Senegal, vars folk har väntat länge en bonanza från deras nyfunna olje- och gasreserver.

Kanske inte överraskande, har Salls motståndare ivrigt lurat flammorna. Lawmaker Ousmane Sonko, slagen av Sall i februarivalet, har anklagat sin rival för "högförräderi" och uppmanade folket att stiga upp i protest. Utan tvekan kommer Salls motståndare att gripa på sitt besök i Bryssel och anklagar honom för att vara stående. Men presidentens satsning på det internationella samfundet är helt tidsbestämt: för ett land som försöker positionera sig som en pålitlig partner för utländska investeringar är Salls internationella rykte av avgörande betydelse.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend