Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Ryssland fortsätter attacken efter att ha utsatts för kritik mot Navalny

publicerade

on

På en extraordinär presskonferens med EU: s höga representant Josep Borrell slog den ryska utrikesministern Sergey Lavrov till Europeiska unionen, samtidigt som han hävdade att han hoppades att förbindelserna kunde förbättras i en strategisk granskning av förbindelserna mellan EU och Ryssland som planerades för Europeiska rådet i mars. 

Lavrov beskrev förhållandena som svåra på grund av "ensidiga och olagliga begränsningar" som infördes av Europeiska unionen "under falska förevändningar" - med hänvisning till sanktioner kopplade till den olagliga annekteringen av Krim och aktiviteter i Ukraina. Han anklagade Europeiska unionen för att dra nytta av pandemin för att anklaga Ryssland för desinformation och för att ha blivit inblandad i Rysslands inhemska angelägenheter och de suveräna staterna på västra Balkan och ”den post-sovjetiska republiken”, inklusive de i Centralasien, EU och andra har hittat bevis för ryska inblandningar.

Annons

Som svar på journalisters frågor fortsatte Lavrov att anklaga olika EU-länder för våld mot demonstranter och mishandling av journalister. Han inkluderade Italien, Sverige och Lettland. Han tillade att han hade talat med den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken och hade frågat om dem som häktades för upproret vid USA: s huvudstad. Han anklagade också domstolarna i olika EU-länder för att fatta politiskt motiverade beslut i förhållande till den olagliga folkomröstningen i Katalonien och vad han beskrev som de grundlösa anklagelserna om rysk inblandning i folkomröstningen.

Trots den långa listan med anklagelser mot EU hoppades Lavrov också att den planerade strategiska översynen av EU: s förbindelser med Ryska federationen skulle bära frukt. Han listade många områden där han trodde att samarbetet kunde förbättras, inklusive JCPOA (Iran Deal), Mellanöstern, klimatförändringar och hälsa. 

Navalny och fängelset av tusentals protesterande var en av ett antal frågor högst upp på Borrells agenda. Ledamöterna hade varit mycket kritiska till Borrells beslut att fortsätta med besöket under de nuvarande omständigheterna, de verkar ha visat sig vara korrekta.

Annons

I en ytterligare fientlig handling meddelade Ryssland, medan samtalen fortsatte med den höga representanten, att han skulle be diplomater från Sverige, Polen och Tyskland som observerade de senaste anti-Putin-demonstrationerna att lämna Ryska federationen. Borrell fördömde kraftigt flytten. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde och Tysklands utrikesminister Heiko Maas har båda kritiserat denna åtgärd. Maas twittrade: ”Rysslands beslut att utvisa flera EU-diplomater, inklusive en anställd från Moskvas ambassad, är inte på något sätt motiverat och skadar ytterligare förbindelserna med Europa. Om Ryssland inte skulle ompröva detta steg kommer det inte att besvaras. ”

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend