Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Turkiet säger att det är öppet för dialog med Grekland om Medelhavstvist

DELA MED SIG:

publicerade

on

Turkiet är öppet för dialog med Grekland för att lösa meningsskiljaktigheter om Medelhavets rättigheter och resurser så länge Aten är det också, utrikesminister Mevlut Cavusoglu (avbildad) sa i tisdags (1 september). Nato-allierade är häftigt oense om anspråk på potentiella kolväteresurser i östra Medelhavet baserat på motstridiga åsikter om utbredningen av deras kontinentalsockel. Båda sidor säger att de är redo att lösa tvisten genom samtal, samtidigt som de insisterar på att upprätthålla sina egna rättigheter, skriver Ali Kucukgocmen.

De har hållit militära övningar i östra Medelhavet, vilket har belyst potentialen för att konflikten kan eskalera. "Om du är öppen för att lösa våra befintliga problem genom dialog, har vi alltid varit öppna (för det)," sa Cavusoglu. "Tyvärr, eftersom våra uppmaningar inte har hörsammats... tog vi de nödvändiga stegen i fält och vid bordet," sa han på en presskonferens. Den turkiska flottan utfärdade ett råd sent på måndagen om att dess Oruc Reis prospekteringsfartyg, som har undersökt omtvistade vatten mellan Kreta och Cypern, skulle fortsätta arbeta i området fram till den 12 september.

Rådgivningen föranledde ett argt svar från Aten, som sa att det var olagligt och uppmanade Turkiet att lätta på spänningarna. Europeiska unionens verkställande makt, som har stött EU-medlemmarna Grekland och Cypern i konflikten med Turkiet, efterlyste dialog och krävde att Ankara skulle avstå från ensidiga åtgärder som skapar spänningar i östra Medelhavet. "Vi skulle vilja förnya vår uppmaning till Grekland: Ta inte negativa steg mot Turkiet efter att ha blivit provocerad eller använd av andra", sa Cavusoglu. "Försumma inte de internationella överenskommelserna ... du kommer att bli en förlorare."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend