Anslut dig till vårt nätverk!

kultur

Kommissionen lanserar Creative Europe-uppmaningar att stödja kultur- och kreativa sektorer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har inlett de återstående uppmaningarna till kultur och kreativa sektorer inom kulturområdet Creative Europe-programmet, vilket gör det tillgängliga totalt 88 miljoner euro. Denna budget kommer att täcka europeiska samarbetsprojekt inom kulturområdet, spridningen och ökad mångfald av europeiska litterära verk och kommer att erbjuda unga musiker utbildning och framförande.

Innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomskommissionär Mariya Gabriel sa: ”Kultur och skapande är livliga sektorer som har drabbats hårt av pandemin. Nu när restriktionerna upphävs är det dags att fokusera på en hållbar återhämtning av kulturella aktiviteter och arenor. Creative Europes budget för de kommande sju åren har ökat avsevärt och för detta år kommer redan 88 miljoner euro att göras tillgängliga för att stödja artister, författare och artister att återansluta till publiken i hela Europa. Jag uppmanar alla parter att kontrollera villkoren för samtalen och använda denna möjlighet. ”

Utlysningarna fokuserar bland annat på europeiskt konstnärligt samarbete och innovation på ämnen som publikengagemang, digitalisering av social sammanhållning och bidrag till European Green Deal. Samtalet som ägnas åt europeiska plattformar kommer specifikt att bidra till att öka framträdande artisters synlighet, programmering och marknadsföring. Intresserade organisationer kan nu lämna in ansökningar, med tidsfrister från slutet av augusti till slutet av september beroende på samtal. Mer information och vägledning för de olika samtalen finns på denna webbsida.

Annons

kultur

Kreativa Europa: Över 2 miljarder euro för att stödja återhämtningen, motståndskraften och mångfalden inom kulturella och kreativa sektorer

publicerade

on

Kommissionen har inlett nya åtgärder för att stödja de kulturella och kreativa sektorerna i och utanför Europa, efter antagandet av den första årliga arbetsprogrammet av det Kreativa Europa 2021-2027. År 2021 kommer Creative Europe att avsätta en aldrig tidigare skådad budget på cirka 300 miljoner euro för att hjälpa kulturproffs och konstnärer att samarbeta över discipliner och gränser för att hitta fler möjligheter och nå ny publik.

Antagandet lägger grunden för de första ansökningsomgångarna inom det nya programmet. Dessa samtal kommer att vara öppna för alla organisationer som är verksamma inom relevanta kulturella och kreativa sektorer. Den totala sjuåriga budgeten på 2.4 miljarder euro har ökat med 63% jämfört med den tidigare. Kreativa Europa strävar också efter att öka den kulturella sektorns konkurrenskraft samtidigt som de stöder deras ansträngningar att bli grönare, mer digitala och mer inkluderande. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att stärka de kulturella och kreativa sektorernas motståndskraft och återhämtning mot bakgrund av pandemin.

Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sade: ”Över 8 miljoner människor i hela EU arbetar med en kulturaktivitet. Kultur känner inga gränser och inga nationaliteter. Konst representerar ett fönster mot världen och bidrar till att bygga broar bland oss ​​alla. I en tid då museer, biografer, kulturarvsplatser, teatrar börjar öppna igen, vill jag upprepa kommissionens stöd för den kulturella och kreativa sektorn. Med en ökad budget kommer Creative Europe att sträva efter att stärka sektorernas återhämtning och samtidigt främja den enorma mångfald och kreativitet som de erbjuder oss. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: "Konstnärligt och kreativt uttryck är kärnan i de kulturella och kreativa industrier och vår europeiska identitet. Det återupplivade programmet Creative Europe kommer att ge ett lyft till europeiska berättelser som resonerar globalt och vårdar Europas skapare, producenter , distributörer och utställare, så hårt drabbade av pandemin. Genom att stödja samarbete över värdekedjan och språkliga gränser, liksom nya innovativa affärsmodeller, kommer MEDIA att stärka ett levande och kulturellt mångsidigt audiovisuellt ekosystem. För första gången och på en tid med växande hot mot mediepluralism kommer Kreativa Europa också att främja en hälsosam och hållbar nyhetsmediesektor i hela unionen. ”

A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Fortsätt läsa

kultur

EU-boost för kultur

publicerade

on

Ledamöterna har godkänt den största budgeten någonsin för EU: s kultur- och kreativa sektorer - 2.5 miljarder euro för 2021--2027. Samhället 

Kreativa Europa är det enda EU-programmet som uteslutande stöder kultur- och audiovisuella sektorer. Efter en tuff period för artister och hela sektorn på grund av begränsningar kopplade till COVID-19-pandemin enades parlamentet och rådet om en budget på 2.5 miljarder euro för 2021-2027 i december 2020. MEPs godkänt avtalet under plenarsessionen i maj 2021.

Bättre svar på olika sektorer och deras behov

Annons

För att kunna respektera olika sektorers specifika karaktär och svara bättre på deras behov är Creative Europe uppdelat i tre olika delar:

kultur fokuserar på nätverkande, gränsöverskridande och tvärvetenskapligt samarbete inom kulturella och kreativa sektorer och främja en starkare europeisk identitet och värderingar med särskild uppmärksamhet för musikbranschen, enligt parlamentsledamöternas förhandlingar.

Media är dedikerat till att stimulera gränsöverskridande samarbete, rörlighet och innovation. öka synligheten för europeiska audiovisuella verk i den nya miljön, och göra det attraktivt för olika målgrupper, särskilt unga människor.

Annons

Sektorsövergripande syftar till att uppmuntra innovation, stödja sektorsövergripande projekt, utbyte av bästa praxis och hantera gemensamma utmaningar. Creative Europe stöder också: 

  • Europeiska kulturarvsmärket 
  • Europeiska kulturarvsdagarna 
  • Europeiska priser för musik, litteratur, arv och arkitektur  
  • Europeiska kulturhuvudstäder  
Stöd för aktiviteter med EU-mervärde

Kreativa Europa kommer att stödja aktiviteter som främjar gemensamma EU-rötter, kulturell mångfald och gränsöverskridande samarbete.

Främja integration och jämställdhet

Ledamöterna säkerställde fokus på inkludering och jämställdhet mellan könen, främjande av deltagande för personer med funktionsnedsättning, minoriteter och personer med missgynnade bakgrunder samt stöd för kvinnlig talang.

Kreativa Europa 

Fortsätt läsa

domar

10 städer som tävlar om 2020 #EuropeanCapitalOfSmartTourism-titeln

publicerade

on

Tio europeiska städer har kortlistats för 2020 Europeiska huvudstaden för smart turism tävling (presenterad i alfabetisk ordning): Bratislava (Slovakien), Breda (Nederländerna), Bremerhaven (Tyskland), Göteborg (Sverige), Karlsruhe (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Málaga (Spanien), Nice (Frankrike), Ravenna (Italien) och Torino (Italien). Finaliststäderna valdes bland totalt 35 ansökningar från 17 EU-medlemsstater.

Den europeiska huvudstaden för smart turism föreslogs som en förberedande åtgärd av Europaparlamentet och genomförs av Europeiska kommissionen. Det syftar till att främja smart turism i EU, främja innovativ, hållbar och inkluderande turismutveckling samt sprida och underlätta utbyte av bästa praxis. Detta EU-initiativ erkänner enastående resultat av europeiska städer som turistmål i fyra kategorier: tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering samt kulturarv och kreativitet.

Förra året vann Helsingfors och Lyon invigningstävlingen och de två städerna har tillsammans titlarna European Capitals of Smart Tourism i 2019.

Detta är den andra utgåvan av tävlingen om att tilldela två städer som European Capitals of Smart Tourism i 2020. De två vinnande städerna kommer att dra nytta av kommunikation och varumärkesstöd under ett år. Detta kommer att inkludera; en marknadsföringsvideo, en specialbyggd skulptur för deras stadskärnor, samt skräddarsydda kampanjaktioner.

Dessutom kommer fyra priser att delas ut som erkännande av prestationer i de enskilda kategorierna i tävlingen (tillgänglighet, hållbarhet, digitalisering och kulturarv och kreativitet).

Alla vinnerstäder kommer att tillkännages och delas ut vid en prisutdelning, som äger rum som en del av European Tourism Forum i Helsingfors den 9-10 oktober 2019.

Bakgrund

I det första steget i tävlingen utvärderade en oberoende expertpanel ansökningarna. Alla finaliststäder visade spetskompetens i de fyra tävlingskategorierna tillsammans.

I den andra etappen kommer företrädare för de tio finaliststäderna att resa till Helsingfors för att presentera sina kandidaturer och det aktivitetsprogram som planeras till 10 inför den europeiska juryn. Europeiska juryn kommer att träffas den 2020 oktober 8 och välja ut två städer som ska bli europeiska huvudstäder för smart turism 2019.

Urvalet av de mest innovativa projekten, idéerna och initiativen som har lämnats in av städerna till förra årets tävling hittar du i Kompendium för bästa metoder, go-to guide till smart turism i EU. För alla de senaste nyheterna om Europeiska huvudstaden för smart turism, registrera dig till nyhetsbrev, eller följ vidare Facebook or Twitter.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend