Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Konferens om Europas framtid: Större inflytande för regioner och arbetsmarknadens parter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

logotyp

Direktionen gick med på att tilldela fler platser i konferensplanen till regionala och lokala valda representanter samt till arbetsmarknadens parter.

Det sjätte mötet i konferensens styrelse var det första under det slovenska ordförandeskapet i rådet.

Direktionen ändrade arbetsordningen genom att lägga till sex valda företrädare från regionala och sex från lokala myndigheter till konferensen. De enades också om att öka antalet representanter från arbetsmarknadens parter med fyra till totalt 12.

Annons

Dessutom utbytte styrelsen synpunkter på den kommunikationsplan som utvecklades gemensamt av Europaparlamentet, rådet och kommissionen. Alla tre institutionerna kommer att sträva efter att fortsätta samordna sina aktiviteter för att öka allmänhetens deltagande i den flerspråkiga digitala plattformen och kommer att uppmuntra andra organ, särskilt de som deltar i direktionen och plenum att göra detsamma.

Styrelsen fick en uppdatering om organiseringen av de europeiska medborgarpanelerna. De diskuterade också arbetsmetoderna för de plenars arbetsgrupper där företrädare för respektive paneler kommer att delta.

I dagens diskussioner sade Europaparlamentets medordförande Guy Verhofstadt: ”Dagens diskussioner och justeringar av reglerna innebär att vi närmar oss slutet av konferensens designfas. Vi ser nu fram emot innehållsfasen med den pågående samlingen av medborgarnas idéer på den digitala plattformen tillsammans med förslagen från Citizens 'Panels som börjar arbeta i september. Dessa kommer alla att matas in i kammaren så att vi kan leverera en mer effektiv, lyhörd och demokratisk union som våra medborgare kräver och förtjänar. ”

Annons

På uppdrag av ordförandeskapet för EU: s råd uttalade den slovenska statssekreteraren för EU-frågor och medordförande Gašper Dovžan: ”Dagens uppdatering av konferensuppsättningen syftar till att föra Europa längre än dess huvudstäder och ger större röst till medborgare från alla samhällsskikt. Varje europé har sina egna drömmar och bekymmer om Europa och Europa måste lyssna på var och en av dem när vi diskuterar vår gemensamma framtid. Vi vill att så många européer som möjligt överallt ska säga sitt ord så att vi kan höra vilken typ av Europa de vill leva om 30 år framöver. ”

Europeiska kommissionens vice ordförande för demokrati och demografi och medordförande Dubravka Šuica, sade ”Vi ser fram emot nästa fas av processen: överläggningarna om de europeiska medborgarnas paneler, som är den verkligt innovativa aspekten av konferensen om framtiden för Europa."

Bakgrund

Konferensen om Europas framtid kombinerar online, offline, lokala, regionala, nationella och europeiska evenemang, organiserade av civilsamhällets organisationer och medborgare, de europeiska institutionerna och nationella, regionala och lokala myndigheter. Resultaten av dessa händelser, liksom idéerna relaterade till Europas framtid, publiceras på den flerspråkiga digitala plattformen. De kommer att tjäna som grund för ytterligare diskussioner vid fyra europeiska medborgarpaneler, som består av konferensens huvudämnen. Cirka 800 slumpmässigt utvalda medborgare, som återspeglar EU: s socioekonomiska, demografiska och pedagogiska mångfald, kommer att delta vid flera diskussionsmöten i dessa fyra europeiska medborgarpaneler, 200 medborgare per panel. De kommer med idéer och rekommendationer som kommer att ingå i konferensplanerna och i slutändan i konferensens slutrapport.

Den flerspråkiga digitala plattformen är helt interaktiv: människor kan interagera med varandra och diskutera sina förslag med medborgare från alla medlemsstater på EU: s 24 officiella språk. Människor från alla samhällsskikt och i ett så stort antal som möjligt uppmuntras att via plattformen bidra till att forma sin framtid - och även att marknadsföra plattformen på sociala mediekanaler, med hashtaggen #TheFutureIsYours.

Nästa steg

I september kommer de första sessionerna i European Citizens Panels att äga rum.

Mer

Flerspråkig digital plattform

Europeiska kommissionen

EU på UNGA76: Avsluta

publicerade

on

EU har avslutat en vecka med intensiva diskussioner med ledare från hela världen om hur vi kan hantera de mest angelägna utmaningarna i vår tid: bekämpa coronaviruspandemin och återhämta sig från den, bekämpa klimatförändringar och biologisk mångfald, hållbar utveckling och erosion av mänskliga rättigheter. Den 23 september, höge representant/vicepresident Josep Borrell (avbildad) gav ett uttalande för EU: s räkning under ministerkonferensen om artikel XIV i det omfattande förbudet mot förbud mot kärnvapenprov (CTBT). Se uttalandet här.

Han levererade också ett videomeddelande under mötet i Alliansen för multilateralism. Krishanteringskommissionär Janez Lenarčič levererade inledande anmärkningar vid evenemanget på hög nivå om "Skydd av barn, osynliga offer för väpnad konflikt och COVID-19", organiserat av EU och Belgien. Kommissionär för miljö, hav och fiske Virginijus Sinkevičius deltog i ett evenemang på hög nivå om regionala perspektiv på cirkulär ekonomi. Den 23 september presenterade vice vd för European Green Deal, Frans Timmermans och energikommissionär Kadri Simson, tre Energy Compacts vid FN: s dialog på hög nivå om energi i New York, i samarbete med International Energy Agency och International Renewable Energy Agency. Du kan läsa mer om det här. Executive Vice President Frans Timmermans kommer att representera EU vid det virtuella FN: s livsmedelsmöte. Hans tal kommer att finnas tillgängligt här.

Han deltog också i ledarskapsdialogen ”Accelererande åtgärder för att uppnå universell energitillgång och nollutsläpp” som en del av FN: s dialog på hög nivå om energi. Slutligen, på tisdagen den 28 september, kommer kommissionär för internationella partnerskap, Jutta Urpilainen, att delta i mötet mellan stats- och regeringschefer om jobb och socialt skydd för fattigdomsbekämpning, organiserat av FN: s generalsekreterare och Internationella arbetsorganisationen (ILO). All press- och audiovisuellt material från den senaste veckan kommer att finnas tillgänglig den avdelningenEuropa och Consilium.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Kommissionen och Europa Nostra tillkännager Europas främsta kulturarvsvinnare 2021

publicerade

on

Vinnarna av European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, Europas främsta ära på området, hedrades vid huvudkontoret för Giorgio Cini Foundation i Venedig. Ceremonin är bland höjdpunkterna i Europeiska kulturarvstoppmötet 2021 som äger rum 21-24 september i världsarvstaden Venedig. Den anmärkningsvärda rehabiliteringen av Träkyrkan i Urși Village (Rumänien) är den stora vinnaren av 2021: juryn beviljade det ett Grand Prix medan allmänheten valde det som sitt favoritprojekt i Europa och stolt vinnare av årets Public Choice Award. Cirka 7,000 XNUMX medborgare från hela Europa röstade online via webbplatsen Europa Nostra. Grand Prix -pristagarna, utvalda av Styrelsen för Europa Nostra på rekommendation av en oberoende expertjury, får 10,000 XNUMX € styck.

Kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomar Mariya Gabriel sa: ”Jag gratulerar varmt de imponerande vinnarna av European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021 för deras framgångar och anmärkningsvärda bidrag till vårt kultur Europa. Vinnarnas långtgående påverkan illustrerar Europas kulturarvs ovärderliga bidrag till vårt samhälle, ekonomi och miljö. I ett ögonblick när Europa är fast beslutet att bygga tillbaka bättre, är dessa framgångshistorier en sann inspiration och ett kraftfullt exempel på vad vi som européer kan åstadkomma tillsammans trots de utmaningar vi står inför. Jag hoppas att dessa utmärkelser kommer att hjälpa dina utmärkta projekt att blomstra och spela en ännu viktigare roll för återhämtningen av vårt Europa. ” 

Du har nu möjlighet  European Heritage Awards / Europa Nostra Awards lanserades av kommissionen 2002 och har drivits av Europa Nostra sedan dess. Awards har stöd av Kreativa Europa Europeiska unionens program. Toppmötet bidrar till två viktiga medborgardrivna initiativ som lanserats av EU-institutionerna, nämligen Nytt europeiskt Bauhaus och den Konferens om Europas framtid. Läs mer om vinnarna och om initiativet här.

Annons

Fortsätt läsa

Horizon Europe

Island och Norge är de första länderna som är associerade med Horisont Europa

publicerade

on

Island och Norge har formellt blivit knutna till Horisont Europa, vilket gör att enheter i dessa två länder kan delta i Europas 95.5 miljarder euro forsknings- och innovationsprogram, på samma villkor som enheter från EU: s medlemsstater. Gemensamma kommittén för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, bestående av representanter för Island, Liechtenstein, Norge och EU, antog idag det relevanta beslutet för Island och Norge, vilket gör dem till de första som är associerade till Horisont Europa. Detta är en möjlighet att fortsätta och fördjupa samarbetet inom vetenskap, forskning och innovation, med fokus på gemensamma prioriteringar: den gröna och digitala övergången, folkhälsan och Europas konkurrenskraft i det globala landskapet. Gemensamma insatser kommer att syfta till att ta itu med miljöproblem i Arktis, utveckla väte- och koldioxidavskiljningsteknologi, öka datadriven innovation och mer.

En Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Öppenhet och samarbete med resten av världen är nyckeln i vår strategi för att skapa kritisk massa för forskning och innovation och att accelerera och hitta lösningar på pressande globala utmaningar. Genom att gå samman med Island och Norge kommer vi att genomföra en rad åtgärder för att stödja de gröna, digitala och folkhälsoprogrammen. ” Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdom, sa: ”Jag välkomnar varmt Island och Norge ombord till Horisont Europa. De var bland de bäst presterande inom Horisont 2020 och visade innovationsledarskap och spetskompetens inom områden som energi, miljö, livsmedelssäkerhet, hälsa och digital teknik. Jag ser fram emot nya genombrott och framgångshistorier under de kommande åren! ”

Detta samarbete understryker vikten av EES-avtalet, som möjliggör fullt deltagande av EES-staterna på EU: s inre marknad och utgör grunden för samarbete på andra områden, inklusive forskning, teknisk utveckling, miljö och kultur. Horizon Europe, EU: s forsknings- och innovationsprogram 2021-2027, är ett av de viktigaste verktygen för att genomföra Europas strategi för internationellt samarbete: Europas globala strategi för samarbete inom forskning och innovation. Programmet är öppet för forskare och innovatörer från hela världen som uppmuntras att samarbeta med EU -partner för att förbereda förslag. Förhandlingar pågår med många fler länder utanför EU som har uttryckt intresse för att ansluta sig till Horisont Europa och ytterligare meddelanden kommer att göras under de kommande veckorna. Mer information finns här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend