Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska hälsounionen "bör se till att historien inte upprepar sig"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

COVID-19 har uppenbart blottlagt alla sprickor och sprickor i de europeiska hälso- och sjukvårdssystemen och visat att EU inte är förberedd för att hantera stora hälsokriser. Men de första byggstenarna i den framtida Europeiska hälsounionen, som nyligen föreslagits av kommissionen, ser lovande ut och kan ge EU rätt vapen för att bekämpa pandemier i framtiden.

Europeiska kommissionens förslag om att bygga en starkare europeisk hälsounion (EHU), som presenterades i november förra året, syftar till att utrusta EU: s hälsovård för att hantera framtida hälsokriser mer effektivt. Detta borde gå hand i hand med en förstärkning av folkhälsosystemen i alla medlemsstater, fann en utfrågning som hölls av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK).

Topp förhandlingsagendan var tre förslag i kommissionens meddelande om att bygga en europeisk hälsounion. De hänvisar till förordningen om allvarliga gränsöverskridande hälsorisker och två förordningar som syftar till att förstärka mandatet för EU: s två viktiga organ inom folkhälsovården: Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Europeiska läkemedlen. Byrå (EMA).

Annons

EESK anordnade evenemanget för att samla in input från företrädare för europeiska institutioner, hälso- och sjukvårdspersonal och organisationer i det civila samhället för sitt kommande yttrande där man analyserade kommissionens förslag ur det civila samhällets synvinkel.

Deltagarna var överens om att kommissionens initiativ var ett steg i rätt riktning.

"Pandemin har visat att EU inte var redo att skydda sina medborgare. Den avslöjade frakturer i EU: s hälso- och sjukvårdssystem och i deras arkitektur. Vi har sett konsekvenserna av detta, med tusentals förlorade sina liv, många blev fattiga och ojämlikheten ökade," sade föredraganden för EESK: s yttrande, Ioannis Vardakastanis, som inledde utfrågningen.

Annons

"Europeiska medborgare vill ha en konsekvent strategi för hälso- och sjukvården. Dessa förslag bör leda till skapandet av ett nytt system, ett nytt vapen i vår arsenal, tillgängligt både i EU och i medlemsstaterna, vilket gör det möjligt för oss att hantera utmaningar och risker av framtida pandemier. "

Förslagen, som presenterades vid utfrågningen av Giraud Sylvain och Ingrid Keller från kommissionen, omfattar inrättandet av en EU-arbetsgrupp, utbildning för vårdpersonal och att en nödsituation kan förklaras på EU-nivå snarare än enbart av WHO, är nu fallet.

Det finns planer på att inrätta Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) för att utveckla och skaffa biomedicinska och andra lösningar för bättre testning och kontaktspårning. ECDC: s och EMA: s mandat kommer att utvidgas så att de kan rekommendera åtgärder för utbrottskontroll eller övervaka och ge råd om leverans av medicintekniska produkter i en kris.

"Vi tror att vi behöver mer och bättre EU-ingripande. Vår avsikt är inte att återvända som vanligt efter detta eller bara fortsätta med var vi är, utan att investera i den kunskap som vi har fått och förbättra EU: s planering och beredskap för framtida pandemier , Sa Keller.

ECDC-direktör Andrea Ammon sa att de välkomnade att deras roll stärktes eftersom de har ställts inför krav som de inte kunde uppfylla på grund av bristen på resurser och bristen på ett lagligt mandat.

Den föreslagna EU-hälsotaskgruppen, som kommer att inrättas inom ECDC, bör hjälpa byrån att bli bättre informerad om situationen i länder inom och utanför EU.

"Vi är villiga att ta detta framåt. Vi har lärt oss en mycket viktig läxa: inget land och ingen region kan klara en kris av denna skala på egen hand. Vi är så sammankopplade globalt att vi måste arbeta tillsammans på global nivå: bara då är vi helt säkra, säger Ammon.

EMA-chef Emer Cooke var också nöjd med de nya roller och ansvarsområden som hennes byrå gav: "Detta utvidgade mandat återspeglar flera av de initiativ, strukturer och processer som vi själva har tagit ut för att bemöta brist på läkemedel, medicintekniska produkter och till krisen. "

Nicolas Gonzalez Casares, Europaparlamentets föredragande för EMA-förordningen, kastade sitt stöd bakom kommissionens förslag.

Enligt hans uppfattning avbröt okoordinerade åtgärder från regeringar som försökte besegra viruset, såsom kontroller eller stängningar vid de inre gränserna, pandemins tidiga dagar och avbrott i flödet av viktiga varor och tjänster.

"Under de senaste månaderna har vi sett hur byråerna var tvungna att uppfinna och skapa nya strukturer för bättre samordning av insatserna. Hela detta paket syftar till att förvandla dessa lektioner till ett regelverk som ger unionen den roll som medborgarna har beslutat att den ska spela, " han sa.

Plats för förbättring

Trots att de välkomnade kommissionens ansträngningar i detta avseende hade talarna förslag på hur man kunde förbättra det som ligger på bordet eller uttryckte tvivel om effektiviteten i vissa förslag.

Caroline Costongs, direktör på EuroHealthNet varnade för att en starkare ECDC och HERA kommer att ha liten effekt om inte folkhälsosystemen i medlemsstaterna också stärks. Att bygga nationell och regional kapacitet bör vara en nedifrån och upp-process med lokala myndigheter.

Hon påpekade också att EHU borde strukturera paketet kring ojämlikhet i hälsa, med ett starkare fokus på psykosociala faktorer som mental hälsa, jämställdhet mellan könen och digital hälsokunskap.

"Vår övergripande oro är att förslag huvudsakligen utvecklas ur ett biomedicinskt perspektiv och inte gör tillräckligt för att införliva psykosociala åtgärder. COVID-19-pandemin kan betraktas som en" syndemi ". Detta innebär att allvaret av COVID-19 förstoras av befintliga icke-smittsamma sjukdomar, såsom diabetes eller fetma, och av befintliga former av ojämlikhet, "sade Costongs.

Senaste data från Nederländerna visar att 20% av befolkningen i den nedre delen av den sociala gradienten är tre gånger mer benägna att dö av COVID-19 än 20% i den högsta änden.

"Den här typen av uppgifter kommer också att dyka upp i andra medlemsstater. EHU-paketet bör svara på denna orättvisa", varnade hon.

Zoltan Massay Kosubek från European Public Health Alliance (EPHA) sade att ECDC: s mandat bör utvidgas till att omfatta icke-smittsamma sjukdomar, medan HERA bör ha ett tydligt folkhälsouppdrag. EPHA förespråkade en strategi för hälsa i alla politiker (HiAP) som syftar till att integrera hälsa i alla relevanta policyprocesser.

Tiden för applåder är över

Annabel Seebohm från den ständiga kommittén för europeiska läkare (CPME) betonade behovet av att se över lagstiftningen och politiken för arbetsförhållandena för hälsoarbetskraften, eftersom de nuvarande förslagen endast behandlar denna punkt indirekt. Anställningsvillkoren för vårdpersonal bör vara säkra och lagliga, även i nödsituationer.

För Jan Willem Goudriaan från European Federation of Public Services Union (EPSU) är "en stark EHU beroende av folket som levererar den." Men många arbetare tycker ofta att deras arbete inte uppskattas tillräckligt. De behöver professionellt erkännande och bättre lön och arbetsvillkor.

"Tiden när vårdpersonal kunde leva på applåderna är över", sa han. Han varnade för budgetnedskärningarna inom hälsosektorn och mot införandet av vinstdrivande tjänster, som inte kommer att förbättra vården eller ge alla tillgång till den.

”Folkhälsan är en allmän nytta, inte en vara du kan sälja till högst budgivare, sade Goudriaan.

Marta Branca från European Hospital and Healthcare Employers 'Association (HOSPEEM) såg den senaste krisen som en alarmklocka och en väckarklocka för att erkänna hälsosektorn som ett område för investeringar och inte bara för budgetnedskärningar.

"Ett lands ekonomi är hälsosamt när dess befolkning är frisk. Låt oss hoppas att medlemsstaterna kommer att investera i hälso- och sjukvård. Det är en ond cirkel", sade hon och tillade att HOSPEEM skulle vilja se mer information om stresstester, granskningsförfaranden. och indikatorer som visar beredskapen i nationella sjukvårdsplaner för krishantering.

Enligt HOSPEEM bör vårdhantering förbli en medlemskompetens, med tanke på mångfalden av system kopplade till kultur och historia.

Behovet av att inkludera lokala och regionala myndigheter i de nationella och EU-planerna för hälsofrågor framhölls av de tre föredragandena för EHU från Regionkommittén (ReK) - Roberto Ciambetti, Birgitta Sacrédeus och Olgierd Geblewicz.

Bakgrund

Primär kompetens för hälsoskydd och hälsovårdssystem ligger hos medlemsstaterna. EU kan stödja och komplettera nationell politik. 

Den nya europeiska hälsounionen bör se till att alla EU-länder förbereder sig och reagerar tillsammans på hälsokriser. Det bör också förbättra motståndskraften i Europas hälsosystem. 

EESK: s yttrande om EHU kommer att antas i april.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend