Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiskt medborgarskap

Eurobarometerundersökning visar stöd för ett starkare EU med gemensam försvarspolitik

DELA MED SIG:

publicerade

on


Den senaste standard Eurobarometer som släpptes idag visar att européer vill se EU starkare och mer oberoende, särskilt inför de nuvarande globala utmaningarna, samtidigt som de blir optimistiska inför framtiden.

Förväntningar på ett starkare, mer självständigt och motståndskraftigt EU

Mer än tre fjärdedelar av européerna (77 %) är för en gemensam försvars- och säkerhetspolitik bland EU-länderna medan över sju av tio EU-medborgare (71 %) är överens om att EU behöver stärka sin kapacitet att producera militär utrustning. Samtidigt är nästan sju av tio EU-medborgare (69 %) för en gemensam utrikespolitik för medlemsstaterna. Mer än två tredjedelar av medborgarna håller med om att EU är en plats för stabilitet i en orolig värld (67 %) och att EU har tillräcklig makt och verktyg för att försvara Europas ekonomiska intressen i den globala ekonomin (69 %).

Enligt européer är säkerhet och försvar (34 %) det prioriterade området för EU:s åtgärder på medellång sikt, tätt följt av klimat och miljö (30 %). Hälsa (26 %) kommer på tredje plats, ekonomi och migration – fjärde (båda 25 %). Samtidigt tror nästan hälften (46 %) av alla medborgare att säkerställande av fred och stabilitet kommer att ha den största positiva effekten på deras liv på kort sikt, följt av att säkra livsmedel, hälsa och industriförsörjning i EU (28 %) , skapa fler arbetstillfällen och hantera migration (26 %).

Fortsatt och betydande stöd för EU:s svar på kriget i Ukraina

Inför det ryska anfallskriget mot Ukraina håller nästan nio av tio (87 %) med om att ge humanitärt stöd till de människor som drabbats av kriget, och mer än åtta av tio (83 %) håller med om att välkomna in i EU-folket flyr kriget. 72 % av EU-medborgarna stöder ekonomiska sanktioner mot den ryska regeringen, företag och privatpersoner och 70 % håller med om att ge ekonomiskt stöd till Ukraina. Sex av tio godkänner att EU beviljar Ukraina kandidatstatus och att EU finansierar inköp och leverans av militär utrustning till Ukraina.

Bland de senaste kriserna har Rysslands invasion av Ukraina haft störst inflytande på hur EU-medborgarna ser på framtiden (42 %), följt av pandemin och andra hälsokriser (34 %) och den ekonomiska och finansiella krisen (23 % ).

Annons

Kriget i Ukraina anses, i en lista på femton, som en av de två viktigaste frågorna inför EU, totalt 35 % av preferenserna, 7 procentenheter mer än i november förra året. Den följs av invandring (24 %), den internationella situationen (22 %) och inflation (19 %). Inflationen är fortfarande den mest nämnda frågan vänd mot landet, med 38 %, samtidigt som den minskade med sex procentenheter jämfört med föregående undersökning.

Optimismen om ekonomin växer

Uppfattningen om den europeiska ekonomins situation har förbättrats sedan hösten 2023, och 47 % av de tillfrågade bedömer den nu som "bra", den högsta nivån sedan 2019. Flera medborgare (45 %) tror att den europeiska ekonomiska situationen kommer att förbli stabil under de kommande 12 månaderna. Den positiva trenden återspeglas också av det stabila höga stödet för euron, både i EU som helhet (70 %) och i euroområdet (78 %).

En positiv uppfattning om EU och EU-medborgarskap

Inför valet till Europaparlamentet säger nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade (74 %) att de känner att de är medborgare i EU, återigen den högsta nivån på mer än två decennier. Mer än sex av tio EU-medborgare (62 %) är också optimistiska om EU:s framtid, vilket markerar en liten ökning jämfört med den tidigare undersökningen hösten 2023. Deras förtroende för EU har också ökat och ligger nu på 49 %, medan förtroendet för nationella regeringar är 33 %.

Nästan sex EU-medborgare av tio är nöjda med hur demokratin fungerar i EU (57 %) och i deras land (58 %). 

Bakgrund

Standard Eurobarometer 101 (våren 2024) genomfördes mellan den 3 och 28 april 2024 i de 27 medlemsstaterna. 26,399 XNUMX EU-medborgare intervjuades ansikte mot ansikte.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend