Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

EU-ledare är överens om sanktioner för 40 individer i Vitryssland, men inte för Lukosjenko

publicerade

on

Efter nästan tio timmars förhandlingar lyckades EU: s ledare äntligen komma överens om att införa sanktioner mot ett fyrtiotal individer. EU: s sanktionslista inkluderar inte Alexander Lukoshenko, till skillnad från listorna i Storbritannien och Kanada. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa att hon var mycket glad att de äntligen hade nått en väg framåt. Fram till i kväll hade Cypern blockerat den nödvändiga enhälligheten på grund av vad de såg som ett misslyckande med att stödja sanktionerna mot Turkiet, kommer denna fråga att ses över i december. I sina slutsatser fördömde Europeiska rådet det oacceptabla våldet från de vitryska myndigheterna mot fredliga demonstranter, liksom hotelser, godtyckliga arresteringar och kvarhållanden efter presidentvalet.
Europeiska rådet uppmanade de vitryska myndigheterna att avbryta våldet och förtrycket, släppa alla fängslade och politiska fångar, respektera mediefriheten och det civila samhället och inleda en inkluderande nationell dialog, eventuellt involverande OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). . Rådet uppmuntrade också Europeiska kommissionen att utarbeta en omfattande plan för ekonomiskt stöd för det demokratiska Vitryssland och upprepade vikten av att säkerställa säkerheten vid det vitryska kärnkraftverket, Ostrovets.

coronavirus

Senaste Eurobarometerundersökningen (juli-augusti): Ekonomisk situation är EU-medborgarnas största oro mot bakgrund av koronaviruspandemin

publicerade

on

Under en orolig period som präglas av koronaviruspandemin förblir förtroendet för EU stabilt och européerna litar på EU att fatta rätt beslut som svar på pandemin i framtiden. I det nya Standard Eurobarometer undersökning som offentliggjordes idag identifierar europeiska medborgare den ekonomiska situationen, medlemsstaternas offentliga finanser och invandring som de tre viktigaste frågorna på EU-nivå. Den ekonomiska situationen är också det största problemet på nationell nivå, följt av hälsa och arbetslöshet.

I den nya Eurobarometer som genomfördes i juli och augusti återspeglas oro över den ekonomiska situationen i uppfattningen om det nuvarande läget i ekonomin. 64% av européerna tycker att situationen är "dålig" och 42% av européerna tror att deras lands ekonomi kommer att återhämta sig efter de negativa effekterna av koronavirusutbrottet "2023 eller senare".

Européerna är delade (45% "nöjda" mot 44% "inte nöjda") angående de åtgärder som EU vidtagit för att bekämpa pandemin. Men 62% säger att de litar på EU att fatta rätt beslut i framtiden, och 60% är fortfarande optimistiska om EU: s framtid.

  1. Förtroende och image för EU

Förtroendet för Europeiska unionen har varit stabilt sedan hösten 2019 på 43% trots variationer i allmänhetens uppfattningar under pandemin. Förtroendet för nationella regeringar och parlament har ökat (40%, +6 procentenheter respektive 36% +2).

I 15 medlemsstater säger en majoritet av de tillfrågade att de litar på EU, med de högsta nivåerna i Irland (73%), Danmark (63%) och Litauen (59%). De lägsta tillitsnivåerna i EU har observerats i Italien (28%), Frankrike (30%) och Grekland (32%).

Andelen respondenter med en positiv EU-image är densamma som med en neutral image (40%). 19% av de tillfrågade har en negativ bild av EU (-1 procentenheter).

I 13 EU-länder har en majoritet av de tillfrågade en positiv bild av EU, med de högsta andelarna i Irland (71%), Polen och Portugal (båda 55%). I 13 andra medlemsstater framkallar EU en övervägande neutral bild för respondenterna, med de högsta andelen som observerats i Malta (56%), Spanien, Lettland och Slovenien (alla 48%).

  1. Huvudsakliga problem på EU-nivå och nationell nivå

Medborgarna nämnde den ekonomiska situationen som den mest pressande frågan för EU - över en tredjedel (35%) av alla respondenter, en stark ökning med 16 procentenheter sedan hösten 2019, och stiger från tredje till första oro. Bekymringen för den ekonomiska situationen har inte varit så hög sedan våren 2014.

Européer oroar sig också alltmer över tillståndet i medlemsstaternas offentliga finanser (23%, +6 procentenheter, den högsta nivån sedan våren 2015), som går från femte till andra plats i nivå med invandring (23%, -13 procent poäng), den senare ligger nu på den lägsta nivån sedan hösten 2014.

Mitt i koronaviruspandemin är hälsa (22%, ny produkt) det fjärde mest nämnda problemet på EU-nivå. Frågan om miljö och klimatförändringar har tappat marken, minskat med 8 procentenheter till 20%, följt av arbetslöshet (17%, +5 procentenheter).

På samma sätt har den ekonomiska situationen (33%, +17 procentenheter) gått över hälsan som den viktigaste frågan på nationell nivå och stigit från sjunde till första position. Även om det var andra plats har hälsan haft en märkbar ökning av nämnder sedan hösten 2019 (31%, +9 procentenheter), vilket har tagit det till sin högsta nivå någonsin de senaste sex åren.

Arbetslösheten har också ökat betydligt i betydelse (28%, +8 procentenheter), följt av stigande priser / inflation / levnadskostnader (18%, -2 procentenheter), miljö och klimatförändringar (14%, -6 procentenheter ) och statsskuld (12%, +4 procentenheter). Nämnderna om invandring (11%, -5 procentenheter) ligger på den lägsta nivån de senaste sex åren.

  1. Den nuvarande ekonomiska situationen

Sedan hösten 2019 har andelen européer som tycker att den nuvarande situationen för deras nationella ekonomi är '' bra '' (34%, -13 procentenheter) minskat avsevärt, medan andelen svarande som bedömer att denna situation är '' dålig '' har minskat ökade kraftigt (64%, +14 procentenheter).

På nationell nivå säger en majoritet av respondenterna i tio länder att den nationella ekonomiska situationen är bra (ned från 10 hösten 15). Andelen svarande som säger att deras nationella ekonomi är god varierar från 2019% i Luxemburg till 83% i Grekland.

  1. Coronaviruspandemin och den allmänna opinionen i EU

Européerna är uppdelade i de åtgärder som EU-institutionerna vidtar för att bekämpa koronavirusutbrottet (45% "nöjda" jämfört med 44% "inte nöjda"). En majoritet av de tillfrågade i 19 medlemsstater är dock nöjda med de åtgärder som EU-institutionerna har vidtagit för att bekämpa koronaviruspandemin. De högsta positiva siffrorna finns i Irland (71%); Ungern, Rumänien och Polen (alla 60%). I sju länder är majoriteten av de tillfrågade 'inte nöjda', särskilt i Luxemburg (63%), Italien (58%), Grekland och Tjeckien (båda 55%) och Spanien (52%). I Österrike är lika stora andelar tillfrågade nöjda och inte nöjda (båda 47%).

Men mer än sex av tio européer litar på EU att fatta rätt beslut i framtiden (62%). De mest prioriterade prioriteringarna för EU: s reaktion på koronaviruspandemin är: fastställa en strategi för att möta en liknande kris i framtiden och utveckla ekonomiska medel för att hitta en behandling eller ett vaccin (37 procent) 30% tycker att det bör prioriteras att utveckla en europeisk hälsopolitik.

Européernas personliga erfarenheter av inneslutningsåtgärder var mycket olika. Sammantaget säger nästan tre av tio européer att det var ganska lätt att hantera (31%), medan en fjärdedel säger att det var ganska svårt att klara (25%). Slutligen säger 30% att det var "både lätt och svårt att hantera".

  1. Viktiga politikområden

På frågan om målen för den europeiska gröna affären fortsätter européerna att "utveckla förnybar energi" och "bekämpa plastavfall och leda i frågan om engångsanvändning av plast" som de högsta prioriteringarna. Mer än en tredjedel anser att den högsta prioriteten bör vara att stödja EU-jordbrukare (38%) eller att främja den cirkulära ekonomin (36%). Drygt tre av tio anser att minskad energiförbrukning (31%) borde vara högsta prioritet.

Stödet för den ekonomiska och monetära unionen och för euron är fortfarande högt, med 75% av respondenterna i euroområdet för EU: s gemensamma valuta. I EU27 som helhet har stödet till euroområdet ökat till 67% (+5).

  1. EU-medborgarskap och europeisk demokrati

En majoritet av befolkningen i 26 EU-länder (utom Italien) och 70% i hela EU anser att de är medborgare i EU. På nationell nivå observerades de högsta poängen i Irland och Luxemburg (båda 89%), Polen (83%), Slovakien och Tyskland (båda 82%), Litauen (81%), Ungern, Portugal och Danmark (alla 80%) .

En majoritet av européerna (53%) säger att de är nöjda med hur demokratin fungerar i EU. Andelen svarande som inte är nöjda har ökat med 3 procentenheter sedan hösten 2019 till 43%.

  1. Optimism för EU: s framtid

Slutligen, i denna oroliga period, säger 60% av européerna att de är optimistiska om EU: s framtid. De högsta poängen för optimism observerades i Irland (81%), Litauen och Polen (båda 75%) och Kroatien (74%). De lägsta nivåerna av optimism ses i Grekland (44%) och Italien (49%), där pessimism överväger optimism, och Frankrike, där åsikterna är jämnt fördelade (49% mot 49%).

Bakgrund

Sommaren 2020 - Standard Eurobarometer (EB 93) genomfördes ansikte mot ansikte och slutfördes exceptionellt med onlineintervjuer mellan 9 juli och 26 augusti 2020, i de 27 EU-medlemsstaterna, i Storbritannien och i kandidatländerna.[1]. 26,681 27 intervjuer genomfördes i de XNUMX medlemsländerna.

Mer

Standard Eurobarometer 93

[1] De 27 Europeiska unionens (EU) medlemsstater, Storbritannien, fem kandidatländer (Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet) och den turkcypriotiska gemenskapen i den del av landet som inte kontrolleras av regeringen i Republiken Cypern.

Fortsätt läsa

Lantbruk

En grönare, rättvisare och mer robust EU-jordbrukspolitik

publicerade

on

Ledamöter vill göra EU: s jordbrukspolitik mer hållbar och motståndskraftig för att fortsätta leverera livsmedelssäkerhet i hela EU © AdobeStock / Vadim

EU: s framtida jordbrukspolitik bör vara mer flexibel, hållbar och krisbeständig, så att jordbrukarna kan fortsätta att leverera livsmedelssäkerhet i hela EU. Ledamöterna på fredagen (23 oktober) antog sin ståndpunkt om EU: s jordbrukspolitiska reform efter 2022. EP: s förhandlingsgrupp är nu redo att inleda samtal med EU-ministrar.

Att gå mot en prestationsbaserad policy

Ledamöterna godkände ett politiskt skifte som bättre skulle anpassa EU: s jordbrukspolitik till de enskilda medlemsstaternas behov men de insisterar på att upprätthålla lika villkor i hela unionen. Nationella regeringar bör utarbeta strategiska planer som kommissionen kommer att stödja och ange hur de avser att genomföra EU-mål på plats. Kommissionen skulle kontrollera deras resultat, inte bara om de följer EU-reglerna.

Främja bättre miljöprestanda för EU-gårdar

Målen för strategiska planer ska eftersträvas i linje med Parisavtalet, säger ledamöterna.

Parlamentet stärkte obligatoriskt klimat och miljövänliga metoder, den så kallade villkorligheten, som varje jordbrukare måste ansöka för att få direkt stöd. Dessutom vill ledamöterna ägna åtminstone 35% av landsbygdsutvecklingsbudgeten till alla typer av miljö- och klimatrelaterade åtgärder. Minst 30% av direktstödsbudgeten bör gå till eko-system, vilket skulle vara frivilligt men skulle kunna öka jordbrukarnas inkomster.

MEP: er insisterar på att inrätta rådgivningstjänster i alla medlemsstater och anslå minst 30% av deras EU-sponsrade medel för att hjälpa jordbrukare att bekämpa klimatförändringarna, förvalta naturresurser på ett hållbart sätt och skydda den biologiska mångfalden. De uppmanar också medlemsstaterna att uppmuntra jordbrukare att ägna 10% av sin mark till landskapsarkitektur som är till nytta för den biologiska mångfalden, såsom häckar, icke-produktiva träd och dammar.

Minska betalningarna till större gårdar, stödja små och unga jordbrukare

Ledamöterna röstade för att successivt minska de årliga direktbetalningarna till jordbrukare över 60 000 euro och begränsa dem till 100 000 euro. Jordbrukare kunde dock få dra av 50% av jordbruksrelaterade löner från det totala beloppet före minskning. Minst 6% av nationella direktstöd bör användas för att stödja små och medelstora jordbruk, men om mer än 12% används bör taket bli frivilligt, säger ledamöterna.

EU-stater skulle kunna använda minst 4% av sina direktstödsbudgetar för att stödja unga jordbrukare. Ytterligare stöd kan beviljas från landsbygdsutvecklingsfinansieringen där unga jordbrukares investeringar skulle kunna prioriteras, säger ledamöterna.

Parlamentet betonar att EU-subventioner endast bör reserveras för dem som bedriver minst en minimal jordbruksaktivitet. De som driver flygplatser, järnvägstjänster, vattenverk, fastighetstjänster, permanenta sport- och rekreationsområden bör automatiskt uteslutas.

Veggie hamburgare och tofu biffar: Ingen förändring i märkning av växtbaserade produkter

Ledamöter avvisade alla förslag om att reservera köttrelaterade namn på produkter som innehåller kött. Ingenting kommer att förändras för växtbaserade produkter och namnen de för närvarande använder när de säljs.

Att hjälpa jordbrukare att hantera risker och kriser

Parlamentet satsade på ytterligare åtgärder för att hjälpa jordbrukare att hantera risker och potentiella framtida kriser. Det vill att marknaden ska vara mer transparent, att en interventionsstrategi för alla jordbruksprodukter och metoder som syftar till högre miljö-, djurhälsa- eller djurskyddsstandarder ska undantas från konkurrensregler. De vill också förvandla krisreserven och hjälpa jordbrukare med instabilitet i priser eller marknader, från ett ad hoc-instrument till ett permanent med en ordentlig budget.

Högre sanktioner för upprepade överträdelser och EU: s klagomålsmekanism

Parlamentet vill öka sanktionerna för dem som upprepade gånger inte uppfyller EU: s krav (t.ex. när det gäller miljö och djurskydd). Detta borde kosta jordbrukare 10% av sina rättigheter (upp från dagens 5%).

MEP: er vill också att en ad hoc-mekanism för klagomål ska inrättas. Detta skulle tillgodose jordbrukare och stödmottagare på landsbygden som behandlas orättvist eller missgynnat med avseende på EU-subventioner, om deras nationella regering inte behandlar deras klagomål.

Resultat av omröstningen och mer information

Förordningen om strategiska planer godkändes med 425 röster för, 212 mot och 51 nedlagda röster.

Förordningen om gemensam marknadsorganisation godkändes med 463 röster för, 133 emot och 92 nedlagda röster.

Förordningen om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken godkändes med 434 röster för, 185 emot och 69 nedlagda röster.

Mer information om godkända texter finns i bakgrundsinformation.

Uttalanden från ordföranden för jordbrukskommittén och de tre föredragandena är finns här.

Bakgrund

Den senaste reformen av EU: s jordbrukspolitik, som inrättades 1962, går tillbaka till 2013.

Nuvarande CAP-regler upphör att gälla den 31 december 2020. De bör ersättas med övergångsregler tills den pågående GJP-reformen har godkänts och godkänts av parlamentet och rådet.

Vårt Den gemensamma jordbrukspolitiken står för 34.5% av EU: s budget för 2020 (58.12 miljarder euro). Cirka 70% av den gemensamma jordbrukspolitiken stöder inkomsterna för sex till sju miljoner EU-gårdar.

Mer

Fortsätt läsa

Brexit

Brittiska lagstiftare oroade sig för brist på Brexit-förberedelser

publicerade

on

By

Storbritanniens regering kan ha lämnat det för sent för företag att förbereda sig ordentligt för slutet av den fria rörligheten för varor till och från Europeiska unionen, sa en inflytelserik grupp lagstiftare på fredagen (23 oktober). skriver David Milliken.

Det brittiska parlamentets finansutskott har skrivit till finansminister Rishi Sunak om deras oro över förseningar med att inrätta datorsystem som gör det möjligt för företag att hantera nya tullkrav som träder i kraft den 1 januari.

"Kommittén kom bort från sitt bevismöte med allvarlig oro över Storbritanniens tullberedskap inför slutet av övergångsperioden för Brexit", sade kommittéordföranden Mel Stride.

"Jag har bett kanslaren att reagera på vår oro snarast," tillade han.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend