Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Ledamöterna väcker oro över Janšas misslyckande med att utse åklagare till EPPO och attacker mot media

publicerade

on

Premiärminister Slovenien Janez Janša

Premiärminister Slovenien Janez Janša deltog i Europaparlamentets plenarsession i början av Sloveniens sexmånaders ordförandeskap. Ordförandeskapet kommer att fokusera på att snabbt genomföra nästa generations EU-stimulanspaket, att underlätta antagandet av nationella återhämtningsplaner och på konferensen om Europas framtid. Ledamöterna använde tillfället för att ta upp oro över pressfrihet i Slovenien och regeringens underlåtenhet att utse två åklagare till Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO). 

Janša sa att han var ledsen över att det var en försening, men det betyder inte att Slovenien drar sig ur denna mekanism: ”Vi skulle faktiskt vilja att alla medlemsstater deltar i EPPO. Vi tror att detta är en nödvändig mekanism för god tillsyn av europeiska fonder och att det ligger i vårt gemensamma intresse. ” Han sade att förseningarna berodde på procedurkomplikationer kopplade till utnämningen av en ny justitieminister och att åklagare skulle utses till hösten. 

Janšas regering avbröt nomineringen av två åklagare (som skulle godkännas av Europeiska åklagarmyndigheten) vilket ledde till att justitieminister Lilijana Kozlovič avgick. I en meddelandet, Skrev den europeiska chefsåklagaren Laura Kövesi: ”Den uppenbara bristen på uppriktigt samarbete mellan de slovenska myndigheterna och EPPO undergräver allvarligt förtroendet för att förvaltnings- och kontrollsystemen för EU-medel fungerar effektivt i Slovenien.”

Annons

Parlamentsledamöter uttryckte också oro över mediefriheten och citerade rapporten Reportrar utan gränser 2020 där det rapporterades att premiärministerns parti SDS har: ”intensifierade sin kampanj med utstryk och hot mot journalister, både på sociala medier och i media, några av som nu ägs av KESMA, stiftelsen som ansvarar för ett nätverk av statliga medier i Ungern. Den höga koncentrationen av medieägande i Slovenien försvagar pluralismen och uppmuntrar självcensur. ”

Janša svarade att journalister bara inte förstod språket och att de inte borde tro det de fick höra. Han sa att journalister borde komma till Slovenien i en vecka med en tolk för att se regeringens inställning till pressen. 

Innan det slovenska ordförandeskapet, reportrar utan gränser kallas om EU-stater att vara vaksamma när det gäller Janšas försök att hindra ansträngningar för att stärka mediefriheten i Europa: ”Ända sedan premiärministern Janez Janša och hans regering kom till makten i mars 2020 har de visat bortse från mediefriheten. De har ofta attackerat de slovenska och internationella journalisterna på sociala nätverk, försökt undergräva den redaktionella och ekonomiska oberoendet hos den offentliga tv-RTV SLO och godtyckligt upphävt finansieringen av den nationella pressbyrån STA. De kritiska medierna pressas av den diskriminerande spridningen av regeringsreklam, medan Slovenien kan skryta med ett av de mest allvarliga exemplen på kränkande rättegångar, så kallade SLAPP, inlämnade bland annat av en person med nära anknytning till Janez Janša. 

”En allierad av Viktor Orban, den slovenska premiärministern, har tagit sitt land på den ungerska regimens väg. Denna nedgång återspeglas i Sloveniens fall med 4 platser till den 36: e platsen i World Press Freedom Index publicerades av Reportrar utan gränser 2021. ”

Brott

18 greps för smuggling av mer än 490 migranter över Balkanvägen

publicerade

on

Tjänstemän från den rumänska polisen (Poliția Română) och gränspolisen (Poliția de Frontieră Română), med stöd av Europol, demonterade en organiserad brottsgrupp som deltog i migrantersmuggling över den så kallade Balkanvägen.

Åtgärdsdagen den 29 juli 2021 ledde till:

  • 22 husrannsakningar
  • 18 misstänkta gripna
  • Beslag av ammunition, fem bilar, mobiltelefoner och € 22 000 i kontanter

Det kriminella nätverket, verksamt sedan oktober 2020, bestod av egyptiska, irakiska, syriska och rumänska medborgare. Den kriminella gruppen hade celler i länderna tvärs över Balkanvägen, varifrån regionala facilitatorer skötte rekrytering, boende och transport av migranter från Jordanien, Iran, Irak och Syrien. Flera kriminella celler baserade i Rumänien underlättade gränsövergången från Bulgarien och Serbien för grupper av migranter och ordnade deras tillfälliga boende i Bukarest och i västra Rumänien. Migranterna smugglades sedan till Ungern på väg till Tyskland som slutdestination. Totalt avlyssnades 26 olagliga transporter av migranter och 490 migranter upptäcktes i ett försök att olagligt korsa den rumänska gränsen. Mycket välorganiserad, den kriminella gruppen var också involverad i annan kriminell verksamhet, såsom narkotikahandel, dokumentbedrägeri och egendomsbrott.

Annons

Upp till 10,000 XNUMX € per invandrare

Migranter betalade mellan 4,000 10,000 och 4,000 5,000 euro beroende på trafiksegmentet. Till exempel låg priset för att underlätta överfarten från Rumänien till Tyskland mellan 60 2 och 100 XNUMX euro. Migranterna, varav en del var familjer med små barn, hölls under extremt dåliga förhållanden, ofta utan tillgång till toaletter eller rinnande vatten. För de säkra husen hyrde de misstänkta boende eller använde gruppmedlemmarnas bostäder, främst belägna i områdena Călărași County, Ialomița County och Timișoara. I ett av säkerhetshusen, som mäter cirka XNUMX mXNUMX, gömde de misstänkta XNUMX personer samtidigt. Migranterna överfördes sedan under riskfyllda förhållanden i överfulla lastbilar mellan varor och i skåpbilar gömda i dolda utan ordentlig ventilation. 

Europol underlättade utbytet av information och gav analytiskt stöd. På handlingsdagen satte Europol ut en analytiker till Rumänien för att korskontrollera operativ information mot Europols databaser i realtid för att ge ledningar till utredare på fältet. 

Kolla på video

Fortsätt läsa

Europaparlamentet

Första halvan av 2021: COVID-19, Europas framtid, klimatlagar

publicerade

on

Under första hälften av 2021 tacklade parlamentet COVID-19-pandemin, lanserade konferensen om Europas framtid och godkände EU: s klimatlag, EU-frågor.

Covid-19

I juni godkände parlamentet EU Digital Covid -certifikatoch uppmanar EU-länderna att genomföra den senast den 1 juli. Även om certifikatet allmänt ses som ett verktyg för att återställa rörelsefriheten, betonade parlamentsledamöterna vikten av att det överensstämmer med människors rättigheter.

Annons

Parlamentet också ställde sig bakom ett tillfälligt undantag från patent för COVID-19-vacciner och sade i februari att EU måste fortsätta ett samordnat arbete för att bekämpa pandemin och vidta brådskande åtgärder för att öka produktion av vacciner.

I mars antog ledamöterna nytt EU4Health -program, vilket gör det möjligt för EU att bättre förbereda sig för stora hälsorisker, samtidigt som läkemedel och medicintekniska produkter till rimliga priser blir lättare tillgängliga.

Kolla in hur EU hanterar effekterna av coronaviruspandemin 2021.

Konferensen om Europas framtid lanserades officiellt den 9 maj vid en ceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg. Konferensen låter européerna dela med sig av sina idéer om Europa och formulera förslag för framtida EU -politik.

Invigningshändelsen följde lansering av konferensens flerspråkiga digitala plattform i april för att samla in bidrag och underlätta debatt. I juni var parlamentet värd för den första plenum med företrädare för EU -institutionerna, nationella parlament, civilsamhället och arbetsmarknadens parter samt vanliga människor.

Klimat och miljö

Riksdagen godkände i juni EU: s nya klimatlag, vilket ökar EU: s utsläppsminskningsmål 2030 från 40% till minst 55%. Parlamentet också antog sin ståndpunktEU: s strategi för biologisk mångfald 2030 att hantera den nuvarande krisen för biologisk mångfald. Ledamöterna vill att minst 30% av EU: s mark och hav ska skyddas före 2030.

I maj godkände parlamentet 5.4 miljarder euro Livsprogram för 2021-27. Det är det enda EU -programmet som enbart är inriktat på miljö och klimat, men ett av många godkända program under de första sex månaderna 2021.

Du har nu möjlighet Cirkulär ekonomi Handlingsplan, som antogs i februari, syftar till att uppnå en hållbar, giftfri och helt cirkulär ekonomi senast 2050.

Vitryssland

I juni, Parlamentet uppmanade EU att straffa de som var inblandade i att tvinga ett plan att landa i Minsk i maj och höll den vitryska journalisten Roman Protasevich häktad. Ledamöterna uppmanade också EU -länder att fortsätta sanktioner mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet.

Rättsregel

I en upplösning som antogs i juni uppmanade parlamentsledamöterna parlamentets ordförande David Sassoli att uppmana Europeiska kommissionen att fullgöra sina skyldigheter och vidta åtgärder enligt den nya Rättsstatsvillkor, utformad för att skydda EU-medel från eventuellt missbruk av EU-regeringar.

Som svar på avböjning av HBTIQ-rättigheter i vissa EU-länder förklarade ledamöterna i mars EU som ett LGBTIQ frihetszon. De väckte också oro över attacker mot mediefrihet och uppmanade kommissionen att göra mer för att skydda journalister i Europa.

Förbindelserna mellan EU och Storbritannien

Parlamentet godkänt handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien i april, med regler för det framtida partnerskapet. Parlamentsledamöter hävdade affär var det bästa alternativet för att minimera de värsta effekterna av Storbritanniens utträde ur EU.

Förbindelserna mellan EU och USA

Ledamöterna välkomnade i januari invigningen av den amerikanske presidenten Joe Biden som en möjlighet för Europa att stärka bandet mellan EU och USA och hantera gemensamma utmaningar och hot mot det demokratiska systemet. I juni hölls det första toppmötet mellan EU och USA sedan 2014 i Bryssel.

Fortsätt läsa

Europaparlamentet

Konferens om Europas framtid: Dags för dina idéer

publicerade

on

Konferensen om Europas framtid letar efter dina idéer om hur EU bör förändras och vad det bör fokusera på. Nu är det dags att engagera sig, EU-frågor.

Efter dess officiell lansering under våren går konferensen in i ett avgörande skede: det måste få så mycket input från medborgarna som möjligt om hur EU ska möta utmaningarna i en föränderlig värld.

Ge ditt bidrag

Annons

Mer än 5,000 idéer har skickats till online plattform, om ämnen som sträcker sig från klimatnöd till europeisk demokrati. Det är en bra start, men mycket mer behövs. Bläddra igenom ämnet, dela dina åsikter om andras förslag och kom med dina egna idéer.

Vill du kanske diskutera dina tankar med andra människor? Gå med i en kommande händelse eller organisera din egen. Se bara till att resultatet av diskussionerna går in på plattformen.

Konferensen om Europas framtid är inte bara ett sätt att göra din röst hörd. Dina idéer kan få verklig inverkan på viktiga beslut: Europaparlamentet, rådet och kommissionen har lovat agera efter människors rekommendationer och om slutsatserna från konferensen.

Vad kommer att hända med dina idéer?

De bidrag som lämnas på plattformen kommer att ligga till grund för konferensens hela arbete genom fyra europeiska medborgarpaneler. Dessa kommer var och en att bestå av 200 européer, valda slumpmässigt, men på ett sätt som säkerställer att de är representativa för EU som helhet.

Baserat på dina bidrag kommer varje panel att formulera förslag till förändringar. Dessa förslag kommer sedan att överlämnas till konferensplanen, som samlar medborgare och företrädare för Europaparlamentet, nationella parlament, EU-regeringar, Europeiska kommissionen, civilsamhället och arbetsmarknadens parter.

Varje europeisk medborgarpanel kommer att välja ut 20 medlemmar som ska representera den vid konferensens plenum. Totalt räknas medborgarna från nationella paneler och evenemang och ordföranden för European Youth Forum, 108 medborgare kommer att delta i plenummet - en fjärdedel av alla medlemmar.

De europeiska medborgarnas paneler kommer att träffas minst tre gånger. De första mötena är planerade till september och början av oktober, före nästa plenum den 22-23 oktober. De andra mötena kommer att hållas i november och paneler kommer att slutföra sitt arbete i december och januari 2022.

Plenarsammanträdet kommer att sammanträda i slutet av oktober och varje månad mellan december 2021 och mars 2022 för att diskutera människors förslag och ge rekommendationer för konkreta EU-åtgärder.

Den slutliga rapporten kommer att utarbetas under våren 2022 av konferensens styrelse. Styrelsen består av representanter för Europaparlamentet, rådet och kommissionen - de institutioner som kommer att behöva följa upp slutsatserna - samt observatörer från alla konferensens intressenter. Rapporten kommer att upprättas i fullständigt samarbete med konferensens plenum och måste godkännas.

Ta reda på mer detaljerat hur konferensen kommer att fungera.

Varför behöver Europa nya idéer?

Du har nu möjlighet COVID-19-pandemi har redan förändrat världen. Nu letar Europa efter sätt att återhämta sig från krisen och hitta hållbara lösningar på framtidens utmaningar som inkluderar klimatförändringar, framstegen av digital teknik och ökade global konkurrens.

”Om vi ​​vill vara ändamålsenliga de kommande decennierna kommer det att bli nödvändigt att reformera Europeiska unionen och inte vara en union som bara reagerar för lite och för sent på vad som händer i världen och i våra egna samhällen. ” sa Guy Verhofstadt, Parlamentets medordförande i direktionen. "Det är huvudfrågan: hur man gör Europeiska unionen ändamålsenlig, redo att agera och reagera i morgondagens värld."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend