Anslut dig till vårt nätverk!

Tjeckien

Det tjeckiska ordförandeskapet skisserar prioriteringar för Europaparlamentets utskott

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tjeckien innehar ordförandeskapet i rådet till slutet av 2022. En första serie utfrågningar äger rum 11–13 juli. En andra uppsättning utfrågningar kommer att äga rum under den första veckan i september.

Jordbruk och landsbygdens utveckling

Effekten av rysk aggression mot Ukraina på livsmedelsförsörjningen är en nyckelprioritet, enligt Jordbruksminister Zdeněk Nekula den 11 juli. Ordförandeskapet kommer att söka en tidig start för reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) för att ge medlemsländerna flexibilitet och tillfälliga undantag för att hantera krisen. Ordförandeskapet kommer också att prioritera förhandlingar om hållbar användning av växtskyddsmedel.

Ett antal parlamentsledamöter efterlyste att det sätt på vilket solidaritetskorridorer för jordbruksexport från Ukraina fungerar ska förbättras och för en balans mellan EU:s livsmedelsproduktion och den föreslagna minskningen av användningen av bekämpningsmedel. Vissa parlamentsledamöter var överens om att vissa undantag från den gemensamma jordbrukspolitikens regler kommer att behövas, medan andra varnade för att försvaga den gemensamma jordbrukspolitiken och krävde att ekologiskt jordbruk istället skulle stödjas.

Utveckling

På 12 juli, Jiří Kozák, biträdande utrikesminister, lyfte fram en trefaldig utmaning orsakad av Rysslands krig mot Ukraina: distributionen av spannmål från Ukraina; säkerställa tillräcklig humanitär hjälp; och bryta den ryska berättelsen om att livsmedelskrisen är EU:s fel. Kozák sade också att ordförandeskapet är fast beslutet att slutföra de återstående stegen så fort som möjligt när det gäller avtalet efter Cotonou.

Ledamöterna var överens om vikten av att ta itu med krigets omedelbara och långsiktiga effekter på den globala livsmedelsförsörjningen. De tog också upp frågan om flyktingar i Ukraina och dess grannar. Andra ifrågasatte ordförandeskapet om deras prioriteringar i Sahel, om migrationsfrågan vid EU:s södra gräns och integrationen av humanitär hjälp och långsiktig utvecklingspolitik.

Annons

Transport och turism

På 12 juli, Transportminister Martin Kupka, och Vice premiärminister för digitalisering och minister för regional utveckling Ivan Bartoš, betonade att ordförandeskapet kommer att fokusera på åtgärder för att minska koldioxidutsläppen i transporter, främja järnvägar, se till att solidaritetsbanorna för Ukraina fungerar och öka turismsektorns motståndskraft. Minister Kupka lovade ledamöterna att arbetet med nya regler om det gemensamma europeiska luftrummet, alternativ bränsleinfrastruktur, hållbara bränslen för flyg- och sjöfartssektorn, intelligenta transportsystem och översyn av TEN-T skulle gå framåt.

Ledamöterna i transportutskottet uppmanade ordförandeskapet att anstränga sig mer för att ta itu med fattigdom i rörlighet och trafiksäkerhet, se till att EU-länderna skulle enas som svar på en eventuell ny covid-19-pandemi och bad om möjligheten att ge EU ekonomiskt stöd till solidaritetsbanor i Ukraina. utforskas.

Fiske

På 12 juli, Zdeněk Nekula, jordbruksminister, sade att ordförandeskapets högsta prioritet kommer att vara att säkerställa livsmedelstrygghet i EU och förbättra sektorns konkurrenskraft jämfört med tredjeländer. Trots att det är ett landlåst land kommer det tjeckiska ordförandeskapet också att fokusera på fiskekvoter, att nå överenskommelser om EU:s fiskemöjligheter med tredjeländer, samt fiskerelevanta initiativ relaterade till Green Deal.

Ledamöterna betonade behovet av att hjälpa fiskare på grund av effekterna av kriget i Ukraina. De välkomnade avsikten att göra fisket mer konkurrenskraftigt men betonade behovet av att hitta en balans mellan de socioekonomiska och miljömässiga aspekterna av initiativet. Slutligen bekräftade några tanken på att reformera den gemensamma fiskeripolitiken, även om kommissionen är ovillig att göra det.

Inre marknad och konsumentskydd

Industri- och handelsminister Jozef Síkela berättade för ledamöterna att ordförandeskapet kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt bättre tillämpning av verktyg och tjänster för den inre marknaden, djupare marknadsintegration och högt konsumentskydd, inklusive att öka konsumenternas medvetenhet om hållbar konsumtion och onlinerisker. Ordförandeskapet kommer att arbeta för att gå vidare med förhandlingarna med parlamentsledamöter om maskinprodukter och konsumentkrediter och för att nå en gemensam ståndpunkt i rådet om den allmänna produktsäkerhetsförordningen, lagen om artificiell intelligens och öppenhet och inriktning av politisk reklam.

Ledamöterna frågade ordförandeskapet om att stärka konsumenterna i ljuset av tvillingövergången, genomförandet av regler om dubbla produkters kvalitet, uppdateringen av reglerna för resepaket i ljuset av pandemin och de pågående digitala prioriteringarna (inklusive den nya Chips Act och European Digital Identity ).

Kvinnors rättigheter och jämställdhet

Marian Jurečka, vice premiärminister och minister för arbete och sociala frågorrs, sade att det tjeckiska ordförandeskapet kommer att sträva efter att uppnå framsteg i fråga om lönetransparensdirektivet. På en EU-strategi för vård kommer de att fokusera på långtidsvård och att ge flyktingar från Ukraina en vård av hög kvalitet. Medlemsstaternas olika ståndpunkter om att förebygga våld mot kvinnor måste respekteras, sade han, även om definitionen av sexuellt våld på nätet kommer att diskuteras i november. Det kommer att finnas rådets slutsatser om jämställdhet, och ordförandeskapet kommer att undersöka ekonomisk jämställdhet för män och kvinnor med fokus på ungdomar.

Flera parlamentsledamöter frågade om Tjeckien planerar att ratificera Istanbulkonventionen. Många välkomnade målet att nå en överenskommelse om lönetransparens, betonade att HGBTI-rättigheter och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste skyddas, och betonade parlamentets uppmaning att lägga till rätten till abort i EU:s stadga om grundläggande rättigheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend