Anslut dig till vårt nätverk!

Tjeckien

En tyst revolution i #Prag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 4 juni gick demonstranter ut på Prags gator i tusental. Vi rullar upp banderoller med orden "Enough" och "Resign" och skanderar "Skam! Skam!" vid sin premiärminister Andrej Babus svämmade de in på huvudstadens Vaclavplatsen, skriver Colin Stevens.

Det ramspackade halvmil långa torget kunde inte ha varit en mer passande scen för den största demonstrationen som hållits i Tjeckien på tre decennier.

För det var här som det tjeckiska folket samlade sig under sammetsrevolutionen och hävdade sin kollektiva vilja att störta det kommunistiska styret i landet.

Nu, med Tjeckoslovakiens kommunistiska parti ett avlägset minne, är det ytterligare en förtryckare som folket försöker ta bort - den demokratiskt valda ledaren för landet, Andrej Babiš.

Demonstrationer mot premiärministern började i april och har stadigt vuxit i fart sedan dess. Över 120,000 XNUMX människor uppskattas ha anslutit sig till det senaste rallyt, nästan dubbelt så många som deltog i ett rally som hölls två veckor tidigare.

Tillväxttakten och rörelsens alltmer varierande sociala sammansättning bådar verkligen gott för dess inverkan och livslängd. Motståndet mot Babis har traditionellt sett varit mest förankrat i de mer liberala och kosmopolitiska delarna av samhället, men det stora antalet deltagare pekar nu på en mångsidig och växande rörelse, en som har en verklig chans att utmana Babis premiärskap.

Annons

Den senaste vågen av protester kretsade kring det så kallade Stork's Nest-fallet. Den långvariga sagan handlar om EU-bidrag till ett värde av 2 miljoner euro avsedda för småföretag som togs emot av ett konferenscenter utanför Prag. Verksamheten, som Babis hävdar ägdes av familjemedlemmar, veks in i hans Agrofert-konglomerat kort efter.

Det är säkert att säga att Agrofert, en gigant som består av över 900 företag i sju länder, inte kvalificerar sig för subventioner för småföretag.

Fallet hamnade på sin spets för några veckor sedan, då tjeckisk polis rekommenderade, efter en grundlig utredning, att åklagare skulle åtala Babis för bedrägeri.

Detta fick justitieministern, som har stort inflytande över åklagarmyndigheten, att plötsligt avgå från sin post. Rädslan för att Babis förbereder sig för att installera en lojalist som är redo att undertrycka anklagelserna är nu, förståeligt nog, utbredd.

Ett sådant fräckt försök att kväva den rättsliga processen skulle förvisso vara alarmerande, men det skulle knappast komma som en överraskning med tanke på "tjecken Donald Trumps" brokiga historia.

I själva verket är det inte bara denna skandal som har väckt irritationen hos anti-Babis-demonstranter.

En separat EU-revision nådde nyligen en fördömande slutsats. Enligt en läcka har kommissionen preliminärt dragit slutsatsen att Babis har en intressekonflikt i förhållande till Agrofert.

Även om Babis tvingades sätta konglomeratet i en stiftelse 2017, fann EU att det fanns en otillräcklig åtskillnad mellan hans verkställande makt och hans tidigare verksamhet. Som grundare och förmånstagare av trustfonderna har Babis enligt utredningen fortfarande ett direkt ekonomiskt intresse av att verksamheten lyckas.

En bekräftelse av granskningen skulle vara extremt politiskt skadlig för den tjeckiska premiärministern och skulle säkert ytterligare uppflamma den spirande proteströrelsen.

Demonstranterna kommer att uppmuntras av sina slovakiska grannars erfarenheter förra året. Där framtvingade enorma protester till slut premiärminister Robert Ficos avgång efter mordet på en undersökande journalist. Tjeckiska demonstranter, som har en betydande bevisbörda att lägga vid Babis dörr, kommer nu att hoppas kunna efterlikna den framgången.

Som ett stolt folk, fortfarande förföljt av minnet av att leva under en kommunistisk totalitär regim, kommer de inte bara att luta sig tillbaka och låta urholkningen av deras demokrati passera oemotsagd.

En tyst revolution är på väg i Prag, och Vaclavplatsen har sett sin beskärda del av politiskt betydelsefulla tillfällen. Kanske, bara kanske, är vi på väg att bevittna en annan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend