Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Ledamöterna diskuterar åtgärder för att hålla nere energiräkningarna för konsumenter och företag

DELA MED SIG:

publicerade

on

Håll dig uppdaterad med diskussionen genom att VOD

Europeiska kommissionen och det tjeckiska ordförandeskapet i rådet lyfte fram de befintliga åtgärderna för att säkerställa alternativa energikällor, minska efterfrågan på energi och ta itu med höga priser på el eller gas. Valdis Dombrovskis, kommissionens vice ordförande, sade att medlemsländerna bör se till att åtgärder riktas mot de mest utsatta eftersom ett samlat finanspolitiskt stöd kommer att driva på inflationen. Han efterlyste en försiktig finanspolitik som inte ökar inflationen.

Ledamöterna uppmanade kommissionen att ta ett mer proaktivt tillvägagångssätt för att hantera den nuvarande prischocken under debatten. Vissa parlamentsledamöter uppmanade EU att skapa ett vintersolidaritetspaket med skatteöverföringar för att kompensera energipriserna. Andra föreslog en "sköld", för att skydda såväl medborgare som företag. Andra parlamentsledamöter uppmanade EU att minska risken för rörliga bolåneräntor och varnade för alla nationella finanspolitiska åtgärder som orsakar snedvridningar på den inre marknaden.

Bakgrund

A upplösning antogs av parlamentet den 5 oktober. Det uppmanade EU att svara på behoven hos de mest utsatta. EU uppmanade också till fler nödåtgärder för att minska effekterna av stigande energipriser på europeiska företag och hushåll. Ledamöterna sa att ytterligare steg krävs för att införa en skatt på oväntade vinster. Kommissionen har redan presenterat sina planer för en tillfällig skatt, som den kallar ett bidrag till solidariteten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend