Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Humanitär insats: Nya utsikter för EU: s globala biståndsleverans utmanas av COVID-19

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 10 mars föreslog kommissionen att stärka Europeiska unionens globala humanitära påverkan för att möta de väsentligt stigande humanitära behoven som förvärrades av COVID-19-pandemin. De Kommunikation föreslår en serie nyckelåtgärder för att påskynda tillhandahållandet av humanitärt bistånd genom att utvidga resursbasen, stödja en bättre möjliggörande miljö för humanitära partner och ta itu med de grundläggande orsakerna till kriser genom en "Team Europe" -strategi. Den lyfter fram ett förnyat fokus på internationell humanitär rätt (IHL) och syftar också till att ta itu med de dramatiska humanitära effekterna av klimatförändringar.

Den höga representantens vice president Josep Borrell sa: ”I dag varar den genomsnittliga humanitära krisen i mer än nio år, vissa ännu längre. Många riskerar att "glömmas bort" som Jemen eller Syrien. Men EU glömmer inte. Humanitärt bistånd är ett av de mest påtagliga exemplen på EU: s yttre åtgärder och bevis på vår solidaritet. Respekten för internationell humanitär rätt måste vara kärnan i vår utrikespolitik mer än någonsin för att stödja principiella humanitära åtgärder och för att skydda civila såväl som de humanitära arbetare som riskerar sina liv för att skydda dem runt om i världen. ”

Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: "I en värld där krisens fotavtryck expanderar snabbt och principerna för humanitärt bistånd utmanas som sällan tidigare har EU: s globala ansvar som humanitär aktör aldrig varit viktigare. Detta kommer tyvärr som behovet stiger till en rekordhög nivå men den globala givarbasen förblir oroande smal. Vi måste leverera bättre genom att öka effektiviteten och effekten av vår humanitära insats. Vi måste kunna reagera med full kraft så snart kriser uppstår. Denna förnyade strategiska syn visar på hur EU kan ta steget upp för att hjälpa de som är mest i nöd och visa ledarskap vid en tidpunkt när det är akut att behöva leverera principiellt stöd. ”

Annons

Att bygga en ny europeisk humanitär insatskapacitet

EU kommer att inrätta en ny europeisk humanitär insatskapacitet för att ingripa direkt i humanitära kriser, när traditionella humanitära leveransmekanismer via EU-partner eller deras kapacitet kan vara ineffektiva eller otillräckliga. Detta syftar till att underlätta logistik inklusive transport, möjliggöra sammanslagning av resurser och underlätta deras användning i fält. Denna kapacitet kan till exempel erbjuda logistiska bedömningar, stöd för inledande utplacering och upphandling, lagring, transport och / eller distribution av hjälpmedel, inklusive COVID-19-vacciner och deras leverans i ömtåliga länder. Det kommer att fungera i samordning och komplementaritet med EU: s civilskyddsmekanism och förlita sig på det operativa stödet från EU: s samordningscentrum för nödsituationer.

Mästare respekt för internationell humanitär rätt

Annons

Direkta och ofta avsiktliga attacker från krigförande mot civila, sjukhus och skolor i strid med internationell humanitär lag ökar. År 2019 rapporterades 277 attacker mot humanitära hjälparbetare, med 125 dödade. EU kommer därför att sätta överensstämmelse med internationell humanitär lag ännu mer i centrum för EU: s yttre åtgärder för att skydda civila befolkningar. Konkret kommer EU att:

- Övervaka konsekvent IHL-överträdelser konsekvent;

- förstärka tillbörlig aktsamhet i alla EU: s externa instrument, och

- fortsätta att se till att IHL återspeglas till fullo i EU: s sanktionspolitik, inklusive genom att konsekvent inkludera humanitära undantag i EU: s sanktionssystem.

Att ta itu med orsakerna genom att utnyttja synergier mellan humanitär hjälp, utveckling och fredsbyggande

Humanitärt bistånd i sig kan inte ta itu med de komplexa bakomliggande drivkrafterna för konflikter och andra kriser. EU kommer därför att öka sina brådskande hjälpinsatser genom att nära leverera tillsammans med utvecklings- och fredsbyggande aktörer som hanterar de grundläggande orsakerna till krisen och främjar långsiktiga lösningar för humanitära nödsituationer.

Eurobarometer - starkt medborgarstöd för EU: s humanitära insatser

Inför antagandet av dagens meddelande samlade kommissionen medborgarnas åsikter om EU: s humanitära bistånd i de 27 medlemsstaterna. De undersökning Resultaten visar tydligt stöd för EU: s humanitära insatser, där 91% av respondenterna uttrycker positiva åsikter om EU-finansierad humanitär hjälpverksamhet. Nästan hälften av alla svarande anser att EU bör upprätthålla befintligt stödnivå för humanitärt bistånd, medan fyra av tio individer anser att finansieringen bör öka.

Bakgrund

Europeiska unionen är tillsammans med sina medlemsstater världens ledande humanitära givare och står för cirka 36% av det globala humanitära biståndet.

Idag står humanitärt bistånd inför en oöverträffad uppsättning utmaningar. Enligt FN kommer över 235 miljoner människor att behöva humanitärt bistånd i år - vilket representerar en av var 33 individer världen över. Detta är en ökning med 40% från beräknade behov från 2020 och en nästan tredubbling sedan 2014. Parallellt har antalet tvångsförflyttade också ökat och uppgick till 79.5 miljoner i slutet av 2019.

Samtidigt fortsätter klyftan mellan resurser och krav att öka. År 2020 hoppade FN: s humanitära överklaganden till nästan 32.5 miljarder euro - den högsta siffran någonsin på grund av effekterna av COVID-19 - medan endast 15 miljarder euro gavs i finansiering. Och detta globala humanitära finansieringsgap kommer sannolikt att växa ytterligare i år, vilket tydligt kräver en bredare givarbas. År 2020 tillhandahöll de tre bästa givarna - USA, Tyskland och Europeiska kommissionen - 59% av den rapporterade humanitära finansieringen globalt. Inom EU står bara fyra medlemsstater och Europeiska kommissionen för cirka 90% av dess humanitära finansiering.

EU: s humanitära åtgärder kommer att fortsätta att ledas genom att strikt följa de universella humanitära principerna mänsklighet, neutralitet, oberoende och opartiskhet. Som nästa steg uppmanar kommissionen Europaparlamentet och rådet att stödja meddelandet och att arbeta tillsammans med de föreslagna nyckelåtgärderna.

Mer

Kommunikation

Frågor

Eurobarometer-resultat: allmänhetens åsikt om EU: s humanitära bistånd

coronavirus

SÄKER: Rapporten bekräftar instrumentets framgångar för att skydda jobb och inkomster

publicerade

on

Du har nu möjlighet Kommissionen har publicerat sin andra rapport om effekterna av SURE, instrumentet på 100 miljarder euro som är avsett att skydda jobb och inkomster som drabbats av COVID-19-pandemin.

Rapporten finner att SURE har lyckats dämpa de allvarliga socioekonomiska konsekvenserna av COVID-19-pandemin. Nationella arbetsmarknadsåtgärder som stöds av SURE beräknas ha minskat arbetslösheten med nästan 1.5 miljoner människor år 2020. SURE har bidragit till att effektivt bekämpa ökningen av arbetslösheten i de mottagande medlemsstaterna under krisen. Tack vare SURE och andra stödåtgärder har denna ökning av arbetslösheten visat sig vara betydligt mindre än under den globala finanskrisen, trots det mycket större fallet i BNP.

SÄKER är en avgörande del av EU: s övergripande strategi för att skydda medborgarna och mildra de negativa konsekvenserna av COVID-19-pandemin. Det ger ekonomiskt stöd i form av lån som beviljas på förmånliga villkor från EU till medlemsstaterna för att finansiera nationella korttidsarbetssystem, liknande åtgärder för att bevara arbetstillfällen och stödja inkomster-särskilt för egenföretagare och vissa hälsorelaterade åtgärder .

Annons

Totalt 94.3 miljarder euro i ekonomiskt bistånd har hittills godkänts till 19 medlemsstater, varav 89.6 miljarder euro har betalats ut. SÄKER kan fortfarande ge nästan 6 miljarder euro i ekonomiskt bistånd till medlemsstaterna av det totala kuvertet på 100 miljarder euro.

Viktigaste resultaten

Annons

SURE har stött cirka 31 miljoner människor 2020, varav 22.5 miljoner är anställda och 8.5 miljoner egenföretagare. Detta motsvarar mer än en fjärdedel av det totala antalet anställda i de 19 mottagarmedlemsstaterna.

Dessutom har cirka 2.5 miljoner företag som drabbats av COVID-19-pandemin gynnats av SURE, så att de kan behålla arbetare.

Med tanke på EU: s starka kreditvärdighet har mottagarmedlemsstaterna sparat uppskattningsvis 8.2 miljarder euro i räntebetalningar tack vare SURE.

Kommissionen tog in ytterligare 36 miljarder euro för tre emissioner sedan tidpunkten för utarbetandet av den första rapporten i mars 2021. Dessa emissioner var i stort sett övertecknade. Alla medel har samlats in som sociala obligationer, vilket ger investerare förtroende för att deras pengar går till ett socialt syfte och gör EU till världens största emittent av sociala obligationer.

Den 4 mars 2021 presenterade kommissionen en Rekommendation om effektivt aktivt stöd till sysselsättningen efter COVID-19-krisen (EASE). Den beskriver en strategisk strategi för att gradvis övergå mellan nödåtgärder som vidtagits för att bevara arbetstillfällen under pandemin och nya åtgärder som behövs för en jobbrik återhämtning. Med EASE främjar kommissionen skapande av arbetstillfällen och övergångar mellan jobb, inklusive mot den digitala och gröna sektorn, och uppmanar medlemsstaterna att använda tillgängliga EU-medel.

En ekonomi som fungerar för människor Executive Vice President Valdis Dombrovskis sa: ”SURE -systemet har bevisat sitt värde och fortsätter att uppfylla sitt syfte. Vi skapade det under en nödsituation för att stödja människors inkomster, skydda deras familjer och bevara deras försörjning när de behövde det som mest. Dess framgång kan mätas med siffrorna i dagens rapport som visar att SURE lyckades hålla många miljoner européer i ett jobb under den värsta krisen. Det har spelat en viktig roll i Europas övergripande svar, vilket vi också måste tacka nationella regeringar för. När vi lämnar pandemin bör vårt tillvägagångssätt gradvis fokusera på att främja kvalitetsarbete och skapa lättare jobb-till-jobb-övergångar genom utbildning och andra åtgärder. ”

Jobb- och socialrättskommissionär Nicolas Schmit sa: ”SURE -instrumentet har visat sig vara både innovativt och oumbärligt. Det är ett lysande exempel på ett Europa som skyddar och fungerar för människor. I rapporten som offentliggjordes i dag står det att finansiering tillgänglig för medlemsstaterna genom SURE hjälpte till att undvika att upp till 1.5 miljoner fler personer kommer in i arbetslöshet 2020. SURE hjälpte till att stoppa detta flöde. Nu måste vi agera lika resolut och snabbt för att införa aktiv arbetsmarknadspolitik för en jobbrik återhämtning på den föränderliga arbetsmarknaden. ”

Bakgrund

Kommissionen föreslog SURE -förordningen den 2 april 2020 som en del av EU: s första svar på pandemin. Den antogs av rådet den 19 maj 2020 och blev tillgänglig efter att alla medlemsstater undertecknat garantiavtalen den 22 september 2020. Den första utbetalningen skedde fem veckor efter att SURE blev tillgängligt.

Budget- och administrationskommissionär Johannes Hahn sade: ”Det är lugnande att de pengar som samlats in på marknaden under SURE har hjälpt EU -länderna att nå imponerande resultat på kort tid. För kommissionen har SURE satt scenen för lån under det mycket större NextGenerationEU -återvinningsinstrumentet. Med 49 miljarder euro utbetalade till 13 EU -länder hittills och några miljarder till EU: s budgetprogram ser NextGenerationEU också till att återhämtningen fungerar för alla. ”

Dagens rapport är den andra rapporten om SURE som riktas till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och finansiella kommittén (EFC) och sysselsättningskommittén (EMCO). Enligt artikel 14 i SURE -förordningen är kommissionen lagligt skyldig att utfärda en sådan rapport inom 6 månader från dagen då instrumentet blev tillgängligt. De första rapporten publicerades den 22 mars 2021. Efterföljande rapporter kommer att följa var sjätte månad så länge SURE är tillgängligt.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade: ”Den här andra rapporten om SUREs inverkan bekräftar värdet av detta solidaritetsinstrument utan motstycke. Siffrorna talar för sig själva: 1.5 miljoner färre arbetslösa, 31 miljoner arbetare och 2.5 miljoner företag som stöds och mer än 8 miljarder euro i räntebesparingar. Jag är stolt över den europeiska framgångssagan som är SÄKER: en framgångssaga som vi måste bygga på! ”

Kommissionen utfärdar sociala obligationer för att finansiera SURE-instrumentet och använder intäkterna för att tillhandahålla back-to-back-lån till förmånstagarländerna. Ytterligare information om dessa obligationer, tillsammans med en fullständig översikt över de medel som samlas in under varje emission och mottagarmedlemsstaterna, är tillgänglig online här.

Mer

Andra rapporten om genomförandet av SURE

SÄKER webbplats

Faktablad om SÄKER

SÄKER reglering

EU som låntagarwebbplats

Fortsätt läsa

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner 1.8 miljoner euro för lettiskt stöd för boskapsodlare som drabbats av coronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett lettiskt system på 1.8 miljoner euro för att stödja bönder som är verksamma inom boskapsuppfödningssektorn som drabbats av coronavirusutbrottet. Systemet godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Enligt systemet kommer stödet att ske i form av direkta bidrag. Åtgärden syftar till att mildra den likviditetsbrist som stödmottagarna står inför och att ta itu med en del av de förluster som de drabbades av på grund av coronavirusutbrottet och de restriktiva åtgärder som den lettiska regeringen var tvungen att vidta för att begränsa spridningen av viruset. Kommissionen fann att systemet överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen.

I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 225,000 31 euro per stödmottagare. och (ii) beviljas senast den 2021 december 107. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 3 b FEUF och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen vidtar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.64541 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend