Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Rådet för utrikesfrågor talar om hur man bäst kan hjälpa Ukraina, samordna försvaret

DELA MED SIG:

publicerade

on

Utrikesrådet träffades idag för att diskutera den pågående situationen i Ukraina med den ukrainske försvarsministern Oleksii Reznikov. Ministrarna kommer att få en analys av situationen av Reznikov och lära sig hur EU bäst kan stödja kandidatlandet. Försvarsministrarna förväntas också godkänna den strategiska kompassen, ett initiativ som föreslogs i november förra året. 

"Ryssland använder all sin militära kapacitet. Problemet är att [det] använder militär kapacitet mot civila. Det är inte ett krig, det är en massiv förstörelse av landet, utan någon form av hänsyn till krigets lagar, för krig har också lagar.”

När situationen i Ukraina förvärras strömmar fortfarande flyktingar till grannländerna. EU-länderna har tagit emot uppskattningsvis 2 miljoner flyktingar, ett antal som fortfarande växer. Bara Rumänien har tagit emot mer än 526 tusen människor. De arbetar med andra EU-länder för att hjälpa till att stödja ukrainska flyktingar samtidigt som de gör plats för fler. 

"Vi försöker tillhandahålla alla möjliga faciliteter", sa den rumänske utrikesministern Bogdan Aurescu. "Vi har också skapat gröna banor för att ta ukrainska flyktingar från gränsen till Moldavien... till rumänskt territorium för att underlätta ansträngningarna från de moldaviska myndigheterna, som är överväldigad av antalet flyktingar."

Ministrarna förväntas också passera den strategiska kompassen i dag. Den strategiska kompassen skulle vara ramen för ökat samarbete mellan EU-länderna på säkerhetsfronten. Även om försvar inte traditionellt har varit en del av EU:s politik, skulle detta förslag uppmuntra EU-länderna att reagera tillsammans på säkerhetshot. Den strategiska kompassen dikterar också hur EU ska fördela försvarsutgifter och 

"[Den strategiska kompassen] är inte svaret på det ukrainska kriget, men det är en del av svaret", sa Borrell. "Vi har arbetat med det i två år, och när vi började arbeta kunde vi inte föreställa oss att situationen [i] sista ögonblicket av godkännande skulle vara så dålig och att Europa skulle stå inför en så stor utmaning. ”

Annons

Dela den här artikeln:

trend