Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

EU betalar ut € 250 miljoner makroekonomiskt stöd till Jordanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har på EU: s vägnar betalat ut 250 miljoner euro i makroekonomiskt stöd (MFA) till Jordanien. Utbetalningen kommer delvis från 3 miljarder euro katastrofpaket för tio utvidgnings- och grannskapspartners, som syftar till att hjälpa dem att begränsa det ekonomiska nedfallet av COVID-19-pandemin (COVID-19 MFA-programmet), och delvis från Jordans tredje MFA-program på 500 miljoner euro (MFA-III-programmet), som godkändes i januari 2020. Den första utbetalningen på 250 miljoner euro till Jordanien enligt dessa två makroekonomiska program ägde rum i november 2020.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Dagens utbetalning på 250 miljoner euro är ett bevis på Europeiska unionens pågående solidaritet med det jordanska folket. Dessa medel, som frigörs efter fullgörandet av de överenskomna politiska åtagandena, kommer att hjälpa den jordanska ekonomin att komma ur chocken som orsakats av COVID-19-pandemin. ”

Jordanien har uppfyllt de politiska villkor som överenskommits med EU för frisläppande av utbetalningen på 250 miljoner euro inom ramen för COVID-19 MFA-programmet och MFA-III-programmet. Dessa omfattade viktiga åtgärder för att förbättra förvaltningen av de offentliga finanserna, ansvarsskyldighet inom vattensektorn, åtgärder för att öka deltagandet på arbetsmarknaden och åtgärder för att stärka god samhällsstyrning.

Annons

Dessutom fortsätter Jordanien att uppfylla förutsättningarna för att bevilja makroekonomiskt stöd i fråga om respekten för mänskliga rättigheter och effektiva demokratiska mekanismer, inklusive ett parlamentariskt parlamentariskt system och rättsstatsprincipen. samt ett tillfredsställande resultat under IMF-programmet. 

Med dagens utbetalning har EU framgångsrikt slutfört fyra av de tio makroekonomiska programmen i paketet med 10 miljarder euro COVID-3. Dessutom kommer den tredje och sista delen av MFA-III-programmet till Jordanien, som uppgår till 19 miljoner euro, att följa när Jordanien uppfyller de överenskomna åtagandena.

Kommissionen fortsätter att arbeta nära alla sina makroekonomiska partner för att snabbt genomföra de överenskomna politiska programmen.

Annons

Bakgrund

MFA är en del av EU: s bredare engagemang med grann- och utvidgningspartner och är tänkt som ett exceptionellt krishanteringsinstrument. Det är tillgängligt för utvidgningen och EU: s grannskapspartners har allvarliga problem med betalningsbalansen. Det visar EU: s solidaritet med dessa partner och stödet till effektiv politik i en tid av en aldrig tidigare skådad kris.

Beslutet att tillhandahålla makroekonomiskt stöd till tio utvidgnings- och grannskapspartners inom ramen för COVID-19-pandemin föreslogs av kommissionen den 22 april 2020 och antogs av Europaparlamentet och rådet den 25 maj 2020.

Förutom makroekonomiskt stöd stöder EU partnerna i sin grannskapspolitik och västra Balkan genom flera andra instrument, inklusive humanitärt bistånd, budgetstöd, temaprogram, tekniskt bistånd, blandningsfaciliteter och garantier från Europeiska fonden för hållbar utveckling för att stödja investeringar inom de sektorer som drabbas mest av coronaviruspandemin.

Förbindelserna mellan EU och Jordanien

Detta makroekonomiska program är en del av ett omfattande arbete från EU för att hjälpa Jordanien att mildra de ekonomiska och sociala effekterna av regionala konflikter och närvaron av ett stort antal syriska flyktingar, som sedan dess har förvärrats av COVID-19-pandemin. Detta engagemang överensstämmer med partnerskapsprioriteringarna mellan EU och Jordanien (uppdateras för närvarande), vilket bekräftades under den femte Brysselkonferensen om Syriens och regionens framtid den 29-30 mars 2021 och associeringskommittén EU-Jordanien den 31 maj 2021 .

Sammantaget mobiliserade EU mer än 3.3 miljarder euro för Jordanien sedan början av den syriska krisen 2011. Förutom makroekonomiskt stöd inkluderar EU-finansiering som svar på den syriska krisen humanitärt bistånd, tillsammans med långsiktig motståndskraft och utvecklingsstöd i områden. utbildning, försörjning, vatten, sanitet och hälsa, riktat till syriska flyktingar och jordanska värdsamhällen.

Mer

Makroekonomiskt stöd 

Makroekonomiskt stöd till Jordanien

COVID-19: Kommissionen föreslår makroekonomiskt stödpaket på 3 miljarder euro för att stödja tio grannländer

Europaparlamentets och rådets beslut om makroekonomiskt stöd till utvidgnings- och grannskapspartner inom ramen för COVID-19-pandemin

EU betalar ut 400 miljoner euro till Jordanien, Georgien och Moldavien

Följ kommissionär Gentiloni på Twitter: @PaoloGentiloni

Följ GD Ekonomi och finans på Twitter: ecfin

Europeiska kommissionen

Vinnare av EU-tävlingen för unga forskare 2020-2021

publicerade

on

Den 19 september tillkännagav kommissionen vinnarna av de 32nd EU: s tävling för unga forskare, med toppriserna till sex projekt från Bulgarien, Tyskland, Irland, Spanien, Turkiet och Ukraina. Vinnarna får 7,000 5 euro för vart och ett av sina enastående projekt inom vetenskap, teknik, teknik och matematik (STEM), samt inom samhällsvetenskap. Bland de många forskningsämnena fanns kvantberäkning, innovativa solceller och en statistisk undersökning av könsstereotyper hos 7-XNUMX-åringar. Det andra och tredje priset beviljades projekt från Bulgarien, Tjeckien, Irland, Italien, Polen, Slovakien, Schweiz, Turkiet, Vitryssland och Kanada.

Kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomar Mariya Gabriel sa: ”Grattis till alla vinnare av årets tävling med deras enastående prestation. Det senaste året har visat oss vikten av utmärkt forskning och innovation för att övervinna kriser som drabbar oss alla. Denna tävling firar en ny generation talanger vars upptäckter och innovationer kommer att vara avgörande för att forma den framtid vi vill leva i. Jag är verkligen stolt över vår ungdoms exceptionella arbete."

EU -tävlingen för unga forskare inrättades 1989 av EU -kommissionen för att uppmuntra samarbete och utbyte mellan unga forskare och ge dem möjlighet att vägledas av några av Europas mest framstående forskare. Det syftar också till att uppmuntra unga människor att studera STEM och att fortsätta en karriär inom vetenskap. I år deltog 158 lovande unga forskare, mellan 14 och 20 år och från 34 länder. Studenterna presenterade 114 olika projekt för en internationell jury av kända forskare, under ledning av Dr Attila Borics från den ungerska vetenskapsakademien. Vinnarna delade sammanlagt 93,000 18 euro i prispengar, fördelade på de XNUMX kärnpriserna, liksom andra priser, till exempel besök hos några av de mest innovativa organisationerna och företagen i Europa. De tillkännagavs under en ceremoni i universitetet i Salamanca, Spanien, efter en tvådagars virtuell tävling. Den detaljerade listan över vinnarna finns tillgänglig här och mer information finns här.

Annons

Fortsätt läsa

coronavirus

HERA: Första steget mot inrättandet av EU FAB, ett nätverk av ständigt varm produktionskapacitet

publicerade

on

Kommissionen har offentliggjort Meddelande om tidigare information, som ger vaccin- och terapiproducenter preliminär information om EU: s FAB-uppmaning till tävling, planerad till början av 2022. Målet med EU FAB är att skapa ett nätverk av "ständigt varma" produktionskapacitet för vaccin- och medicintillverkning som kan aktiveras vid framtida kriser. EU FAB kommer att täcka flera vaccin- och terapeutiska tekniker. För att vara i drift hela tiden förväntas de deltagande produktionsanläggningarna säkerställa tillgången på kvalificerad personal, tydliga driftsprocesser och kvalitetskontroller, så att EU kan vara bättre förberett och bemöta framtida hälsorisker. EU FAB kommer snabbt och enkelt att kunna aktivera sitt nätverk av tillverkningskapacitet för att möta efterfrågan på vacciner och/eller terapibehov tills marknaden har skalat upp produktionskapaciteten. EU FAB kommer att utgöra en nyckelkomponent i den industriella dimensionen hos European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA), vilket meddelades i meddelandet Vi presenterar HERA, nästa steg mot att slutföra Europeiska hälsounionen, den 16 september. Meddelandet om förhandsinformation om EU FAB är tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

Polen beordrade att betala EU -kommissionen en halv miljon euro dagstraff över Turów -gruvan

publicerade

on

EU-domstolen har utfärdat en dagsböter på 500,000 21 euro till Polen som ska betalas till Europeiska kommissionen på grund av att han inte respekterade ett föreläggande från den XNUMX maj om att stoppa utvinningsverksamheten vid Turów brunkolsgruva, skriver Catherine Feore.

Gruvan ligger i Polen, men ligger nära de tjeckiska och tyska gränserna. Den beviljades en koncession för att fungera 1994. Den 20 mars 2020 beviljade den polska klimatministern tillstånd för en utvidgning av brunkolsbrytning fram till 2026. Tjeckien hänvisade frågan till Europeiska kommissionen och den 17 december 2020 utfärdade kommissionen en motiverat yttrande där det kritiserade Polen för flera brott mot EU -lagstiftningen. I synnerhet ansåg kommissionen att Polen, genom att anta en åtgärd som möjliggör en sexårig förlängning utan att göra en miljökonsekvensbedömning, har brutit mot EU-lagstiftningen. 

Tjeckien bad domstolen att fatta ett interimistiskt beslut, i avvaktan på domstolens slutliga dom, som den beviljade. Eftersom de polska myndigheterna underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt detta beslut lämnade Tjeckien den 7 juni 2021 en ansökan om att Polen skulle åläggas att betala en dagsavgift på 5,000,000 XNUMX XNUMX euro till EU: s budget för underlåtenhet att uppfylla sina skyldigheter. 

Annons

I dag (20 september) avslog domstolen en ansökan från Polen om att upphäva de tillfälliga åtgärderna och beordrade Polen att betala en straffavgift på 500,000 XNUMX euro per dag till kommissionen, en tiondel av det som Tjeckien begärde. Domstolen sade att de inte var bundna av det belopp som föreslogs av Tjeckien och ansåg att den lägre siffran skulle vara tillräcklig för att uppmuntra Polen "att sätta stopp för dess underlåtenhet att fullgöra sina skyldigheter enligt interimsbeslutet".

Polen hävdade att upphörandet av brunkolsbrytningsaktiviteter i Turówgruvan kan orsaka ett avbrott i distributionen av uppvärmning och dricksvatten i områdena Bogatynia (Polen) och Zgorzelec (Polen), vilket hotar invånarnas hälsa i dessa territorier. Domstolen fann att Polen inte tillräckligt hade styrkt att detta utgjorde en verklig risk.

Med tanke på Polens underlåtenhet att följa interimsbeslutet fann domstolen att den inte hade något annat val än att döma ut böter. EU -domstolen har understrukit att det är mycket sällsynt att en medlemsstat väcker talan om fördragsbrott mot ett annat medlemsland. Detta är den nionde sådan talan i domstolens historia.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend