Anslut dig till vårt nätverk!

Demokrati

Arrangörer av NatCon-konferensen lanserar en kampanj för yttrandefrihet med nya rättsliga åtgärder för försök att ställa in konferensen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Försöken från flera distriktsborgmästare i Bryssel att stoppa den nationella konservativa konferensen har gett arrangörerna möjlighet att positionera sig som försvarare av det fria ordet. Två platser avbröt bokningarna efter politiska påtryckningar från vad MCC Brussels kallar "den politiska eliten i Bryssel" och när en tredje platsägare vägrade att backa skickades polisen för att stänga mötet tills Belgiens högsta civilrätt upphävde ordern från borgmästaren , som nu själv står inför rättsliga åtgärder, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Rättegången mot Emir Kir, borgmästare i Saint-Josse-ten-Noode, syftar till att förhindra varje upprepning av hans agerande mot den nationella konservativa konferensen, som var allmänt fördömd, från den belgiska premiärministern och nedåt. Yohann Rimokh, advokaten som lämnar in ärendet, sa "det är tyvärr inte första gången yttrandefrihet har varit i trådkorset i Bryssel eller Belgien, och det finns en skamlig historia av fall som borde beröra alla personer, oavsett politisk övertygelse. , som tror på rätten till yttrandefrihet och mötesfrihet.

"Detta är dock första gången som vi såg ett försök att ställa in en konferens genom en administrativ polisorder där premiärministern i en medlemsstats besök tillkännagavs [av Viktor Orbán från Ungern]; det här är första gången den belgiske premiärministern tvingas twittra sin oro, första gången vi såg internationella ledare upprepa dessa farhågor och första gången vi har sett den sortens globala strålkastarljus som detta fall sätter på den dåliga praxis som har blivit normen i hjärtat av Europeiska unionen”.

MCC ser det som hände med konferensen som "inte en engångsattack på yttrandefriheten i Europa. Det passar mönstret av decennier av politik som härrör från EU som syftar till att kontrollera den politiska berättelsen, tillsammans med många exempel i Bryssel på att evenemang har ställts in. Den har nu lanserat en rapport av sin teknikexpert, Norman Lewis Hatretorik kontra det fria ordet: The Future of European Democracy syftar till att ge en motpol till "berättelsen om hatretorik i Bryssel", och utforskar "hur EU successivt har försökt kontrollera mer och mer av vad som kan sägas".

MCC pekar på EU:s digitala agenda, som man ser som "en samlad ansträngning för att ge EU-eliter makten att bestämma acceptabelt tal och ta bort allt de anser vara politiskt farligt. Försöket att sätta upp ett aldrig tidigare skådat system för politisk inblandning i vad som kan och inte kan sägas på nätet gömmer sig i sikte”. 

MCC hävdar att "istället för att försöka övertyga sina politiska motståndare, försöker EU:s eliter alltmer att tysta dem". Den har sammanfattat rapporten på följande sätt"

Annons

Frågan om yttrandefrihet har alltid varit en tävling om vem som bestämmer vad som får sägas, höras eller tyckas i samhället. Europeiska unionens fokus på att stävja vad den kallar "hatpropaganda" och "desinformation" är den senaste formen av denna kamp. Under sken av att upprätthålla civiliserade beteendenormer, institutionaliserar EU lagar mot hatretorik och desinformation som representerar ett grundläggande angrepp på yttrandefriheten och demokratin i Europa. 

Ett paket med lagar, förordningar och överenskommelser mellan EU-institutioner och Big Tech representerar ett försök men EU:s eliter att avgöra vad Europas 484 miljoner människor kan eller inte kan säga online. Ytterligare genomgripande bestämmelser om tal på nätet planeras. Motiveringen de ger är behovet av att skydda den europeiska demokratin från hatretorik och desinformation. Men bakom dessa åberopanden av demokrati ligger i själva verket en djupt antidemokratisk attityd gentemot europeiska medborgare. 

Istället för att Europa utsätts för attack från "hatfulla reklamationer" utsätts europeiska medborgare för attacker från EU-eliternas hatiska attityd. Befogenheterna se ner på europeiska medborgare som spädbarn som är lätt mottagliga för manipulation och som behöver isoleras från skadligt tal och idéer. 

Den här rapporten syftar till att utmana berättelsen om "hatpropaganda" i Bryssel. 

Poliskontroll av tal för att försöka socialt utforma politiska resultat har blivit modus operandi för EU:s bräckliga teknokratiska oligarki, som fruktar varje öppen och oförutsägbar debatt som kan väcka grundläggande frågor om deras rätt att styra och legitimiteten för Brysselpolitiken i nyckelfrågor från den gröna affären till massinvandring. Denna rädsla har ökat inför valet till Europaparlamentet i juni, som förutspås se ett ökat stöd för nationella partier som är emot centraliserad EU-kontroll.

Denna utmaning mot den styrande EU-ortodoxin har lett till krav på allt mer ingripande i den europeiska debatten. Det är därför som censuroperativsystemet – mängden lagar, oansvariga icke-statliga organisationer och Big Tech – som beskrivs i denna rapport bara kommer att expandera. Det censurösa korståget mot yttrandefriheten är inte ett tillfälligt fenomen utan är kärnan i hur EU och dess institutioner nu fungerar.

Rapporten har fyra huvudpunkter:

• För det första handlar berättelsen om hatretorik inte om gott uppförande eller ett regeringssystem som upphöjer civiliserat beteende för att skydda medborgarna. Det är ett politiskt motiverat korståg att institutionalisera ett EU:s "sanningsministerium" vars mål är att skydda EU och dess centrala institutioner från yttrandefrihet. 

• För det andra, sedan EU kom till, har utvecklingen av lagar om hattal drivits av antidemokratiska impulser. EU-eliten är ständigt rädd för de europeiska medborgarnas åsikter och åsikter. Sedan andra världskrigets slut har den europeiska eliten sett sitt uppdrag som att skydda Europa från "farorna" med okontrollerad demokrati. Bryssel har alltså blivit institutionellt rädd för den oändliga oförutsägbarheten av yttrandefrihet och val. Detta har bara intensifierats under de senaste åren, eftersom politiska krafter är på frammarsch i hela EU som ser olika på europeisk kultur och historia och ifrågasätter status quo. 

• För det tredje kan denna censurösa dynamik bara öka i framtiden eftersom den blir automatiserad och automatisk. Detta korståg utan slut är på väg att förstärkas av automatiseringen av detektering av hatretorik online, genom tillämpning av artificiell intelligens. Märkligt nog är detta ett område där EU:s försumliga riskaversion och försiktighetsstrategi för innovation inte gäller. Att vapengöra AI för att främja talpolisen utgör en verklig och aktuell fara för den europeiska demokratins framtid. 

• För det fjärde är kampen med eurokraterna om berättelsen om hatretorik och desinformation en som vi inte har råd att förlora. Det är en kamp som måste vinnas av dem som förstår hur centralt yttrandefrihet förblir för demokratiska rättigheter och frihet. Mer yttrandefrihet, inte yttrandefrihet, är vårt bästa försvar inte bara mot hatiska yttranden utan mot en alltmer auktoritär EU-oligarki som gärna offrar yttrandefrihet och demokrati om den lämnar status quo intakt.

Som slutsatsen i rapporten är insatserna mycket höga. EU-elitens illvilliga och hatiska fördomar om att vanliga människor är för okunniga, dumma och benägna att lätt manipuleras av demagoger måste bemötas med kraft. 

Under det kommande valet bör målet vara att avslöja varje försök att möta synpunkter och tal som anses vara ur funktion av Bryssel och deras Big Tech-underhållare. 

Genom att sprida sin desinformationsberättelse kan Brysseleliten själv anklagas för att sprida "desinformation" eller "falska nyheter". Det verkliga hotet mot EU-valet och den europeiska demokratins framtid är EU:s korståg mot hatretorik och desinformation. Den verkliga frågan är vem som kontrollerar vad som kan eller inte kan sägas eller tänkas i Europa.

Det bästa försvaret för demokrati är alltid yttrandefriheten. Snarare än de som önskar mindre tal eller kontrollerat tal, förespråkar vi mer tal och friare tal. Fler tal öppet i den allmänna opinionens domstol är den enda långsiktiga grunden för att skydda demokratin i Europa. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend