Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Veckan framför: Les jeux sont faits

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ifall du missade det har Frankrike inlett sitt ordförandeskap i Europeiska unionens råd. I slutet av förra veckan (6–7 januari) bjöd det franska ordförandeskapet in kommissionärskollegiet till Paris för den formella lanseringen av dess stint vid rodret. Von der Leyen avslutade besöket med en utmattande rundtur med tillhörande tal i senaten, församlingen, Panthéon och ett gemensamt uttalande och frågor (endast fyra).

Ordförandeskapet, även om det huvudsakligen styrs av EU:s redan utbuktande agenda, kan vara en möjlighet för den sittande makten att sätta foten på pedalen för vissa ärenden. EU är en ständig förhandling och varje ordförandeskap måste välja sina strider; Macron är ambitiös och en fighter så förvänta dig mycket av dem. 

Macron fick en del kritik för att han tog på sig presidentposten (ordningen kan ändras) när han också ska utkämpa ett presidentval. Även om han ännu inte formellt tillkännagav sin nominering, är det tänkt att han kommer att använda den extra presidentrollen för att lyfta fram vad Frankrike kan uppnå som (eller kanske till och med "det") ledande ljuset i Europeiska unionen. I ett annars euro-skeptiskt till euro-cyniskt område skiljer detta honom från de andra löparna. Det mycket ceremoniella besöket i Panthéon för att hedra och markera rollen som Jean Monnet och före detta EU-parlamentets ordförande Simone Veil, underströk hur EU är en del av den franska "patrimoine" och lika mycket en del av dess identitet som Triumfbågen . 

Det finns en lång lista med prioriteringar, inklusive att få över gränsen för lagen om digital marknad och digitala tjänster, gå med på en minimibolagsskatt, samt regler för minimilöner, en ny säkerhetsarkitektur för Europa och ett stort toppmöte mellan EU och Afrika. Det här är en lista som tar upp några av den franska befolkningens oro över EU som ett projekt som främjar företagens intressen utan att ta hänsyn till den kämpande arbetaren eller mindre företag, men som också omfattar behovet av att ta itu med framtidens utmaningar direkt. Med införlivandet av kärnenergi i taxonomin för gröna investeringar kan Macron redan ta en viktig seger. 

Annons

"Händelser kära pojke, händelser"

Vad kan gå fel? Överciterad, jag vet, men när den tidigare brittiske premiärministern Harold Macmillan tillfrågades om utmaningarna för sin administration av en journalist sägs han ha svarat: "Händelser, kära pojke, händelser".

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallade till ett extra möte fredagen den 7 januari för att diskutera den omfattande uppbyggnaden av ryska trupper vid Ukrainas gränser, vilket hotar en förestående invasion. Nato och EU har lovat att svara med oöverkomliga sanktioner om Ryssland skulle vidta ytterligare åtgärder. Situationen har ytterligare komplicerats av turbulensen i Kazakstan med en begäran från president Tokayev om assistans från Ryssland genom Collective Security Treaty Organization (CSTO) för att återställa stabiliteten. CSTO är en kollektiv säkerhetsorganisation som anser sig likna Nato, men bland de uppenbara skillnaderna har Nato aldrig kallats in för att skydda en av sina medlemmar från inhemska protester. 

Annons

Alla ögon kommer att riktas mot diskussionerna mellan USA och Ryssland i Genève i dag. Ryssland kommer till bordet med en lång lista över vad som är oacceptabla krav. USA håller sina kort nära bröstet, men en talesperson förra veckan sa: "Det kommer inte att göras några bestämda åtaganden i dessa samtal, som kommer att vara seriösa och konkreta, men av utforskande karaktär. Allt som diskuteras kommer att behöva både komma tillbaka till Washington för övervägande och även tas upp med partners och allierade senare i veckan.” 

EU:s försvars- och utrikesministrar kommer att träffas informellt i Brest, i Frankrike, senare i veckan för att diskutera utvecklingen. 

Upp upp och iväg

Europas inflation nådde en ny topp på 5 % förra månaden. När en ny president för Bundesbank tillträder kommer det att finnas en ökande oro för huruvida det kommer att förbli något som sannolikt kommer att lätta under de kommande månaderna, eftersom leveranskedjorna anpassar sig och energipriserna - förhoppningsvis - lättar. Nyligen, Isabel Schnabel, direktion för Europeiska centralbanken erkände att det finns betydande uppåtrisker med den gröna omställningen: "Kombinationen av otillräcklig produktionskapacitet av förnybar energi på kort sikt, dämpade investeringar i fossila bränslen och stigande kolpriser innebär att vi riskerar att stå inför en möjligen utdragen övergångsperiod under vilken energiräkningen kommer att stiga.”

Europaparlamentet återgår till sitt arbete, för en hektisk uppsättning av utskotts- och politiska gruppers möten i Bryssel före plenarmötet. Beslut kommer att fattas om parlamentets framtida ordförandeskap med den utmärkelse som förväntas gå till den maltesiska EPP-ledamoten Roberta Metsola. 

Toppfrågor som lyfts fram av parlamentet

Politiska annonser: TUtskottet för den inre marknaden och konsumentskydd kommer att inleda diskussionen om ett lagstiftningsförslag om öppenhet och inriktning av politisk reklam. Lagförslaget skulle kräva att alla politiska annonser ska vara tydligt märkta och innehålla information om vem som betalade för den och hur mycket. De föreslagna reglerna kommer att skapa en säkrare miljö för konsumenterna, eftersom de även omfattar åtgärder för användning av amplifieringstekniker. (måndag).

Vitryssland/EU:s gränser: Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter kommer att höra om det senaste förslaget om tillfälliga åtgärder vid en plötslig tillströmning av tredjelandsmedborgare från kommissionens vice ordförande Schinas och kommissionären för inrikesfrågor Johansson. Dessa åtgärder skulle ge Polen, Lettland och Litauen större flexibilitet när det gäller att hantera ankomsten, organiserad av Lukasjenkas regim, av migranter och asylsökande till deras gränser (torsdag).

Nya EU-inkomstkällor: Budgetutskottet kommer att diskutera med kommissionsledamot Hahn de föreslagna tre nya "egna resurserna" för EU:s budget, baserade på ett reviderat EU-system för handel med utsläppsrätter, mekanismen för justering av koldioxidgränser (CBAM) och inklusive en del av det framtida tillägget bolagsskatteintäkter, som förväntas när OECD/G20-avtalet är på plats på EU-nivå (torsdag).

Vacciner/utvecklingsländer: Utskotten för utveckling och utrikesfrågor kommer att diskutera tillgången till covid-19-vaccin i utvecklingsländer, inklusive EU:s åtagande att dela 700 miljoner doser i mitten av 2022, med representanter för internationella organisationer (torsdag).

Val av Europaparlamentets ordförande och presidium: Politiska grupper kommer att förbereda sig för plenarsessionen den 17–20 januari i Strasbourg, där parlamentsledamöter kommer att välja sin ordförande, 14 vice ordförande och fem kvestorer. Parlamentet kommer också att besluta om sammansättningen av sina ständiga utskott och underutskott och diskutera prioriteringarna för det kommande franska ordförandeskapet i EU:s råd, med president Emmanuel Macron.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend