Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Breton kallar spridningen av desinformation för ett "slagfält" i diskussion med parlamentets utskott

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europaparlamentet förde en diskussion med kommissionär Thierry Breton om de senaste sanktionerna mot ryska medier och om den kommande lagen om digitala tjänster. Ledamöterna talade med Breton, kommissionären för den inre marknaden, om hur lagen om digitala tjänster skulle fungera mitt i krigets nuvarande bakgrund. 

"Vi har sett effekten av den ryska propagandamaskinen inom och utanför Ryssland," sa Breton. ”Detta ger oss också en uppfattning om hur viktig information och nyheter har blivit; det faktum att det har blivit ett slagfält."

Lagen skulle beskriva visst ansvar för onlineplattformar för att övervaka spridningen av desinformation och annan olaglig kommunikation inom deras tjänster. Lagen, som ursprungligen föreslogs i december 2020, skulle också syfta till att skydda EU-medborgare och deras data online. 

Ledamöterna från utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd frågade Breton om sanktioner mot ryska statliga medier och om lagen om digitala tjänster skulle ha kontrollerat spridningen av desinformation från dessa plattformar tidigare. 

Om handlingen varit på plats under den nuvarande krisen i Ukraina, skulle onlinemedieplattformarna ha varit tvungna att utvärdera sina algoritmer och innehållet som delades, antingen sociala medier eller traditionella medier. De skulle ha varit tvungna att införa kontroller för att övervaka spridningen av digital desinformation inom EU, sa Breton. 

Denna diskussion kommer efter att EU lagt till ryska statligt sponsrade medieföretag till sin lista över sanktionerade företag, vilket innebär att EU-medborgare inte längre ska kunna få tillgång till Sputnik eller andra ryska nyhetstjänster. Motiveringen för den åtgärden var att dessa tjänster spred desinformation och propaganda på uppdrag av Kreml, varför talet inte skyddades av yttrandefriheten.

Annons

Dela den här artikeln:

Annons

trend