Anslut dig till vårt nätverk!

EU: s toppmöten

G2021-ledarnas kommunikation 7: Vår gemensamma agenda för globala åtgärder för att bygga tillbaka bättre

DELA MED SIG:

publicerade

on

I slutet av det senaste G7-mötet (11-13 juni) lyckades G7-ledarna komma överens om en gemensam kommunikation - jämfört med den förra G7 när Trump gick med på och sedan avvisade kommunikationen, kan detta redan räknas upp som framsteg. Det fanns bred enighet om behovet av att kombinera ansträngningar för att hjälpa till med det globala svaret på pandemin. Andra frågor som togs upp var gemensamma ideal för att främja ett öppet samhälle och demokrati, gemensamma åtaganden för multilateralism och främja välstånd när världen återhämtar sig från pandemin.

De viktigaste punkterna.

Annons

EU

EU och Japan håller en politisk dialog på hög nivå om utbildning, kultur och idrott

publicerade

on

Den 10 maj höll kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom Mariya Gabriel en videokonferens med den japanska ministeren för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik, Koichi Hagiuda (avbildad), för att diskutera samarbetet mellan EU och Japan inom deras portföljer. Båda sidor bekräftade sitt åtagande att fortsätta samarbetet och stödet från sina respektive program och enades om att gå samman om forskarrörlighet. Detta pågående samarbete har fått ny betydelse under COVID-19-krisen, som har drabbat dessa sektorer hårt.

Kommissionär Gabriel sa: ”Utbildning, kultur och sport förenar människor - för att lära, undervisa, skapa och tävla. Internationellt samarbete inom dessa områden kommer alltid att leda till en bättre förståelse - som mellan Europa och Japan. I Bryssel, liksom i Tokyo, tittar vi på framtiden för utbildning och den digitala övergången. Jag var mycket glad över att utbyta idéer och god praxis inom detta område, såväl som inom kultur och sport, med Hagiuda och hans team. ”

Innan de olympiska sommarspelen i Japan delade minister Haiuda uppdateringar under mötet om anordnandet av en sådan storskalig händelse i dessa oöverträffade tider. Kommissarie Gabriel och minister Hagiuda välkomnade också framstegen i tre speciella gemensamma masterprogram för EU-Japan Erasmus Mundus inom robotik, utökad verklighet och historia, som lanserades som ett resultat av första politiska dialogen i juli 2018. Slutligen betonade de båda vikten av utbyte mellan människor och enades om att regelbundet föra direkta diskussioner. Det kommande toppmötet mellan EU och Japan kommer att belysa omfattningen och bredden av samarbetet inom EU Strategiskt partnerskapsavtal mellan EU och Japan. En jsalva uttalande och mer information efter dagens möte är tillgängliga online.

Annons

Fortsätt läsa

EU: s toppmöten

President von der Leyen deltar i 30-ledarmöte mellan EU och Indien

publicerade

on

I morgon, lördag 8 maj, kommer EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, att ansluta sig till Europeiska rådets president, de 27 EU-stats- och regeringscheferna, och Indiens premiärminister Narendra Modi, för ett EU-Indien ledarmöte med videokonferens, värd Portugals premiärminister António Costa. Hög representant / vice president Josep Borrell kommer också att delta. Att samla alla medlemmar i Europeiska rådet och premiärministern Modi för första gången visar styrkan i det strategiska partnerskapet mellan EU och Indien och den ömsesidiga viljan att främja våra relationer. Mötet äger rum i samband med en dramatisk coronavirus-situation i Indien, som Europeiska unionen har svarat på i full och snabb solidaritet. Genom EU: s civilskyddsmekanism har kommissionen samordnat och samfinansierat leveransen av syre, ventilatorer, läkemedel och personlig skyddsutrustning av 16 medlemsstater i en av mekanismens största svar någonsin.

Värdet på detta uppskattas till över 100 miljoner euro. Europeiska kommissionen har också bidragit med 2.2 miljoner euro till Världshälsoorganisationens för att öka test- och patientvårdskapaciteten i Indien. Ledarmötet kommer att ge en möjlighet att förmedla EU: s fortsatta solidaritet och vilja att stödja Indien vid denna svåra tid. Ledare förväntas också vidta åtgärder för att stärka handels- och investeringsförbindelserna mellan EU och Indien, komma överens om ett partnerskap om anslutningsmöjligheter och diskutera kampen mot klimatförändringar, tekniskt samarbete och utrikes- och säkerhetspolitiska utmaningar. President von der Leyen, president Michel och premiärminister Costa kommer att hålla en gemensam presskonferens efter mötets avslutning, planerad kl. 16 CET (15 timmar lokal), som kommer att streamas lever på EbS. Mer information om mötet finns på hemsida.

Annons
Fortsätt läsa

EU

Socialt Europa: President von der Leyen och College-medlemmar deltar i Porto Social Summit

publicerade

on

I dag (7 maj) kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (avbildad) kommer att delta i Socialt toppmöte i Porto, organiserat av det portugisiska ordförandeskapet i EU: s råd. Vice ordförande Vestager och Dombrovskis, hög representant / vice ordförande Borrell samt kommissionärer Gabriel, Schmit och Ferreira kommer också att delta. Porto Social Summit kommer att samla EU-institutioner, stats- och regeringschefer, arbetsmarknadens parter och företrädare för det civila samhället. Toppmötet kommer att vara en möjlighet att förnya det gemensamma åtagandet för ett starkt socialt Europa och en rättvis, inkluderande och motståndskraftig återhämtning. I mars lade kommissionen fram en Handlingsplan för att ytterligare genomföra Europeiska pelare för sociala rättigheter och ta itu med de socioekonomiska konsekvenserna av pandemin, liksom mer långsiktiga demografiska, samhälleliga och tekniska utmaningar. Handlingsplanen föreslår också att EU-mål för sysselsättning, färdigheter och socialt skydd ska uppnås till 2030. Dedikerade sessioner kommer att fokusera på ämnena "Från Göteborg till Porto" och "Implementering av den europeiska pelaren för sociala rättigheter", följt av tre parallella workshops tillägnad "Arbete och sysselsättning", "Färdigheter och innovation" och "Välfärdsstat och socialt skydd". Tal vid öppnings- och avslutningssessionerna för toppmötets första dag kommer att hållas live EbS, liksom presskonferensen med presidenterna von der Leyen, Sassoli och Michel och Portugals premiärminister Costa som kommer att äga rum +/- 19:40 CEST. Ett pressmeddelande om resultatet av toppmötets första dag kommer att publiceras på kvällen. Mer information om programmet för Porto Social Summit och mediaarrangemang finns på denna webbplats.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend