Anslut dig till vårt nätverk!

Antitrust

Kommissionen böter biltillverkarna 875 miljoner euro för att ha begränsat konkurrensen inom utsläppsrengöring av nya dieselbilar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har funnit att Daimler, BMW och Volkswagen-koncernen (Volkswagen, Audi och Porsche) brutit mot EU: s antitrustregler genom att samarbeta om teknisk utveckling inom området kväveoxidrengöring. Kommissionen har ålagt böter på 875,189,000 XNUMX XNUMX euro. Daimler fick inte böter, eftersom det avslöjade kartellens existens för kommissionen. Alla parter erkände sitt engagemang i kartellen och kom överens om att lösa ärendet. Biltillverkarna höll regelbundna tekniska möten för att diskutera utvecklingen av selektiv katalytisk reduktion (SCR) -teknik som eliminerar skadliga kväveoxid (NOx) -emissioner från dieselbilar genom injektion av urea (även kallad AdBlue) i avgaserna gasström. Under dessa möten och i över fem år samarbetade biltillverkarna för att undvika konkurrens om rengöring bättre än vad som krävs enligt lag trots att relevant teknik finns tillgänglig.

Detta innebär att de begränsade konkurrensen om produktegenskaper som är relevanta för kunderna. Detta beteende utgör en överträdelse av objekt i form av en begränsning av den tekniska utvecklingen, en typ av överträdelse som uttryckligen avses i artikel 101 bi fördraget och artikel 1 bi Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. (EES) -avtal. Uppförandet ägde rum mellan 53 juni 1 och 25 oktober 2009.

Kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: ”De fem biltillverkarna Daimler, BMW, Volkswagen, Audi och Porsche hade tekniken för att minska skadliga utsläpp utöver vad som lagligt krävs enligt EU: s utsläppsnormer. Men de undvek att konkurrera om att använda den här teknikens fulla potential för att rengöra bättre än vad som krävs enligt lag. Så dagens beslut handlar om hur legitimt tekniskt samarbete gick fel. Och vi tolererar det inte när företag samarbetar. Det är olagligt enligt EU: s antitrustregler. Konkurrens och innovation för att hantera bilföroreningar är avgörande för att Europa ska kunna uppfylla våra ambitiösa Green Deal-mål. Och detta beslut visar att vi inte kommer att tveka att vidta åtgärder mot alla former av kartelluppförande som äventyrar detta mål. ”

Annons

Ett fullständigt pressmeddelande är tillgängligt nätet.

Annons

Antitrust

#Antitrust - Kommissionen välkomnar rådets antagande av direktiv om antitrustskadestånd

publicerade

on

Konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sa: "Vi behöver en mer robust konkurrenskultur i Europa. Så jag är mycket glad att rådet nu också formellt har godkänt direktivet om antitrustskadestånd. Jag är mycket glad att det blir lättare för europeiska medborgare och företag att få effektiv ersättning för skada orsakad av antitrustöverträdelser. "

EU-domstolen har erkänt rätten för offren för antitrustintrång att kompenseras för skadan. På grund av nationella procedurella hinder och rättslig osäkerhet får emellertid för närvarande endast få offer ersättning. Dessutom skiljer sig de nationella reglerna över hela Europa och följaktligen beror offrens möjligheter att få ersättning i hög grad beroende på vilken medlemsstat de råkar bo i.

De viktigaste förbättringarna som införs genom direktivet inkluderar:

  • Nationella domstolar kan beordra företag att avslöja bevis när offer begär ersättning. Domstolarna kommer att se till att sådana upplysningsorder är proportionella och att konfidentiell information är vederbörligen skyddad.
  • Ett slutligt beslut från en nationell konkurrensmyndighet som finner en överträdelse kommer automatiskt att utgöra ett bevis på denna överträdelse vid domstolar i samma medlemsstat där överträdelsen inträffade.
  • Offren kommer att ha minst ett år att kräva skadestånd när ett överträdelsebeslut av en konkurrensmyndighet har blivit slutgiltigt.
  • Om en överträdelse har orsakat prishöjningar och dessa har "överlämnats" längs distributionskedjan har de som till slut skadats rätt att kräva ersättning.
  • Överensstämda lösningar mellan offren och företag som kränker kommer att underlättas genom att förtydliga deras samspel med domstolsåtgärder. Detta möjliggör en snabbare och billigare lösning av tvister.

Privata skadeståndsåtgärder vid domstolar och offentlig verkställighet av konkurrensregler av konkurrensmyndigheter är kompletterande verktyg. Direktivet syftar till att finjustera samspelet mellan dem och se till att även om offren får full ersättning, behålls konkurrensmyndigheternas nyckelroll vid utredning och sanktionering av överträdelser. I synnerhet spelar samarbete mellan företag och konkurrensmyndigheter under så kallade "förmildringsprogram" en nyckelroll för att upptäcka överträdelser. Direktivet innehåller därför skyddsåtgärder för att underlätta skadeståndsåtgärder inte minskar företagens incitament att samarbeta med konkurrensmyndigheter (se MEMO / 14 / 310).

Nästa steg

Direktivet förväntas undertecknas formellt under parlamentets plenarsession i slutet av november. Den kommer sedan att offentliggöras i EU: s officiella tidning och träda i kraft 20 dagar efter det att den har offentliggjorts. Medlemsstaterna kommer att ha två år på sig att genomföra det.

Kommissionen kommer proaktivt att bistå medlemsstaterna i deras genomförandeinsatser. I enlighet med direktivet och för att hjälpa nationella domstolar och parter i åtgärder mot skadeståndsansvar kommer kommissionen att utarbeta riktlinjer för vidarebefordran av överavgifter.

Kommissionen kommer att se över direktivet och lägga fram en rapport till parlamentet och rådet inom sex år efter ikraftträdandet.

Kommissionens 2013 Rekommendation om kollektiv rättelse uppmanade också medlemsstaterna att införa kollektiva åtgärder, inklusive skadeståndstalan, i juli 2015, i enlighet med principerna i rekommendationen. Tillgången på kollektiva skadestånd är särskilt viktigt för konsumenter som skadas av antitrustöverträdelser. Eftersom direktivet gäller alla skadeståndsåtgärder inom antitrustfältet, gäller det också kollektiva åtgärder i de medlemsländer där de är tillgängliga.

Bakgrund

Direktivet är baserat på ett förslag som kommissionen lade fram i juni 2013 till parlamentet och rådet (se IP / 13 / 525 och MEMO / 13 / 531).

Efter att båda medlagstiftarna diskuterat förslaget och föreslagit ändringar inleddes informella möten mellan de tre institutionerna (så kallade triloger) i februari 2014 för att uppnå en politisk kompromiss. Representanter för Europaparlamentet och för medlemsstaternas regeringar enades om en slutlig kompromistext i slutet av mars och parlamentet godkände texten i april (se IP / 14 / 455 och MEMO / 14 / 310).

Alla språkversioner av direktivet och andra relevanta dokument är finns här.

Fortsätt läsa

Antitrust

Antitrust: kommissionen böter etylenköpare på 260 miljoner euro i kartellavveckling 

publicerade

on

Europeiska kommissionen har böter Orbia, Clariant och Celanese totalt 260 miljoner euro för brott mot EU: s antitrustregler. Westlake fick inte böter eftersom det avslöjade kartellen för kommissionen. Företagen deltog i en kartell om inköp på marknaden för etenhandlare. De samlade om att köpa eten till lägsta möjliga pris. Alla fyra företag erkände sitt engagemang i kartellen och gick med på att lösa ärendet.

Till skillnad från i de flesta karteller där företag konspirerar för att höja sina försäljningspriser, samarbetade de fyra företagen för att sänka värdet på eten till nackdel för etenförsäljare. I synnerhet samordnade företagen sina prisförhandlingsstrategier före och under det bilaterala ”Monthly Contract Price” (MCP), ”förliknings” -förhandlingar med etensäljare för att driva MCP ner till deras fördel. De utbytte också prisrelaterad information. Dessa metoder är förbjudna enligt EU: s konkurrensregler.

Executive Vice President Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: "Den här kartellen syftade till att manipulera de priser som företagen betalade för sina eteninköp. Etylen är en brandfarlig kemikalie som används för att tillverka material, som PVC, som går in i många produkter. vi använder varje dag. De fyra företagen i kartellen har samarbetat och utbytt information om inköpspriser som är olagligt. Kommissionen tolererar inte någon form av karteller. EU: s antitrustregler förbjuder inte bara karteller relaterade till samordning av försäljningspriser utan också karteller i samband med samordning av inköpspriser. Detta skyddar den konkurrensutsatta processen för insatsvaror. "

Det fullständiga pressmeddelandet är tillgängligt uppkopplad. 

Fortsätt läsa

Antitrust

Antitrust: Kommissionen söker återkoppling om åtaganden från #Aspen att sänka priserna på sex cancerläkemedel utan patent med 73% för att möta kommissionens oro över alltför höga priser

publicerade

on

Europeiska kommissionen inbjuder kommentarer från alla berörda parter om åtaganden från Aspen för att ta itu med kommissionens oro över alltför höga priser. Aspen föreslår att i genomsnitt sänka sina priser på sex kritiska cancerläkemedel i Europa med 73%. Dessutom föreslår Aspen att säkerställa fortsatt leverans av dessa patenterade läkemedel under en betydande period. Efter en formell utredning inleddes den 15 maj 2017har kommissionen allvarliga oro över att Aspen har missbrukat sin dominerande ställning på många nationella marknader genom att ta ut för höga priser för kritiska patenterade cancerläkemedel. Aspens metoder handlar om ett antal cancerläkemedel som främst används vid behandling av leukemi och andra hematologiska cancerformer. Aspens beteende kan strida mot EU: s antitrustregler.

Kommissionen uppmanar alla berörda parter att lämna sina synpunkter på Aspens föreslagna åtaganden inom två månader från det att de offentliggjorts i EU officiella tidning. Med hänsyn till alla inkomna kommentarer kommer kommissionen att ta en slutlig uppfattning om huruvida åtagandena tillräckligt tillgodoser konkurrensproblemen. Om så är fallet kan kommissionen anta ett beslut som gör de föreslagna åtagandena rättsligt bindande för Aspen enligt artikel 9 i EU: s antitrustförordning (rådets förordning 1 / 2003).

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager, med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: ”Läkemedelsföretag tar ofta med innovativa läkemedel på marknaden och de bör belönas för det. Men ibland använder de också sin dominerande ställning för att höja priserna på gamla men kritiska läkemedel med flera hundra procent utan någon verklig motivering. Kommissionen oroar sig över att Aspens beteende i detta fall uppgår till överdriven prissättning av ett dominerande företag, vilket är förbjudet enligt EU: s konkurrensregler. För att undanröja dessa farhågor föreslår Aspen att radikalt sänka sina priser och garantera leverans av sex kritiska cancerläkemedel. Vi når nu ut till intressenterna för att höra deras syn på huruvida åtagandena i tillräcklig utsträckning tillgodoser våra problem och gynnar patienter och hälsobudgetar i hela Europa. ”

Hela pressmeddelande och Frågor och svar finns tillgängliga online.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend