Anslut dig till vårt nätverk!

Egypten

EU lanserar en ny agenda för Medelhavet

publicerade

on

Idag (9 februari) presenterade Olivér Várhelyi, EU-kommissionär för grannskapet, en omstart av EU: s strategiska partnerskap med EU: s "södra grannskap" kallat "en ny agenda för Medelhavet". 

Den nya agendan inkluderar en särskild ekonomisk och investeringsplan för att stimulera den långsiktiga socioekonomiska återhämtningen i södra grannskapet. Under det nya EU: s grannskaps-, utvecklings- och internationella samarbetsinstrument (NDICI) skulle upp till 7 miljarder euro avsättas för perioden 2021-2027 till dess genomförande, som syftar till att mobilisera upp till 30 miljarder euro i privata och offentliga investeringar i regionen under det kommande decenniet.

Annons

Kommissionär för grannskap och utvidgning, Olivér Várhelyi, sade: ”Med det förnyade partnerskapet med södra grannskapet presenterar vi en ny början i våra relationer med våra södra partner. Det visar att Europa vill bidra direkt till en långsiktig vision om välstånd och stabilitet i regionen, särskilt i den sociala och ekonomiska återhämtningen från COVID-19-krisen. I nära dialog med våra partner har vi identifierat ett antal prioriterade sektorer, från att skapa tillväxt och arbetstillfällen, investera i humankapital eller god samhällsstyrning.

"Vi anser att migration är en vanlig utmaning, där vi är redo att arbeta tillsammans för att bekämpa olaglig migration och smugglare tillsammans"

”Detta meddelande skickar ett avgörande budskap om vikten vi lägger till vårt södra grannskap”, sade den höga representanten / vice ordförande Josep Borrell, “Ett stärkt medelhavspartnerskap är fortfarande ett strategiskt krav för Europeiska unionen. Vi är fast beslutna att arbeta tillsammans med våra sydliga partners på en ny agenda som kommer att fokusera på människor, särskilt kvinnor och ungdomar, och hjälpa dem att möta deras förhoppningar för framtiden, njuta av deras rättigheter och bygga en fredlig, säker, mer demokratisk, grönare välmående och inkluderande södra grannskapet. ”

Annons

Den nya agendan fokuserar på fem politikområden:

Mänsklig utveckling, god samhällsstyrning och rättsstatsprincipen: Förnya det gemensamma engagemanget för demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och ansvarsfullt styre

Motståndskraft, välstånd och digital övergång: Stöd motståndskraftiga, inkluderande, hållbara och anslutna ekonomier som skapar möjligheter för alla, särskilt kvinnor och ungdomar

Fred och säkerhet: Ge stöd till länder för att hantera säkerhetsutmaningar och hitta lösningar på pågående konflikter

Migration och rörlighet: Ta gemensamt upp utmaningarna med tvångsförflyttning och oregelbunden migration och underlätta säkra och lagliga vägar för migration och rörlighet

Grön övergång: klimatresistens, energi och miljö: Dra nytta av potentialen i en koldioxidsnål framtid, skydda regionens naturresurser och skapa grön tillväxt.

Fortsätt läsa
Annons

Egypten

Vid ett möte i Sharm el-Sheikh kommer Israels premiärminister Bennett och Egyptens president El-Sisi överens om att fördjupa banden mellan de två länderna

publicerade

on

Israels premiärminister Naftali Bennett träffade Egyptens president Abdel Fattah El-Sisi i kustorten Sharm El-Sheikh på måndagen, skriver yossi Lempkowicz.

Det var det första israeliska statsministerbesöket i Egypten på ett decennium.

I ett uttalande från premiärministerns kontor sa de två ledarna att de diskuterade en rad ämnen, inklusive "sätt att fördjupa och stärka samarbetet mellan staterna, med tonvikt på att bredda den ömsesidiga handeln och en lång rad regionala och internationella frågor."

Annons

Bennett tackade president El-Sisi för Egyptens viktiga roll i regionen och noterade att under över 40 år sedan det undertecknades fortsätter fredsavtalet mellan de två länderna att utgöra en grund för säkerhet och stabilitet i Mellanöstern.

Han betonade också Egyptens viktiga roll för att upprätthålla säkerhetsstabiliteten i Gazaremsan och för att hitta en lösning på frågan om de israeliska fångarna och försvunna.

De två ledarna diskuterade också sätt att förhindra ett kärnvapen Iran och behovet av att stoppa landets regionala aggression.

Annons

De enades om att fortsätta fördjupa samarbetet och dialogen mellan de två länderna på alla områden. '' Under mötet skapade vi först och främst en grund för djupa band i framtiden '', sa Bennett när han återvände till Israel.

'' Israel öppnar sig alltmer för länderna i regionen, och grunden för detta mångåriga erkännande är freden mellan Israel och Egypten. Därför måste vi investera på båda sidor för att stärka denna länk, och vi har gjort det idag, säger han.

Bennett var den första israeliska premiärministern som besökte Egypten offentligt sedan hans föregångare Benjamin Netanyahu träffade före detta egyptiska presidenten Hosni Mubarak 2011 också i Sharm El-Sheikh.

Jerusalem Post noterade att då fanns det bara en flagga vid mötet, den egyptiska. Den här gången satt de israeliska och egyptiska ledarna bredvid flaggor från båda länderna.

I en ovanlig uppvisning av egyptisk komfortnivå med ett israeliskt möte på hög nivå, meddelade Sisis kontor Bennetts närvaro i Sharm e-Sheikh, snarare än att lämna Israel för att offentliggöra händelsen.

Israel och Egypten undertecknade ett fredsavtal 1979, men det har betraktats som en ”” kall fred ”.

Enligt journalisten Khaled Abu Toameh, expert på palestinska och arabiska angelägenheter, är Egyptens president El-Sisi möte med Bennett en del av Egyptens ansträngningar att återuppta sin centrala roll i den israelisk-palestinska konflikten och Sisis försök att framställa sig själv som en fredsmakare och curry. välvilja hos Biden -administrationen.

Fortsätt läsa

Egypten

Vapenvila som förmedlas av Egypten träder i kraft mellan Israel och palestinska terroristgrupper i Gaza

publicerade

on

Ett vapenvila som förmedlades av Egypten trädde i kraft fredag ​​(21 maj) kl. 2 mellan Israel och terroristgrupper i Gazaremsan. Striderna började den 10 maj efter att Hamas, den palestinska islamiska Jihad och andra terroristorganisationer i Gaza lanserade en spärr av raketer mot Israel, vilket ledde till ett snabbt svar från Israels försvarsmakt (IDF). Israels järnkupol missilförsvarssystem lyckades skjuta ner de flesta av raketerna - mer än 4,000 232 raketer avfyrade - även om spärren ledde till att ett dussin israeler dödade. Gazas hälsovårdstjänstemän rapporterar XNUMX dödade, skriver Yossi Lempkowicz.

Israel säger att de flesta av dem var terrorister. Enligt ett uttalande från det israeliska premiärministerns kontor accepterade säkerhetskabinettet enhälligt rekommendationen från alla säkerhetstjänstemän, Israels försvarsmaktens stabschef, ISA-chefen, chefen för Mossad och chefen för Nationella säkerhetsrådet att acceptera det egyptiska initiativet för en ömsesidig eldupphör utan förutsättningar "för att träda i kraft" vid en tid som ska bestämmas. " Det tillade att "det politiska ledarskapet betonar att det är verkligheten på marken som kommer att avgöra framtiden för operationen."

Israels säkerhetstjänstemän berättade enligt uppgift till kabinetsministrarna att Hamas militära kapacitet hade skadats allvarligt, inklusive drönare, antitankenheter, tunnlar och operationer på marken för underrättelser och elektronisk krigföring. Medan Hamas fortfarande har ett lager av raketer som kan nå Tel Aviv skadades dess bärraketer också. Israels luft- och artillerikampanj fokuserade på att rikta Hamas omfattande terrornätverk, inklusive tunnlar för att flytta krigare och ammunition. Israel har också försökt rikta sig mot organisationens ledning och krigare.

Annons

Nästan tio dagar till Operation Guardian of the Walls mot Hamas och lanseringen av cirka 3,750 raketer och missiler till Israel från Gazaremsan, är Israels prestationer utan motstycke jämfört med tidigare strider i Gaza, enligt analytiker och underrättelsetjänst, Israels prestationer i Operation Guardian of the Walls mot Hamas är oöverträffade jämfört med tidigare stridsomgångar i Gaza. Specifikt berövar förstörelsen av Gazas underjordiska tunnelsystem, så kallat "metro", Hamas en kritisk strategisk förmåga, säger de. Hamas och Islamisk Jihad har drabbats av misslyckanden. Till exempel blev många raketer som skjutits mot Israel för korta och landade i Gaza, vilket resulterade i palestinska olyckor inklusive barn.

Före fientligheterna investerade Israel i infrastruktur i el-, hälso- och avloppsinfrastruktur för att möjliggöra normalitet i Gaza. Trots detta initierade Hamas irrationellt en attack mot Israel. Palestinier firade i Gaza och Västbanken med demonstrationer och fyrverkerier efter att eldupphöret trädde i kraft och hävdade en "seger för motståndet", Israels Kan rapporterad. USA: s president Joe Biden berömde eldupphöret som ett ”verkligt tillfälle att göra framsteg”. Han sa att USA skulle hjälpa till att fylla på Iron Dome-systemen och genom internationella organisationer hjälpa palestinierna att rekonstruera skadade byggnader och tillhandahålla humanitärt bistånd.

Han lovade att arbeta genom den palestinska myndigheten för att säkerställa att den inte hjälper Hamas att fylla på sin raketarsenal. USA: s utrikesminister Antony Blinken kommer att resa till Mellanöstern "under de närmaste dagarna", sade utrikesdepartementets talesman Ned Price. Han tillade: "Vi kommer att träffa israeliska, palestinska och regionala motsvarigheter de närmaste dagarna för att diskutera återhämtningsinsatser och arbeta tillsammans för att bygga bättre framtid för israeler och palestinier."

Annons

EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell välkomnade det aviserade eldupphöret. "Vi är förskräckta och beklagar förlusten av liv under de senaste 11 dagarna. Som EU konsekvent har upprepat, har situationen i Gazaremsan länge varit ohållbar. Endast en politisk lösning kommer att ge hållbar fred och slut en gång för alla de palestinska- Israelisk konflikt. Återställa en politisk horisont mot en tvåstatslösning är nu fortfarande av yttersta vikt. EU är redo att fullt ut stödja israeliska och palestinska myndigheter i dessa ansträngningar, sade han.

Fortsätt läsa

Egypten

Undersökning börjar om hur fartyget fastnade på Suezkanalen

publicerade

on

By

Formella undersökningar av hur det jätte containerfartyget Någon gång strandade i Suezkanalen och stängde av sjöfarten i den stora globala vattenvägen i nästan en vecka, började på onsdag, berättade en kanaltjänsteman till Reuters, skriver Yusri Mohamed.

Suez Canal Authority (SCA) ordförande Osama Rabie har föreslagit väderförhållanden, inklusive kraftiga vindar, och mänskliga fel kan ha spelat en roll i grundstötningen den 23 mars.

Undersökningen kommer att omfatta undersökning av fartygets sjövärdighet och kaptenens åtgärder för att avgöra orsakerna, säger Rabies rådgivare kapten Sayed Sheasha till Reuters.

Annons

Du har nu möjlighet Någon gångKapten var fast besluten att helt följa sonden, som kommer att starta på onsdag, sade Sheasha.

Den sex dagar långa blockeringen kastade globala försörjningskedjor i oordning efter det 400 meter långa (430 yard) fartyget fastnade diagonalt över en södra delen av kanalen, den kortaste sjöfartsvägen mellan Europa och Asien.

Händelsen förväntas ge upphov till massor av försäkringsfordringar, där Lloyd's of London förväntar sig en "stor förlust", eventuellt uppgående till 100 miljoner dollar eller mer, enligt dess ordförande.

Annons

Den japanska ägaren av Någon gång sa att det inte hade fått några fordringar eller stämningar på grund av blockeringen.

Utredarna hade redan gått ombord på fartyget, som ligger i en sjö som skiljer två sektioner av kanalen, på tisdag, sa en kanalkälla och en rederi.

SCA har planerat accelererade sjöfartskonvojer för att rensa en eftersläpning på mer än 400 fartyg som byggdes upp i vardera änden av kanalen och längs dess gång efter att Ever Given blev strandad.

Det har sagt att det hoppas att köerna kan rensas i slutet av veckan.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend