Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

EU uppmanade att basera sin politik gentemot Sydkaukasien på "verklighet" snarare än "ideologi"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Sydkaukasien erkänns av Europeiska unionen som en strategisk region, och de tre republikerna Azerbajdzjan, Georgien och Armenien är alla deltagare i EU:s östliga partnerskapsprogram.

Debatten i Bryssel Press Club den 2 juni, som hölls av EU Reporter, fokuserade på den politik som förs av Azerbajdzjan i dess strävan att bygga och främja goda grannförbindelser i regionen med full respekt för suveränitet, territoriell integritet och oberoende inom de internationellt erkända gränserna. staterna, vilket har identifierats som ett övergripande åtagande att försvara den europeiska säkerheten.

Den estniska parlamentsledamoten Marina Kaljurand, talare vid evenemanget på Bryssels pressklubb, som också är ordförande för den parlamentariska samarbetskommittén EU-Azerbajdzjan och den parlamentariska associeringskommittén EU-Georgien, påpekade att hon varit involverad i EU:s östliga partnerskap i 30 år.

Den tidigare Estlands utrikesminister sa: "Detta ligger mig varmt om hjärtat, och det här är en region som har varit under press och turbulens, ja, jag håller också med om att EU inte har ägnat tillräckligt med uppmärksamhet åt Sydkaukasien."

"I flera år var Georgien vår favorit, vår älskling, men det var ett misstag att inte ha ägnat mer uppmärksamhet åt andra länder i regionen.

"Vi har dock lärt oss våra läxor och även om jag beundrar rollen av medling som EU spelar, måste den framtida dialogen vara mer fokuserad, mindre polariserad och mer orienterad."

Hon sa att hon ser fram emot fredssamtal om Nagorno-Karabach-frågan och välkomnade Azerbajdzjans parlaments "villighet att underlätta detta.

Annons

Som svar uppmanade Azerbajdzjans ambassadör EU att basera sin politik gentemot Sydkaukasien på "verklighet" snarare än "ideologi".

En annan talare var den polske parlamentsledamoten Kosmo Zlotowski, vice ordförande i den parlamentariska partnerskapskommittén EU-Armenien, den parlamentariska samarbetskommittén EU-Azerbajdzjan och den parlamentariska associeringskommittén EU-Georgien.

Han sa: "Det östliga partnerskapet etablerades och dess mål var att föra dessa östländer mot europeisk kultur och demokrati. Det här var väldigt attraktivt för dem.”

Shahmar Hajiyev, från Center of Analysis of International Relations i Azerbajdzjan, sa: "Energiprojekt kan hjälpa till att etablera goda relationer mellan alla länder i regionen. Azerbajdzjan arbetar nära med sina centralasiatiska partners om detta, men Armenien kan också dra nytta av att söka en mer hållbar fred mellan de två sidorna.”

Med fokus på Azerbajdzjan och Armenien-konflikten sa han: "Vi är nu i post-konfliktperioden. Vi ska skapa fred i regionen och arbeta tillsammans i energi- och infrastrukturprojekt. Men det finns fortfarande utmaningar.

Han tillade, "Armenien och Azerbajdzjan är grannar och vill inte slåss till slutet av sina liv. Konflikten har orsakat mycket förstörelse och det är därför Azerbajdzjan kommer att återuppbygga Karabach.

Carlo Frappi, Associate Research Fellow för Ryssland, Kaukasus och Centralasien-centret vid italienska institutet för internationella politiska studier, talade om vikten av sådana diskussioner.

Han sa: "Händelser under de senaste 18 månaderna har varit en vattendelare för regionen, den viktigaste vattendelaren sedan början av 1990-talet. Trots all pessimism om Sydkaukasiens framtid ser vi nu konkreta möjligheter till förändring.

"Det som verkade vara en trasig region, uppdelad efter förkastningslinjer och konkurrerande allianser, ser vi nu en konkret möjlighet för inkludering och gemensam utveckling. Detta ska inte underskattas.”

Evenemanget, det första i en serie rundabordssamtal, modererades av Nick Powell, politisk redaktör på EU Reporter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend