Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Veckan framför: "Demokrati är för värdefullt för en snabb attityd och bryta saker" Jourová

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den här veckan kommer Europeiska kommissionens vice ordförande Věra Jourová att presentera nya regler för politisk reklam online. Det nya förslaget presenteras på torsdag (25 november). 

När han talade vid webbtoppmötet i Lissabon (2 november) sa Jourová att nuvarande politisk digital reklam var en okontrollerad ras av smutsiga och ogenomskinliga metoder: "Vi måste trycka på sakta ner-knappen, eftersom vår demokrati är för värdefull för detta snabbt och bryta saker. attityd."

Jourova sa att när det kommer till inriktningsmetoderna måste vi trycka på sakta ner-knappen: "När det kommer till mikroinriktningstekniker är det tydligt att detta är en svart låda, vi vet helt enkelt inte tillräckligt, förutom när vi får glimten in i maskinrummet genom ännu en skandal, eller via en whistleblower.”

Vicepresidenten säger att känslig information om sexuell läggning, ras, religion eller politiska åsikter inte ska användas i målsyfte. Det bör också finnas transparens när det gäller målinriktning och amplifieringstekniker. Kommissionens förslag kommer att täcka hela produktionskedjan och inkludera företag som Cambridge Analytica, annonsteknikindustrin och andra.

Annons

På frågan om vad hon diskuterade med Frances Haugen när de träffades på toppmötet sa Jourova att Haugen tyckte att kommissionens förslag går åt rätt håll, hon uppmanade också EU att vara hårda med de stora plattformarna. 

Förslaget om politisk reklam kommer att ingå i ett bredare paket för att stärka demokrati och integritet i val: skydd av valintegritet och främjande av demokratiskt deltagande; översyn av stadgan om finansiering av europeiska politiska partier och europeiska politiska stiftelser; och ändringar av direktiven om EU-medborgares rätt att rösta i val till Europaparlamentet och lokalt. 

Capital Markets Union 

Annons

Andra kommissionsfrågor som lagts fram för det veckovisa collegemötet inkluderar en diskussion om framstegen i kapitalmarknadsunionen, en uppdatering om framstegen ett år efter att CMU:s handlingsplan presenterades. Det kommer också att finnas ett förslag om en europeisk gemensam åtkomstpunkt (ESAP) för företag att avslöja finansiell och icke-finansiell information. Detta presenteras på torsdag.

Vitryssland

Den andra punkten kommer att vara en gemensam uppdatering från EU:s höge representant, Josep Borrell och vicepresident Margaritas Schinas om situationen vid EU:s yttre gräns mot Vitryssland och möjligheten till sanktioner mot transportoperatörer.

Rådet

Rådet för allmänna frågor (ministrar med ansvar för "Europa") kommer att sammanträda i dag för att påbörja förberedelserna inför Europeiska rådet som hålls den 16-17 december 2021. Punkter på dagordningen inkluderar krisberedskap, en uppdatering av EU:s utvidgning och associeringsprocesser, översyn av läget för förbindelserna mellan EU och Storbritannien och en ”landsspecifik” diskussion i samband med den årliga rättsstatsdialogen, samt en diskussion om kommissionens arbetsprogram för 2022.

På tisdag (24 november) träffas EES-rådet (Island, Liechtenstein, Norge) för att bedöma antagandet av EU-lagstiftning och den finansiella mekanism som de betalar som sitt bidrag till EU:s ekonomiska och sociala sammanhållning. De kommer också att hålla en politisk debatt om den nya industripolitiken och kommer att hålla ett informellt utbyte av åsikter om Kina, Vitryssland och den strategiska kompassen i marginalen. 

ASEM-toppmötet (Asien-Europa) kommer att äga rum på torsdag och fredag ​​(26 november) denna vecka.

På torsdag bjuds konkurrenskraftsrådet med minister med ansvar för den inre marknaden och industri in att anta en allmän hållning om både lagen om digitala tjänster och lagen om digitala marknader. Ministrarna kommer också att hålla en riktlinjedebatt om genomförandet av återhämtningsplanen för Europa. 

På fredag ​​kommer konkurrenskraftsrådet att fortsätta med fokus på forskning, främst den framtida styrningen av det europeiska forskningsområdet; och rymden, i synnerhet ledning av rymdtrafik, kommer diskussionen också utan tvekan att överväga Rysslands anti-satellitmissilattack på en av sina egna satelliter, men ses som en demonstration av dess potential att hota europeiska satelliter. 

Europaparlamentets plenar- och utskottsvecka ligger framför (tack, Europaparlamentet)

På grund av ökande fall av covid-19 beslutade talmanskonferensen att godkänna presidentens förslag att återinföra distansdeltagande och röstning för parlamentsledamöter från och med den 22 november.

Plenum

Reform av EU:s jordbrukspolitik. På tisdag kommer parlamentsledamöterna att ge grönt ljus till den nya gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Denna reformerade gemensamma jordbrukspolitik syftar till att bli grönare, rättvisare, mer flexibel och transparent. Ordföranden för jordbruksutskottet och parlamentets föredragande kommer att hålla en presskonferens kl. 13. (debatt och röst på tisdag)

COP26 klimatpakten. Efter överenskommelsen i Glasgow lördagen den 13 november efter två veckors förhandlingar, kommer parlamentsledamöterna att debattera resultatet av COP26-förhandlingarna på onsdagsmorgonen.

COVID-19. Parlamentet kommer att diskutera den nuvarande situationen med kommissionen, framtida EU-åtgärder och effektivare samordning av medlemsstaternas åtgärder, mot bakgrund av ökande fall av covid-19 i EU. (måndag (22 november))

Situationen i Vitryssland/Oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya. På onsdag klockan 12.00 kommer den vitryska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya att tala till parlamentsledamöterna. På tisdag eftermiddag kommer parlamentsledamöterna att hålla en separat debatt med rådet och kommissionen om de säkerhetsmässiga och humanitära konsekvenserna av situationen i Vitryssland och vid dess gräns mot EU.

Rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter i Slovenien. På onsdag (24 november) kommer parlamentsledamöterna att bedöma mediefriheten och demokratins tillstånd i Slovenien, samt landets försening med att utse en representant till EU:s åklagarmyndighet.

EU-budgeten 2022. Ledamöterna kommer att godkänna överenskommelsen mellan parlamentets och rådets förhandlare om nästa års EU-budget, och stödja prioriteringar som hälsa, ungdomar och klimatåtgärder. De överenskomna siffrorna är 169.5 miljarder euro i åtagandebemyndiganden och 170.6 miljarder euro i betalningsbemyndiganden. (debatt tisdag, omröstning onsdag)

EU-toppmöte debrief med Charles Michel och Ursula von der Leyen. Plenarmötet kommer att granska Europeiska rådets möte den 21–22 oktober med ordförandena Michel och von der Leyen. Ämnen som troligen kommer att tas upp av parlamentsledamöter inkluderar EU:s svar på covid-19, stigande energipriser och rättsstatsläget i EU (tisdag).

Kommittéer

Digitala marknader. Ett lagförslag som syftar till att sätta stopp för orättvis praxis från stora onlineplattformar (så kallade "gatekeepers") och som tillåter kommissionen att utdöma böter för att sanktionera sådant beteende kommer att gå till omröstning i kommittén för den inre marknaden och konsumentskydd (måndag) kväll).

Dela den här artikeln:

Europeiska kommissionen

Donation av nästan 100 miljoner vacciner finansierat av Team Europe som en del av de 500 miljoner som annonserats av president von der Leyen

publicerade

on

Team Europe och Gavi Vaccine Alliance har meddelat en donation av 99.6 miljoner doser av Johnson & Johnson-vaccinet som ska levereras före årets slut. Detta är en del av Europeiska unionens åtagande att dela minst 500 miljoner doser vaccin med låg- och medelinkomstländer fram till mitten av 2022. De första lotterna levereras nu till Niger (496,800 50,400), Djibouti (2,764,800 633,600), Nigeria (302,400 230,400 496,800), Togo (144,000 XNUMX), Centralafrikanska republiken (XNUMX XNUMX), Demokratiska republiken Kongo (XNUMX XNUMX), Republiken Guinea (XNUMX XNUMX), och Mauretanien (XNUMX XNUMX), och kommer att fortsätta i andra länder på den afrikanska kontinenten under de kommande veckorna.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Europateamet driver på den globala solidaritetsinsatsen mot covid-19. Dessa nästan 100 miljoner doser av Johnson & Johnson, som kommer att levereras genom COVAX, är bland de 500 miljoner doser vi har åtagit oss att leverera till de mest utsatta länderna under de kommande månaderna. De första doserna har anlänt till Niger och kommer att nå andra länder den här veckan. Vi kommer att fortsätta att dela vaccin. Samtidigt stöder vi stärkandet av den globala vaccintillverkningskapaciteten, särskilt i Afrika. Denna nya donation kommer att tillåta COVAX att påskynda sina leveranser 2021 och början av 2022. Team Europe fortsätter sitt starka engagemang för rättvis tillgång till vacciner."

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

17:e ministermötet mellan EU och Centralasien – Förvandla utmaningar till möjligheter

publicerade

on

Den 22 november, hög representant/vice ordförande Josep Borrell (avbildad) och kommissionären för internationella partnerskap Jutta Urpilainen deltog i den 17th Ministermöte mellan EU och Centralasien i Dushanbe (Tadzjikistan). Mötet leddes av den höga representanten Borrell och var värd av Tadzjikistans utrikesminister Sirojiddin Muhriddin, med deltagande av utrikesministrarna från Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Turkmenistans vice utrikesminister.

I en gemensamt pressmeddelande deltagarna bekräftade sitt åtagande att stärka samarbetet mellan EU och Centralasien för att stödja en grön och hållbar återhämtning efter COVID-19 och att arbeta tillsammans för att ta itu med några av de utmaningar som uppstår till följd av utvecklingen i Afghanistan.

Höge representanten Borrell sa: "Länderna i Centralasien har gjort anmärkningsvärda framgångar sedan deras självständighet för 30 år sedan. EU har stora intressen i att se Centralasien utvecklas som ett mer motståndskraftigt, välmående och mer sammankopplat ekonomiskt och politiskt område. EU och Centralasien delar ett starkt åtagande att intensifiera samarbetet för att bygga upp bättre efter covid-19. Vi vill också öka de gemensamma ansträngningarna för att hantera några av de gemensamma utmaningar som härrör från situationen i Afghanistan. EU kan ge ett starkt bidrag till regionens framtid om centralasiatiska stater visar beslutsamhet i sitt engagemang för reformer och demokrati.”

Kommissionär Urpilainen tillade: "Partnerskapet mellan EU och Centralasien bygger en gemensam väg till en grön, motståndskraftig, inkluderande och hållbar återhämtning efter COVID-19. Vi vill stärka samarbetet kring klimat, uppkoppling, handel och investeringar, energi och säkerhet. Och vi kommer att engagera oss med civilsamhället och ungdomen för att utveckla ett närmare partnerskap.”  

Annons

Ministermötet ägde rum bara några dagar efter den höga representanten Borrell ordförande för utrikesrådet i utvecklingssammansättningen, med deltagande av kommissionären Urpilainen, där de diskuterade utmaningar relaterade till vatten och hållbar utveckling i Centralasien.

Under ministermötet informerade EU om sina prioriteringar för regionalt samarbete, i linje med 2019 EU:s strategi för Centralasien: främja motståndskraft, välstånd och regionalt samarbete.

Mötet gav också möjlighet att utbyta om genomförandet av ett antal EU-finansierade program, inklusive gränsförvaltningsprogrammet i Centralasien (BOMCA) och terrorismbekämpningsprojektet Law Enforcement in Central Asia (LEICA), samt att föreslå nya initiativ, inklusive en ny interregional dialog om internationella arbetsnormer. EU och Centralasien ser fram emot att under loppet av 2022 anordna en högnivåkonferens om anslutningsmöjligheter.

Annons

Under deras besök i Dushanbe, hög representant Borrell och kommissionär Urpilainen kommer också att hålla samråd med företrädare för den tadzjikiska regeringen och det civila samhället för att främja närmare samarbete och ansträngningar för att hantera Afghanistan-relaterade utmaningar, inklusive den humanitära situationen, stabilitet, säkerhet, radikalisering, terrorism och olaglig narkotikahandel. Efter COP26 och i ljuset av Tadzjikistans enorma vattenkraftskapacitet kommer EU också att diskutera sätt att främja samarbetet med landet och den bredare regionen om vatten, energi och klimat.

Bakgrund

Under 2019 antog EU en ny strategi för Centralasien (Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan), som belyser regionens växande strategiska relevans för EU. EU har betydande andelar i Centralasien, med tanke på regionens strategiska geografiska läge och centrala roll i sambandet mellan Europa och Asien, dess enorma energiresurser (Kazakstan är EU:s fjärde leverantör av råolja), betydande marknadspotential (70 miljoner invånare, 35 % av dem är under 15 år), och vårt intresse för regional säkerhet och migration, särskilt mot bakgrund av utvecklingen i Afghanistan.

Mer

Faktablad om förbindelserna mellan EU och Kazakstan

Faktablad om förbindelserna mellan EU och Tadzjikistan

Faktablad om förbindelserna mellan EU och Uzbekistan

Faktablad om förbindelserna mellan EU och Kirgizistan

Faktablad om förbindelserna mellan EU och Turkmenistan

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Artificiell intelligens

AI: "Vi måste agera snabbt för att förverkliga EU:s potential"

publicerade

on

EU skulle kunna sätta globala standarder för artificiell intelligens (AI), men för att skörda dess fördelar måste reglerna komma snabbt och vara flexibla, sa Axel Voss (avbildad), ledamoten som ansvarar för en rapport om AI, Samhället.

"Vi måste vara medvetna om att AI är av extremt strategisk relevans," sa Axel Voss (EPP, Tyskland) I detta Facebook live-intervju. MEP vägleder rapporten från särskild kommitté för artificiell intelligens i en digital tidsålder genom Europaparlamentet.

Med erkännande av teknikens betydelse inrättade parlamentet en kommitté för att fokusera på AI, lära sig hur det kan påverka EU:s ekonomi, ta reda på om olika länders tillvägagångssätt och komma med förslag på framtida lagstiftning.

Utkastet till betänkande, presenterades för utskottet den 9 november 2021, säger att EU bör fokusera på AI:s enorma potential. Rapportförfattaren Voss sa att denna teknik kan spela en nyckelroll inom områden som klimatförändringar, hälsosektorn och EU:s konkurrenskraft.

Annons

Läs mer om vad AI är och hur det används.

Kan EU bli en större AI-aktör?

EU hamnar på efterkälken i det globala teknikkapplöpningen och om det vill förbli en ekonomisk och global makt, säger rapporten, bör det bli en global makt inom AI. Om EU inte agerar snabbt och modigt kommer det att sluta bli en "digital koloni" av Kina, USA och andra stater och riskera att förlora sin politiska stabilitet, sociala trygghet och individuella friheter, står det i rapporten. Dessutom kan framväxande teknologier leda till ett globalt maktskifte bort från västvärlden.

Annons

EU:s misslyckande med att kommersialisera tekniska innovationer betyder att "våra bästa idéer, talang och företag" går någon annanstans, enligt rapporten. Voss varnade för att möjligheternas fönster håller på att stängas och sa att EU måste "koncentrera sig, prioritera, investera".

Europa borde koncentrera sig mer på affärsmodeller som skulle möjliggöra omvandling av forskning till produkter, säkerställa en konkurrenskraftig miljö för företag och förhindra kompetensflykt. Endast 8 av de 200 bästa digitala företagen är baserade i EU.

Vikten av data

Data är avgörande för utvecklingen av AI. "Om vi ​​tror att vi kan konkurrera i världen utan att tillhandahålla data, då är vi ute," sa Voss. "Vi borde fokusera mer på hur vi kan tillhandahålla data, inklusive personuppgifter."

"Alltför många människor tror att vi inte kan öppna GDPR just nu", vilket innebär en brist på data för EU-industrin, sa han. GDPR sätter en global standard, sa Voss, "men inte med tankesättet att om vi har nått en gyllene standard kan vi inte ändra den längre: du stannar bara i första hand om du alltid förbättrar dig."

"De stora insamlarna av data finns i Kina eller USA. Om vi ​​vill göra något åt ​​det här måste vi göra något väldigt snabbt eftersom hastighet är en konkurrensfråga på det här området."

Demokrati och mänskliga rättigheter

EU är "van vid att sätta standarder och kombinera dem med grundläggande rättigheter, med europeiska grundläggande värderingar. Det här är vad vi kan leverera och jag skulle också säga att detta är något som världen också behöver", sa han.

Voss tror att EU kan minska riskerna AI kan innebära för mänskliga rättigheter och demokrati när det missbrukas, som i vissa auktoritära stater, "om vi gör detta pragmatiskt".

Han varnar för ett ideologiskt förhållningssätt. ”Om vi ​​koncentrerar oss på att kombinera den här tekniken med våra europeiska kärnvärden och inte överbelastar vår industri och våra företag, har vi goda chanser att lyckas."

Läs mer om vad parlamentet vill angående AI-regler.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend