Anslut dig till vårt nätverk!

Lika möjligheter

Lönsynlighet: Kommissionen föreslår åtgärder för att säkerställa lika lön för lika arbete

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har lagt fram en förslag om lönens öppenhet för att se till att kvinnor och män i EU får lika lön för lika arbete. A politisk prioritet av president von der Leyen fastställer förslaget transparensåtgärder, såsom löneinformation för arbetssökande, rätt att känna till lönenivåerna för arbetare som utför samma arbete, liksom skyldigheter att rapportera löneskillnader mellan könen för stora företag. Förslaget stärker också arbetstagarnas verktyg för att göra anspråk på sina rättigheter och underlättar tillgången till rättslig prövning. Arbetsgivare får inte be arbetssökande om deras löneshistorik och de måste tillhandahålla lönrelaterade anonymiserade uppgifter på anställds begäran. Anställda kommer också att ha rätt till ersättning för diskriminering av lönen.  

Nya åtgärder, som tar hänsyn till effekterna av COVID-19-pandemin på båda, arbetsgivare men också på kvinnor, som har drabbats särskilt hårt, kommer att öka medvetenheten om lönevillkoren inom företaget och ge fler verktyg till arbetsgivare och arbetstagare att ta itu med lönediskriminering på jobbet. Detta kommer att ta itu med ett antal väsentliga faktorer som bidrar till det befintliga löneskillnaden och är särskilt relevant under COVID-19-pandemin, vilket förstärker könsskillnaderna och sätter kvinnor i större risk för exponering för fattigdom.

Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”Lika arbete förtjänar lika lön. Och för lika lön behöver du transparens. Kvinnor måste veta om deras arbetsgivare behandlar dem rättvist. Och när detta inte är fallet måste de ha makten att slå tillbaka och få det de förtjänar. ”

Annons

Värden och öppenhet Vice president Vera Jourová sade: ”Det är hög tid att både kvinnor och män får befogenhet att göra anspråk på sin rätt. Vi vill ge arbetssökande och arbetstagare verktyg för att kräva rättvis lön och att känna till och göra anspråk på sina rättigheter. Det är också därför som arbetsgivare måste bli mer transparenta om sina lönepolicyer. Inga fler dubbla standarder, inga fler ursäkter. ”

Jämställdhetskommissionär Helena Dalli sa: ”Förslaget om öppenhet i lönerna är ett viktigt steg mot genomförandet av principen om lika lön för lika arbete eller arbete av lika värde mellan kvinnor och män. Det kommer att ge arbetstagarna möjlighet att genomdriva sin rätt till lika lön och leda till att löneförskjutningen upphör. Det kommer också att möjliggöra upptäckt, erkännande och adressering av en fråga som vi ville utrota sedan antagandet av Romfördraget 1957. Kvinnor förtjänar vederbörligt erkännande, lika behandling och värde för sitt arbete och kommissionen är fast besluten att se till att arbetsplatserna uppfyller detta mål. ”

Betala öppenhet och bättre efterlevnad av lika lön

Annons

Lagstiftningsförslaget fokuserar på två kärnelement för lika lön: åtgärder för att säkerställa löneöppenhet för arbetstagare och arbetsgivare samt bättre tillgång till rättslig prövning för offer för lönediskriminering.

Åtgärder för att betala öppenhet

 • Betala öppenhet för arbetssökande - Arbetsgivarna kommer att behöva lämna information om den ursprungliga lönenivån eller dess intervall i meddelandet om lediga platser eller före anställningsintervjun. Arbetsgivare får inte fråga framtida arbetstagare om deras lönehistorik.
 • Rätt till information för anställda - Arbetstagare har rätt att begära information från sin arbetsgivare om deras individuella lönenivå och om de genomsnittliga lönenivåerna, uppdelade efter kön, för kategorier av arbetstagare som utför samma arbete eller arbete av samma värde.
 • Rapportering om löneskillnader mellan könen - Arbetsgivare med minst 250 anställda måste publicera information om löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga arbetare i sin organisation. För interna ändamål bör de också tillhandahålla information om löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga anställda efter kategorier av arbetare som utför samma arbete eller arbete av lika värde.
 • Gemensam lönebedömning - Om lönerapporteringen avslöjar en löneskillnad mellan könen på minst 5% och när arbetsgivaren inte kan motivera klyftan på objektiva könsneutrala faktorer, måste arbetsgivarna göra en lönebedömning i samarbete med arbetstagarrepresentanter.

Bättre tillgång till rättslig prövning för offer för lönediskriminering

 • Ersättning för arbetare - arbetstagare som har utsatts för könsdiskriminering kan få ersättning, inklusive full återbetalning av återbetalning och relaterade bonusar eller in natura.
 • Bevisbördan för arbetsgivaren - det är som standard för arbetsgivaren, inte arbetstagaren, att bevisa att det inte fanns någon diskriminering i förhållande till lönen.
 • Påföljder för att inkludera böter - Medlemsstaterna bör fastställa särskilda påföljder för överträdelser av regeln om lika lön, inklusive en minimibötesnivå.
 • Jämställdhetsorgan och arbetstagarrepresentanter kan agera i rättsliga eller administrativa förfaranden på arbetarnas vägnar samt leda på kollektiva fordringar på lika lön.

Förslaget tar hänsyn till den nuvarande svåra situationen för arbetsgivare, särskilt i den privata sektorn, och upprätthåller proportionaliteten i åtgärderna samtidigt som de ger små och medelstora företag flexibilitet och uppmuntrar medlemsstaterna att använda tillgängliga resurser för rapportering av uppgifter. De årliga kostnaderna för lönerapportering för arbetsgivarna beräknas vara från 379 € till 890 € eller företag med över 250 anställda.

Nästa steg

Dagens förslag kommer nu att läggas fram för godkännande av Europaparlamentet och rådet. När de väl har antagits kommer medlemsstaterna att ha två år på sig att införliva direktivet i nationell lagstiftning och överlämna relevanta texter till kommissionen. Kommissionen kommer att göra en utvärdering av det föreslagna direktivet efter åtta år.

Bakgrund

Rätten till lika lön mellan kvinnor och män för lika arbete eller arbete av lika värde har varit en grundläggande princip för Europeiska unionen sedan Romfördraget 1957. Kravet att säkerställa lika lön anges i artikel 157 i EUF-fördraget och i Direktiv om principen om lika möjligheter och lika behandling av kvinnor och män i anställnings- och yrkesfrågor.

Europeiska kommissionen antog en Rekommendation om att stärka principen om lika lön mellan kvinnor och män genom öppenhet i mars 2014. Trots detta är ett effektivt genomförande och tillämpning av denna princip i praktiken fortfarande en stor utmaning i Europeiska unionen. Europaparlamentet och rådet har upprepade gånger efterlyst åtgärder på detta område. I juni 2019 uppmanade rådet kommissionen att utvecklas konkreta åtgärder för att öka lönens öppenhet.

President von der Leyen tillkännagav bindande lönetransparensåtgärder som en av henne politiska prioriteringar för denna kommission. Detta åtagande bekräftades på nytt i Jämställdhetsstrategi 2020-2025 och idag lägger kommissionen fram ett förslag för detta ändamål.

Mer

Frågor och svar - Öppenhet i lönen: Kommissionen föreslår åtgärder för att säkerställa lika lön för lika arbete

Förslag till direktiv om lönetransparens för att stärka principen om lika lön

Konsekvensanalys

Sammanfattning - Konsekvensbedömning

Faktablad - Öppenhet i lönen: lika lön för kvinnor och män för lika arbete

EU: s åtgärder för lika lön

Fortsätt läsa
Annons

Lika möjligheter

Jämställdhet: EU: s regler för att bekämpa diskriminering nu på plats i alla medlemsstater

publicerade

on

BlobServletEuropeiska unionens regler för att hantera diskriminering på grund av ras eller etniskt ursprung, religion eller tro, funktionshinder, ålder och sexuell läggning har nu genomförts av alla medlemsstater i nationell lagstiftning. Nu krävs ytterligare ansträngningar för att tillämpa dem i praktiken.

Detta är de viktigaste resultaten i en ny rapport som Europeiska kommissionen släppte idag (17 januari). Direktivet om jämställdhet mellan sysselsättningar och raslikhetsdirektivet, som båda antogs 2000, syftade till att bekämpa diskriminering. Det är goda nyheter att dessa EU-direktiv nu är nationell lag i alla 28 EU-länder. I dagens rapport framhålls dock att de nationella myndigheterna fortfarande måste se till att de ger ett effektivt skydd för offren för diskriminering på marken.

Viktiga utmaningar inkluderar bristen på allmänhetens medvetenhet om rättigheter och underrapportering av diskrimineringsfall. För att stödja denna process tillhandahåller kommissionen medel för att öka medvetenheten och för att utbilda juridiska personer i jämställdhetsrätten.

Dessutom har Europeiska kommissionen idag publicerat riktlinjer för diskrimineringsoffer (bilaga I till rapporten). "Principen om icke-diskriminering är en av de grundläggande principerna i vår Europeiska union. Alla är lika inför lagen och alla har rätt att leva sitt liv fritt från diskriminering", säger vice ordförande Viviane Reding, EU: s rättskommissionär. "Det är tack vare EU: s antidiskrimineringsregler och kommissionens verkställighetsåtgärd att medborgarna kan förlita sig på dessa rättigheter i alla 28 medlemsstater. Utmaningen är att se till att de som påverkas av diskriminering kan tillämpa sina rättigheter i praktiken - att de vet var de ska gå till hjälp och få tillgång till rättvisa. " 

Dagens rapport undersöker läget 13 år efter att EU: s landmärken mot diskriminering antogs 2000. Reglerna förbjuder diskriminering på ett antal viktiga områden på grund av ras eller etniskt ursprung och på arbetsplatsen på grund av ålder , religion eller tro, funktionshinder eller sexuell läggning. Båda direktiven har införlivats i nationell lagstiftning i alla 28 EU-länder efter kommissionens åtgärder (se bakgrund). 

I rapporten konstateras dock att det fortfarande finns utmaningar för att reglerna tillämpas korrekt på marken. Människor kanske inte alltid är medvetna om sina rättigheter, till exempel att EU: s regler skyddar dem från diskriminering när de söker jobb såväl som på arbetsplatsen. På samma sätt gör bristen på uppgifter om jämställdhet - för insamling som medlemsstaterna ansvarar för - det svårt att kvantifiera och övervaka fall av diskriminering. Det är troligt att endast en liten del av diskrimineringsincidenter faktiskt rapporteras på grund av främst brist på medvetenhet. För att säkerställa att EU: s rättigheter till likabehandling tillämpas korrekt på plats rekommenderar kommissionen medlemsstaterna att sträva efter att:     

Fortsätta att öka allmänhetens medvetenhet om rättigheter mot diskriminering och fokusera insatser på de mest utsatta, med arbetsgivare och fackföreningar. Kommissionen tillhandahåller finansiering för att stödja sådana aktiviteter och har publicerat en praktisk guide för diskrimineringsoffer (se bilaga 1 till dagens rapport). Underlätta rapporteringen av diskriminering för offer genom att förbättra tillgången till klagomålsmekanismer. Nationella jämställdhetsorgan har en avgörande roll att spela och kommissionen kommer att fortsätta att stödja nätverket av jämställdhetsorgan och se till att de effektivt kan utföra sina uppgifter, vilket krävs enligt EU-lagstiftningen.     

Säkerställa tillgång till rättvisa för dem som drabbas av diskriminering. Kommissionens handbok för offren innehåller specifik vägledning om hur man ska lägga fram och bedriva ett diskrimineringsanspråk, medan kommissionen finansierar utbildning för juridiska utövare och icke-statliga organisationer som företräder offren för diskriminering i hur man tillämpar EU: s jämställdhetslagstiftning.     

Ta itu med den specifika diskriminering som romerna möter som en del av deras nationella strategier för integration av romer, inklusive genom att genomföra kommissionens vägledning som finns i den nyligen antagna rådets rekommendation om romernas integration (IP / 13 / 1226). 

Dagens rapport ger också en detaljerad översikt över rättspraxis sedan antagandet av direktiven (bilaga 2 till rapporten) och belyser särskilt åldersdiskriminering, vilket har gett upphov till ett stort antal landmärksbeslut (bilaga 3 till rapporten). Bakgrund Efter Amsterdamfördraget 1999 förvärvade EU nya befogenheter för att bekämpa diskriminering på grund av ras eller etniskt ursprung, religion eller tro, funktionshinder, ålder och sexuell läggning (tidigare artikel 13 i EG-fördraget, nu artikel 19 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt Europeiska unionen).

Detta ledde till att medlemsstaterna antog enhälligt direktiv 2000/43 / EG (raslikhetsdirektivet) och direktiv 2000/78 / EG (direktivet om jämställdhet mellan anställda). EU: s antidiskrimineringslagstiftning skapar en enhetlig uppsättning rättigheter och skyldigheter i alla EU-länder, inklusive förfaranden för att hjälpa offer för diskriminering. Alla EU-medborgare har rätt till rättsligt skydd mot direkt och indirekt diskriminering, lika behandling vid anställning, att få hjälp från nationella jämställdhetsorgan och att göra ett klagomål genom ett rättsligt eller administrativt förfarande. 

Mellan 2005 och 2007 inledde kommissionen överträdelseförfaranden mot 25-medlemsländerna (det fanns inga förfaranden mot Luxemburg; granskning av bulgarisk och kroatisk nationell lagstiftning pågår fortfarande). Nästan alla dessa har nu stängts. I ett fall (mot Italien) ledde överträdelseförfarandet till ett beslut av Europeiska unionens domstol (mål C-312 / 11, dom av
4 juli 2013). 

Mer 

Presspaket: Rapport om tillämpningen av direktiven och bilagorna   
Europeiska kommissionen - Diskriminering    Hemsida för vice ordförande Viviane Reding  
Följ vice ordförande på Twitter: @VivianeRedingEU 
Följ EU Justice på Twitter: @EU_Justice

Fortsätt läsa

Företag

'40% av platserna i företagsstyrelser för kvinnor '

publicerade

on

 

article-0-0DA3112100000578-914_634x425Företag som är noterade på börser i EU skulle behöva införa transparenta rekryteringsförfaranden så att minst 2020% av deras icke-verkställande direktörer år 40 är kvinnor enligt ett utkast till EU-direktiv som röstades av parlamentet den 20 november. Ledamöterna föreslog att företag som misslyckas med att införa sådana förfaranden skulle drabbas av påföljder - 2013 var endast 17.6% av icke styrelseledamöter i EU: s största företag kvinnor.

Resolutionen antogs av 459 till förmån för 148 emot, med 81 nedlagda röster.

"Vi antog en konsekvent resolution och skickade ut en stark signal till rådet, men också till europeiska intressenter och samhällen", säger kvinnors rättighetskommitté medrapportör Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (EPP, EL). "Det är viktigt för börsnoterade företag att utvecklas för att inkludera högkvalificerade kvinnor i sina beslutsprocesser i syfte att uppnå konkurrenskraft, samtidigt som de respekterar EU: s principer och jämställdhetsvärden ”, tillade hon.

"Resolutionen förtydligar och förbättrar det öppna, öppna förfarandet för att utse icke-verkställande styrelseledamöter till börsnoterade företag. Parlamentet har gjort sina läxor, och nu är det rådets tur att gå vidare, avsluta detta direktiv tillsammans med oss ​​och kommissionen innan EU-valen, för att närma sig jämställdheten inom europeiska företag. Detta kommer att visa för våra medborgare att vi kämpar för icke-diskriminering och lika möjligheter för alla på arbetsmarknaden ", sade medrapportör Evelyn Regner, utskottet för juridiska frågor. (S&D, AT).

Transparent och könsbalanserat rekryteringsförfarande

Ledamöterna uppmanar medlemsstaterna att se till att börsnoterade företag vidtar effektiva och bindande åtgärder för att garantera lika tillgång för både kvinnor och män till icke-verkställande positioner i styrelser för att säkerställa att 2020 åtminstone 40% av de icke-verkställande direktörernas positioner hålls av kvinnor. Offentliga företag måste nå målet redan av 2018.

Om kandidaterna är lika välkvalificerade bör kandidaten av underrepresenterat kön prioriteras. Ledamöterna betonar att kvalifikationer och meriter måste vara de viktigaste kriterierna.

Omfattning

Anställningsreglerna skulle inte gälla för små och medelstora företag (små och medelstora företag), det vill säga de som sysselsätter färre än 250 personer. Ledamöter uppmanar ändå medlemsländerna att stödja små och medelstora företag och ge dem incitament att förbättra jämställdhetsbalansen i deras styrelser också.

påföljder

Företag som inte följer reglerna kommer att behöva förklara varför och meddela behöriga nationella myndigheter om de åtgärder som vidtagits och planeras för att uppnå målet i framtiden.

Påföljder som böter bör införas för att inte följa transparenta utnämningsförfaranden snarare än för att inte uppnå målet, säger ledamöterna. De föreslår att "uteslutning från offentliga anbudsinfordringar" bör läggas till i listan över möjliga påföljder, vilket bör göras obligatoriskt snarare än vägledande, som kommissionen föreslår.

Nästa steg

För att detta ska träda i kraft måste direktivet godkännas av ministerrådet.

Fortsätt läsa

Lika möjligheter

19 destinationer i Europa vinna priser för tillgänglig och hållbar turism

publicerade

on

Europeisk destinationer-of-kompetens-eden faldigtDen europeiska turistsektorn är fortsatt stark mitt i den ekonomiska krisen (IP / 13 / 878), men europeiska destinationer måste fortsätta hitta sätt att vara konkurrenskraftiga och expandera till nya marknader. En av de turistsektorer i Europa som fortfarande till stor del är outnyttjad är tillgänglig turism för äldre medborgare och personer med särskilda behov. Genom att utveckla denna sektor av turism stöder vi inte bara lika möjligheter och mänskliga rättigheter utan förbättrar också den övergripande kvaliteten på turismdestinationerna och har möjlighet att förlänga vår turistsäsong. Det är därför som Europeiska kommissionen har beslutat att ägna årets European Destinations of Excellence (EDEN) utmärkelser till tillgängliga turistmål.

I kväll (11 november) i Bryssel kommer företrädare för 19-destinationer från hela Europa att få EDEN-troféer för sina ansträngningar för att erbjuda tillgängliga funktioner och utrustning som vandringsleder anpassade för rullstolar eller barnvagnar, specialanpassade cykeluthyrning samt anpassad tillgång till stränder och berg. Dessa typer av tjänster och funktioner gör semestrar roligare för personer med olika typer av speciella åtkomstbehov: nedsatt rörlighet, synskador eller inlärningssvårigheter; men också för äldre eller barnfamiljer. De innebär också bättre total kvalitet på tjänsterna och mer komfort för alla turister.

EDEN-utmärkelser: Främjande av hållbarhet i sex år

EDEN är en utmärkelse som Europeiska kommissionen har gett ut i sex år nu och tilldelar nya destinationer som framgångsrikt har bidragit till hållbarhet och öppnat turism för alla. Målet med årets EDEN-utmärkelser är att ge tillgänglig turism mer synlighet och att uppmuntra andra destinationer i Europa att börja följa deras exempel. I gengäld kommer de att skörda stora fördelar, eftersom barriärfri turism öppnar många nya, ibland nischade marknader och lockar nya kunder. Detta har i sin tur en positiv effekt på den ekonomiska tillväxten och de jobb som följer med den.

Mer information om EDEN-utmärkelsen

Årets vinnare är (i alfabetisk ordning efter länder):

1. Kaunertal Valley, Österrike

Med sin underbara natur och pittoreska bergsbyar är Kaunertal-dalen ett av de vackraste och mest autentiska landskapen i Tyrolen. Ett av dess mest fantastiska områden är Kaunergrat naturpark, kännetecknad av höga alpina landskap och en rik variation av växter och djurliv.

Tillgänglighet: Kaunertal Nature Park och Glacier Region har en lång historia av att tillhandahålla rullstolsvänlig infrastruktur, början i slutet av 1970 med öppningen av Kaunertal Glacier Ski Resort. Särskilt rullstolsanvändare älskade det faktum att Glacier Road tog dem upp till en höjd av 2750 meter där de kunde hitta rymliga parkeringsmöjligheter och en direkt tillgång till skidliftarna och glaciärrestaurangen. Detta engagemang för tillgänglig turism för alla fortsätter idag.

2. Ottignies-Louvain-la-Neuve, Belgien

Ottignies-Louvain-la-Neuve är verkligen en stad på landsbygden, med den nya staden i harmoni med sina gröna omgivningar. Staden är stolt europeisk, involverad i många EU: s vetenskapliga, akademiska och kulturella projekt.

Tillgänglighet: Från första dagen designades och byggdes Louvain-la-Neuv med tanken att göra staden tillgänglig för alla. Stadskärnan är bilfri och varje år öronmärks en budget för att renovera trottoarer i centrum, gradvis avlägsna olämpliga trottoarkanter och se till att alla byggnader är tillgängliga för alla besökare. Stadsmuseer erbjuder aktiviteter som är specifikt skräddarsydda för specifika gruppers behov, till exempel synskadade. Museer har också tillgång till fullhjul och barnvagn. Många av stadens naturvandringar har också utformats för att rymma besökare med nedsatt rörlighet.

3. Stancija 1904 - Svetvinčenat, Kroatien

Området Svetvinčenat ligger i hjärtat av Istrien, lika långt från städerna Pula, Pazin, Poreč, Rovinj och Labin. Området är perfekt för alla som söker en lugn landsby.

Tillgänglighet: De flesta platserna i 'Stancija 1904' är tillgängliga för alla. Gården erbjuder också boende av hög kvalitet som är fullt anpassat för funktionshindrade, med enkel tillgång till trädgården och terrasserna. Att flytta runt på gården i rullstol är lätt och det finns stränder som är tillgängliga för funktionshindrade besökare i närheten. Menyerna är tryckta i punktskrift.

4. Polis Chrysochous kommun, Cypern

Polis Chrysochous är ett av de vackraste och mest romantiska områdena på Cypern och, många skulle hävda, hela Medelhavet. Den är rikt begagnad av naturen och kombinerar slätter, berg och hav med ett utmärkt klimat.

Tillgänglighet: Rullstolsanvändare kan komma till stranden med ett innovativt elektroniskt system som drivs med solceller. Många trottoarer i lokala städer och byar har rampåtkomst. Ett antal hotell och lägenheter är rullstolsvänliga och erbjuder alla bekvämligheter och bekvämligheter för funktionshindrade besökare. Kommunen har installerat speciell infrastruktur för laddning av elektriska rullstolar.

5. Lipno, Tjeckien

Lipno är en av de mest attraktiva destinationerna i Tjeckien. Säsongen slutar aldrig här med de flesta attraktioner och aktiviteter öppna året runt. Besökare kan njuta av skidorter, segla på Lipno-sjön, bobsleder och Tjeckiens enda gångväg på trädtoppen, från vilken du kan se Alperna på en klar dag.

Tillgänglighet: Många platser har endast fotgängare och många stigar och gångvägar runt sjön är rullstolsvänliga. Personalen på informationscentret i Lipno och Vltavou har utbildats för att förstå behoven hos de rörelsehindrade besökarna.

6. Haapsalu City, estland

Den lilla, romantiska 700-åriga kuststaden Haapsalu ligger på Estlands västkust och har kallats Nordens Venedig. Staden ligger bara 100 kilometer från Tallinn och är känd för sin historiska, maritima atmosfär, varmt havsvatten, botande lerbad och vänliga invånare.

Tillgänglighet: Som en kurstad och en stad med en specialiserad skola och vårdcentral har Haapsalu en lång historia av värdar för personer med funktionsnedsättning. Lokala myndigheter och företag är dedikerade till att förbättra tillgängligheten i stan. Läänemaa Handikappkammare är en lokal paraplyorganisation som samlar funktionshindrade grupper från hela landet och regelbundet diskuterar tillgänglighetsfrågor.

7. Morvan regionala naturpark, Frankrike

Den regionala naturparken Morvan täcker nästan 3000 kvadratkilometer av en klippig, ibland bergig terräng i Frankrikes östra centrala Bourgogne-regionen - ett område känt för sin mat och utmärkta vin. Besökare kommer hit för att njuta av naturen i en verkligt spektakulär miljö.

Tillgänglighet: Det finns ett antal evenemang i Morvan Regional Natural Park som har utformats speciellt med tanke på rörelsehindrade turister. De lokala myndigheterna har också sett till att specialanpassad utrustning är tillgänglig för funktionshindrade personer som vill njuta av populära aktiviteter på "Maison du Parc". Detta inkluderar fiskeredskap, simhjälpmedel, en klättervägg för synskadade och till och med rullstolar anpassade för terrängracing.

8. Marathon kommun, Grekland

Marathon, i Greklands Attica-region, är internationellt känt för att ge sitt namn till världens välkända typ av uthållighetslopp. Marathon ligger i omgivningar som kombinerar en fantastisk kustlinje med interiörens fantastiska grönska och erbjuder sina besökare en chans att prova natur, kultur, antik historia och modern grekisk gästfrihet i lika stora doser.

Tillgänglighet: Denna soliga destination är välkomnande för alla besökare, oavsett deras fysiska begränsningar, funktionshinder eller ålder, med otaliga möjligheter att utforska. Nationalparken Schinias har många märkta stigar som är lämpliga för rullstolar. Denna park har också ett flerspråkigt ljudguidningssystem, många märkta stigar och ett observatorium med panoramautsikt över områdena, som alla är lämpliga för rullstolspassage. De flesta arkeologiska och kulturella platser i regionen är också tillgängliga för rullstolar och stranden Nea Makri har utrustats med ett speciellt solenergi-elektriskt säte, vilket kan hjälpa funktionshindrade besökare att nå havet.

9. Kaposvár och Zselic-området, Ungern

Län Somogy och dess huvudstad Kaposvár ligger inbäddat bland de böljande kullarna i södra Transdanubien, omfamnade av floden Dráva och det majestätiska vattnet i Balatonsjön.

Tillgänglighet: Kaposvár är en avslappnad, vänlig, mänsklig stad, tillgänglig för alla. Mycket av Kaposvars centrum är ett område som bara är för gågator. Det finns 106 fullt tillgängliga fotgängareövergångar och ett antal har förbättrats med lampor och hörbara signaler för att hjälpa funktionshindrade besökare. Stadens turistinformationscenter har full rullstolsanpassning och tillhandahåller blindskriftskartor och ljudguider för synskadade samt en film med undertexter för hörselskadade. Många av stadens museer, konstgallerier och kulturcenter är också fullt tillgängliga för alla besökare.

10. Cavan Town och omgivningar, Irland

County Cavan är ett vackert sjöland i mitten av ön Irland. Det har några av Irlands bästa restauranger och är också ett paradis för musikälskare. Sång och konserter fortsätter ofta till tidigt på morgonen.

Tillgänglighet: Cavan har gjort en stor insats för att bli en fullt tillgänglig stad. Sedan 2007 har ett stort arbete utförts för att skapa taktila gångstigar, övergångsställen och plana stigar. Tillgängligt fiske finns i många av länets 365 sjöar. Det lokala biblioteket, turistbyrån och fritidscentret är alla fullt tillgängliga och de flesta lokala parker och bekvämligheter har utformats för att rymma alla besökare.

11. Pistoia, Italien

Några kilometer från mer kända toskanska destinationer som Florens eller Pisa är provinsen Pistoia en riktig upptäckt. Oavsett var besökare tittar, finner de natur och konst sida vid sida i harmoni.

Tillgänglighet: Provinsen Pistoia har utarbetat ett antal föreslagna resvägar i den historiska stadskärnan som innehåller specifik information om tillgänglighet för alla med en fysisk funktionsnedsättning. Centrumområdet kan lätt besöks av rullstol och är stängt för trafik i de flesta områden. "Taktilmuseet" i Pistoia är en permanent utställning för att presentera staden för synskadade.

12. Liepāja, lettland

Liepāja stad och Östersjön är oöverskådligt kopplade. Beläget 200 km från Riga, har detta varit en sjöstad i århundraden. Under åren har dess befästningar tjänat till att skydda det ryska imperiet, Sovjetunionen och den oberoende Baltiska staten Lettland.

Tillgänglighet: De senaste åren har myndigheterna arbetat med ideella grupper för att införa ett antal tillgänglighetsinitiativ. Särskild uppmärksamhet har ägnats åt blinda och synskadade människors behov. Särskilda vandringsleder har skapats genom stadens historiska centrum, inklusive avsnitt med beskrivningar av turistattraktioner skrivna i punktskrift. Ett spår nära Liepāja-sjön tillåter fågelskådning för personer i rullstolar och det finns också en strand som har anpassats för att tillgodose behoven hos synskadade besökare och rullstolsanvändare.

13. Telšiai, litauen

Telšiai i västra Litauen är en av de viktigaste städerna i landets Samogitia-region. Dess historiska stadskärna är en av Litauens sju speciellt bevarade gamla städer.

Tillgänglighet: De lokala myndigheterna fortsätter att göra stora ansträngningar för att säkerställa att Telšiai är en fullt tillgänglig stad. Huvudstadsgatan har taktila trottoarer som är utformade för att hjälpa blinda och synskadade att gå säkert. Stadens viktigaste offentliga byggnader, butiker och banker har rullstolsanpassning. Stadens turistbyrå organiserar guidade turer i staden med hjälp av teckenspråk för döva och hörselskadade besökare.

14. Horsterwold, Nederländerna

Horsterwold och Hulkestein Forest utgör ett stort skogsområde på nästan 4857 hektar väster om staden Zeewolde. Det är ett unikt resmål som ligger vid havsbotten. Praktiskt taget hela Horsterwold är ett skyddat område som tillhör Nederländers nationella ekologiska nätverk.

Tillgänglighet: Skogarna i Horsterwold är tillgängliga för alla. I och runt Zeewolde finns det gott om platser att stoppa för en kopp kaffe medan du laddar din elektriska motorcykel, som kan hyras i byn och är mycket lämplig för äldre. Massor av säkra cykelvägar är också tillgängliga för vandrare och rullstolar på grund av den jämna ytan på banorna. Till exempel har Horsterberg, en konstgjord kulle som erbjuder en fantastisk utsikt över den tysta kärnan och dalen, nyligen gjorts tillgänglig för rullstolar. Dessutom är ett antal skogspår också rullstolsvänliga.

15. Przemyśl, Polen

Przemyśl ligger i hjärtat av Polens fantastiska Bieszczady-berg. Staden förtrollar besökare med ett oförglömligt landskap med branta, smala gator, historiska byggnader och gamla kyrkor med höga torn.

Tillgänglighet: Przemyśl är en vänlig stad vars invånare är angelägna om att välkomna funktionshindrade turister, äldre och familjer med barn. De flesta offentliga byggnader, museer och affärer samt ett antal hotell är utrustade för att välkomna funktionshindrade besökare. Många attraktioner inklusive Arboretum i Bolestraszyce och katedralen klocktorn har utställningar speciellt designade för besökare med nedsatt rörlighet.

16. Jurilovca, Rumänien

Jurilovca ligger mitt i ett sagalandskap som gränsar till Svarta havet och Donau Delta, ett unikt våtmarkområde och UNESCOs världsarv som är känd för sin fantastiska natur och biologiska mångfald.

Tillgänglighet: De lokala myndigheterna är angelägna om att välkomna besökare i alla åldrar från hela Europa. Insatser görs för att alla besökare kan ha en lika trevlig semester här. Det lokala turistcentret är tillgängligt för att hjälpa alla besökare att hitta svar på alla frågor de kan ha under sin vistelse i regionen.

17. Lasko slovenien

I denna region, känd för sin orörda natur och avkopplande termiska spa, kan besökare återupptäcka den förlorade konsten att hälsa.

Tillgänglighet: Sedan 2008 har Laškos lokala myndigheter och företag arbetat tillsammans för att förbättra stadens tillgänglighet för alla besökare. Många hotell, museer och offentliga byggnader är nu utrustade för att välkomna gäster med nedsatt rörlighet. Faciliteterna inkluderar byggnader med rullstolsanpassning, dokumentation i blindskrift, boende för ledarhundar och induktionsslingor för personer med hörselproblem.

18. Naturparken i Guaras berg och kanjoner, Spanien

Natural Park of Guara's Mountains and Canyons, som täcker mer än 80,000 XNUMX hektar, är en av de mest ikoniska naturområdena i Spaniens Aragon-region. Besökare kan njuta av ett brett utbud av utomhusaktiviteter här, inklusive vandring, canyoning, klättring, fågelskådning och mountainbike.

Tillgänglighet: Sedan 2006 har parkmyndigheterna, näringslivet och icke-statliga organisationer ständigt förbättrat tillgängligheten till webbplatsen för alla besökare. Det finns speciellt anpassade infrastrukturer i parken som hjälper personer med funktionsnedsättning att njuta av aktiviteter som vandring eller fågelskådning. Naturparken har tre besökscentra, varav det viktigaste ligger i Bierge och är fullt tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.

19. Taraklı District, Turkiet

Nästan oerhört som turistmål för fem år sedan blir Taraklı-distriktet i Turkiets Sakarya-provins snabbt känt tack vare ett program för noggrann renovering av stadens distinkta ottomanska hus.

Tillgänglighet: Sedan 2010 har de lokala myndigheterna tillsammans med ideella grupper och näringslivet arbetat för att göra Tarakli till ett tillgängligt resmål för alla turister. Alla viktiga platser är utan hinder och infrastruktur kan användas av alla invånare och besökare. Många hotell erbjuder tjänster för gäster med rörelseproblem.

Bakgrund: Årets EDEN tilldelar kriterier

För årets EDEN-utmärkelser har fem huvudaspekter av tillgänglighet beaktats. Vinnarna var tvungna att visa att deras mål:

 • Är barriärfri (infrastruktur och anläggningar);
 • är tillgängligt med transportmedel som passar alla användare;
 • har högkvalitativa tjänster som tillhandahålls av utbildad personal;
 • har aktiviteter, utställningar, attraktioner där alla kan delta och;
 • har marknadsförings-, bokningssystem, webbplatser och andra informationstjänster som är tillgängliga för alla.

Dessutom måste destinationer också uppfylla de allmänna kriterierna för EDEN-destinationer. De var tvungna att visa att de:

 • Är "icke-traditionella" med ett lågt antal besökare (jämfört med det nationella genomsnittet);
 • hantera sitt eget turismerbjudande på ett sätt som säkerställer social, kulturell och miljömässig hållbarhet;
 • förvaltas av ett partnerskap mellan de offentliga myndigheterna och alla som är involverade i turism i och runt området, och;
 • förbereder eller har på plats en marknadsföringsstruktur och en definierad strategi för hållbar turismutveckling.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend