Anslut dig till vårt nätverk!

Data

Europeiska kommissionen antar nya verktyg för säkert utbyte av personuppgifter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit två uppsättningar standardavtalsklausuler, en för användning mellan styrenheter och processorer och en för överföring av personuppgifter till tredjeländer. De återspeglar nya krav enligt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och tar hänsyn till Schrems II-dom från domstolen, vilket säkerställer en hög nivå av dataskydd för medborgarna. Dessa nya verktyg kommer att erbjuda mer juridisk förutsägbarhet för europeiska företag och hjälpa i synnerhet små och medelstora företag att säkerställa efterlevnad av kraven för säker dataöverföring, samtidigt som data kan flyttas fritt över gränserna utan juridiska hinder.

Värder och öppenhet Vice president Vera Jourová sa: ”I Europa vill vi vara öppna och låta data flöda, förutsatt att skyddet flödar med det. De moderniserade standardavtalsklausulerna hjälper till att uppnå detta mål: de erbjuder företag ett användbart verktyg för att säkerställa att de följer dataskyddslagar, både för deras verksamhet inom EU och för internationella överföringar. Detta är en nödvändig lösning i den sammankopplade digitala världen där dataöverföring tar ett klick eller två. ”

Justice Commissioner Didier Reynders sa: ”I vår moderna digitala värld är det viktigt att data kan delas med nödvändigt skydd - inom och utanför EU. Med dessa förstärkta klausuler ger vi företag större säkerhet och rättssäkerhet för dataöverföring. Efter Schrems II-beslutet var det vår plikt och prioritet att komma med användarvänliga verktyg som företag helt kan lita på. Detta paket kommer att hjälpa företag att följa GDPR avsevärt. ”

Annons

Mer information finns här.

Annons

Data

Större skydd, innovation och tillväxt i Storbritanniens datasektor som meddelats av Storbritanniens digitala sekreterare

publicerade

on

Informationskommissionärens kontor (ICO) är inställd på en översyn för att driva större innovation och tillväxt i Storbritanniens datasektor och bättre skydda allmänheten från stora datahot, enligt planerade reformer som tillkännagavs av digital sekreterare Oliver Dowden

Bridget Treacy, partner (Storbritanniens integritet och cybersäkerhetspraxis), Hunton Andrews Kurth, sade: ”Den brittiska regeringen har signalerat en ambitiös vision för att reformera Storbritanniens dataskyddslagar, förenkla den nuvarande regimen, minska byråkratin för företag och uppmuntra till datadragen innovation. Efter noggrann analys anser regeringen att den avsevärt kan förbättra Storbritanniens dataskyddsregim och hur det fungerar i praktiken, samtidigt som de behåller höga standarder för skydd för individer. Långt från att försöka ersätta den nuvarande regimen, det här ser ut som ett försök att finjustera den, vilket gör den bättre kapabel att tillgodose alla intressenters behov och passa bättre för den digitala tidsåldern. 

”Att ta en ny titt på internationella dataflöden är länge sedan, och här blir det intressant att se hur kreativ den brittiska regeringen är beredd att vara. Globala dataflöden är en oundviklig del av global handel och Covid-19-pandemin belyste behovet av globalt samarbete inom forskning och innovation. Den brittiska regeringen vill möjliggöra betrodda och ansvarsfulla dataflöden, utan att minska skyddet för individer och utan onödig byråkrati. Ett mer smidigt, flexibelt, riskbaserat och resultatbaserat tillvägagångssätt för att fastställa lämplighet kan förbättra dataskyddet totalt sett. Men här måste regeringen vara särskilt försiktig, förutsatt att den vill behålla Storbritanniens tillfredsställande status i EU.

Annons

”Det verkar som att även informationskommissionärens kontor kommer att bli föremål för reformer, med förslag om att modernisera dataskyddsregulatorns styrningsstruktur, sätta tydliga mål och säkerställa större insyn och ansvar. ICO är en mycket respekterad dataskyddsregulator som erbjuder mycket beundrat globalt ledarskap i svåra frågor. Försiktighet kommer att behövas för att säkerställa att ICO: s mycket berömda och högt värderade oberoende inte äventyras av de föreslagna reformerna.

”Sammantaget ser det här ut som ett genomtänkt försök att förbättra Storbritanniens befintliga dataskyddsregim, inte genom radikala förändringar, utan genom att bygga vidare på och finjustera det befintliga ramverket för att göra det bättre anpassat till vår digitala tidsålder. Organisationer bör välkomna möjligheten att bidra till detta samråd. ”

Bojana Bellamy, president för Hunton Andrews Kurth's Center for Information Policy Leadership (CIPL), en framstående global informationspolitisk tankesmedja i Washington, DC, London och Bryssel sa: ”Den brittiska regeringens vision är en positiv utveckling och behövs mycket för att hantera möjligheterna och utmaningarna i vår digitala tidsålder. Planerna bör välkomnas både i Storbritannien och i EU. Det här handlar inte om att sänka dataskyddet eller bli av med GDPR, det handlar om att få lagen att fungera i praktiken, mer effektivt och på ett sätt som skapar fördelar för alla - organisationer som använder data, individer, tillsynsmyndigheter och det brittiska samhället och ekonomi. Lagar och regleringsmetoder måste utvecklas och vara smidiga precis som den teknik de försöker reglera. Länder som skapar flexibla och innovativa regleringssystem kommer att ha bättre förutsättningar att svara på den fjärde industriella revolutionen vi bevittnar idag.

Annons

”Det råder ingen tvekan om att vissa aspekter av GDPR inte fungerar bra, och vissa områden är ohjälpligt obskyra. Till exempel är reglerna för dataanvändning inom vetenskaplig och industriell forskning och innovation besvärliga att lokalisera och analysera, vilket hindrar användning och delning av data för dessa fördelaktiga ändamål; det är svårt att använda personuppgifter för att träna AI -algoritmer för att undvika partiskhet; individers samtycke till databehandling har blivit meningslöst genom överanvändning; och internationella dataflöden har fastnat i byråkrati.

”Den brittiska regeringens djärva vision att förenkla den nuvarande dataskyddsregimen, minska byråkratin, lägga mer ansvar på organisationer att hantera och använda data på ett ansvarsfullt sätt och att förstärka den brittiska integritetsregulatorns centrala roll är rätt väg framåt. Det uppnår både effektivt skydd för individer och deras data och möjliggör datadriven innovation, tillväxt och samhällsnytta. Andra regeringar och länder bör följa Storbritanniens ledning.

”Det är hög tid att modernisera reglerna för internationella dataflöden och den brittiska regeringen har helt rätt att fokusera på att möjliggöra betrodda och ansvarsfulla dataflöden. Företag inom alla sektorer kommer att välkomna en mer sömlös ordning för dataöverföringar och beslut om tillräcklighet för fler länder. Företagsuppgiftsskyddsombud avleder för mycket resurser till att hantera de juridiska tekniska aspekterna av dataflöden från EU, särskilt i efterdyningarna av EU -Schrems II -domen. Konsumenter och företag skulle betjänas bättre av organisationer som fokuserar på integritet genom design, riskkonsekvensbedömningar och bygger omfattande integritetshanteringsprogram som passar den nya digitala ekonomin. 

”Det är uppmuntrande att regeringen erkänner UK Information Commissioner Office som en viktig digital tillsynsmyndighet i Storbritannien, med en kritisk uppgift att skydda både individs informationsrättigheter och möjliggöra ansvarsfull datadriven innovation och tillväxt i Storbritannien. ICO har varit en progressiv regulator och påverkare i det globala regleringssamhället. ICO måste ges resurser och verktyg för att vara strategisk, innovativ, engagera tidigt med organisationer som använder data och uppmuntra och belöna bästa praxis och ansvarighet. ”

Fortsätt läsa

Data

Nya regler om öppen data och återanvändning av information från den offentliga sektorn börjar gälla

publicerade

on

17 juli markerade tidsfristen för medlemsstaterna att införliva det reviderade Direktiv om öppen information och återanvändning av information från den offentliga sektorn i nationell lag. De uppdaterade reglerna kommer att stimulera utvecklingen av innovativa lösningar som mobilitetsappar, öka transparensen genom att öppna tillgången till offentligt finansierad forskningsinformation och stödja ny teknik, inklusive artificiell intelligens. Ett Europa som passar för den digitala tidsåldern Executive Vice President Margrethe Vestage sa: ”Med vår datastrategi definierar vi en europeisk strategi för att låsa upp fördelarna med data. Det nya direktivet är nyckeln till att göra den stora och värdefulla poolen av resurser som produceras av offentliga organ tillgängliga för återanvändning. Resurser som redan har betalats av skattebetalaren. Så samhället och ekonomin kan dra nytta av mer öppenhet i den offentliga sektorn och innovativa produkter. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: ”Dessa regler om öppen data och återanvändning av information från den offentliga sektorn kommer att göra det möjligt för oss att övervinna de hinder som förhindrar full återanvändning av uppgifter från den offentliga sektorn, särskilt för små och medelstora företag. Det totala direkta ekonomiska värdet av dessa uppgifter förväntas fyrdubblas från 52 miljarder euro 2018 för EU: s medlemsstater och Storbritannien till 194 miljarder euro 2030. Ökade affärsmöjligheter kommer att gynna alla EU-medborgare tack vare nya tjänster. ”

Den offentliga sektorn producerar, samlar in och sprider data inom många områden, till exempel geografiska, juridiska, meteorologiska, politiska och pedagogiska data. De nya reglerna, som antogs i juni 2019, säkerställer att mer av denna information från den offentliga sektorn är lätt tillgänglig för återanvändning, vilket genererar värde för ekonomin och samhället. De är resultatet av en översyn av det tidigare direktivet om återanvändning av information från den offentliga sektorn (PSI-direktivet). De nya reglerna kommer att uppdatera lagstiftningsramen med de senaste framstegen inom digital teknik och ytterligare stimulera digital innovation. Mer information finns nätet.  

Annons

Fortsätt läsa

Företag

EU kan vara 2 biljoner euro bättre än 2030 om gränsöverskridande dataöverföringar är säkrade

publicerade

on

DigitalEurope, den ledande branschorganisationen som representerar digitalt omvandlande industrier i Europa och som har en lång lista över företagsmedlemmar inklusive Facebook kräver en översyn av den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR). En ny studie på uppdrag av lobbyn visar att politiska beslut om internationella dataöverföringar nu kommer att ha betydande effekter på tillväxt och sysselsättning i hela den europeiska ekonomin fram till 2030, vilket påverkar Europas mål för digitalt decennium.

Totalt sett kan Europa vara 2 biljoner euro bättre i slutet av det digitala decenniet om vi vänder om nuvarande trender och utnyttjar kraften i internationella dataöverföringar. Detta är ungefär storleken på hela den italienska ekonomin varje år. Majoriteten av smärtan i vårt negativa scenario skulle vara självförväntad (cirka 60%). Effekterna av EU: s egen politik på dataöverföringar, enligt GDPR och som en del av datastrategin, uppväger de av restriktiva åtgärder som vidtagits av våra stora handelspartner. Alla sektorer och storlekar i ekonomin påverkas i alla medlemsstater. Databaserade sektorer utgör ungefär hälften av EU: s BNP. När det gäller export kommer sannolikt tillverkningen att drabbas hårdast av begränsningar i dataflöden. Detta är en sektor där små och medelstora företag utgör en fjärdedel av all export. "Europa står vid ett vägskäl. Det kan antingen sätta rätt ram för det digitala decenniet nu och underlätta de internationella dataflödena som är avgörande för dess ekonomiska framgång, eller så kan det långsamt följa sin nuvarande trend och gå mot dataskydd. Vår studie visar att vi skulle kunna gå miste om cirka 2 biljoner euro i tillväxt fram till 2030, samma storlek som den italienska ekonomin. Tillväxten i den digitala ekonomin och framgången för europeiska företag är beroende av förmågan att överföra data. Detta är särskilt så när vi noterar att redan 2024 förväntas 85 procent av världens BNP-tillväxt komma utanför EU. Vi uppmanar politiska beslutsfattare att använda dataöverföringsmekanismerna enligt GDPR som det var tänkt, nämligen att underlätta - inte hindra - internationella uppgifter och arbeta för ett regelbaserat avtal om dataflöden i WTO. " Cecilia Bonefeld-Dahl
Generaldirektör för DIGITALEUROPE
Läs hela rapporten här Policyrekommendationer
EU bör: Upprätthålla livskraften i GDPR-överföringsmekanismer, till exempel: standardavtalsklausuler, beslut om tillräcklighet Skydda internationella dataöverföringar i datastrategin Prioritera säkra en affär på dataflöden som en del av WTO: s e-handelsförhandlingar
De viktigaste resultaten
I vårt negativa scenario, som speglar vår nuvarande väg, Europa kan missa: 1.3 biljoner euro extra tillväxt till 2030, motsvarande storleken på den spanska ekonomin; 116 miljarder euro export årligen, motsvarande Sveriges export utanför EU eller de tio minsta länderna i EU tillsammans; och 3 miljoner jobb. I vårt optimistiska scenario, EU står för att vinna: 720 miljarder euro extra tillväxt 2030 eller 0.6 procent BNP per år; Export på 60 miljarder euro per år, mer än hälften kommer från tillverkning. och 700,000 jobb, varav många är mycket skickliga. Skillnaden mellan dessa två scenarier är € 2 biljoner när det gäller BNP för EU: s ekonomi i slutet av det digitala decenniet. Den sektor som tappar mest är tillverkning, lider av förlust av 60 miljarder euro i export. Proportionellt tappar media, kultur, ekonomi, IKT och de flesta företagstjänster, såsom konsulttjänster, mest - cirka 10 procent av sin export. I alla fall, samma sektorer är de som kan vinna mest skulle vi lyckas ändra vår nuvarande riktning. A majoritet (cirka 60 procent) av EU: s exportförluster i det negativa scenariot kommer från en ökning av sina egna begränsningar snarare än från tredjelands åtgärder. Krav på datalokalisering kan också skada sektorer som inte deltar starkt i internationell handel, såsom sjukvård. Upp till en fjärdedel av insatserna för tillhandahållande av hälso- och sjukvård består av datarelaterade produkter och tjänster. I de största berörda sektorerna står små och medelstora företag för cirka en tredjedel (tillverkning) och två tredjedelar (tjänster som ekonomi eller kultur) av omsättningen. Export av datarelaterade tillverkande små och medelstora företag i EU är värd cirka 280 miljarder euro. I det negativa scenariot skulle exporten från EU: s små och medelstora företag minska med 14 miljarder euro, medan den i tillväxtscenariot skulle öka med 8 euro Dataöverföringar kommer att vara värda minst 3 biljoner euro till EU: s ekonomi fram till 2030. Detta är en försiktig uppskattning eftersom modellens fokus är internationell handel. Begränsningar av interna dataflöden, t.ex. internationellt inom samma företag, innebär att denna siffra sannolikt är mycket högre.
Mer information om studien
Studien tittar på två realistiska scenarier, nära anpassade till nuvarande politiska debatter. Det första, '' negativa '' scenariot (som i hela studien kallas '' utmaningsscenariot '') tar hänsyn till nuvarande restriktiva tolkningar av Schrems II avgörande från EU-domstolen, där dataöverföringsmekanismer enligt GDPR görs i stort sett oanvändbara. Det tar också hänsyn till en EU-datastrategi som begränsar överföringen av icke-personuppgifter till utlandet. Längre bort anser den en situation där stora handelspartner skärper begränsningarna av dataflödet, bland annat genom datalokalisering. Studien identifierar sektorer i EU som är mycket beroende av data och beräknar effekterna av begränsningar för gränsöverskridande överföringar på EU: s ekonomi fram till 2030. Dessa digitaliserande sektorer, inom olika branscher och affärsstorlekar, inklusive en stor andel av Små och medelstora företag, utgör hälften av EU: s BNP.
Läs hela rapporten här

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend