Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Är Junckers kommissionspersonal på väg till #BrusselsLobbyShops?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Medan europeiska statschefer är det bekämpa över vilken Spitzenkandidat kommer att efterträda Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen, gnuggar lobbyverksamhet och konsultbutiker i Bryssel sig över möjligheten att rekrytera nya högprofilerade medarbetare. Det är ingen hemlighet att många avgående tjänstemän byter ut sina kontor i EU-institutionerna mot mysiga jobb i den privata sektorn och utnyttjar sina kontakter och insiderkunskaper för att fortsätta påverka beslutsfattandet i Bryssel. Om tidigare överlämnanden av kommissionen är något exempel bör det avgående Juncker-kabinettet förvänta sig en lavin av e-postmeddelanden från head-hunters.

Och varför inte? En lobbyists förmåga att utöva inflytande och åstadkomma förändring beror trots allt på förmågan att nå beslutsfattare. De känner alla viktiga intressenter, inte bara professionellt utan personligen också, upprätthålla relationer inte bara med dem utan med deras familjer. Det är inte konstigt att denna arbetslinje lockar politiker, deras släktingar och många andra som har varit nära den politiska maktens centrum.

Europeiska kommissionens svängdörr

Listan över karriärpolitiker som blivit lobbyister är lång. Ta Siim Kallas, Estlands före detta premiärminister och EU-kommissionär för transport men för närvarande styrelsekonsult för leverantören av mjukvarulösningar Nortal sedan 2015. I denna roll har han varit rådgivare till Nortal i länder som Qatar, Litauen och Moldavien.

Neelie Kroes, under tiden, gick in i internationell finans med särskilda rådgivare och styrelsemedlemskap roller på Bank of America Merrill Lynch, Salesforce och Uber. Kroes hade redan haft en lysande karriär inom den privata sektorn innan han blev kommissionsledamot för den digitala agendan, i den mån Wall Street Journal noterade 2004 att "EU-tjänstemän ... aldrig har handlat med en kommissionskandidat med så omfattande affärsband – och potentiella konflikter.

Det är inte klart vad Juncker själv planerar att göra när han lämnar sin position, men föregångaren José Manuel Barroso skapade ett ökänt prejudikat när han blev en icke verkställande ordförande i Goldman Sachs inom två månader efter den officiella 18-månaders "avsvalningsperiod" som EU-tjänstemän har mandat. 

Annons

Bytet från offentlig tjänsteman till företagslobbyist är så vanligt att den engelskspråkiga världen till och med har utvecklat ett formspråk för det, "Blairs sjukdom”, efter Tony Blair. Uttrycket syftar på att tidigare statschefer tjänar pengar på sina tjänster som lobbyister och konsulter utan hänsyn till risker för deras personliga rykte. Faktum är att i många sådana fall representerar det surt förvärvade ryktet lobbyistens primära mervärde.

KGL och Marsha Lazareva: bra pengar för att fixa dåligt rykte

En pågående lobbyinsats som sträcker sig över Washington, London, Moskva och Persiska viken på uppdrag av logistikföretaget Kuwait & Gulf Link (KGL) har samlat ett stjärnspäckat team av personligheter och kan representera en ny höjdpunkt för detta varumärke av lobbyverksamhet. Framstående talespersoner inklusive Neil Bush, son till George HW Bush, tidigare FBI-direktör Louis Freeh, Tatyana Yumasheva, dotter till den förre ryske presidenten Boris Jeltsin, och tidigare MI6-chefen Sir John Scarlett har skrivit på för att hjälpa KGL att motverka anklagelser om förskingring mot cheferna Marsha Lazareva och Saeed Dashti . Som det händer är Cherie Blairs advokatbyrå Omnia Strategy en del av lagslag arbetade chefernas fall parallellt med denna lobbykampanj.

Freeh framför allt anmält sig som den första av 13 lobbyister på toppnivå att representera Kuwait & Gulf Link (KGL) och dess VD Marsha Lazareva, fängslad av kuwaitiska myndigheter 2017 för påstådd förskingring en halv miljard dollar från en tillgångsförsäljning i Filippinerna. KGL investerade $ 2.5 miljoner i lobbyinsatser bara i Washington under årets första kvartal. De berättelse i hjärtat av kampanjen? Marsha Lazareva och Saeed Dashti är offer för en bristfällig utredning i Kuwait, med förespråkare som Freeh som kräver att paret ska släppas och anklagelserna släpps. Dessa ansträngningar verkar bära frukt, med Marsha Lazarevas frigöra mot borgen förra månaden.

I verkligheten har KGL dock ställts inför oroväckande anklagelser relaterade till penningtvätt och sanktioner under det senaste decenniet. De allvarligaste är påståenden som företaget, en entreprenör för den amerikanska militären i regionen, hade skapat "spökstrukturer” för att kringgå sanktioner mot iranska affärsenheter. I januari 2018 skrev USA:s senator Marco Rubio en brev till försvarsdepartementets (DoD) generalinspektör Glenn Fine, och uppmanade till en djupare titt på KGL:s efterlevnad av Federal Acquisition Regulation (FAR). Rubio pekade på anklagelserna om att KGL hade använt lastfartyg för att kringgå sanktioner och "ge logistiskt stöd till och från Iran", samt missköta sina amerikanska militärkontrakt och genomföra storskaliga intrång i kuwaitiska hamnar.

Arketypen: Gerhard Schröder och Vladimir Putin

Även om KGL-kampanjen är imponerande i den mängd personligheter den har anställt, är den mest skandalösa bytet av en europeisk politiker i senare tid troligen den förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröder. När Angela Merkels föregångare anslöt sig till den ryske presidenten Vladimir Putins krets efter hans nederlag i valet 2005, tog han upp saken inte bara om en politisk ledare som kanske representerar den största geopolitiskt hot till Europa, men också en personlig vän.

Schröders sälja ut lönat sig ekonomiskt men har allvarligt skadat europeiska intressen. Putin såg till att Schröder skulle ta en ledande position i Gazprom 2005 och övervaka Nord Streams pipelineprojekt. Schröders efterföljande satsning på etableringen av Nord Stream 2 har saboterat Europas försök att diversifiera sin energiförsörjning, ökande beroende av Ryssland och undergräver EU:s energisäkerhet. 2017 ordnade Putin att Schröder blev ordförande för Rosnefttrots att företaget är under europeiska sanktioner. För att ha drivit Rysslands utrikespolitiska agenda utomlands har Schröder kallats Putins viktigaste propagandist i Europa.

Med svängdörren för högt uppsatta politiker som går med i lobbykampanjer som direkt påverkar europeiska intressen, kommer EU att dra några lärdomar av dessa exempel? Med en ny kommission som kommer in inom kort skulle det nu vara en idealisk tidpunkt att utöka längden på den officiella "avsvalningsperioden". När allt kommer omkring har världens Barrosos och Schröders bevisat sin förmåga att utöva otillbörligt inflytande år efter att de lämnat ämbetet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend