Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Litauens plan för återhämtning och motståndskraft på 2.2 miljarder euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Litauens plan för återhämtning och motståndskraft. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 2.2 miljarder euro i bidrag inom återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de avgörande investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Litauens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att spela en nyckelroll för att göra det möjligt för Litauen att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Litauens plan är en del av ett aldrig tidigare skådat samordnat EU-svar på COVID-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anta de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionen utvärderade Litauens plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys undersöktes särskilt om de investeringar och reformer som anges i Litauens plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, jobbskapande och ekonomiska och sociala motståndskraft.

Annons

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”Det gläder mig att kunna presentera Europeiska kommissionens positiva bedömning av Litauens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Litauens plan fokuserar på investeringar och reformer som kommer att påskynda dess digitala och gröna övergångar. Detta inkluderar omfattande investeringar i ren energi och höghastighetsinternet som kommer att göra Litauens ekonomi mer hållbar, dynamisk och innovativ. Med stöd av NextGenerationEU kan vi se till att fördelarna med digitala och gröna övergångar delas av alla. Vi kommer att stå vid dig varje steg på vägen för att se till att din plan blir en framgång. ”

Säkerställa Litauens gröna och digitala övergång 

I kommissionens bedömning framgår att Litauens plan ägnar 38% av dess totala anslag till åtgärder som stöder uppnåendet av klimatmålen. Planen inkluderar reformer och investeringar för att utveckla kraftverk för förnybar energi och skapa offentliga och privata energilagringsanläggningar. Dessa åtgärder kompletteras med reformer och investeringar för att avveckla de mest förorenande vägtransportfordonen, öka andelen förnybara energikällor inom transportsektorn och påskynda byggnadsrenoveringar genom att stödja produktionen av modulära element för renoveringar från organiska material.  

Annons

I kommissionens bedömning av Litauens plan framgår att den ägnar 32% av sitt totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. Planen omfattar betydande investeringar i anslutningsmöjligheter, med särskilt fokus på den utbredda utbyggnaden av höghastighetsnät och utveckling av 2,000 km höghastighetsanslutningsinfrastruktur på landsbygden och avlägsna områden. I planen planeras också betydande investeringar i e-förvaltning och utveckling av AI-lösningar för det litauiska språket.

Stärker Litauens ekonomiska och sociala motståndskraft

Planen innehåller en omfattande uppsättning av ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt ta itu med alla eller en betydande delmängd av de ekonomiska och sociala utmaningar som anges i de landsspecifika rekommendationer som rådet riktade till Litauen under den europeiska terminen 2019 och 2020 .

Vårdsystemets motståndskraft, kvalitet, tillgänglighet och effektivitet förväntas förbättras tack vare moderniseringen av vårdinrättningarna, utvecklingen av expertiscentra inom smittsamma sjukdomar och digitaliseringen av hälsovårdssystemet. De länge erkända utmaningarna relaterade till utbildningssystemets effektivitet och kvalitet hanteras genom konsolidering av skolnätverket, modernisering av allmän utbildning, förbättring av yrkesutbildning samt vuxenutbildning, förbättring av finansieringen av högre utbildning och studenternas antagningssystem samt främja forskning och internationalisering av universitet. Sammanfogningen av befintliga innovationsfrämjande byråer förväntas effektivisera forsknings- och innovationspolitiken. Reformen av det garanterade minimiskyddsskyddet, tillsammans med ökningen av arbetslöshetsförsäkringssystemets täckning, omfattande översyn av förmåner och förbättring av pensionsindexeringsmekanismen, kommer att öka det sociala skyddsnätets tillräcklighet och stärka den sociala motståndskraften.

Planen representerar ett omfattande och tillräckligt balanserat svar på Litauens ekonomiska och sociala situation i Litauen och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare som det hänvisas till i RRF-förordningen.

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

I den litauiska planen föreslås projekt inom alla sju europeiska flaggskeppsområden. Dessa är specifika investeringsprojekt som behandlar frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar arbetstillfällen och tillväxt och som behövs för den dubbla övergången. Litauen har till exempel föreslagit att investera 242 miljoner euro för att utveckla vind- och solenergiproduktion till havs och land och skapa offentliga och privata energilagringsanläggningar och investera 341 miljoner euro för att fasa ut de mest förorenande vägtransportfordonen och öka andelen förnybara energikällor inom transportsektorn.

Bedömningen visar också att ingen av de åtgärder som ingår i planen väsentligen skadar miljön, i linje med kraven i RRF-förordningen.

De kontrollsystem som har införts av Litauen anses vara tillräckliga för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräcklig information om hur nationella myndigheter kommer att förebygga, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”Litauens återhämtningsplan kommer att stärka dess ekonomiska tillväxt och sätta den på en sund grund för framtiden när Europa tar hand om de gröna och digitala övergångarna. Syftet är att modernisera Litauens hälso- och utbildningssystem, stärka det sociala skyddet och förbättra effektiviteten i dess skatte- och förmånssystem. Vi välkomnar planens fokus på stora projekt av gemensamt europeiskt intresse, särskilt inom ren energi - såsom vind- och solenergiproduktion och avveckling av förorenande vägtransportfordon. Denna plan kommer att hjälpa Litauen att utvecklas starkare efter krisen. Vi kommer att stå vid Litauen för att fullt ut genomföra det. ”

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till rådets genomförandebeslut om att bevilja 2.2 miljarder euro i bidrag till Litauen enligt RRF. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra utbetalning av 289 miljoner euro till Litauen i förfinansiering. Detta motsvarar 13% av det totala beloppet för Litauen.

Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av de milstolpar och mål som anges i rådets genomförandebeslut, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Litauens plan kommer att låsa upp 2.2 miljarder euro i europeiskt stöd för landets ansträngningar för att ta itu med utmaningarna under 21-talet. Investeringar i laddningsställen för elbilar och rena bussar, renovering av byggnader och restaurering av torvmarker kommer att ge landets klimat och ekologiska insatser ett starkt lyft, medan både den offentliga och privata sektorn kommer att dra nytta av utbyggnaden av höghastighetsnät, inklusive i avlägsna områden . Jag välkomnar särskilt den starka sociala dimensionen i planen, med reformer som syftar till att förbättra kvaliteten på utbildning och hälso- och sjukvård, öka täckningen av arbetslöshetsförsäkringen och ge ytterligare förmåner för utsatta grupper. ”

Mer

Frågor och svar: Europeiska kommissionen stöder Litauens plan för återhämtning och motståndskraft på 2.2 miljarder euro

Återställnings- och motståndskraft: Frågor och svar

Faktablad om Litauens plan för återhämtning och motståndskraft

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av planen för återhämtning och motståndskraft för Litauen

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av återhämtnings- och motståndskraftsplanen för Litauen

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Europeiska kommissionen

Nytt europeiskt Bauhaus: Nya åtgärder och finansiering för att koppla hållbarhet till stil och inkludering

publicerade

on

logotyp

Kommissionen har antagit ett meddelande med begreppet New European Bauhaus. Detta inkluderar ett antal politiska åtgärder och finansieringsmöjligheter. Projektet syftar till att påskynda omvandlingen av olika ekonomiska sektorer som konstruktion och textilier för att ge alla medborgare tillgång till cirkulära och mindre kolintensiva varor.

Det nya europeiska Bauhaus ger en kulturell och kreativ dimension till European Green Deal, som syftar till att demonstrera hur hållbar innovation erbjuder konkreta, positiva upplevelser i vårt dagliga liv.

För finansieringen kommer cirka 85 miljoner euro att avsättas för nya europeiska Bauhaus -projekt från EU -program 2021 - 2022. Många andra EU -program kommer att integrera det nya europeiska Bauhaus som ett element av sammanhang eller prioritet utan en fördefinierad särskild budget.

Annons

Finansiering kommer från olika EU -program inklusive Horizon Europe program för forskning och innovation (särskilt Horizon Europe -uppdragen), Life program för miljö- och klimatåtgärder och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Dessutom kommer kommissionen att uppmana medlemsstaterna att använda de nya europeiska Bauhaus-kärnvärdena i sina strategier för territoriell och socioekonomisk utveckling och mobilisera de relevanta delarna av sina återhämtnings- och motståndskraftsplaner samt programmen inom sammanhållningspolitiken för att bygga en bättre framtid för alla.

Kommissionen kommer att upprätta en Nytt europeiskt Bauhaus Lab: en ”tänk och gör tank” för att tillsammans skapa, prototypa och testa nya verktyg, lösningar och policyrekommendationer. Labbet kommer att fortsätta rörelsens samarbetsanda som för samman olika samhällsskikt och når ut till samhället, industrin och politiken för att ansluta människor och hitta nya sätt att skapa tillsammans.

Meddelandet är inspirerat av de input som mottogs under samdesignfasen som pågick från januari till juli, där kommissionen fick över 2000 bidrag från hela Europa och utanför.

Annons

Främja en växande rörelse

I januari 2021 lanserades den nya europeiska Bauhaus-samdesignfasen för att identifiera och tänka på estetiska, hållbara och inkluderande lösningar för våra bostadsutrymmen och hjälpa till att leverera den europeiska gröna affären. Den första delen av utvecklingen uppmanade alla att gå med i ett samtal för att tänka om hur vi lever tillsammans. Dessa utbyten matades in i det nya europeiska Bauhaus -meddelandet som antogs idag.

Samskapande kommer att förbli viktigt, och det kommer att utvecklas mot bakgrund av de första konkreta resultaten, genom bedömningar och granskningar. Därför kommer kommissionen att ytterligare fördjupa arbetet med den växande nya europeiska Bauhausgemenskapen av engagerade individer, organisationer och myndigheter. 

Rörelsen hämtar också inspiration från befintliga vackra, hållbara och inkluderande platser och projekt i Europa. De första nya europeiska Bauhaus -priserna firar dessa prestationer och delar priser i tio kategorier, från "produkter och livsstil", till "återuppfunnna platser att träffas och dela". Strängen "New European Bauhaus Rising Stars", som enbart är öppen för under 30-talet, stöder och uppmuntrar den yngre generationen att fortsätta utveckla nya idéer och spännande koncept. Vinnarna får sina priser vid en prisceremoni den 16 september.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade: ”Det nya europeiska Bauhaus kombinerar den stora visionen om den europeiska gröna affären med påtagliga förändringar på plats. Förändring som förbättrar vårt dagliga liv och som människor kan röra och känna - i byggnader, i offentliga utrymmen, men också i mode eller möbler. Det nya europeiska Bauhaus syftar till att skapa en ny livsstil som matchar hållbarhet med bra design, som kräver mindre kol och som är inkluderande och prisvärt för alla. ”

Kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom Mariya Gabriel sa: ”Genom att överbrygga vetenskap och innovation med konst och kultur och ta ett helhetsgrepp kommer det nya europeiska Bauhaus att skapa lösningar som inte bara är hållbara och innovativa, utan också tillgängliga, prisvärd och livsförbättrande för oss alla. ”

Kommissionär för sammanhållning och reformer Elisa Ferreira sa: ”Genom sitt tvärvetenskapliga och deltagande tillvägagångssätt förstärker det nya europeiska Bauhaus rollen för lokala och regionala samhällen, industrier, innovatörer och kreativa sinnen som arbetar tillsammans för att förbättra vår livskvalitet. Sammanhållningspolitiken kommer att omvandla nya idéer till handling på lokal nivå. ”

Mer

Kommunikation om det nya europeiska Bauhaus

Bilaga 1-Rapport om samdesignfasen

Bilaga 2 - Mobilisering av EU -program

Bilaga 3 - Det nya europeiska Bauhaus -politiska ekosystemet

Q & A

Ny europeisk Bauhaus -webbplats

Runt bord på hög nivå

Unionsstatens tal av president von der Leyen

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

EU-stat: Kamp mot COVID-19, återhämtning, klimat och utrikespolitik

publicerade

on

I den årliga debatten om Europeiska unionen frågade ledamöterna kommissionens ordförande von der Leyen om EU: s mest omedelbara utmaningar, Plenarsammanträde  AFCO.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inledde sitt andra tal i Europeiska unionen om att i den största globala hälsokrisen på ett sekel, den djupaste globala ekonomiska krisen på årtionden och den allvarligaste planetkrisen genom tiderna, ”valde vi att gå den tillsammans. Som ett Europa. Och vi kan vara stolta över det ”. Hon betonade att Europa är bland världsledande inom vaccinationsnivåer, samtidigt som hon delar hälften av sin vaccinproduktion med resten av världen. Nu är prioriteringen att påskynda global vaccination, fortsätta ansträngningarna i Europa och förbereda väl inför framtida pandemier.

Blickande framåt noterade hon att "digital är frågan om att göra eller bryta" och tillkännagav en ny European Chips Act, som sammanför Europas världsklass forskning, design och testkapacitet och samordnar EU och nationella investeringar i halvledare. När det gäller klimatförändringar klargjorde von der Leyen att "eftersom det är konstgjorda kan vi göra något åt ​​det". Hon framhöll att med Green Deal var EU den första stora ekonomin som presenterade omfattande lagstiftning på detta område och lovade att stödja utvecklingsländer genom att fördubbla finansieringen för biologisk mångfald och utfärda ytterligare 4 miljarder euro för klimatfinansiering fram till 2027 för att stödja deras gröna övergång.

Annons

När hon talade om utrikes- och säkerhetspolitik efterlyste hon en europeisk cyberförsvarspolitik och en ny europeisk cyberresilience -lag och tillkännagav ett toppmöte om europeiskt försvar som skulle hållas under det franska ordförandeskapet.

Manfred WEBER (EPP, DE) pekade på de sociala och ekonomiska konsekvenserna av COVID-19-krisen och sa att Europa snabbt måste skapa nya arbetstillfällen, även inom hälsosektorn där EU leder med COVID-19-vacciner. Han vädjade om ett nödprogram för handeln mellan EU och USA för transport- och rörlighets- och digitala sektorer och en plan för att minska byråkratin. Det europeiska försvaret bör stärkas med en snabb reaktionsstyrka och Europol förvandlas till ett europeiskt FBI, avslutade han.

Iratxe GARCÍA (S&D, ES) bedömde EU: s kamp mot pandemin och dess konsekvenser positivt: ”70% av befolkningen är vaccinerade, rörelsefriheten är återigen verklighet och NextGenerationEU -medel distribueras redan”. Övergången till en grön ekonomi är också på rätt spår, tillade hon, men "vi har inte gjort tillräckligt för att säkerställa medborgarnas välbefinnande" och noterade att krisen har förvärrat ojämlikheten och drabbat de mest utsatta hårdare.

Annons

Dacian CIOLOŞ (Renew, RO) klagade över att kommissionen alltför ofta har engagerat sig i diplomati med rådet istället för att delta i beslutsfattande med parlamentet. Han betonade att europeiska värderingar är grunden för vår union och uppmanade kommissionen att börja använda villkorsmekanismen som inrättades för att skydda EU: s budget från överträdelser av gällande rättsstatsprincip i nästan ett år men aldrig tillämpas- för att stoppa finansieringen illiberala rörelser i många delar av Europa där rättsligt oberoende urholkas, journalister mördas och minoriteter diskrimineras.

Philippe LAMBERTS (Greens/EFA, BE) krävde mer klimatambition: ”snabbare, högre, starkare: det är hög tid att tillämpa de olympiska målen på våra ansträngningar att rädda planeten”. Han bad också om förändringar i de finanspolitiska och sociala systemen för att säkerställa ett värdigt liv för alla. När det gäller utrikespolitik noterade Lamberts att endast genom att dela suveränitet kunde EU bli en ”tungviktare” på världsscenen och klargjorde att ”” Fortress Europe ”aldrig kommer att bli en respekterad geopolitisk aktör”. Slutligen beklagade han att EU -ländernas största oro över Afghanistan är att undvika att en afghaner sätter fötterna på europeiskt territorium.

EU -medborgare behöver inte "blommiga tal", de vill bara "lämnas ensamma", sade Jörg MEUTHEN (ID, DE). Han kritiserade kommissionens planer på "massiva utgifter" - för Green Deal, för återvinningsfonden, för "Fit for 55", som medborgarna skulle behöva betala för i slutändan. Han varnade för växande byråkrati och beklagade övergången till grön energi och bad om mer kärnkraft.

Raffaele FITTO (ECR, IT) varnade för att "NextGenerationEU -resurserna ensamma inte räcker till" och krävde en reform av stabilitetspakten. Han efterlyste också en ändring av reglerna för statligt stöd och en mer autonom handelspolitik. "Miljöövergången kan inte hanteras utan att ta hänsyn till vad som händer i världen och särskilt påverkan på vårt produktionssystem", tillade han. När det gäller rättsstatsprincipen och Polen fördömde Fitto "en politisk påläggning av en majoritet som inte respekterar enskilda staters kompetenser".

Enligt Martin SCHIRDEWAN (The Left, DE), Fru von der Leyen har berömt sig själv men inte levererat några svar på dagens problem. Han krävde att patentskyddet för vacciner skulle tas bort och beklagade att de tio rikaste miljardärerna i Europa har ökat sina förmögenheter ytterligare under pandemin medan ett av fem barn i EU växer upp i eller riskerar fattigdom.

högtalare

Ursula VON DER LEYEN, Europeiska kommissionens ordförande

Manfred WEBER (EPP, DE)

Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, ES)

Dacian CIOLOŞ (Förnya, RO)

Philippe LAMBERTS (Gröna / EFA, BE)

Jörg MEUTHEN (ID, DE)

Raffaele FITTO (ECR, IT)

Martin SCHIRDEWAN (Vänster, DE)

Mer 

Fortsätt läsa

Digitala ekonomin

Kommissionen föreslår en väg till det digitala decenniet för att leverera EU: s digitala omvandling senast 2030

publicerade

on

Den 15 september föreslog kommissionen en väg till det digitala decenniet, en konkret plan för att uppnå den digitala omvandlingen av vårt samhälle och vår ekonomi år 2030. Den föreslagna vägen till det digitala decenniet kommer att översättas EU: s digitala ambitioner för 2030 in i en konkret leveransmekanism. Det kommer att inrätta en styrningsram baserad på en årlig samarbetsmekanism med medlemsstaterna för att nå 2030 Digitala decennier på unionsnivå inom områdena digital kompetens, digital infrastruktur, digitalisering av företag och offentliga tjänster. Det syftar också till att identifiera och genomföra storskaliga digitala projekt som involverar kommissionen och medlemsstaterna. Pandemin belyste den centrala roll som digital teknik spelar för att bygga en hållbar och välmående framtid. I synnerhet avslöjade krisen en klyfta mellan digitalt lämpliga företag och de som ännu inte antog digitala lösningar, och belyste klyftan mellan välanslutna stads-, landsbygds- och avlägsna områden. Digitalisering erbjuder många nya möjligheter på den europeiska marknaden, där mer än 500,000 2020 lediga platser för cybersäkerhet och dataexperter förblev ofyllda år XNUMX. I linje med europeiska värderingar bör vägen till det digitala decenniet stärka vårt digitala ledarskap och främja mänskligt centrerad och hållbar digital politik stärker medborgare och företag. Mer information finns i detta pressmeddelande, Q & A och faktablad. President von der Leyens tal om tillståndet i unionen är också tillgänglig nätet.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend