Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Ekonomin, miljön och människors välbefinnande måste gå hand i hand i EU efter COVID

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Vid Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs (EESK) plenarsammanträde i juli träffade presidenten Christa Schweng och medlemmar framstående talare för att diskutera den framtida europeiska ekonomin efter pandemin.

Ekonomiskt välstånd, omsorg om miljön och människors välbefinnande kan och måste gå hand i hand. Detta var det viktigaste budskapet från EESK: s ordförande Christa Schweng vid debatten om En ekonomi efter COVID som fungerar för alla - Mot en välbefinnandeekonomi? hölls vid EESK: s plenarsession den 7 juli 2021.

Schweng hävdade att vi i framtiden tydligt behövde övervaka och värdera bredare aspekter än de som återspeglas i BNP mer effektivt: "Aspekter som vår hälsa, vår natur, vår utbildning, vår förmåga att förnya och våra samhällen spelar roll", sa hon.

Annons

Med hänvisning till "att kombinera välståndstanken med möjligheten till sociala framsteg i global skala", med 2030-målen för hållbar utveckling som grund, tillade hon: "Det är dags för EU att arbeta med en övergripande strategi: EESK är redo att stödja reflektionen över grunden för en post-COVID-ekonomi som fungerar för alla och innehåller nya indikatorer för ekonomisk prestanda och sociala framsteg som kan ge en övergripande bild av människors välbefinnande. "

Utöver BNP: mot en välfärdsekonomi

Fyra framstående talare deltog i plenardebatten.

Annons

Tim Jacksonfrån Center for the Understanding of Sustainable Prosperity, gjorde klart att det var hälsa - och inte rikedom - som var grunden för välstånd och grunden för att tänka vilken typ av ekonomi vi ville ha efter pandemin. Han påpekade att BNP hade många begränsningar och att det var viktigt att bryta "BNP-tillväxtberoende" och börja reflektera över hur välfärdssystemen kunde upprätthållas i ekonomier som inte har den förväntade tillväxten.

Fabrice Murtinfrån Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) höll det välmående per se var ett mycket komplext system och att det inte fanns en enda välfärdsekonomi utan många ekonomier. Han betonade att det var viktigt att börja utforma en folkcentrerad politik och att social ojämlikhet var en systemisk svaghet och sänkt effektivitet.

Enligt Sandrine Dixson-Declève, representerande Romklubben, var det avgörande att fokusera på friska människor i ett hälsosamt Europa och gå från BNP-baserad tillväxt till välfärd och säkerhet. Lärdomarna från COVID-19-pandemin kunde användas för att förstå vad som var nödvändigt och åstadkomma förändring.

Slutligen James Watson, från Business Europe, sa att BNP ursprungligen var tänkt som ett mått för kommersiell aktivitet men det var ändå vettigt att använda det trots sina begränsningar. Vägen framåt skulle vara att komplettera den med ett bredare och balanserat styrkort bestående av andra indikatorer, såsom ekonomiska, sociala och miljöindikatorer.

En folkcentrerad ekonomi

Ta ordet under debatten, Séamus Boland, ordförande för Diversity Europe Group, betonade att samhällets framsteg och en ekonomi som fungerar för alla endast kunde uppnås genom en övergång till en alternativ utvecklingsmodell som är förankrad i SDG och att COVID-19-krisen var möjligheten att få det rätt.

Stefano Mallia, ordförande för arbetsgivargruppen, sade att med nya prioriteringar som EU Green Deal, NextGenerationEU, en rättvis övergång och klimatneutralitet fram till 2050 skulle vi ha en hel uppsättning nya indikatorer att rådfråga. För att leverera högkvalitativa jobb och hållbar tillväxt behövde vi två pelare: en stark och motståndskraftig industriell grund för att fortsätta ligga i framkant inom global teknik och innovation, samt öppna marknader och ett reglerbaserat multilateralt system som bevarar EU: s intressen och värden.

Oliver Röpke, ordförande för arbetargruppen, sade att efter det starka engagemanget för målen för den sociala pelaren vid Porto-toppmötet bör välfärdsekonomin också tillgodose arbetande människor och deras familjer, säkerställa anständiga löner, starka kollektiva förhandlingar och starka arbetstagarnas deltagande för att hantera de gröna och digitala övergångarna. Han tillade att ekonomisk återhämtning borde gå hand i hand med socialt välbefinnande om det skulle vara hållbart.

Slutligen, Peter Schmidt, ordförande för sektionen för jordbruk, landsbygdsutveckling och miljö (NAT) och föredragande för EESK: s yttrande om Den hållbara ekonomin vi behöveravslutade med att säga att en välfärdsekonomi baserades på att tjäna människor och att EU måste ta tillfället i akt av pandemin för att reflektera över våra svagheter och komma med förslag.

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 500,000 XNUMX euro i portugisiskt system för att ytterligare stödja persontransportsektorn på Azorerna i samband med coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett portugisiskt system på 500,000 XNUMX euro för att ytterligare stödja persontransportsektorn i Azorerna i samband med coronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det följer ett annat portugisiskt system för att stödja persontransportsektorn på Azorerna som kommissionen godkände 4 juni 2021 (SA.63010). Enligt den nya ordningen kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden kommer att vara öppen för kollektiva persontransportföretag i alla storlekar som är aktiva på Azorerna. Syftet med åtgärden är att mildra de plötsliga likviditetsbrister som dessa företag står inför och att hantera förluster som uppstår under 2021 på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset.

Kommissionen fann att det portugisiska systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 1.8 miljoner euro per företag. och (ii) beviljas senast den 31 december 2021. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som vidtas av kommissionen för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64599 i EU statligt stöd registrera sig på kommissionens tävlingens webbplats när någon sekretessfrågor har lösts.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner franskt biståndsprogram på 3 miljarder euro för att genom lån och aktieinvesteringar stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin

publicerade

on

Europeiska kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt Frankrikes planer på att inrätta en fond på 3 miljarder euro som ska investera genom skuldinstrument och eget kapital och hybridinstrument i företag som drabbats av pandemin. Åtgärden godkändes enligt den tillfälliga ramen för statligt stöd. Systemet kommer att genomföras genom en fond med titeln 'Övergångsfond för företag som påverkas av COVID-19-pandemin', med en budget på 3 miljarder euro.

Enligt detta system kommer stödet att ha formen av (i) förlagslån eller deltagande lån; och (ii) rekapitaliseringsåtgärder, särskilt hybridkapitalinstrument och icke-röstande preferensaktier. Åtgärden är öppen för företag etablerade i Frankrike och finns i alla sektorer (utom finanssektorn), som var livskraftiga före coronaviruspandemin och som har visat att deras ekonomiska modell är långsiktigt livskraftig. Mellan 50 och 100 företag förväntas dra nytta av detta system. Kommissionen ansåg att åtgärderna uppfyllde villkoren i den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden var nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i Frankrikes ekonomi, i enlighet med artikel 107 b FEUF och villkoren i den tillfälliga tillsynen. På grundval av detta godkände kommissionen dessa system enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), konkurrenspolitik, sade: ”Detta rekapitaliseringssystem på 3 miljarder euro gör det möjligt för Frankrike att stödja företag som drabbats av coronaviruspandemin genom att underlätta tillgången till finansiering i dessa svåra tider. Vi fortsätter att arbeta nära med medlemsstaterna för att hitta praktiska lösningar för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin medan vi respekterar EU: s regelverk. ”

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend