Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Domstolar tas för en åktur av skalföretag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det går knappt en månad utan att en ny nyhet berättar om de många sätt som världens rikaste använder juridiska och skattemässiga kryphål för att hålla sin verksamhet hemlig. Oavsett om det är kändisar som säkerställer superförelägganden för att hålla sina utomäktenskapliga affärer utanför förstasidorna eller oligarker som använder offshore-skatteregimer för att dölja sina påstådda missförhållanden.

Det senaste systemet för att oroa sig för insynskampanjer har varit pappersföretag från skuggiga jurisdiktioner som använder domstolar i mer transparenta länder för att motverka konkurrenter eller sakta rättvisa, allt medan de döljer ägandet av företag och döljer potentiella intressekonflikter. Åtminstone superförelägganden, en av de mest intressanta kändisar som de senaste decennierna, kräver ett överklagande till den engelska högsta domstolen som beskriver saken och ett beslut från en domare. Post-box företagsenheter används däremot för att vilseleda alla i rättssystemet från domaren till rättssalens reporter. 

Ogenomskinliga brevlådeföretag som kontrolleras av mysterieägare är naturligtvis inget nytt och har dykt upp över hela världen i en mängd olika former. I vissa situationer har de fastställts av legitima skäl.

Annons

På samma sätt kan skalföretag - företagsenheter utan aktiv affärsverksamhet eller betydande tillgångar - till exempel spela en giltig roll när de får olika former av finansiering eller agerar som förvaltare med begränsat ansvar för ett förtroende. De är också framträdande i många skandaler där de används av företag och privatpersoner för skatteflykt och penningtvätt, med omfattningen av denna praxis som visas av läckaget av Panamapapper 2016, vilket framhölls av parlamentsledamöterna.

Under de senaste decennierna har skalföretag alltmer använts för att tvätta pengar från en jurisdiktion till en annan, ofta med hjälp av komprometterade domare. Den `` ryska tvättomaten '', ett väl publicerat penningtvättprogram som fungerade mellan 2010 och 2014, involverade skapandet av 21 kärnskalföretag baserade i Storbritannien, Cypern och Nya Zeeland.

Företagen skapades med lätthet och utan öppenhet för att visa de kontrollerande sinnen och ekonomiska intressen som stod för att vinna på att missbruka dem. De dolda ägarna av dessa företag skulle sedan använda dem för att tvätta pengar genom att skapa falska skulder mellan ryska och västra skalföretag och sedan muta en korrupt moldovisk domare för att beordra företaget att "betala" skulden till ett domstolskontrollerat konto, vilket den dolda ägaren kunde sedan ta ut de nu rengjorda medlen från. Cirka 19 ryska banker deltog i programmet som hjälpte till att flytta mellan 20 miljarder och 80 miljarder euro från Ryssland genom ett nätverk av utländska banker, de flesta i Lettland, till skalföretag i väst.

Annons

Medan tvättomaten så småningom stängdes hade de bakom det år att städa och flytta tiotals miljarder i illa uppkomna eller på annat sätt äventyrade förmögenheter till det västra banksystemet. Moldavisk affärsman och tidigare parlamentsledamot, Veaceslav Platon, utsågs till arkitekten för den ryska tvättomaten av den moldoviska domstolen. Han är fortfarande den enda dömda personen hittills till följd av brottsutredningar i systemet i flera jurisdiktioner. Lynchpins för hela systemet var västerländska rättssystem som, trots att de fungerade i god tro, inte krävde tillräcklig insyn om vem som stod bakom de företag som hade tillgång till dessa domstolar.

Medan tvättomaten har stängts har dunkla bluffföretag hittat ett nytt sätt att utnyttja västerländska rättssystem genom att använda tvister i respektabla juridiska jurisdiktioner. År 2020 rapporterades att ryska oligarker använde falska företag för att tvätta pengar via engelska domstolar. Rapporten hävdade att oligarker skulle väcka talan mot sig själva vid engelska domstolar med ett bluffföretag, som ligger i en ogenomskinlig skattejurisdiktion, att de var den enda förmånen för och sedan medvetet skulle "förlora" ärendet och beordras att överföra medlen till företag. Med detta tillvägagångssätt kan pengar från tvivelaktiga källor tvättas genom ett domstolsbeslut och komma in i det västra banksystemet som rena kontanter med ett uppenbarligen legitimt ursprung. 

En ytterligare oroande utveckling är de senaste bevisen för att trovärdiga skiljedomssystem används som ett verktyg för att främja korrupta metoder. Ett sådant fall väcktes i London av Process and Industrial Developments (P&ID), ett företag i Brittiska Jungfruöarna, mot Nigerias regering över kollapsen av ett 20-årigt avtal om att generera kraft. P&ID anklagade den västafrikanska staten för avtalsbrott och 2017 avgjorde en skiljepanel i företagets fördel och tilldelade dem nästan 10 miljarder dollar. Det var först när ärendet hänvisades till High Court att det rapporterades att kontant "gåvor" i bruna kuvert påstås ha betalats till tjänstemännen för oljedepartementet.

P&ID, som grundades av irländska entreprenörer Mick Quinn och Brendan Cahill, har kraftigt förnekat anklagelserna eller något fel. Även om skiljeförfarandet långt ifrån är över har fallet, har det hävdats, visat hur lätt tvistlösningsprocesser kan manipuleras.  

Ett annat pågående mål i Irland har ytterligare avslöjat i vilken utsträckning skalföretag påstås kunna manipulera västerländska domstolar. Den irländska högsta domstolen har blivit den senaste skiljedomaren i ett decennium långt ryskt företagskonflikt angående ToAZ, en av världens största ammoniakproducenter, i ett ärende som har sett cirka 200 förklaringar inlämnade endast i Irland. Kärnan är en kamp om ägandet av företaget mellan dömd far och son Vladimir och Sergei Makhlai, och Dmitry Mazepin, en rivaliserande rysk affärsman som innehar en minoritetsandel i verksamheten. År 2019 ansåg en rysk domstol att fadern och sonen var skyldiga till bedrägerier genom att enligt uppgift sälja den ammoniak ToAZ som producerats till ett pris långt under marknadsräntorna till ett länkat företag som tio sålde det till en högre marknadsränta så att Makhlais fick ficka skillnaden på bekostnad av ToAZ-aktieägare.

Efter att ha flykt från Ryssland innan de fängslades tros Makhlais nu använda fyra skalföretag i Karibien för att inneha sin majoritetsandel i ToAZ. Dessa fyra företag har nu enligt uppgift använt förekomsten av ett annat irländskt postboxföretag för att lämna in ett skadeståndsanspråk mot Mazepin vid Irlands domstolar, påstås utan att behöva avslöja vem deras aktieägare är, vem kontrollerar företagen eller hur de kom innehar aktieinnehav i ett ryskt ammoniakföretag.

Även om detta kan tyckas som allt i en dags arbete för din vanliga rättsliga tvist mellan ryska oligarker och knappast en fråga för allmänheten, pekar det på den oroande ökningen av dummyföretag som används som fronter i rättsliga fall. I allmänhet verkar det vara ett hån mot uppfattningen om öppen rättvisa för karibiska skalföretag att ha tillgång till ansedda gemenskapsrättsliga domstolar för att få sina mål hörda, använda processkikarier för att fördröja förfaranden och förhindra verkställighet någon annanstans samtidigt som de kan dölja sina ägare och kontrollerande sinnen från allmänheten och domstolarna. Medan nuvarande exempel hänför sig till mycket rika individer som påstås använda denna taktik mot andra rika människor, finns det ingen princip eller prejudikat som skulle stoppa skrupelfria intressen med att använda skalföretag för att dölja sitt engagemang när de inleder förfaranden mot vanliga medborgare, icke-statliga organisationer eller journalister.

En finansiell expert i Bryssel sa: ”För att västerländska rättssystem ska betala mer än bara läppvård till principen om öppen rättvisa måste grundläggande transparensstandarder tillämpas på den part som vill få tillgång till domstolen. Som ett långt försenat bör första steg privatägda utländska företag vara det första målet för nya standarder för insyn i tvister. En tydlig syn på de kontrollerande sinnena och kommersiella förmåner för tvister är i allmänhetens intresse och, ännu viktigare, rättvisans intressen. ”

Fortsätt läsa
Annons

coronavirus

SÄKER: Rapporten bekräftar instrumentets framgångar för att skydda jobb och inkomster

publicerade

on

Du har nu möjlighet Kommissionen har publicerat sin andra rapport om effekterna av SURE, instrumentet på 100 miljarder euro som är avsett att skydda jobb och inkomster som drabbats av COVID-19-pandemin.

Rapporten finner att SURE har lyckats dämpa de allvarliga socioekonomiska konsekvenserna av COVID-19-pandemin. Nationella arbetsmarknadsåtgärder som stöds av SURE beräknas ha minskat arbetslösheten med nästan 1.5 miljoner människor år 2020. SURE har bidragit till att effektivt bekämpa ökningen av arbetslösheten i de mottagande medlemsstaterna under krisen. Tack vare SURE och andra stödåtgärder har denna ökning av arbetslösheten visat sig vara betydligt mindre än under den globala finanskrisen, trots det mycket större fallet i BNP.

SÄKER är en avgörande del av EU: s övergripande strategi för att skydda medborgarna och mildra de negativa konsekvenserna av COVID-19-pandemin. Det ger ekonomiskt stöd i form av lån som beviljas på förmånliga villkor från EU till medlemsstaterna för att finansiera nationella korttidsarbetssystem, liknande åtgärder för att bevara arbetstillfällen och stödja inkomster-särskilt för egenföretagare och vissa hälsorelaterade åtgärder .

Annons

Totalt 94.3 miljarder euro i ekonomiskt bistånd har hittills godkänts till 19 medlemsstater, varav 89.6 miljarder euro har betalats ut. SÄKER kan fortfarande ge nästan 6 miljarder euro i ekonomiskt bistånd till medlemsstaterna av det totala kuvertet på 100 miljarder euro.

Viktigaste resultaten

Annons

SURE har stött cirka 31 miljoner människor 2020, varav 22.5 miljoner är anställda och 8.5 miljoner egenföretagare. Detta motsvarar mer än en fjärdedel av det totala antalet anställda i de 19 mottagarmedlemsstaterna.

Dessutom har cirka 2.5 miljoner företag som drabbats av COVID-19-pandemin gynnats av SURE, så att de kan behålla arbetare.

Med tanke på EU: s starka kreditvärdighet har mottagarmedlemsstaterna sparat uppskattningsvis 8.2 miljarder euro i räntebetalningar tack vare SURE.

Kommissionen tog in ytterligare 36 miljarder euro för tre emissioner sedan tidpunkten för utarbetandet av den första rapporten i mars 2021. Dessa emissioner var i stort sett övertecknade. Alla medel har samlats in som sociala obligationer, vilket ger investerare förtroende för att deras pengar går till ett socialt syfte och gör EU till världens största emittent av sociala obligationer.

Den 4 mars 2021 presenterade kommissionen en Rekommendation om effektivt aktivt stöd till sysselsättningen efter COVID-19-krisen (EASE). Den beskriver en strategisk strategi för att gradvis övergå mellan nödåtgärder som vidtagits för att bevara arbetstillfällen under pandemin och nya åtgärder som behövs för en jobbrik återhämtning. Med EASE främjar kommissionen skapande av arbetstillfällen och övergångar mellan jobb, inklusive mot den digitala och gröna sektorn, och uppmanar medlemsstaterna att använda tillgängliga EU-medel.

En ekonomi som fungerar för människor Executive Vice President Valdis Dombrovskis sa: ”SURE -systemet har bevisat sitt värde och fortsätter att uppfylla sitt syfte. Vi skapade det under en nödsituation för att stödja människors inkomster, skydda deras familjer och bevara deras försörjning när de behövde det som mest. Dess framgång kan mätas med siffrorna i dagens rapport som visar att SURE lyckades hålla många miljoner européer i ett jobb under den värsta krisen. Det har spelat en viktig roll i Europas övergripande svar, vilket vi också måste tacka nationella regeringar för. När vi lämnar pandemin bör vårt tillvägagångssätt gradvis fokusera på att främja kvalitetsarbete och skapa lättare jobb-till-jobb-övergångar genom utbildning och andra åtgärder. ”

Jobb- och socialrättskommissionär Nicolas Schmit sa: ”SURE -instrumentet har visat sig vara både innovativt och oumbärligt. Det är ett lysande exempel på ett Europa som skyddar och fungerar för människor. I rapporten som offentliggjordes i dag står det att finansiering tillgänglig för medlemsstaterna genom SURE hjälpte till att undvika att upp till 1.5 miljoner fler personer kommer in i arbetslöshet 2020. SURE hjälpte till att stoppa detta flöde. Nu måste vi agera lika resolut och snabbt för att införa aktiv arbetsmarknadspolitik för en jobbrik återhämtning på den föränderliga arbetsmarknaden. ”

Bakgrund

Kommissionen föreslog SURE -förordningen den 2 april 2020 som en del av EU: s första svar på pandemin. Den antogs av rådet den 19 maj 2020 och blev tillgänglig efter att alla medlemsstater undertecknat garantiavtalen den 22 september 2020. Den första utbetalningen skedde fem veckor efter att SURE blev tillgängligt.

Budget- och administrationskommissionär Johannes Hahn sade: ”Det är lugnande att de pengar som samlats in på marknaden under SURE har hjälpt EU -länderna att nå imponerande resultat på kort tid. För kommissionen har SURE satt scenen för lån under det mycket större NextGenerationEU -återvinningsinstrumentet. Med 49 miljarder euro utbetalade till 13 EU -länder hittills och några miljarder till EU: s budgetprogram ser NextGenerationEU också till att återhämtningen fungerar för alla. ”

Dagens rapport är den andra rapporten om SURE som riktas till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och finansiella kommittén (EFC) och sysselsättningskommittén (EMCO). Enligt artikel 14 i SURE -förordningen är kommissionen lagligt skyldig att utfärda en sådan rapport inom 6 månader från dagen då instrumentet blev tillgängligt. De första rapporten publicerades den 22 mars 2021. Efterföljande rapporter kommer att följa var sjätte månad så länge SURE är tillgängligt.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade: ”Den här andra rapporten om SUREs inverkan bekräftar värdet av detta solidaritetsinstrument utan motstycke. Siffrorna talar för sig själva: 1.5 miljoner färre arbetslösa, 31 miljoner arbetare och 2.5 miljoner företag som stöds och mer än 8 miljarder euro i räntebesparingar. Jag är stolt över den europeiska framgångssagan som är SÄKER: en framgångssaga som vi måste bygga på! ”

Kommissionen utfärdar sociala obligationer för att finansiera SURE-instrumentet och använder intäkterna för att tillhandahålla back-to-back-lån till förmånstagarländerna. Ytterligare information om dessa obligationer, tillsammans med en fullständig översikt över de medel som samlas in under varje emission och mottagarmedlemsstaterna, är tillgänglig online här.

Mer

Andra rapporten om genomförandet av SURE

SÄKER webbplats

Faktablad om SÄKER

SÄKER reglering

EU som låntagarwebbplats

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Vinnare av EU-tävlingen för unga forskare 2020-2021

publicerade

on

Den 19 september tillkännagav kommissionen vinnarna av de 32nd EU: s tävling för unga forskare, med toppriserna till sex projekt från Bulgarien, Tyskland, Irland, Spanien, Turkiet och Ukraina. Vinnarna får 7,000 5 euro för vart och ett av sina enastående projekt inom vetenskap, teknik, teknik och matematik (STEM), samt inom samhällsvetenskap. Bland de många forskningsämnena fanns kvantberäkning, innovativa solceller och en statistisk undersökning av könsstereotyper hos 7-XNUMX-åringar. Det andra och tredje priset beviljades projekt från Bulgarien, Tjeckien, Irland, Italien, Polen, Slovakien, Schweiz, Turkiet, Vitryssland och Kanada.

Kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomar Mariya Gabriel sa: ”Grattis till alla vinnare av årets tävling med deras enastående prestation. Det senaste året har visat oss vikten av utmärkt forskning och innovation för att övervinna kriser som drabbar oss alla. Denna tävling firar en ny generation talanger vars upptäckter och innovationer kommer att vara avgörande för att forma den framtid vi vill leva i. Jag är verkligen stolt över vår ungdoms exceptionella arbete."

EU -tävlingen för unga forskare inrättades 1989 av EU -kommissionen för att uppmuntra samarbete och utbyte mellan unga forskare och ge dem möjlighet att vägledas av några av Europas mest framstående forskare. Det syftar också till att uppmuntra unga människor att studera STEM och att fortsätta en karriär inom vetenskap. I år deltog 158 lovande unga forskare, mellan 14 och 20 år och från 34 länder. Studenterna presenterade 114 olika projekt för en internationell jury av kända forskare, under ledning av Dr Attila Borics från den ungerska vetenskapsakademien. Vinnarna delade sammanlagt 93,000 18 euro i prispengar, fördelade på de XNUMX kärnpriserna, liksom andra priser, till exempel besök hos några av de mest innovativa organisationerna och företagen i Europa. De tillkännagavs under en ceremoni i universitetet i Salamanca, Spanien, efter en tvådagars virtuell tävling. Den detaljerade listan över vinnarna finns tillgänglig här och mer information finns här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend