Anslut dig till vårt nätverk!

Politik

Faktagranskare utnyttjar AI för att bekämpa desinformation om klimatet i Cutting Edge Project

DELA MED SIG:

publicerade

on

European Fact-Checking Standards Network har i samarbete med andra europeiska intressenter tillkännagett lanseringen av ett projekt för att förbättra europeiska faktagranskande organisationers kapacitet att hantera krissituationer. Det kallas FactCRICIS: European Fact-Checking Response in Climate Crises, medfinansierad av Europeiska unionen.

FactCRICIS kommer att stödja faktagranskare för att identifiera och avfärda desinformationskampanjer relaterade till klimatförändringar och andra kriser, vilket främjar snabbare, mer slagkraftiga och samordnade svar inom och över europeiska gränser.

För projektet kommer EFCSN och 21 av dess medlemsorganisationer att arbeta tillsammans med forskning och teknisk expertis från det tyska universitetet TU Dortmund University, de spanska organisationerna för faktakontroll och teknisk utveckling newthral och fan.es, den vetenskaps- och teknikfokuserade organisationen för faktakontroll Vetenskapsfeedback, och Bulgarien-baserat AI och datahanteringsföretag Ontotext.

Projektets mål är att upprätta ett omfattande paket av praktiska resurser – som kombinerar banbrytande AI-verktyg med klimatexpertis – utformade för att stärka beredskapen hos europeiska faktagranskare att svara på klimatfel/desinformation och främja gränsöverskridande samarbete.

”De senaste åren har visat att krissituationer fungerar som en grogrund för des- och desinformation. Europa behöver ett mediesystem som kan reagera på denna gränsöverskridande utmaning omedelbart när den dyker upp. Det är därför vi förbättrar kapaciteten hos europeiska faktagranskare genom FactCRICIS”, säger Carlos Hernández-Echevarría, ordförande för EFCSN:s styrande organ.

Ett resultat av projektet kommer att vara en omfattande databas med klimatrelaterad des- och desinformation och motsvarande faktakontroller berikade med sofistikerad metadata för att ge första av sitt slag insikter om falska påståenden om klimatförändringar och relaterade politiska frågor. 

Annons

Inledningsvis kommer databasen att användas av faktakontrollerande organisationer som ingår i EFCSN i ett pilotprogram för att testa och förbättra databasen. Den europeiska allmänheten kommer att ha tillgång till databasen via en offentlig webbplats.

Under tiden kan du prenumerera på EFCSN:s nyhetsbrev för att hålla sig uppdaterad med viktiga desinformationstrender som identifierats och faktakontroller producerade med hjälp av databasverktygen samt andra EFCSN-projektuppdateringar.

FactCRICIS är ett gemensamt projekt av European Fact-Checking Standards Network med dess partners TU-Dortmund, Maldita, Newtral, Science Feedback och Ontotext och EFCSN:s deltagande medlemsorganisationer, samfinansierat av Europeiska Unionen (LC-02869427).

Läs mer om projektet på EFCSN:s webbplats. Anmäl dig till EFCSN nyhetsbrev eller följ EFCSN på XÄmnenoch LinkedIn för regelbundna uppdateringar.

Medfinansierad av Europeiska unionen. Åsikter och åsikter som uttrycks är dock endast författarens/författarnas och återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska unionens eller Europeiska kommissionens. Varken Europeiska unionen eller Europeiska kommissionen kan hållas ansvariga för dem.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend