Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Digital suveränitet: Kommissionen startar allianser för halvledare och industriell molnteknik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen startar idag (19 juli) två nya industriallianser: Alliansen för processorer och halvledarteknologier och Europeiska alliansen för industriell data, Edge och Cloud.

De två nya allianserna kommer att främja nästa generation av mikrochips och industriell moln / edge-datateknik och ge EU de möjligheter som behövs för att stärka dess kritiska digitala infrastrukturer, produkter och tjänster. Allianserna kommer att samla företag, företrädare för medlemsstaterna, den akademiska världen, användare samt forsknings- och teknikorganisationer.

Ett Europa som passar för Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Moln- och edge-teknologier utgör en enorm ekonomisk potential för medborgare, företag och offentliga förvaltningar, till exempel när det gäller ökad konkurrenskraft och att möta branschspecifika behov. Mikrochips är kärnan i varje enhet vi använder idag. Från våra mobiltelefoner till våra pass ger dessa små komponenter en mängd möjligheter för tekniska framsteg. Att stödja innovation inom dessa kritiska sektorer är därför avgörande och kan hjälpa Europa att springa framåt tillsammans med likasinnade partners. ”

Annons

Industrial Alliance för processorer och halvledarteknologier

Mikrochips, inklusive processorer, är viktiga teknologier som driver alla elektroniska enheter och maskiner vi använder idag. Chips stöder ett stort antal ekonomiska aktiviteter och bestämmer deras energieffektivitet och säkerhetsnivåer. Förmåga i utvecklingen av processorer och chips är avgörande för framtiden för dagens mest avancerade ekonomier. Industrial Alliance om processorer och halvledartekniker kommer att vara ett nyckelinstrument för ytterligare industriella framsteg inom EU på detta område.

Det kommer att identifiera och hantera nuvarande flaskhalsar, behov och beroenden i branschen. Den kommer att definiera tekniska vägkartor som säkerställer att Europa har kapacitet att designa och producera de mest avancerade chipsen samtidigt som det minskar sina övergripande strategiska beroenden genom att öka sin andel av den globala halvledarproduktionen till 20% fram till 2030.

Annons

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: ”Europa har allt som krävs för att leda den tekniska rasen. De två allianserna kommer att ta fram ambitiösa tekniska färdplaner för att utveckla och distribuera i Europa nästa generation av databehandlingsteknik från moln till kant och banbrytande halvledare. Alliansen mot moln och kant syftar till att utveckla energieffektiva och mycket säkra europeiska industriella moln, som inte är föremål för kontroll eller åtkomst från tredjelandsmyndigheter. Alliansen om halvledare kommer att balansera globala halvledarförsörjningskedjor genom att se till att vi har kapacitet att utforma och tillverka, i Europa, de mest avancerade chipsen mot 2nm och lägre. ”

För detta syfte syftar alliansen till att fastställa den design- och tillverkningskapacitet som krävs för att producera nästa generation av pålitliga processorer och elektroniska komponenter. Detta kommer att innebära att Europa flyttas mot en produktionskapacitet på 16 nanometer (nm) till 10 nm-noder för att stödja Europas nuvarande behov, liksom under 5 till 2 nm och däröver för att förutse framtida teknikbehov. De mest avancerade typerna av halvledare är mer effektiva och har potential att massivt skära ner den energi som används av allt från telefoner till datacenter.

European Alliance for Industrial Data, Edge och Cloud

Som framhålls i den europeiska datainstrategin ökar volymen genererad data kraftigt och en betydande del av uppgifterna förväntas behandlas vid kanten (80% fram till 2025, från endast 20% idag), närmare användarna och där data genereras. Denna förändring utgör ett stort tillfälle för EU att stärka sin egen moln- och kantkapacitet och därmed dess tekniska suveränitet. Det kommer att kräva utveckling och implementering av fundamentalt ny databehandlingsteknik, som omfattar kanten och går bort från helt centraliserade databehandlingsinfrastrukturmodeller.

European Alliance for Industrial Data, Edge och Cloud kommer att främja uppkomsten av störande moln- och edge-teknologier som är mycket säkra, energi- och resurseffektiva och helt interoperabla, vilket främjar förtroende för molnanvändare i alla sektorer. Alliansen kommer att tillgodose EU-medborgarnas, företagens och den offentliga sektorns specifika behov (inklusive för militära och säkerhetsändamål) för att behandla mycket känsliga uppgifter, samtidigt som EU-industrins konkurrenskraft ökar på moln- och edge-teknik.

Under all sin livstid kommer alliansens arbete att respektera följande nyckelprinciper och normer:

  • Högsta standard när det gäller interoperabilitet och portabilitet / reversibilitet, öppenhet och öppenhet.
  • högsta standard när det gäller dataskydd, cybersäkerhet och datasuveränitet;
  • state of the art när det gäller energieffektivitet och hållbarhet, och
  • överensstämmelse med europeiska bästa metoder, inklusive genom att följa relevanta standarder, uppförandekoder och certifieringssystem.
Deltagande i allianserna

Dessa allianser är öppna för deltagande av alla offentliga och privata enheter med en juridisk representant i unionen och med relevant verksamhet, förutsatt att de uppfyller villkoren som definieras i referensvillkoren.

På grund av den strategiska relevansen av aktiviteterna inom respektive sektorer är medlemskap i alliansen föremål för att ett antal villkor uppfylls. Relevanta intressenter måste uppfylla behörighetskriterier, särskilt relaterade till säkerhet (inklusive cybersäkerhet), leveranssäkerhet, IP-skydd, dataskydd och datatillgång och praktisk nytta för alliansen. De måste underteckna förklaringarna och fylla i ett ansökningsformulär som kommer att utvärderas av Europeiska kommissionen.

Bakgrund

European Alliance for Industrial Processors and Semiconductor Technologies bygger på kommissionens ambitioner att stärka Europas mikroelektronik och inbäddade system värdekedjor och stärka den ledande tillverkningskapaciteten. I december 2020 åtagit sig medlemsstaterna att arbeta tillsammans för att stärka Europas kapacitet inom halvledarteknik och erbjuda bästa prestanda för applikationer i ett brett spektrum av sektorer. 22 medlemsstater har för närvarande undertecknat detta initiativ.

Du har nu möjlighet  europeisk Alliance for Industrial Data, Edge och Cloud bygger på politisk vilja, uttryckt av alla 27 medlemsstater i oktober 2020, för att främja utvecklingen av nästa generations moln- och kantkapacitet för den offentliga och privata sektorn. I deras gemensam förklaringundertecknade de undertecknande medlemsländerna att arbeta tillsammans för att distribuera motståndskraftig och konkurrenskraftig molninfrastruktur och tjänster över hela Europa.

Mer

Industrial Alliance for Processors and Semiconductor Technologies

Gemensam förklaring om processorer och halvledarteknik

European Alliance for Industrial Data, Edge och Cloud

Europeiska industriella strategin

Fortsätt läsa
Annons

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Polen beordrade att betala EU -kommissionen en halv miljon euro dagstraff över Turów -gruvan

publicerade

on

EU-domstolen har utfärdat en dagsböter på 500,000 21 euro till Polen som ska betalas till Europeiska kommissionen på grund av att han inte respekterade ett föreläggande från den XNUMX maj om att stoppa utvinningsverksamheten vid Turów brunkolsgruva, skriver Catherine Feore.

Gruvan ligger i Polen, men ligger nära de tjeckiska och tyska gränserna. Den beviljades en koncession för att fungera 1994. Den 20 mars 2020 beviljade den polska klimatministern tillstånd för en utvidgning av brunkolsbrytning fram till 2026. Tjeckien hänvisade frågan till Europeiska kommissionen och den 17 december 2020 utfärdade kommissionen en motiverat yttrande där det kritiserade Polen för flera brott mot EU -lagstiftningen. I synnerhet ansåg kommissionen att Polen, genom att anta en åtgärd som möjliggör en sexårig förlängning utan att göra en miljökonsekvensbedömning, har brutit mot EU-lagstiftningen. 

Tjeckien bad domstolen att fatta ett interimistiskt beslut, i avvaktan på domstolens slutliga dom, som den beviljade. Eftersom de polska myndigheterna underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt detta beslut lämnade Tjeckien den 7 juni 2021 en ansökan om att Polen skulle åläggas att betala en dagsavgift på 5,000,000 XNUMX XNUMX euro till EU: s budget för underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter. 

Annons

I dag (20 september) avslog domstolen en ansökan från Polen om att upphäva de tillfälliga åtgärderna och beordrade Polen att betala en straffavgift på 500,000 XNUMX euro per dag till kommissionen, en tiondel av det som Tjeckien begärde. Domstolen sade att de inte var bundna av det belopp som föreslogs av Tjeckien och ansåg att den lägre siffran skulle vara tillräcklig för att uppmuntra Polen "att sätta stopp för dess underlåtenhet att fullgöra sina skyldigheter enligt interimsbeslutet".

Polen hävdade att upphörandet av brunkolsbrytningsaktiviteter i Turówgruvan kan orsaka ett avbrott i distributionen av uppvärmning och dricksvatten i områdena Bogatynia (Polen) och Zgorzelec (Polen), vilket hotar invånarnas hälsa i dessa territorier. Domstolen fann att Polen inte tillräckligt hade styrkt att detta utgjorde en verklig risk.

Med tanke på Polens underlåtenhet att följa interimsbeslutet fann domstolen att den inte hade något annat val än att döma ut böter. EU -domstolen har understrukit att det är mycket sällsynt att en medlemsstat väcker talan om fördragsbrott mot ett annat medlemsland. Detta är den nionde sådan talan i domstolens historia.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

7 miljarder euro för viktiga infrastrukturprojekt: Saknade länkar och gröna transporter

publicerade

on

En uppmaning att lämna förslag inom ramen för programmet Connecting Europe Facility (CEF) för transport gör 7 miljarder euro tillgängliga för europeiska transportinfrastrukturprojekt. Majoriteten av de projekt som finansieras under denna uppmaning kommer att bidra till att öka hållbarheten i vårt övergripande transportnät, vilket gör att EU är på rätt väg att uppfylla European Green Deal -målet att minska transportutsläppen med 90% till 2050.

Transportkommissionär Adina Vălean sa: ”Vi ökar massivt tillgängliga medel för distribution av infrastruktur för alternativa bränslen till 1.5 miljarder euro. För första gången stöder vi också projekt så att våra transeuropeiska transportnät är lämpliga för civilt försvar med dubbla användningsområden och förbättrar militär rörlighet i hela EU. Projekt som finansieras under gårdagens utlysning kommer att bidra till skapandet av ett effektivt och sammankopplat multimodalt transportsystem för både passagerare och gods, och utveckling av infrastruktur för att stödja mer hållbara val av rörlighet. ”

EU behöver ett effektivt och sammankopplat multimodalt transportsystem för både passagerare och gods. Detta måste innehålla ett prisvärt höghastighetsjärnvägsnät, riklig laddnings- och tankningsinfrastruktur för nollutsläppsfordon och ökad automatisering för ökad effektivitet och säkerhet. Mer information finns nätet.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend