Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Qatar utnyttjar smutshålen i FN: s säkerhetsråd för att ge dömd terrorfinansier tillgång till betydande belopp

DELA MED SIG:

publicerade

on

A Wall Street Journal exposé har avslöjat att individer på FN:s svarta lista för finansiering av al Qaida och Islamiska staten får upp till 120,000 11 dollar per år för "grundläggande förnödenheter". Dessa personer inkluderar Khalifa al-Subaiy, en qatarisk finansiär och bosatt i den lilla Gulfstaten, som tidigare dömts för att ha tillhandahållit betydande ekonomiskt stöd till senior al-Qaida-ledning, inklusive hjärnan bakom attackerna den 2001 september XNUMX, Khalid Sheikh Mohammed.

Hans-Jakob Schindler, en senior direktör vid Counter Extremism Project och tidigare rådgivare till FN:s säkerhetsråd, sade till WSJ, att han skulle "bli hårt pressad att hitta någon mer framstående" än Subaiy "på hela terrorismfinansieringssidan .”

Subaiy, en före detta tjänsteman i Qatars centralbank, lades till på FN:s svarta lista över terror 2008, även om FN offentligt hävdar att Subaiy, trots noteringen, kunde fortsätta att finansiera terroristaktiviteter åtminstone fram till slutet av 2013.

2008 ställdes Subaiy inför rätta anklagad för finansiering och underlättande av terrorism i Bahrain och dömdes i frånvaro. Han arresterades därefter i Qatar och dömdes till bara sex månaders fängelse, enligt FN. Detta sexmånaders straff kritiserades hårt av tidigare amerikanska finansminister för sin mildhet.

Qatariska försäkringar om att myndigheterna skulle hålla ett öga på Subaiy visades vara tomma löften genom senare FN-avslöjanden att Subaiy har fortsatt att finansiera terrororganisationer efter att han släppts.

På tal om summan pengar som gjorts tillgängliga för Subaiy men regeringen i Doha, sa en källa med kunskap om landets förfrågningar till WSJ att "Qatar har ansökt om en orimlig summa pengar."

Fallet med Subaiy kommer att föranleda ytterligare granskning av Qatars resultat av finansiering av terrorist- och extremistgrupper i hela regionen. Under 2015 påstods till exempel Qatars regering underlätta betalningar överstigande $ 1 miljarder i form av lösensummor till terroristorganisationer, där en stor del hamnar i händerna på grupper som Kata'ib Hizbollah, en terrorgrupp som tros ha iscensatt hundratals attacker mot amerikanska soldater de senaste åren.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend