Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Veckan framför: Versailles 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förra veckans händelser var verkligen anmärkningsvärda, EU har satt de hårdaste sanktionerna som det någonsin har satt, företag, idrotts- och kulturorganisationer över hela världen har fördömt Ryska federationens invasion av Ukraina på det starkaste möjliga sätt. På onsdagen (2 mars) röstade FN:s generalförsamling överväldigande för en resolution som kräver att Ryssland omedelbart upphör med att använda våld mot Ukraina och drar tillbaka sina militära styrkor. Endast fyra länder röstade med Ryssland: Vitryssland, Eritrea, Nordkorea och Syrien.

Idag (7 mars) kommer Internationella domstolen att hålla offentliga utfrågningar om anklagelser om folkmord av Ukraina mot Ryssland i Haag.

Historiska

Vid ett möte med allierade som ägde rum vid Europeiska rådet i fredags. USA:s utrikesminister Anthony Blinken sa: "Det Europeiska unionen har gjort under loppet av ett par veckor är helt enkelt anmärkningsvärt. Den hastighet med vilken den agerade, de åtgärder som den vidtog, både när det gäller sanktioner och även stödet till Ukraina är, jag tror att det inte är en överdrift att säga, historiska."

Med de mest drakoniska sanktioner som EU någonsin gått med på kommer både EU och USA också att överväga ett förbud mot import av olja och gas. Detta kommer att vara ytterligare en utmaning för bådas ekonomier, men utan förmågan att landsätta styrkor eller genomföra en flygförbudszon mot vad som förblir en kärnvapenmakt kan det vara det bästa alternativet. 

Rösterna för Ukrainas anslutning till EU, i parlamentet och på andra håll blev starkare. Efter ett informellt möte med Europaministrar i Arles sa slovakiska kommissionens vicepresident Maroš Šefčovič: "Det är dags att signalera att det ukrainska folket är ett europeiskt folk och vi vill ha in dem så snart som möjligt." 

Ryssland fortsätter sina attacker och många städer i Ukraina är under belägring med begränsad om någon tillgång till el, mat och vatten. Humanitära korridorer som förhandlades fram mellan båda parter har kollapsat i kaos. Och ändå har Ukraina stått emot denna invasion med anmärkningsvärt tapperhet och vissa tecken på framgång.

Annons

Versailles

EU:s regeringschefer kommer att träffas informellt i Versaille i slutet av denna vecka, en plats som nu är ökänd för de straffvillkor som segrarna i första världskriget utdömde till den tyska angriparen. EU-länderna kommer att behöva rusta sig för den ekonomiska påfrestning som invasionen kommer att medföra, fortsatt solidaritet för flyktingar och behovet av att ge Ukraina militärt och humanitärt bistånd. Det är redan erkänt att EU:s medlemsländer, som har släpat sina fötter på området för försvarssamarbete, har fångats oförberedda - det finns en ny drivkraft för att se till att detta aldrig får hända igen. 

dansk folkomröstning

Statsminister Mette Frederiksen har meddelat (6 mars) att Danmark kommer att hålla en folkomröstning om huruvida landets undantag från EU:s gemensamma försvarspolitik ska avskaffas. Folkomröstningen kommer att hållas den 1 juni 2022. Beslutet följer i hälarna på Tysklands beslut att öka sina försvarsutgifter med 100 miljarder euro 2022 och mer än 2 % av BNP under kommande år.

Undersökningar tyder på att det finns ett överväldigande offentligt stöd för att avbryta opt-out. 

Europeiska kommissionen

Kommissionen kommer att lägga fram två förslag nästa vecka: European Green Deal Executive Vice President Frans Timmermans läggs fram för att presentera en "Joint European Action för mer överkomligt, säkert och hållbart energi.” Aldrig var ett förslag mer lägligt...

Věra Jourová kommer att lägga fram ett förslag för att förebygga och bekämpa specifika former av könsrelaterat våld. Förslaget bör läggas fram den 8 mars som infaller - troligen genom designen - på internationella kvinnodagen. 

Europaparlamentet - plenarsession, Strasbourg

Förbud mot "Gyllene pass": Ledamöterna kommer att kräva ett förbud mot "medborgarskap genom investeringar" och EU-omfattande regler för "bosättning genom investeringar", vilket strikt skulle begränsa intermediärernas roll. (debatt måndag, omröstningsresultat onsdag).

Bekämpa främmande störningar och desinformation: Ledamöterna kommer att rösta om slutrapporten från den särskilda kommittén för utländsk inblandning och desinformation. De kommer att säga att en brist på EU-åtgärder och medvetenhet tillåter illvilliga utländska aktörer att blanda sig i EU:s demokrati, och föreslår motåtgärder som sanktioner eller återkallande av licenser för organisationer som distribuerar främmande statlig propaganda. En presskonferens är planerad till 14:30 på tisdag. (debatt tisdag, omröstning onsdag)

Rysk invasion av Ukraina: I två debatter kommer parlamentsledamöterna att diskutera hur man ska hantera det ökande antalet flyktingar som flyr från kriget i Ukraina och titta på EU:s roll i en föränderlig värld samt Europas säkerhetssituation i spåren av den ryska aggressionen mot Ukraina. (Tisdag onsdag)

Internationella kvinnodagen: För att uppmärksamma internationella kvinnodagen kommer den ukrainska författaren Oksana Zaboujko att tala till ledamöterna under ett högtidligt sammanträde, följt av debatter om EU:s handlingsplan för jämställdhet och jämställdhetsintegrering (tisdag). 

Rättsstaten: Efter förra sessionens debatt kommer parlamentsledamöterna att rösta om en resolution som utvärderar konsekvenserna av det nyligen fattade beslutet från EG-domstolen att upprätthålla förordningen om rättsstatsvillkor och avvisa överklagandena från Ungern och Polen. (rösta onsdag, resultat torsdag)

Nya EU-regler för batterier: Parlamentet kommer att debattera och rösta om nya EU-åtgärder för design, produktion och kassering av batterier, inför förhandlingar med EU:s regeringar. (debatt onsdag, omröstning torsdag)

Särskilda kommittéer och undersökningskommittéer: Parlamentet kommer att rösta om ett andra mandat för den särskilda kommittén för utländsk inblandning och desinformation och besluta om det ska inrättas en särskild kommitté som undersöker covid-19-pandemin och en undersökningskommitté om Pegasus-spywareaffären. (onsdag)

Europeiska rådet 

Informell Utveckling Ministrarna (utrikesrådet) kommer att mötas i Montpelier (6-7 mars), ministrarna och statsministrarna för utveckling i de 27 medlemsstaterna ställs på bordet för att diskutera utmaningarna med samarbete på utvecklingsområdet i ett sammanhang av ökad konkurrens i EU:s prioriterade regioner och återhämtning efter covid-19.

Detta informella möte i rådet för utrikesfrågor i dess utvecklingsformat kommer att ledas av Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik.

Ett informellt möte med ministrar från kultur kommer att äga rum i Angers (7-8 mars). Ministrarna kommer att diskutera språklig mångfald, åtgärder för att stärka europeisk kulturell suveränitet i den digitala tidsåldern och hur man kan utveckla ett delat europeiskt kulturellt rum som stöds av en kulturarvspolitik som utvecklats på europeisk nivå och genom att bygga ett europeiskt medborgarskap baserat på den delade medvetenheten om ett gemensamt arv.

Den 8-9 mars kommer det franska ordförandeskapet också att hålla ett informellt möte med de 27 telekommunikationer ministrar i Nevers, för att diskutera utsikterna för den digitala politiken i Europa.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend