Anslut dig till vårt nätverk!

EU-Reporter

Sommartid och livning är ... inte alltid så lätt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Parlamentet är officiellt på semester, kommissionen hade sitt sista högskolemöte före sommaruppehållet och rådet har sina sista ministermöten nästa vecka. Betyder det att vi med glädje kan packa våra skopor och spader och åka till stranden?

Tja, ja, men EU-Reporter kommer inte att resa på semester, eftersom det alltid händer något och vanligtvis kräver en EU-reaktion eller till och med handling. Det är också en bra idé att hålla sig på tårna under sommaren, om kommissionen vill tyst publicera något som den föredrar att flyga under radaren. 

Ibland kan kommissionen överraska sömniga korrespondenter i Bryssel, som bara vill njuta av en Ricard på en terrass, med något ganska stort, som i augusti 2016 när Vestager meddelade att Apple skulle återbetala miljarder i olagligt statligt stöd till den irländska regeringen för den selektiva skatten. fördelar som den gynnades av. 

Annons

Så håll ögonen öppna för EU-Reporter, men nyhetsbrevet kommer att njuta av en augustipaus.

Finansministrarna kommer inte att hänga upp sina stövlar förrän på tisdag, det kommer att finnas en informell ekonomi- och finansminister (ECOFIN) på måndagen för att diskutera de nya förslagen mot penningtvätt som kommissionen lade fram förra veckan, med en möjlighet för ministrarna att uttrycka deras åsikter. De kommer sannolikt också att ge nicket till ytterligare fyra nationella planer för återhämtning och motståndskraft.

De senaste EU-domstolens domar om Polens rättssystem och den ständigt ökande ångest över Ungerns åsidosättande av EU-värden och rättsstatsprincipen - senast manifesterad i sin HBTQ-lag, kommer att fortsätta att krusas genom sommarmånaderna.

Annons

Ett viktigt datum är den 16 augusti, det datum som kommissionen har gett Polen för att följa domstolens domar. Om inte, och polska källor föreslår att de inte kommer att göra det, innebär detta att en stor daglig böter tillämpas. Det kommer nästan säkert att innebära att parlamentet och många EU-länder kommer att insistera på tillämpningen av "rättsstatsvillkor" för att stoppa den generösa EU-finansiering som båda länderna får. 

Onsdag kväll kommer Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att leda mötet i den rådgivande kommittén för COVID-19. Ökningen av Delta-varianten över hela Europa kan orsaka förödelse, även om EU gör ett mycket bra jobb för att nå sitt mål om 70% av alla EU-vuxna som är helt vaccinerade till september. 

Så njut av semestern, var säker och vi ser fram emot september!

EU

Portugisiska rådets ordförandeskap: Vad parlamentsledamöterna förväntar sig

publicerade

on

Portugal tog över det roterande ordförandeskapet den 1 januari 2021 mitt i en hälso- och ekonomisk kris. Men vilka förväntningar har de portugisiska parlamentsledamöterna?

När européer fortsätter att möta de oöverträffade socioekonomiska effekterna av COVID-19-pandemi, Portugal tar över det sex månader långa ordförandeskapet för EU: s råd som är fast beslutet att prioritera återhämtning.

Portugisiska premiärministern António Costa presenterade programmet för sitt ordförandeskap under en fjärrkontroll presskonferens med Europaparlamentets ordförande David Sassoli som hölls den 2 december 2020.

Med tanke på de nuvarande utmanande tiderna har Portugal åtagit sig att främja ett motståndskraftigt, socialt, grönt, digitalt och globalt Europa. Parollen för det nya ordförandeskapet är "Dags att leverera: en rättvis, grön och digital återhämtning".

Annons

Det kommer också att behöva fortsätta arbeta med några av prioriteringarna från det tidigare tyska ordförandeskapet: framtiden för förbindelserna mellan EU och Storbritannien, framsteg på klimatåtgärder, den EU: s långsiktiga budget och den COVID-återhämtningsplan.

Portugisiska ledamöter frågades om deras förväntningar och deras syn på de prioriteringar som det nya ordförandeskapet lagt fram.

Enligt Paulo Rangel (EPP), de tre prioriteringarna som kommer att dominera ordförandeskapets dagordning är ”lanseringen av återhämtningsfonden, vaccinationsstrategin och framtida förbindelser mellan EU och Storbritannien - med eller utan avtal”. Han betonar vikten av den sociala pelaren, som "bör fokusera mer på hälsa", och toppmötet mellan EU och Indien. Konferensen om Europas framtid och den nya strategin för Schengen tillsammans med EU: s migrationspakt "förtjänar mer uppmärksamhet" från ordförandeskapet, tillade han.

Annons
Portugal ”kombinerar sociala och klimatagendor med den digitala övergången som motorer för Europeiska unionens motståndskraft och återhämtning,” sade Carlos ZORRINHO (S&D). Lissabon ”har också förbundit sig att omplacera EU som en multilateral makt, nämligen genom toppmötena med Afrika och Indien,” sa han. Med hänvisning till "en ökad osäkerhet" ledd av pandemin och Brexit ser Zorrinho det portugisiska ordförandeskapet som "ett unikt tillfälle för EU att återupptäcka sig själv och dess grundläggande principer".

Francisco Guerreiro (De gröna / EFA) sa att Portugals ordförandeskap sammanfaller med ”den största globala krisen någonsin - den som är relaterad till den skenande förstörelsen av biologisk mångfald”. Enligt hans uppfattning är en av de största utmaningarna slutförandet av förhandlingarna för framtiden för den gemensamma jordbrukspolitiken, som behåller en stor del av EU: s budget. ”Vi har inga förväntningar på att det kommer att ske några strukturella förändringar i den gemensamma jordbrukspolitiken som kan genomföra den europeiska gröna affären och respektera strategin” Farm to Fork ”eller [med avseende på bevarande av biologisk mångfald,” sade han.

Marisa Matias (De gröna / EFA) sa att "det sociala Europa, den gröna övergången och den digitala övergången är de rätta prioriteringarna och i linje med de utmaningar" som EU för närvarande står inför. Hon tillade dock att "Europa upplever stunder av djup splittring" och kämpar för att ge lösningar på de strukturella utmaningarna. "Det finns färre och färre möjligheter att förstå det europeiska projektet och ingen kan missa", sade Matias och tillade att hon hoppas att "det portugisiska ordförandeskapet inte kommer att gå vilse bakom sina avsikter".

Portugal börjar sitt fjärde ordförandeskap i EU. Den 1 januari firade det 35 år sedan det anslöt sig till EU tillsammans med Spanien.

Fortsätt läsa

EU

En mycket god jul till alla!

publicerade

on

EU-Reporter skulle bara ta tillfället i akt och önska alla våra läsare, gamla och nya, det bästa för en fredlig och säker jul, med varma önskningar om en lycklig och välmående 2021 - låt oss alla hoppas att det blir ett bättre år än 2020. Vi kommer tillbaka under det nya året, med allra bästa önskemål fram till dess.

Fortsätt läsa

Banking

Högteknologiskt samarbete mellan # Kina och #EU har enorm potential

publicerade

on

Kinas Belt and Road Initiative (BRI), ibland kallad New Silk Road, är ett av de mest ambitiösa infrastrukturprojekt som någonsin har utformats. Den enorma samlingen av utvecklings- och investeringsinitiativ som lanserades 2013 av president Xi Jinping skulle sträcka sig från Östasien till Europa och avsevärt utvidga Kinas ekonomiska och politiska inflytande - skriver Colin Stevens.

BRI försöker återuppliva de gamla Silk Road-handelsvägarna för att länka Kina med andra länder i Asien, Afrika och Europa genom att bygga ett handels- och infrastrukturnätverk.

Visionen inkluderar att skapa ett stort nätverk av järnvägar, energirörledningar, motorvägar och strömlinjeformade gränsövergångar, både västerut - genom de bergiga före detta sovjetrepublikerna - och söderut, till Pakistan, Indien och resten av Sydostasien.

Kinas kolossala infrastrukturinvesteringar lovar att inleda en ny era av handel och tillväxt för ekonomier i Asien och därefter.

Ökande kinesiskt inflytande i Europa har varit en växande källa till ångest i Bryssel de senaste åren.

Så vad är konsekvenserna av Kinas växande inflytande som en global aktör för EU och dess grannar? Vi bad en rad experter om deras åsikter.

Sir Graham Watson, en före detta ledande ledamot i Storbritannien, är bland dem som stöder det spännande initiativet och samtidigt varnar för att EU måste vara nära inblandad.

Sir Graham, före detta en liberal ställföreträdare, sade: ”EU bör anta ett initiativ som kommer att förbättra transportförbindelserna över den eurasiska landmassen och inte låta Kina äga det helt. För att förverkliga sin fulla potential måste detta initiativ vara en tvåvägsgata.

"I stället för att låta Kina köpa upp och monopolisera infrastruktur som hamnen i Pireus, borde vi investera i den tillsammans. Endast på det sättet kan vi tämja Kinas expansionistiska ambitioner och binda det till samarbete."

Liknande kommentarer uttrycks av Fraser Cameron, chef för EU-Asien Center i Bryssel, som sa att Kina "hade lärt sig några viktiga lärdomar från BRI: s första två-tre år, särskilt om finansiell och miljömässig hållbarhet."

Han tillägger, "Detta innebär att EU med sin egen anslutningsstrategi nu kan överväga att samarbeta med Kina, liksom Japan och andra asiatiska partners, för att utveckla infrastrukturprojekt till nytta för båda kontinenterna."

Paul Rubig, tills nyligen en veterinär-EP-ledamot från Österrike, berättade denna webbplats att ”hela världen, inklusive EU, måste vara en del av BRI.

Han tillade: ”Systemet förbinder människor genom infrastruktur, utbildning och forskning och kommer att gynna europeiska människor mycket

"EU borde investera i BRI eftersom det kommer att bli en win win för båda sidor, EU och Kina," sade Rubig som är nära involverad i SME Europe

Liknande kommentarer sändes av den oerhört erfarna Dick Roche, en före detta Europaminister i Irland, som sa: ”BRI och EU: s engagemang i det är perfekt meningsfullt. Det kommer att hjälpa till att återupprätta våra historiska kontakter med Kina. Ja, det finns vissa skillnader mellan de två sidorna, men BRI är i EU: s och Kinas ömsesidiga intressen. Europa kan spela en aktiv roll i initiativet genom att upprätthålla dialogen med Kina.

"Det är den bästa vägen framåt och inte genom att följa den amerikanska inställningen till BRI. Den amerikanska hållningen är ett bakåtsteg och kommer inte att uppnå någonting."

Roche, nu en Dublin-baserad konsult, tilllade: "Om du tittar på vad som händer i Kina nu jämfört med för 50 år sedan är framstegen som görs, inklusive fördelar som BRI åstadkommer, otroliga."

BRI-investeringarna började avta i slutet av 2018. Ändå i slutet av 2019 såg BRI-kontrakten igen en stor upptick.

USA har uttryckt opposition, men flera länder har försökt balansera sina oro över Kinas ambitioner mot BRI: s potentiella fördelar. Flera länder i Central- och Östeuropa har accepterat BRI-finansiering, och Västeuropeiska stater som Italien, Luxemburg och Portugal har tecknat provisoriska avtal om att samarbeta om BRI-projekt. Deras ledare inramar samarbete för att bjuda in kinesiska investeringar och potentiellt förbättra kvaliteten på konkurrenskraftiga byggbud från europeiska och amerikanska företag.

Moskva har blivit en av BRI: s mest entusiastiska partners.

Ytterligare reflektion kommer från Virginie Battu-Henriksson, EU: s talesman för utrikes- och säkerhetspolitik, som sa: ”Utgångspunkten för EU: s strategi för alla anslutningsinitiativ är huruvida det är förenligt med vår egen inställning, värderingar och intressen. Detta innebär att anslutning måste respektera principerna om hållbarhet och lika villkor.

”När det gäller Kinas Belt and Road Initiative bör Europeiska unionen och Kina dela intresset för att se till att alla investeringar i anslutningsprojekt uppfyller dessa mål. Europeiska unionen kommer att fortsätta att samarbeta med Kina bilateralt och i multilaterala forum för att hitta gemensamma drag där det är möjligt och driva våra ambitioner ännu högre när det gäller klimatfrågor. Om Kina uppfyller sitt uttalade mål att göra BRI till en öppen plattform som är transparent och baserad på marknadsregler och internationella normer, skulle det komplettera det som EU arbetar för - hållbar anslutning med fördelar för alla inblandade. ”

På andra håll noterade en ledande källa vid EU: s utrikesdirektorat att Belt and Road Initiative "är en möjlighet för Europa och världen, men en som inte bara måste gynna Kina."

Källan sa, ”EU: s enhet och enhetlighet är nyckeln: i samarbetet med Kina har alla medlemsstater, individuellt och inom subregionala samarbetsramar, ett ansvar för att säkerställa överensstämmelse med EU: s lagar, regler och politik. Dessa principer gäller också när det gäller engagemang med Kinas Belt and Road Initiative.

”På EU-nivå sker samarbete med Kina om sitt bälte- och väginitiativ på grundval av att Kina uppfyller sitt uttalade mål att göra BRI till en öppen plattform och följa sitt åtagande att främja öppenhet och lika villkor baserade på marknadsregler och internationella normer och kompletterar EU: s politik och projekt för att leverera hållbar anslutning och fördelar för alla berörda parter och i alla länder längs de planerade rutten. ”

Vid förra årets toppmöte mellan EU och Kina i Bryssel diskuterade de båda sidornas ledare vad de kallade den ”enorma” potentialen att ytterligare koppla samman Europa och Asien på ett hållbart sätt och baserat på marknadsprinciper och tittade på sätt att skapa synergier mellan EU: s strategi. till anslutning.

Noah Barkin, en Berlin-baserad journalist och en besökande kollega vid Mercator Institute for China Studies, konstaterade att när Wang Yi, Kinas högsta diplomat, besökte Bryssel i december, levererade han ett nyckelmeddelande till Europa.

"Vi är partner, inte rivaler", berättade han för sin publik vid tankesmediet European Policy Center och uppmanade EU och Peking att utarbeta en "ambitiös plan" för samarbete.

Ett sådant samarbete sker just nu - tack vare BRI.

Business Europas ”Kina-strategi”, nyligen publicerad, påpekar att EU är Kinas viktigaste handelspartner, medan Kina är EU: s näst viktigaste handelspartner. Det totala bilaterala handelsflödet med varor ökade till 604.7 miljarder euro 2018, medan den totala handeln med tjänster uppgick till nästan 80 miljarder euro 2017.

Och, säger Business Europe, "här finns fortfarande gott om outnyttjad ekonomisk potential för båda sidor."

Strategin noterar att EU är Kinas viktigaste handelspartner, medan Kina är EU: s näst viktigaste handelspartner. Det totala bilaterala handelsflödet med varor ökade till 604.7 miljarder euro 2018, medan den totala handeln med tjänster uppgick till nästan 80 miljarder euro 2017. Och det finns fortfarande gott om outnyttjad ekonomisk potential för båda sidor.

De kinesiska och europeiska ekonomierna har haft stor nytta av Kinas anslutning till WTO 2001.

Den säger: "De kinesiska och europeiska ekonomierna har haft stor nytta av Kinas anslutning till WTO 2001. EU bör fortsätta att engagera Kina."

Många nya möjligheter har redan dykt upp som ett resultat av ny infrastruktur som har slutförts längs Beltvägen.

Till exempel har Italien och Kina arbetat för att stärka sina relationer och samarbete om den digitala ekonomin via en "digital" sidenväg och turism.

En digital sidenväg ses som en betydande del av BRI. Kina, med det största antalet internetanvändare och mobiltelefonanvändare i världen, står på världens största e-handelsmarknad och är allmänt erkänt en av de bästa aktörerna inom big data.

Det är denna enorma marknad som erfarna observatörer som Watson, Rubig och Roche anser att EU nu bör försöka ansluta sig till, även via BRI.

European Institute for Asian Studies citerar renovering av järnvägsförbindelsen Budapest-Belgrad som en "stor" fallstudie för att få en bättre förståelse av BRI.

Projektet är en del av 17 + 1 Cooperation and Belt and Road Initiative (BRI). Det hade tillkännagivits 2013 men stannade på ungerska sidan fram till 2019 på grund av EU: s anbudsregler. Projektet har utvecklats annorlunda på den ungerska sidan än på serbiska sidan som icke-EU-medlem på grund av EU: s ingripande, säger EIAS-rapporten.

”En digital sidenväg är en viktig del av BRI. Kina, med det största antalet internetanvändare och mobiltelefonanvändare i världen, står på världens största e-handelsmarknad och är allmänt erkänt en av de bästa aktörerna inom big data.

Men klart, det finns mer att göra för att förverkliga dess fulla potential.

Europeiska unionens handelskammare i Kina (Europeiska kammaren) sammanställde sin egen studie, The Road Less Traveled: European Engagement in Kinas Belt and Road Initiative (BRI). Baserat på en medlemsundersökning och omfattande intervjuer belyser rapporten den ”perifera” roll som för närvarande spelas av europeiskt företag i BRI.

Trots detta har högteknologiskt samarbete mellan Kina och EU enorma potentialer, och dialoger och ömsesidigt förtroende är nycklarna för att skapa närmare digitala band mellan de två sidorna, sa Luigi Gambardella, ordförande för Kina EU: s affärsförening.

Kina. som ett ytterligare exempel, lyckades lanseringen av tvillingen Beidou-3-satelliten i september förra året, vilket bidrog till den digitala Silk Road som initierades av Kina 2015, vilket innebär att hjälpa andra länder att bygga digital infrastruktur och utveckla internetsäkerhet.

I en kommentar till den digitala Silk Road sa Gambardella att det har potential att vara en "smart" aktör i Belt and Road Initiative, vilket gör BRI-initiativet mer effektivt och miljövänligt. De digitala länkarna kommer också att ansluta Kina, världens största e-handelsmarknad, till andra länder som är involverade i initiativet.

Andrew Chatzky, rådet för utrikesrelationer, säger: "Kinas övergripande ambition för BRI är häpnadsväckande. Hittills har mer än sextio länder - som står för två tredjedelar av världens befolkning - undertecknat projekt eller visat intresse för gör så."

"Analytiker uppskattar den största hittills till 68 miljarder dollar Kina-Pakistan ekonomiska korridoren, en samling projekt som förbinder Kina till Pakistans Gwadar-hamn vid Arabiska havet. Totalt har Kina redan spenderat cirka 200 miljarder dollar på sådana ansträngningar. Morgan Stanley har förutspått Kinas totala kostnader under BRI: s livstid skulle kunna uppgå till 1.2-1.3 biljoner USD 2027, även om uppskattningarna av de totala investeringarna varierar, säger han.

Den ursprungliga sidenvägen uppstod under utvidgningen västerut av Kinas Han-dynastin (206 f.Kr. – 220 e.Kr.), som förfalskade handelsnätverk i hela dagens centrala asiatiska länder. Dessa rutter sträckte sig mer än fyra tusen mil till Europa.

Idag lovar BRI återigen att sätta Kina och Centralasien - och kanske EU - i centrum för en ny våg av globalisering.

 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend