Anslut dig till vårt nätverk!

Afghanistan

Afghanistan: EU mobiliserar 25 miljoner euro i humanitärt bistånd för att bekämpa hunger

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen ansluter 25 miljoner euro till humanitär finansiering från sin reserv för solidaritetshjälp för att bekämpa hunger i Afghanistan. Brådskande åtgärder för att rädda liv och försörjning krävs på grund av en torka som för närvarande drabbar Afghanistan, vilket lämnar minst 11 miljoner människor i en livsmedelskris och 3.2 miljoner människor i en livsmedelssituation. Kommissionär för krishantering Janez Lenarčič sa: ”År 2021 förväntas hälften av befolkningen i Afghanistan drabbas av akut matosäkerhet. Torkan som drabbar landet förvärrar en redan svår situation med politisk osäkerhet och konflikt, liksom den nuvarande starka tredje vågen av COVID-19-pandemin. Livsmedelsbristen och den begränsade tillgången på vatten ökar förekomsten av allvarlig undernäring. Som svar mobiliserar EU humanitärt stöd för att lindra hunger. ”

Den senaste EU-finansieringen till Afghanistan kommer utöver EU: s ursprungliga anslag på 32 miljoner euro för humanitärt bistånd till Afghanistan 2021. Finansieringen kommer att stödja aktiviteter som bidrar till att tillgodose de ökade behoven som härrör från torka, inklusive sektorerna livsmedelsbistånd, näring, hälsa , vattenrening-hygien och stöd till humanitär logistik. Allt EU-humanitärt bistånd levereras i partnerskap med FN-organ, internationella organisationer och icke-statliga organisationer. Det tillhandahålls i linje med de humanitära principerna om mänsklighet, neutralitet, opartiskhet och oberoende för att gynna människorna i behov direkt över hela landet. Hela pressmeddelandet finns tillgängligt nätet.

Annons

Afghanistan

Afghanistan: Europaparlamentariker diskuterar vad de ska göra härnäst

publicerade

on

Personer som är i riskzonen efter talibanernas övertagande av Afghanistan bör få hjälp, sa ledamöter i en debatt om landets framtid, världen.

Medlemmarna betonade behovet av att EU ska hjälpa människor att lämna landet säkert efter talibanernas återkomst till makten, under debatten den 14 september. "Alla som är i fokus för talibanerna - oavsett om de är aktivister, förespråkare för kvinnors rättigheter, lärare eller tjänstemän, journalister - vi måste se till att de kan komma till oss", säger Michael Gahler (EPP, Tyskland). " Han sa också att grannländerna måste få stöd för att hjälpa de ankommande flyktingarna.

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) sa att det är viktigt att titta på hur man stabiliserar landet och skyddar afghanernas rättigheter. ”Vi har etablerat ett centrum i Madrid för att stödja dem som arbetade med oss ​​i Afghanistan och deras familjer och relationer och vi måste göra mycket mer av detta och inrätta en ordentlig humanitär korridor som stöds av yttre åtgärder så att tusentals människor som är fortfarande i Afghanistan kan få nödvändiga visum och lämna landet säkert. ”

Annons

Mick Wallace (vänstern/Irland) beklagade det faktum att kampen mot terrorism har lett till att oskyldiga människor dödats eller tvingats migrera. "Europa måste nu ge hållbar tillflykt till dem som har flytt från den röra vi hjälpte till att skapa."

"Det vi har sett i Afghanistan är verkligen en tragedi för det afghanska folket, ett bakslag för väst och en potentiell spelväxlare för internationella relationer", säger utrikespolitiska chefen Josep Borrell.

"För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat val än att engagera oss i talibanerna", tillade han och förklarade att engagemang inte betyder erkännande.

Annons
Några av talarna under debatten om situationen i Afghanistan
Några av talarna under debatten  

Andra parlamentsledamöter sa att det inte bara handlade om att få människor ur Afghanistan, utan också om att ta hand om dem som finns kvar i landet. "Vi måste säkra livet för afghanska förändringsskapare och civila aktivister och för att rädda miljoner som står inför fattigdom och hungersnöd", säger Petras Auštrevičius (Renew, Litauen). "Afghanistan bör inte ledas av radikala mulla, utan av de utbildade, fördomsfria och (de) orienterade mot afghanernas gemensamma bästa."

Jérôme Rivière (ID, Frankrike) tittade bortom Afghanistan på effekterna på EU. ”Medlemsstaterna måste skydda sig själva och skydda sin befolkning. Europas folk ska inte utsättas för mer migration som den som följde syrisk konflikt. Precis som du är jag bekymrad över civila och kvinnors öde i Afghanistan och jag gillar inte att se islamisterna ta makten, men jag vägrar ytterligare en migrationsvåg från Afghanistan. ”

Tineke Strik (Gröna/EFA, Nederländerna) föreslog att det är dags att reflektera och lära av detta debakel för att skapa en starkare och effektiv utrikespolitik. ”Det afghanska folket står inför en enorm humanitär katastrof, brist på mat, vatten och andra grundläggande behov. Det afghanska folket räknade med oss. Så låt oss göra vad vi kan för att skydda dem mot Taliban-terrorn, säger hon och efterlyser EU-samordnade evakueringar, humanitära visum och tillgång till bistånd. "Hjälp folket och förhindra alla typer av erkännande av talibanerna så länge mänskliga rättigheter är i fara", sa hon.


Anna Fotyga (ECR, Polen) efterlyste en multilateral, internationell strategi för Afghanistan, som man gjorde för 20 år sedan: ”Jag tror att multilateralism är sättet att lösa detta problem. Nu måste vi ha så breda insatser som möjligt och en konkret strategi för Afghanistan. ”

Genomgång 

Pressmeddelanden 

Multimedia Center 

Fortsätt läsa

Afghanistan

EU säger att det inte har något annat val än att prata med talibaner

publicerade

on

By

Europeiska unionen har inget annat val än att prata med Afghanistans nya talibanhärskare och Bryssel kommer att försöka samordna med medlemsregeringar för att organisera en diplomatisk närvaro i Kabul, sade EU: s högsta diplomat på tisdagen (14 september), skriver Robin Emmott, Reuters.

"Den afghanska krisen är inte över", säger EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell (avbildad) berättade för Europaparlamentet i Strasbourg. "För att ha någon chans att påverka händelser har vi inget annat alternativ än att engagera oss i talibanerna."

EU: s utrikesministrar har satt villkor för att återupprätta humanitärt bistånd och diplomatiska band med talibanerna, som tog kontrollen över Afghanistan den 15 augusti, inklusive respekt för mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors rättigheter.

Annons

"Kanske är det en ren oxymoron att prata om mänskliga rättigheter, men det här är vad vi måste fråga dem", sa han.

Borrell sa till EU: s lagstiftare att blocket bör vara berett att se afghaner försöka nå Europa om talibanerna tillåter människor att lämna, även om han sa att han inte förväntade sig att migrationsflöden skulle bli lika höga som 2015 orsakade av Syriens inbördeskrig.

EU -kommissionen planerar att säkra finansiering från EU -regeringar och den gemensamma budgeten på 300 miljoner euro (355 miljoner dollar) både i år och nästa år för att bana väg för vidarebosättning av cirka 30,000 XNUMX afghaner.

Annons

($ 1 = 0.85 €)

Fortsätt läsa

Afghanistan

Talibanerna förnekar att deras vice premiärminister, Mullah Baradar, är död

publicerade

on

By

Mullah Abdul Ghani Baradar, ledare för Taliban -delegationen, talar under samtal mellan den afghanska regeringen och talibanupprorna i Doha, Qatar 12 september 2020. REUTERS/Ibraheem al Omari

Talibanerna har förnekat att en av deras högsta ledare har dödats i en slagsmål med rivaler, efter rykten om interna splittringar i rörelsen nästan en månad efter dess blixtseger över den väststödda regeringen i Kabul, skriver James Mackenzie, Reuters.

Sulail Shaheen, talesperson för talibanerna, sade att Mullah Abdul Ghani Baradar, tidigare chef för Talibans politiska kontor som utsågs till vice premiärminister i förra veckan, utfärdade ett röstmeddelande som avvisade påståenden om att han hade dödats eller skadats i en sammandrabbning.

"Han säger att det är lögner och helt grundlöst", sa Shaheen i ett meddelande på Twitter.

Annons

Taliban publicerade också videofilmer som påstås visa Baradar vid möten i den södra staden Kandahar. Reuters kunde inte omedelbart verifiera filmen.

Förnekelserna följer dagar med rykten om att anhängare av Baradar hade krockat med dem av Sirajuddin Haqqani, chef för Haqqani -nätverket som är baserat nära gränsen till Pakistan och fick skulden för några av krigets värsta självmordsattacker.

Ryktena följer spekulationer om möjliga rivaliteter mellan militära befäl som Haqqani och ledare från det politiska kontoret i Doha som Baradar, som ledde diplomatiska ansträngningar för att nå en uppgörelse med USA.

Annons

Talibanerna har upprepade gånger förnekat spekulationerna om interna splittringar.

Baradar, en gång sett som den troliga chefen för en talibanregering, hade inte setts offentligt på ett tag och var inte en del av ministerdelegationen som träffade Qatars utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i Kabul på söndagen.

Rörelsens högsta ledare, Mullah Haibatullah Akhundzada, har inte heller setts offentligt sedan talibanerna grep Kabul den 15 augusti, även om han avgav ett offentligt uttalande när den nya regeringen bildades förra veckan.

Spekulationer om talibanledare har matats av omständigheterna kring rörelsens grundare, Mullah Omars död, som offentliggjordes först 2015 två år efter att det inträffade, vilket utlöste bittra anklagelser bland ledningen.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend