Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Ledamöterna uppmanar Facebook -visselblåsaren Frances Haugen att vittna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentets kommitté för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO) har bjudit in Facebook -visselblåsaren Frances Haugen till en utfrågning den 8 november.

Haugen var källan bakom en serie artiklar som nyligen publicerades i Washington Post avslöjar interna företagsforskningsrapporter som visar att Facebookgruppen, inklusive Instagram och WhatsApp, var medveten om den skada den orsakade unga människor, vaccinationsinsatsen och demokratin.

Vid en amerikansk senatsförhandling sa Haugen i ett inledande uttalande att hon trodde att Facebooks produkter skadar barn, sprider splittring, försvagar vår demokrati och mycket mer: ”Företagets ledarskap kan sätt att göra Facebook och Instagram säkrare och kommer inte att göra nödvändiga förändringar för att de har lagt sina enorma vinster framför människor. ”

IMCO: s ordförande Anna Cavazzini (De gröna/EFA, DE) sa: ”Visslare som Frances Haugen visar det brådskande behovet av att fastställa demokratiska regler för onlinevärlden i användarnas intresse. Hennes avslöjanden avslöjade den inneboende konflikten mellan plattformens affärsmodell och användarnas intressen. Det visar att vi behöver starka regler för innehållsmoderering och långtgående transparensförpliktelser i Europa. Det visar också att företagens självreglering inte har fungerat. 

”Med lagen om digitala tjänster är Europeiska unionen på rätt väg att bekämpa hatprat och desinformation på nätet genom att ta itu med affärsmodeller som använder algoritmer för att sälja mer reklam, även om detta har en negativ effekt på samhället. Vi måste reglera hela systemet som gynnar desinformation och våld framför faktainnehåll - och vi måste verkställa det effektivt.

"Alla anklagelser i" Facebook -filerna "måste utredas."

Kommittén för den inre marknaden arbetar för närvarande med sitt svar på lagen om digitala tjänster och lagen om digitala marknader, som Europeiska kommissionen lade fram i december 2020.

Annons

Förslaget till rapporter om DSA och DMA, utarbetat av Christel Schaldemose (S&D, DK) och Andreas Schwab (EPP, DE), presenterades i utskottet den 21 juni. Totalt har 2297 ändringsförslag lagts fram i utskottet för DSA och 1199 till DMA. Utkast till kompromissändringsförslag kommer att behandlas den 27-28 oktober och omröstningen i utskottet är planerad till den 8 november. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend