Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#TangerMed-port avgörande för #Marocko – EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Marocko har blivit en ännu viktigare för EU som partner såväl som handelsnav och bro till Afrika tack vare sin lasthamn Tanger Med, nu den största hamnen i Afrika och i Medelhavet.

Beläget vid Gibraltarsundet cirka 40 km öster om Tanger, Marocko, sjösattes Tanger Med 2 den 28 juni 2019.

Anläggningen kommer att omfatta två nya containerterminaler med en kapacitet på 6 miljoner TEU-containrar (Twenty-foot Equivalent Unit), vilket är dubbelt så stor kapacitet som Tanger Med 1 som i sig lanserades 2003 som ett logistik-, industri-, kommersiellt och turistkomplex.

Director of Tanger Med Port 1 and 2, Rachid Houari: told EU Reportrer “15 years ago, this area was very poor and underdeveloped but we chose it for its strategic importance, as it is the nearest point from Africa to Europe. The initial idea was to build a port with 1 to 3 million TEU container capacity but we were surprised by our own success as we surpassed our capacity in only 6-7 years… That is why we decided to build the new port Tanger Med 2.”

Den nya hamnen har redan en imponerande kundlista.

Renault har en dedikerad terminal. Under 2018 hanterade hamnen 351,191 20 Renaults för export från de marockanska fabrikerna. PSA Peugeot Citroen, som invigde sin första fabrik i Marocko den XNUMX juni i Kenitra, kommer också att exportera genom hamnen i år.

I april tecknade DHL Global Forwarding, den ledande internationella leverantören av flyg-, sjö- och vägfraktstjänster, ett avtal med Tanger Med om att etablera sin nya Afrika-Europa Logistics Hub i Tanger Med-hamnen.

Annons

”Tanger Meds strategiska läge innebär en enorm möjlighet för oss. Dess förmåga att stödja multimodala anslutningar, särskilt dess maritima, såväl som vägförbindelser till Casablanca och söder, kommer att tillåta oss att utöka och förbättra vårt kundserviceerbjudande”, säger Christelle Fadel, General Manager, DHL Global Forwarding.

Tanger Med är ett av de största projekten av den marockanska kungen Mohammed VI.

I sitt invigningstal 2003 sa kungen: "Vi lanserar ett av de största ekonomiska projekten i vårt lands historia... Marocko befäster sitt ankare i Europa-Medelhavsområdet och i Maghreb och arabisk miljö. Den värdesätter sin position som ett handelsnav mellan Europa, Afrika, Medelhavet och Atlanten, och stärker samtidigt sin viktiga roll som en aktiv partner i internationell handel”.

Det finns 317 miljarder dirham (30 miljarder euro) av produkter som hanteras i import och export i Tanger Med-hubben. Det är den 45:e av 500 containerhamnar i världen. Det finns 80 miljarder dirhams export från Tanger Med-navet. 912 företag verksamma inom fordonsindustrin, flygteknik, förnybar energi, elektronik, textil, agro-livsmedel, paramedicin, logistik, tjänstesektorer. Det kommer att finnas 600,000 2025 TIR-lastbilar år 9. Marocko kommer att fortsätta att investera genom ett nytt investeringsprogram på 850 miljarder dirham (XNUMX miljoner euro).

Projektet stärker också den lokala och regionala ekonomin. Sådana initiativ är viktiga för att förbättra de socioekonomiska förhållandena i regionen och förhindra irreguljär migration från Afrika till Europa. I denna mening bör denna vision om Marocko stödjas av Europa med alla möjliga medel

Tanger Med har också ökat Marockos anslutningsmöjligheter enormt.

Enligt FN har Tanger Med hamn gjort Marocko till 17th det mest välanslutna landet i världen, medan det tidigare var 83rd.

The EU is Morocco’s largest trading partner, accounting for 59.4% of its trade in 2017.  64.6% of Morocco’s exports went to the EU, and 56.5% of Morocco’s imports came from the EU.

Sådana stora investeringar kräver stabilitet i landet och internationellt förtroende. Den politiska, ekonomiska och sociala stabiliteten i Marocko är nyckeln till en sådan utveckling i denna mening

Ett starkt och stabilt Marocko är mycket viktigt för Europa. Med tanke på denna unika roll måste det strategiska samarbetet med Marocko stärkas av EU. Marocko är mycket mer än bara ett grannland i söder. Samarbetet mellan Marocko och EU omfattar en rad olika områden inklusive men inte begränsat till handel, säkerhet, terrorism, migration, utveckling och kultur. Landet kan komma att spela en allt viktigare roll i regionen.  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend