Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

EU och Nato fördömer cyberattacker mot Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter morgonens (14 januari) cyberattack mot Ukraina har EU:s höge representant Josep Borrell utfärdat ett uttalande som kraftigt fördömer försöket att destabilisera Ukraina och sprida desinformation. 

Attackerna kommer i slutet av en vecka av mer djupgående samtal mellan USA och Ryssland (Genève, 10 januari) och Nato med Ryssland (12 januari), med få tecken på någon vilja från Rysslands sida att minska sin aggression mot Ukraina . Man befarar att de senaste attackerna ytterligare kan eskalera vad som redan är en mycket spänd situation, med en enorm militär uppbyggnad av ryska trupper runt Ukraina. 

Borrell sa att Ukraina hade reagerat snabbt och beslutsamt på attackerna tack vare dess ökade cyberresiliens: "Vi bekräftar på nytt vårt otvetydiga stöd till Ukrainas suveränitet och territoriella integritet inom dess internationellt erkända gränser". Uttalandet säger att Europeiska unionen och dess medlemsländer är i kontakt med Ukraina och är redo att ge ytterligare, direkt, tekniskt bistånd för att åtgärda denna attack och ytterligare stödja Ukraina mot alla destabiliserande åtgärder, inklusive genom att ytterligare bygga upp sin motståndskraft mot hybrid- och cyberhot.

Attacken tros ha påverkat minst åtta ukrainska myndigheters webbplatser.

Ukrainas utrikesministertalesman Oleg Nikolenko twittrade i morse klockan 7:47 att det hade skett en massiv cyberattack mot ett antal statliga myndigheter, inklusive utrikesministeriet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gjorde också ett uttalande där han fördömde attackerna och sa att Natos starka politiska och praktiska stöd till Ukraina kommer att fortsätta. 

Annons

Nato har utbytt information med ukrainska motsvarigheter om aktuella skadliga cyberaktiviteter. Ukrainska myndigheter får också experthjälp från allierade på plats. Stoltenberg meddelade att under de kommande dagarna kommer Nato och Ukraina att underteckna ett avtal om utökat cybersamarbete, inklusive ukrainsk tillgång till Natos informationsdelningsplattform för skadlig programvara. 

USA varnar för falsk flagg-händelser

USA:s försvarsdepartements talesman John Kirby säger att den amerikanska regeringen har information om att ryska agenter i östra Ukraina planerar en "falsk flagga"-operation för att rättfärdiga en invasion: "Vi har information [Ryssland] har förpositionerat en grupp agenter för att utföra vad vi kallar en falsk flaggoperation...En operation utformad för att se ut som en attack mot...rysktalande människor i Ukraina, återigen som en ursäkt för att gå in."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend