Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Parlamentet röstar för att föra kommissionen till domstol på grund av passivitet om brott mot rättsstatsprincipen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I dag (10 juni) har Europaparlamentet röstat (506 för, 150 emot, 28 nedlagda röster) för en resolution som banar väg för att föra Europeiska kommissionen till EG-domstolen för passivitet över rättsstatsprincipen, som begärts av De gröna / EFA-gruppen. EU: s rättsstatsmekanism, som har funnits sedan den 1 januari i år, har ännu inte utlösts av kommissionen på grund av brott mot rättsstatsprincipen som påverkar EU: s budget. Parlamentet röstade i mars och gav kommissionen en tidsfrist den 1 juni för antagande av riktlinjer och tillämpningen av mekanismen. Kommissionen har missat denna tidsfrist och har ännu inte publicerat sina "riktlinjer" om hur mekanismen ska utlösas.

I resolutionen betonas att detta är ett "underlåtenhet att agera" av EU-kommissionen enligt artikel 265 i EUF-fördraget och är det första steget för att ta kommissionen till domstol. Terry Reintke MEP (avbildad), Gröna / EFA-förhandlare och LIBE-föredragande om rättsstatsmekanismen, sade: "EU behöver en stark grund som vi alla kan stå på, vilket anges i fördragen: demokrati, rättsstat och grundläggande rättigheter. Men detta är under attack och avvecklas när vi talar. I stället för att försvara europeiska värden ser kommissionen på, skriver rapporter och sitter på händerna. Rättsstatsprincipen behöver åtgärder nu. Tyvärr framgår det av gårdagens debatt i parlamentet att kommissionen inte verkar inte känna samma brådskande känsla att agera.

"Människor i Polen, Ungern och på andra håll behöver veta att kommissionen är på deras sida och kommer att kämpa för sina rättigheter som EU-medborgare. Kommissionen borde inte behöva tryck för att agera för att försvara fördragen, men om de fortsätter att vägra att agera, tryck är vad de kommer att få. Vi vidtar åtgärder mot kommissionen för att få dem att göra sitt jobb och försvara de europeiska medborgarnas rättigheter. Vi som parlament tillåter inte kommissionen att sitta ledigt vid de högerpopulistiska regeringarna som går sönder rättsstatsprincipen i Europa. "

Annons

Daniel Freund, ledamot av De gröna / EFA: s förhandlare om rättsstatsmekanismen, sade: "Rättsstatsmekanismen är inte bara en glänsande souvenir från en hårdförvrängd kamp i rådet förra vintern. Det är ett verkligt verktyg med verkliga applikationer och verkliga sanktioner. Först hävdade kommissionen att de inte hade verktygen för att bekämpa rättsstatsprincipen, men nu när vi har verktyget är det dags att använda det. Det finns tydliga exempel på brott mot rättsstatsprincipen som tar utan att behöva "riktlinjer" för att inleda förfaranden. Attacker mot icke-statliga organisationer, mediefrihet och "stiftelser" som inrättats för att undvika granskning av användningen av EU-medel är alla anledningar till att agera enbart i Ungern. attacker av Viktor Orbán på våra rättigheter, våra värderingar och våra pengar som EU-medborgare.

"Handlingslöshet om rättsstatsprincipen skulle motsvara att acceptera att kampen för demokrati redan är förlorad i flera medlemsstater. På sex månader kommer ungerska medborgare att gå till valet och de måste kunna rösta under verkliga demokratiska standarder. Vi måste se till att Orbán inte använder EU-pengar för att stjäla valet, för att kontrollera mediatäckningen och se till att oppositionen inte kan bestrida valet rättvist. Vi har inte tid att vänta. "

Annons

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 2.25 miljarder euro i förfinansiering till Tyskland

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 2.25 miljarder euro till Tyskland i förfinansiering, vilket motsvarar 9% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Detta motsvarar det förfinansieringsbelopp som Tyskland begärde i sin plan för återhämtning och motståndskraft. Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 25.6 miljarder euro, fullt ut bestående av bidrag, under hela planens livstid. Utbetalningen följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den tyska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. Ett fullständigt pressmeddelande finns tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend